אבחון - התייעצות

ooochy

New member
אבחון - התייעצות

יש לי בן שנמצא בכיתה ג, הגענו מארה"ב לפני כ 10 חודשים (אחרי שהות של 6 שנים כשהילד דובר עברית ברמה טובה מאוד, אבל לא קורא או כותב) והמורה שקיבלה אותו שנה שעברה באמצע כיתה ב' הציעה לי בסוף השנה לפנות לאבחון של ילדים מחוננים - כי היא התרשמה מכך שיש לו יכולות מאוד גבוהות.
השאלה היא באיזו שפה לעשות את המבחן.
מצד אחד - הוא רגיל לאנגלית בכל מה שקשור לחשבון וקריאה - ומצד שני אנחנו פה כבר 10 חודשים - ואולי קל לו יותר בעברית. הילד עצמו לא יודע מה לענות אם שואלים אותו. ואני לא יודעת בדיוק מה קורה במבחן - על מה השאלות ואיך היכולת שלו נמדדת?

אולי יש למישהי/ו פה עצה?

אני במקומך הייתי מבקשת את המבחן באנגלית

משתי סיבות עיקריות - הראשונה היא שלדעתי יהיה לו פער בידע כללי לעומת ילד שגדל בארץ בגלל השהות הקצרה בישראל. אני לא יודעת מה שואלים באנגלית, אבל אני מניחה שלא יוצאים שם מנקודת הנחה שהוא בקי באותה מידה בתרבות הישראלית.
השנייה היא שאם הוא באמת רגיל לאנגלית בקריאה, עדיף שייבחן אנגלית על פני עברית.

אבל אני לא אומרת את זה על סמך היכרות עם המבחן בעברית או עם המבחן באנגלית - אני לא מכירה אף אחד מהם, רק יודעת שבמבחן בעברית יש שאלות של ידע כללי, שאני מניחה שרובן קשורות יותר לתרבות הישראלית (הוא כנראה יצליח בשאלות הבינלאומיות יותר, אבל, שוב, השאלה כמה כאלה יש).

tomi32

New member
תשובה על שאלה שלא שאלת

למה חשוב האבחון?
אם הוא לא רלוונטי עכשיו לקבלה לתוכנית מסויימת, אז אולי כדאי לחכות מעט.
הוא כבר שנה לא לומד באנגלית ומצד שני, הוא קורא וכותב בעברית חודשים ספורים ובמבחן הוא נמדד יחסית לילדים שכבר קוראים כמה שנים מאות עמודים בעברית. אני חושב שעוד שנה או אולי פחות המבחן בעברית ישקף יותר את היכולות שלו.
אם חשוב להבחן עכשיו אז אני מסכים עם התשובה מעלי, שיש חשיבות גדולה לסוג השאלות בידע הכללי כמכוונות לילדים ישראלים או אמריקאים.
בכל מקרה, אם הקריאה שלו לא מושלמת (לא חשוב באיזה שפה) לדעתי אין טעם לעשות את המבחן.

ooochy

New member
תודה על ההארה

לא ידעתי שאפשר לחכות עם האבחון - חשבתי שיש אפשרות להיכנס לתוכנית מחוננים רק בשלבים ראשונים של בית ספר יסודי (אמרו לי שהאבחון בדר"כ נעשה בכיתהב').
אם זה לא מוגבל ואפשר להיבחן בעצם כל שנה - באמת אפשר לחכות מצד אחד - מצד שני - המחנכת שקיבלנו השנה היא קצת מזעזעת בינתיים - ולא בטוח שהיא תראה את היכולות של בני כמו שראתה המחנכת של שנה שעברה ואז לא תיהיה לנו המלצה מבית הספר.

אשמח לשמוע עוד למי שיש להוסיף.

אתם בעיר שיש בה כיתת מחוננים?

אם כן - אז לא ממש אפשר להיכנס בכל שנה, כי הכיתה לפעמים מתמלאת, ולא יתנו לכם להיכנס. אם חייבים המלצה מבית הספר, זה די מטופש לדעתי. הרי יש מחוננים שכבר בכיתות הנמוכות לא עושים הרבה ולא ממש מרשימים את המורה, כי משעמם להם, וכו' - זה לא אומר שהם לא מחוננים ושלא עדיף להם להיכנס למסגרת מתאימה יותר.

ooochy

New member
אין כיתת מחוננים

אנחנו במועצה אזורית עם שני בתי ספר ובערך 4-5 כיתות לימוד בכל שכבה.

אבל בהתאם לרעיון שהעלית - אפשר יהיה להגיד לנו שאין מקום גם במסגרת מחוץ לבית הספר

tomi32

New member
עכשיו הבנתי יותר

המבחנים למסגרות מחוננים נעשים בשני שלבים - הראשון בעוד מספר שבועות והשני, למי שעבר את הראשון בחודשים ינואר עד מרץ.
צירפתי לך למטה הפניה לנושא של מבחנים מותאמים לתושבים חוזרים, אבל כדאי לך לקרוא באתר את כל החלק של המבחנים כדי להבין קצת יותר את התהליך.
באופן ספציפי לשאלתך, אין לי מושג אם אפשר להבחן בשנה העוקבת לכולם מהטעם של "התחזקות בשפה" וכדאי לברר זאת מול הרפרנט האזורי למחוננים ועדיף לקבל תשובה בכתב, כמובן.

למעלה