אבחון ואבחנה

אבחון ואבחנה

שלום רב,

להפתעתי, ובמקרה - מצאתי את הדיון הזה ומצאתי לנכון להביא את ההסבר שלהלן לידיעת המעוניינים:

אבחנה רפואית, אבחנה פסיכולוגית ואבחנה חינוכית:

שלום לבאי הפורום. שאלות הורים בפורומים ובדיונים אישיים וכתבות שונות בעתונות, מעלות את חשיבות הסבר מונחים אחדים הקשורים באבחנה ובטיפול: סינדרום-תסמונת, אבחנה רפואית, אבחנה פסיכולוגית, אבחנה חינוכית. אבחנות הקשורות בתיפקוד מערכת העצבים המרכזית מחייבות תהליך אבחון של בעלי מקצוע אחרים, כדי שלרופא יהיה על מה להסתמך בקביעת האבחנה. לדוגמא: אם הילד מתפקד בפיגור, מסקנת הרופא יכולה להיות שהוא מפגר, ומסקנת המאבחן יכולה להיות שהוא מראה סימנים של ליקויי-למידה. ילד שלא משתף פעולה עם הרופא - יכול להיחשב ילד בעל בעיות שאין לו, ולכן דרוש מאבחן שהוא מומחה בחינוך המיוחד כדי שיידע ליצור מצב של שיתוף פעולה עם הילד ולהביא את ממצאיו בפני הרופא. ילד קטן שאינו משתף פעולה עם מאבחנים אינו בהכרח ילד "בעל בעיות". זו יכולה להיות תגובה מתקבלת על הדעת, תקינה שלרופא אין כלים להעריך אותה. לכן, כאשר מדובר בהערכת תיפקוד - יש להעדיף ולהקדים ממצאי אבחון של מי שבקיא בחינוך מיוחד על מסקנות של רופא מבדיקה רפואית.

