אבני יסוד

אבני יסוד

הקטע הבא הוא חלק מפרוייקט פרטי שאני כותבת. פרוייקט שנקרא "שבריריי אימהות". ----------------------------------------------- אבני היסוד ------------- "אמאאאאא.. היה פיגוע!" (שונית בת 6) "ו..ו..ו..היה דם! ו..ו..ו.המסעדה התפוצצה! וה..ה..ה..אישה בכתה ולתינוקת היתה תחבושת!" (עדן. בת 3. מנסה למצוא את המילים בתוך כל הערבוביה המילולית שהיא נאלצת להתמודד איתה) אני נכנסת הביתה לאחר יום עבודה ארוך ומתיש. הרדיו ליווה אותי הביתה עם תיאוריי הפיגוע היומי ואני צונחת אל ערמת ילדיי היושבים פעורי עיניים ופה מול מסך הטלוויזיה. מראות קשים נשקפים משם והאינסטינקט אומר ללחוץ על הכפתור ולהעלים את העולם שם בחוץ מהתמימות. "הלוואי שכל הערבים ימותו!" מכריז גלעד (בן 4) ואני מתחלחלת. "אני לא רוצה לשמוע את זה!" "למה?" נוזפת בי אלמוג (בת 8) "הם רקדו ושרו כשהם ראו ת´פיגוע. מגיע להם שימותו!" היא קובעת אני משתיקה את מקלט הטלוויזיה ומבקשת מהם לשבת על הספה מולי. "אלמוג. כל היהודים טובים?" "כן!" היא קובעת. "ואין יהודים שרוצחים וגונבים ועושים מעשים רעים?" ארבעה זוגות עיניים מתסכלות בי בתדהמה. אני שומעת אותם חושבים. "כן. יש גם יהודים רעים" אומרת שונית. "וכל הערבים רעים?" אני מפנה שאלה לגלעד "כרים, מהגן שלך, גם הוא רע? אתה רוצה שימות?" גלעד מתחיל לצחקק "מה פ´יתום! הוא חבר שלי מהגן של רבקה!" "הוא ערבי" אני אומרת לו. אנחנו גרים בשכונה בה גרות 3 משפחות ערביות-נוצריות. ילדיהם הקטנים לומדים עם ילדיי בגני הילדים. עם גלעד לומד כרים ועם עדן לומדת מריה. "עדן – את רוצה שמריה תמות? את חושבת שהיא רעה?" אלמוג בוחנת בסקרנות את תגובתה של עדן. "אבל היא חברה שלי! אם היא תמות היא לא תבוא ליומולדת שלי אתמול!" קובעת הקטנה בבלבול הזמנים הקבוע שלה. אני נושמת עמוק. מזווית העין הטלוויזיה השקטה ממשיכה לשדר את מראות הזוועה. אני נלחמת לדחוק את השנאה התהומית, הכעס, חוסר האונים – את הכל לתוך חדר קטן ואטום אי שם בפנים. מתוך המלחמה הפנימית הזו צצות ועולות מילותיה של אימי ז"ל. אימי, ניצולת שואה, סיפרה לי בנעוריי את סיפוריי הזוועה מתוכם הגיעה. כששמעה מפי את המשפט שאמר גלעד רק בשינוי לאום מ"ערבים" ל"גרמנים" – הושיבה אותי לשיחה. "שנאה עיוורת גרמה להם לאבד אנושיות ולהפוך לחיות. זה מה שאת רוצה להיות? אני לא רוצה לשמוע שאת עושה הכללות קיצוניות שכאלה. היו גרמנים שעזרו ליהודים. את יודעת את זה?" אני מסתכלת על הקטנים שלי. יודעת שלא אוכל לספר להם על זוועות השואה עם דבריה של אימי. בשבילם, השואה הוא עוד יום בו עומדים דום בצפירה. איך אוכל להעמיס עוד על הזוועות האלה שהם חיים בתוכם כבר עכשיו? האם אין מספיק גוויות ודם ושנאה? אני מבעבעת מבפנים, מחפשת את המילים ההגיוניות בתוך סבך האמוציות הטריות שמשדרת לתוכי הטלוויזיה.. וארבעה זוגות עיניים מסתכלות בי. קוראות אותי. אני מבינה שכל מילה שתצא מפי תהייה אבן יסוד בבסיס חייהם כבני אדם. ופתאום כבדות כתפיי תחת נטל חינוך הדור הבא שלי.

אלוני.

New member
ולהיות אבא זה קייטנה ../images/Emo35.gif

למעט העניין שנראה לי שהלכת רחוק מדי עם ההשוואה, את צודקת.

שוב עולה ענין הפרה הקדושה?