חשוב לדעת מה אומרת אבחנה כלשהי ומה המסקנות שניתן להסיק ממנה. מבוכה ובלבול בין אבחנות והסברים שהורים מקבלים וקוראים במקומות שונים, גורמים חפזון ב"קפיצה" למסקנות. הורים נוטים להסתמך על אבחנות של רופא, אבל לא תמיד מבחינים בין אבחנה רפואית שניתנת ע"י רופא מוסמך לבין אבחנה חינוכית שדורשת מומחיות שונה. היום, כאשר מרפאות שונות מספקות שרותי-אבחון שונים, הדברים מחייבים הסבר מעמיק. לדוגמא: רופא יכול לבדוק ילד ולהסיק על סמך קורות-חייו והתנהגותו כי הוא מתפקד בפיגור, או כי הוא לוקה בנפשו. כדי לקבוע אבחנה מסוג זה, יש צורך בחוות דעת פסיכולוגית; כאשר הבעייה היא התפתחותית וקשורה בליקויי תיפקוד שמקורם תסמונות (ואפילו רפואיות) או ליקויים בתיפקוד מערכת העצבים המרכזית – יש צורך באבחון מסוג אחר ובמומחיות מסוג אחר גם בטיפול: האבחון, האבחנה והטיפול דורשים התמחות בחינוך המיוחד, באבחנה מבדלת, בגיל הרך ובגיל הילדות. גם כאשר מדובר בבוגרים – חשוב לדעת פרטים על הרקע ההתפתחותי, כדי לאבחן את מקור הבעייה באופן מהימן וכדי לדעת כיצד לטפל בנבדקים באופן יעיל. קורה שנקבע אפילו סינדרום (תסמונת) רפואי – על-סמך אבחנה פסיכולוגית: כאשר נקבע פיגור, מחפשים את הסיבות. אם הסיבות ברורות ונובעות מפגיעה במערכת העצבים המרכזית, שמאותרת ומאובחנת מבחינה רפואית – יש צורך בקביעת גבולות-התיפקוד (אבחנה פסיכולוגית) כדי לדעת לקדם את נבדק באופן היעיל ביותר: חשוב להתאים מסגרת חינוכית, ולייחד טיפולים מתאימים. דווקא משום שהיום ידוע יותר, חשוב לדעת לאבחן, להתמקד ולתחום את האבחנה והטיפולים. חשוב להבחין בין תסמונת רפואית, כאשר האבחנה מסתמכת על בדיקות רפואיות לבין תסמונת שדורשת אבחנה על-סמך התיפקוד, ההתנהלות. לדוגמא, כדי לאבחן ילד כלוקה בתסמונת על רצף האוטיזם, חשוב שיעבור מבדקים שבודקים את ההתנהגות והתיפקוד שלו. מבדקים כאלה נערכים ע"י מומחה לאבחנה מבדלת בחינוך המיוחד, שיכול להבחין בין קווים אוטיסטיים בהתנהגות הנבדק לבין קווים דומים האופייניים לנבדקים בעלי ליקויי-שפה, ליקויי-קשב או קשיים רגשיים. האבחנה הרפואית היא תחילת-הדרך, כאשר יש בעייה רפואית (התקפים אפילפטיים, נכות, ליקוי בשמיעה-ראייה וכיו"ב); האבחנה הפסיכולוגית – נדרשת כאשר יש צורך באיתור בעיות רגשיות, או כאשר יש צורך בקביעת רמת המשכל, כדי לדעת אם הנבדק לוגה בפיגור או מתפקד בתחום הנורמה; אבחנה חינוכית, כגון אבחון לקויי-למידה, אבחון כישורי-למידה ואבחנה מבדלת בחינוך המיוחד היא אבחנה שנדרשת כדי לדעת מה גבולות התיפקוד, מה המסגרת המתאימה, איזה טיפול מתאים. אבחנה פסיכולוגית שאינה מסתמכת על אבחנה חינוכית עלולה להחטיא ולעוות ממצאים כאשר הנבדקים הם לקויי-למידה, או כאשר נדרשת אבחנה מבדלת בין ליקויים שונים הדורשים התמחות בחינוך המיוחד. לפני שנים היה רופא קובע אם ילד סובל מפיגור שכלי, ופעם גם ייחסו אוטיזם לבעיות נפשיות-משפחתיות. היום ידוע יותר: תסמונות שונות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים קשורות בתיפקוד לקוי של מערכת העצבים המרכזית, אינן נובעות ממצבים רגשיים ובוודאי לא נגרמות ע"י טעויות של ההורים. חשוב להורים להבין את הקשיים, ללמוד על הליקויים, לדעת על דרכי אבחון, כדי להגיע לאבחנה מהימנה ולטיפול שיבטיח קידום.

בברכה,
ד"ר נויה ספקטור
מאבחנת מומחית לאבחנה מבדלת, חינוך מיוחד ולקויי-למידה
דוקטור לפסיכולוגיה חינוכית, חינוך מיוחד
בעלת תעודת הוראה לתיכון

את ספקטרום האוטיזם מוסמכים לאבחן

את ספקטרום האוטיזם מוסמכים לאבחן רק
פסיכולוג קליני
פסיכולוג התפתחותי
פסיכיאטר
נוירולוג
רופא התפתחות.
כמובן שחשוב ללכת למקצוענים בתחום.
פסיכולוגים חינוכיים ומומחים לחינוך מיוחד יכולים אולי לסייע לבנות תוכנית טיפול-אבל לא לאבחן.

ניתן להוסיף שפסיכולוג חינוכי שמתעלם

מהבעיות הנוירולוגיות והפסיכיאטריות או מהלקויות האחרות רק מחטיא את האבחון וההמלצות שלו עלולות להזיק

יש הבדל בין אבחון לבין אבחנה והוא משמעותי

שלום רב שוב,

אני מנסה להבהיר נקודות שלדעתי הן בעלות חשיבות מרכזית:

הנה הבהרות, על-פי גישתי:

התנהגויות "אוטיסטיות": 5-DSM בדרכו אלינו, כבר מתפרסם ונושא אבחנות וקריטריונים חדשים, חלקם בעייתיים ביותר. חשוב שהורים ובעלי מקצוע יהיו מודעים לקשיים החדשים שעלולים להתעורר בעקבות ההגדרות החדשות; סולמות הערכה (אבחונים) המשמשים מבחנים כדי לקבוע נורמות ואבחנה מבוססים על ה-DSM- אמנם מספקים נורמות, אבל מבוססים על ראיונות וחסרים מידה רבה של מידע מהימן;

* קביעת דרגת ה"אוטיזם" אינה יכולה להיעשות באופן מהימן אם לא משתמשים בסולם הערכה נושא-נורמות. יש מבחנים המקובלים בחינוך המיוחד, והם קובעים את מהות הליקויים ואת אופי הליקויים, עפ"י נורמות מקובלות;

* באבחון לקויי-למידה מפורט, ניתן לערוך אבחנה מבדלת בין ליקויים שונים ולייחד ליקויים אופייניים לרצף האוטיזם;

* בין מערכות האבחון המיועדות לאיתור ליקויי-למידה יש מבחנים שבודקים את
התקשורת החברתית באמצעות השפה. אלה נותנים מידע מצויין על מהות הבעייה
התקשורתית;

* במהלך אבחון לקויי-למידה, כאשר נקבעות הנורמות ורמת התיפקוד, ניתן להגדיר איזה מן הסולמות להערכת האוטיזם מתאים: סולם המיועד להערכת האוטיזם או סולם המיועד להערכת תסמונת אספרגר.

* יש הבדל מהותי בין "אוטיזם בתיפקוד גבוה" ו"בעלי תסמונת אספרגר".

* "גובה" התיפקוד אינו בהכרח ה"גובה האינטלקטואלי", וזאת חשוב מאוד לציין: ה"גובה" הוא של היכולת לפתח תקשורת שפתית ובינאישית;

* באבחון על רצף האוטיזם חשוב ביותר להתייחס לאיכות התיפקוד מבחינה
אינטלקטואלית ולאיכות התיפקוד מבחינת הלמידה מחד גיסא ולאיכות היכולת התקשורתית מאידך גיסא. השניים האלה שונים;

* אבחון פסיכולוגי אמנם מקובל, אבל אינו מותאם לאוטיסטים מסוגים שונים. גם אם משתמשים באבחון פסיכולוגי, חשוב מאוד שהמערכת האבחונית תכלול אבחון לקויי-למידה, שהוא אבחון של החינוך המיוחד ותפקידו להעריך את התיפקוד בתחומים שונים, ולא רק התחומים הדידקטיים, ה"אקדמיים" (זאת, בהבדל משמעותי מן האבחון הדידקטי המקובל אצלינו, ולצערי);

* באבחון לקויי-למידה שנעשה כהלכה, יש התייחסות לכישורים החברתיים ולליקויים בכישורים החברתיים, באמצעות מבחנים, בצד ההתייחסות לליקויים בכישורים האקדמיים; מבחנים לקביעת דרגת אוטיזם נערכים במסגרת אבחון לקויי-למידה, אם עולה הצורך במהלך האבחון. כאשר מבחנים לקביעת דרגת אוטיזם נערכים במנותק - הערך שלהם מוטל בספק גדול, משום שיש חפיפה ואבחנות שגויות;

* בכל מקרה של אבחון לקויי-למידה, מומלץ להתייחס לאבחון לקויי-למידה כבסיס להערכה והפנייה לכל אבחון אחר. מיפוי הקשיים, פירוט המיומנויות, איתור הליקויים מאפשרים בחירת כלי אבחון פסיכולוגיים מותאמים והגדרה שמאפשרת אבחנה מהימנה.