תפסיקו לפחד מזה! בכל פעם שמזכירים את שני הנושאים בשיחה אחת - אנשים מזדעקים. הקטע שהבאתי לא מדבר על שחור ולבן אלא על כל הגוונים האפורים המעיקים שבינהם. הסיבה לקיום הפורום הזה.. הילדים שלי גדלים בתוך זוועה מסוג אחד. אני גדלתי בתוך זוועה מסוג אחר. כשאני גדלתי היו גופות ודם וזכרונות וכאב ושנאה בדיוק כמו שיש היום. הכאב לא שונה. זכרונות הכאב והאובדן של דור שני לשואה לא כואבים יותר מכאבם של משפחות שכולות אחרות! אין כאן השוואה בין שואה לאינתיפאדה, אלוני. יש כאן השוואה בין ילדות תחת עול הכאב והשנאה.. הקטע מדבר על איך אנחנו, כהורים, מחנכים את הדור הבא. היכולת שלי לסנן את הרגשות האינסטינקטיביים שעולים בי עם כל פיגוע ולשדר לילדים ש"אפשר גם אחרת" - היכולות האלה הגיעו מהדרך בה גידלו אותי..

אלוני.

New member
בהחלט, וכהמשך ישיר למה שכתבת

כחלק מנסיון לחנך את ילדינו שיגדלו להיות אנשים טובים יותר, שיגדלו להיות אנשים
כחלק מזה, אני לא מוכן לערוך השוואה בין השואה ל... בעצם לכלום. השואה הייתה משהו אחר, זוועה שאסור שישוו אותה, אסור שידונו בה באותו כובד ראש עם תופעות אחרות. השימוש במילה נאציזם, ובכלל זה השימוש שעשה ראש הממשלה היום אסור שיעשה, אסור. אני לא רוצה שהילדים שלי יגדלו לשנא ערבים או שיגדלו לשנא מישהו, למעט חמותם
, אבל אני לא חושב שכדי שזה יקרה אני צריך לגרום לזילות של זוועה וטבח עם שהיה ואסור שיישכח. אם ייעשה כדבר הזה אזי כל הסבריי ביום השואה הולכים לאיבוד. אני נגד שנאה, נגד גזענות, אבל אני בעד לזכור ולהזכיר. ולא תמיד מומלץ נשק אטומי, והשואה היא שימוש בנשק אטומי, נשק יום הדין.

אתה בכל זאת מפספס

ההשוואה היא לא בין המאורעות! אני יודעת שאין מה להשוות.. ההשוואה היא בין ילדות בצל שנאה.. אבל אני חושבת שאנחנו רצים כאן אחר הזנב של עצמנו .. נעזוב את זה..

אלוני.

New member
הילדות בצל השנאה

היא הילדות שאימך עברה, כאחת ששנאו אותה , את עמה: "שנאה עיוורת גרמה להם לאבד אנושיות ולהפוך לחיות. זה מה שאת רוצה להיות? אני לא רוצה לשמוע שאת עושה הכללות קיצוניות שכאלה. היו גרמנים שעזרו ליהודים. את יודעת את זה?" ומה שאת מדברת זו ילדות שילדייך עוברים בצל השנאה, בצד השונא (גם בצד ששונאים אותו, אלא שלא זה מה שמפחיד אותך) וזה מפחיד... אבל זו לא אותה שנאה, לא שאני מסכים לשנאה הזו, אני חרד מההשוואה או ממה שמצטייר בהשוואה. ו...כן, לא כל הפרות נועדו לשחיטה.

כל כך מזכיר לי את עצמי בתור ילד....

גם אני הבאתי הביתה מהגן ומביה"ס את ה"מוות לערבים" ואת ה"אני שונא ערבים" - וגם אבא שלי, בן לניצולי שואה (רק שנים מאוחר יותר התברר לי עד כמה הוא ימני בדיעותיו, ועד כמה הוא עצמו האמין ומאמין בכוונותיו של הצד הפלשתיני לשחוט את כולנו עד התינוק האחרון) ניהל איתי שיחות ארוכות ואפילו משחק תפקידים, שבו הוא ייצג את הערבי ואני את היהודי.

all

New member
מעניין

אביך ימני קיצוני. ובכל זות ניסה להוציא ממך את הגזענות של הבית-ספר, או שלא הבנתי נכון?

הבנת נכון מאד

כי אבא שלי לא מאמין בחינוך לקיצוניות. כמה שהוא ימני - הוא בכל זאת מאמין שמתישהו יהיה כאן שלום.

all

New member
אם כך, כל הכבוד לו.

אבי הוא אדם חרש כמעט לחלוטין מאז מלחמת העולם השניה. ובשל מצבו לא היה לו שום דרך להדריך אותי או להתעסק בפוליטיקה.

שמע, אצלי היה מצב דומה עם האמא...

היא אמנם לא חירשת, אבל כעובדת סוציאלית היא פשוט לא מסוגלת לשמוע ולדבר פוליטיקה. עד היום אין לי שמץ של מושג האם בכלל יש לה דיעה כלשהי בנושא...

למעלה