לדעתי - פסיכיאטר, נוירולוג, פסיכולוג וכל בעל מקצוע שמאבחן אוטיזם על דרגותיו השונות ללא אבחון לקויי-למידה שמספק אבחנה מבדלת ואיתור ליקויים תיפקודיים אקדמיים וחברתיים לא מספק אבחנה ברורה ויעילה. "הקובע" הוא נושא אחר. הורים צריכים להיות מודעים לצרכים של ילדם ושלהם, כדי לדעת לשקול ולבחור את הדרוש להם בחיי יומיום. אני מכירה, לצערי הגדול, ילדים "על הרצף" שחוץ מסייעת צמודה שלא מקבלת הדרכה מגורם מקצועי ורק "מכבה שרפות" בכיתתו של הילד שהיא מלווה (ואפילו אסור לה להיות בקשר עם ההורים), לא מקבלים את ההתייחסות הדרושה להם. זאת, מפני שמערכת החינוך מסתפקת בהגדרת פסיכיאטר או נוירולוג ובסייעת צמודה. מדריכים התנהגותיים (גם נושאי תואר שלישי) שלא הוכשרו אלא בהפעלת תכנית התנהגותית מנחים צוות והורים מבלי שתהיה בידם תעודה אקדמית או מבלי שעברו הכשרה מעמיקה.

הערה בנושא כישורים והסמכה: מי שמטיל ספק בהכשרתי מוטב שיידע: המומחיות שלי נרכשה באוניברסיטאות בארץ ובחו"ל, אף לימדתי באוניברסיטה את נושא האבחון ואבחנה בחינוך המיוחד, ליקויי למידה, אוטיזם על סוגיו והפרעות רגשיות. אני לא מאבחנת "דידקטית", אני מאבחנת מומחית לאבחנה מבדלת בחינוך המיוחד, ליקויי-למידה, גם אוטיזם וגם קשיים אחרים.
בברכה,
ד"ר נויה ספקטור

ענתנוי

New member
הצרכים המיוחדים

של אוטיסטים הם קודם כל צרכים אנושיים - ולכן כל אבחנה מעשית חייבת להתייחס למה שיש להם ולא למה שאין להם - בני אדם הם לא אוסף הליקויים שלהם אלא יצורים בעלי נפש, רגש, רצון ואמונה.

אף אחד לא מתקדם לשום מקום כשהופכים אותו ל"בעיה"....

אבחון כישורים

שלום רב שוב,
אני חושבת שאת טועה כאשר את חושבת שבאבחון מחפשים ליקויים. אבחנה מבדלת עומדת על הכישורים, על הקשיים ועל מקורותיהם. הכל למען ולעזרת הנבדק ולא על מנת לחפש בעיות.
בברכה,
ד"ר נויה ספקטור

arana1

New member
ענת,זה שיח חירשים

אין מצב שאדם שמתבסס רק או בעיקר על מה שנחשב כהכשרה אקדמית יתחיל בכלל להבין על מה את מדברת
התפישה של אדם כמכלול לא קיימת במקצועות האמורים
יש כאן הבדלי משקל שלכן גם לא ניתנים לניסוח בצורה שתבטיח דיון בעל ערך
מקרה ברור שבו אנשים שונים אומרים בדיוק את אותם דברים ויש להם תשובה לכל השאלות אבל עדיין הם מדברים על דברים שונים לחלוטין

אנשי המקצוע,המאבחנים והפסיכולוגים וכל האנשים שנסמכים על מה שעדיין נחשב לדיסציפלינות בעלות ערך מדעי בטעות ,תמיד יתנו יותר משקל למערכת כמכלול,כאובייקטיבית,ולכן יתפשו את כל מי שלא מתאים לה כסובייקט נטול רציונל פנימי לגיטימי
המערכת היא תמיד ישרה ולכן מי שלא מתיישר איתה הוא עקום
זו תפישה שמתבססת על מסה,על כמות,על משקל הרוב והקבוע לכאורה והמקובל
בלבול מוחלט וחסר יצירתיות ומקוריות שלכן מחליף ומנסה לכפות דווקא את הסובייקטיבי והחולף והזמני על הקבוע והערכי יותר
בשפה פשוטה
עדריות

למה אנשים רבים והולכים סובלים מליקויי למידה
מחוסר יציבות חושית
רגשית
תנועתית
?

הדברים האלה לא מעניינים את המימסד הרפואי והאקדמי
גם בגלל שחקירה למהותם תחתור תחת יסודותיו ומהות צידוקו הקיומי
אנשים לא חוקרים דברים שחותרים תחת מעמדם ויוקרתם וסיכויי פרנסתם
חוקרים אמיתיים עושים את זה אבל כאלה יש מיעוט ובוודאי שאין כאלה בתחומים כמו פסיכולוגיה ופסיכיאטריה

ההנחה שעומדת ביסוד האטימות המימסדית היא הנחת הרקע היציב
הכללים קבועים ולכן האנשים אמורים להתאים את עצמם אליהם ולהימדד מולם
העובדה שגם הרקע משתנה כל הזמן
וגם הכללים
ולמה הוא משתנה ואיך
עוד לא הגיעה לאקדמיה
לפחות לא למקצועות שאמורים להוות את הסמכות לבריאות נפש האדם
שלכן הם גם כל כך מזיקים ומסוכנים ומערערים לחברה ולפרט

בסופו של דבר השינויים יתרחשו ומתרחשים למרות מה שמקובל כיום כרפואה ציבורית
חבל רק על כל האנשים שנדונים לסבל כל כך נורא ולחיים חסרי משמעות בינתיים

ענתנוי

New member
לא ניהלתי דיון

סתם זרקתי לה עצה - יש יותר מדי אנשים שממיינים ומקטלגים וממדרים אחרים - כמו תפוזים - ולכן אין שום טעם שהיא תנסה להידחף לשוק הזה.

אם היא מגיעה מכיוון אחר ורוצה להשתלב בעסק הזה שנקרא "אוטיזם"היא יכולה לפחות לתרום משהו שההורים באמת זקוקים לו - אבל כנראה שאי אפשר לצפות מ"מומחים" סתם לעשות משהו טוב, לשם שינוי....

אוטיזם לא בא לידי ביטוי בהכרח בתחומים

לימודיים וזאת שגיאה חמורה לאבחן אוטיסט על פי יכולת לימודית בזמן שהבעיה נובעת מהאוטיזם.
דוגמה כשילד לא עונה נכון על שאלה בחשבון, מאבחן דידקטי יוכל לבדוק אם הוא יודע את החומר וכן הלאה...
כשילד אוטיסט לא עונה נכון זה יכול להיות מאלף ואחד סיבות שלא קשורות לשאלה אם הוא הבין או לא את החומר. החל מאור חזק/חלש מדי עבורו, מילה בשאלה ש"שלחה" אותו למקומות אחרים לגמרי, רצון לענות על משהו אחר שמעניין אותו ועוד....

מהות האבחון המדובר

שלום שוב,
האבחון שאני מכוונת אליו הוא לא אבחון דידקטי. שיטת האבחון הדידקטי אינה מקובלת עלי. האבחון הוא אבחון לקויי-למידה וליקויי למידה אינם ליקויים אקדמיים בלבד. מי שמומחה יודע שמבחנים המיועדים לאתר כישורי תקשורת וכישורים חברתיים מהווים בסיס לאבחנה על הרצץ האוטיסטי. אני מניחה שהדברים נכתבו מאי-הבנה ומאי-היכרות עם כלי האבחון. אני מניחה שתוכל למצוא את המאמרים שכתבתי בנושא.

בברכה,
ד"ר נויה ספקטור

פשוט לא נכון

אבחון של הרצף האוטיסטי נעשה במידת האפשר על ידי תצפיות בפועל לגבי התנהגות, וכן נסיון לברר עד כמה ההתנהגות הזאת קיימת כלל שניתן לבדוק בעבר.
כישורי תקשורת וכישורים חברתיים שנמדדים בנקודת זמן נתונה אינם יכולים להוות בסיס בלעדי לקיום של רצף אוטיסטי, אלא אולי הצעה לבדיקה מעמיקה יותר.

בהחלט לא תצפיות אלא אבחונים ייחודיים

חבל שהממהרים להתווכח ולפסול אינם מזדהים במקצועם ובהכשרתם.

arana1

New member
אני אסביר לך למה אינם מזדהים במקצועם והכשרתם

כי לפחות במקרה שלי למדתי עד כמה מקצוע והכשרה הוא הכי לא רלוונטי ולא מעיד על שום הבנה מיוחדת בתחום
בדיוק להפך
ברוב המקרים הוא מהווה סימן מובהק לחוסר הבנה
כי ההכשרה המקצועית והאקדמית מתנתבת אנשים בנתיב צר ומובהק
נתיב שמשקף ראייה שאין מעוותת ממנה לטבעו וטיבו של האוטיזם

ההכשרה שלי היא בהנדסת תוכנה
אני הייתי מוכן לשמוע הערכות לגבי מומחיותי גם מאנשים שלא מוכשרים לכך
למרות שאני נוטה לפקפק ביכולתו של אדם שמעולם לא כתב שורת קוד להבין במה מדובר

לגבי אוטיזם זה שונה
אני מאובחן כאוטיסט (בתפקוד גבוה,לא אספרגר)
ולכן מבחינתי אני מוכשר לדון במצבי לא פחות ממך

יותר מזה
פגשתי בחיי אנשים ללא שום הכשרה מקצועית או אקדמית
סתם אנשים עם רגישות אנושית
חלקם אפילו היו נחשבים כחולים על ידי אנשים כמוך
שהבינו אותי ועזרו לי וקידמו אותי בדיוק במקומות שבהם אנשי מקצוע איכזבו אותי לחלוטין

חבל שאת לא מציינת שהאבחנות שלכם לא התקבלו

והקריטריונים שאת מציינים לא מקובלים בארץ, ואני לא יודע באיזו מדינה כן מקבלים אותם. חבל שאת מסיתה את ההורים להוציא כסף רב על אבחונים שאיש בארץ לא יכיר ולא יקבל.
ולא הייתי אומר זאת אם לא היית ממשיכה.

למי שכתב הודעה כזו ולא הזדהה

שלום רב,

הנה, דפים רבים עם מידע על מבחנים ואבחונים לרצף האוטיסטי המקובלים בעולם:

לרונן - לא ברור לי מקור דבריך השוטמים, אבל אתה מסתכן בהוצאת דיבה והסתה.

ד"ר נויה ספקטור

אין לי בעיה עם זה

כנראה שלא שמעת על הDSM ועל ADOS ועוד כל מני דברים אחרים כגון אלה שנחוצים לאבחון אוטיזם

אגב ראיתי שבדף הקישורים הזכרת את ADOS

לא ציינת שלפחות בארץ כדי להיות מוכר על ידי הרשויות המבחן צריך להתבצע על ידי רופא מומחה, פסיכיאטר או נוירולוג, וגם על ידי פסיכולוג קליני או התפתחותי.
אין לזה שום קשר עם תפקודי למידה

arana1

New member
כל כך הרבה סיווגי ליקויים וכל כך מעט הבנה

זה מה שקורה שהתמחות נשענת ומתבססת רק על פרספקטיבה של נורמליות לכאורה
הצוהר לנפשו של אדם,ליופיו,למה שיכול לקדם אותו,דרך יחודו וזהותו ואופי,נחסם לחלוטין

כי כמו שגם את שמת לב אז בהרבה מקרים הרי כל הדברים האלה קשורים
דיבור,מבט,תקשורת,תנועה,סוגי חשיבה שונים,חיבורים שונים ומשונים...

אז אפשר לעשות מה שה"מומחים" עושים ולהניח שכל מי שלא מתאים בדיוק או בערך לציפיות מסויימות סובל מליקוי ניורולוגי או מבעיה התפתחותית או מבעיה נפשית
ואפשר לעשות דבר הפוך
ולזרוק את כל הדיס'ים האלה לכל הרוחות ולהבין שלבני אדם שונים יש גישה שונה כלפי המציאות
וכשמבינים את זה אז מבינים כמה בעיות ההתפתחות והבעיות הנפשיות הן בעצם תוצאה של ציפיות לא תואמות
ציפיות שדווקא המערכות המתמחות מנציחות
המסקנה
הפסיכולוגים והפסיכיאטרים הם הגורם למחלות הנפש ובעיות ההתפתחות בחברה
לא תמיד באופן ישיר
אבל באופן שבו הם משקפים ביעילות מקפיאת דם את חוסר הסובלנות וחוסר יכולות של האדם הממוצע להכיל את מגוון תופעות הטבע והאדם
וגם בגלל שקונקרטית הם המייצגים והאוכפים של חוסר הסובלנות והרגישות הזאת
ומעניקים לה אצטלה מדעית בעזרת שלל אין סופי של ראשי תיבות ודיס כזה ודיס אחר
אז הנזק שהם גורמים לפרט ולחברה הוא עצום

הכרתי מקרוב אדם שלא יודע לחבר מספר למספר,דיסקלקוליה מטורפת,לא מסוגלת להסתכל על נוסחה או משוואה בלי לחטוף כאב ראש נורא,אבל מה,לדעת כל יודעי דבר הצילומים שלה חושפים יכולת מתמטית גאונית,יותר מזה,בגלל הדרך היחודית שבה ה'מתמטיקה' מחווטת אצלה אז עצם שיגרתה היא יצירתית בטירוף,החיבור בין הלוגי לפילוסופי לאסתטי ולגופני אצלה,חיבור שיחודו מחריג ומדיר אותה מהשתתפות ותמיכה בחברה שמקדשת רק את הנורמה,הוא לא לקות ,הוא גאונות,יותר מזה,הוא אהבה,לפחות כמעט,אבל כל מה שהאשה הנהדרת הזאת ספגה וכנראה גם תספוג עד יום מותה זה מכה ועוד מכה ועוד מכה,
כי היא לקוייה
היא לא מחוברת כמצוות האנשים המלומדים
המסלולים העצביים שלהם זועקים מקוריות ופתיחות בלתי מצוייה
אז זהו
מדביקים לה כמה שמות של מחלות ותסמינים ואם היא לא מסממת את עצמה עד זוב דם אז מסממים אותה ושלום על ישראל וכולם מרוצים

לסמן מסלולים עצביים שונים מהממוצע כלקויים זו לא רפואה
זו גזענות
זו חרפה לאנושות ולאנושיות

אני עצמי נהנה מרבים מהלקויים שהסברת
לקח לי לא מעט שנים ללמוד שבעצם הלקויות האלה הן אני
הן ההזדמנות והאפשרות שלי
הן מה שטוב ויפה בי
ולקח לי כל כך הרבה סבל וזמן להבין את זה גם בגלל,אם לא בעיקר,בגלל הסביבה הפסוודו מקצועית והעלק חינוכית והכאילו הורית

ביזבזו עלי שנים בנסיון ללמד אותי לכתוב בכתב יד,לא יודע לעשות את זה עד היום,זה גם לא נורא מעניין אותי כרגע,גם מתמטיקה אני לא מסוגל ללמוד,ולמרות זאת עבדתי בהצלחה כמתכנת בתחומים הכי מתמטים(עיבוד אותות) כי כמו הרבה אוטיסטים אני מרגיש מספרים,לא יודע לחשב אותם אבל מרגיש מתי הם מסתדרים באופן נעים ואסתטי,וזה דווקא הפך אותי למה שנחשב בטעות מוכשר ומהיר הרבה יותר מהממוצע

אז תעשו לי טוב ותזרקו את כל הדיס זה והדיס זה מהחלון
ותנסו לראות בני אדם לשם שינוי
שכל אחד מהם עקום בדרכו הישרה

אין תקן למבט עין וגם לא לדיבור
יש אנשים שמדברים רק שירה ויש אנשים שמסוגלים ליצור מבט עין משמעותי רק עם מי שמאוהב בהם
זו לא מחלה ולא לקות
זה היופי הכי משמעותי של המצב האנושי והקיום
יופי שהפסיכולוגים ואנשי בריאות הנפש מדכאים והורסים

למעלה