אבא ואמא

arie86

New member
אבא ואמא

מהיכן הגיעו אלינו המילים אבא ואמא? האם יש קשר בין "אבא" לבין "papa"? או בין "אמא" לבין "mom"? עלתה בי השערה, שהן "אבא" והן "אמא" אלו מילים שמאוד קל לבטא. ואכן, כשתינוק מתחיל לעשות רעשים - אלו המילים הראשונות שהוא פולט, "מאמאמאמאמא" או "באבאבאבא" ("פהפהפהפהפה"). אולי יש קשר בין הדברים? מה דעתכם?

אבא

אלה צורות ארמיות אפיניות. אב - אבא, אם -אמא, סב - סבא, עינא בישא - עין רעה, ועוד ועוד...

arie86

New member
לא היה לי ספק בזה ../images/Emo13.gif

אבל השאלה היא מה המקור של המילה הזו. מאיפה לארמית היא הגיעה ואיך למעשה בשפות רבות המילים הללו דומות? האם יש משהו שעומד מאחורי זה?

גם אמא

היא צורה ארמית, אבל יותר מזה - כנראה ה-מ' הוא הגה שמקשר את הילד לאמו, לכן בכל השפות (עד כמה שידוע לי) המילה המסמלת את המושג "אמא" מכילה את הצליל מ'. יש פה משהו פסיכולוגי.

אסופית02

New member
../images/Emo95.gif

מבדיקה במילון האטימולוגי המקוון (אמנם הוא לאנגלית, אבל כבר דיברת על הדמיון בין שפות שונות מענפים שונים בנוגע למילים המדוברות) נראה כי השערתך רווחת. מניחים כי מקור המילה בל' התינוקות, ואולי אף חיקוי לקול המציצה. מניין באמת מה הצליל הראשון, או לפחות אחד מהראשונים, אותם משמיעים ילדי ישראל. לאחייני בן השנה וחצי יש נטייה לכנות את כל האנשים בשם הכולל "אבא"/ "בה" ללא הבדלי דת, גזע ומין. הגיית השם אמא לעומ"ז לא שגורה בפיו בינתיים. אם נחה עליו הרוח הוא יקרא לאמו בשם החיבה "מה". דווקא הצליל M לא היה בין הראשונים שהשמיע.
רק אוסיף מקור לגאווה גדולה שאנוכי זוכה להיקרא בפי הפצפון "אה" (רמז להברה האחרונה בשמי) שזה כבר טוב, לפחות יוחדתי מן השם הקיבוצי "אבא". וזה לא שהוא לא מסוגל להגות את ההברה הראשונה של שמי. כנראה שהצירוף של השניים לא ממש נתפס בגיל הזה. למי יש עוד דוגמות מהשטח להגייה הילדית של כינויי ההורים? סיפורים אישיים יתקבלו בברכה

Yuvalenko

New member
סיפור אישי - מסמך אנושי מזעזע../images/Emo26.gif

משום מה המילה הראשונה שאני הגיתי מבין שפתיי היתה "אנציקלופדיה". ומשום מה חשבו שבגלל זה אני גאון ומחונן. ומשום מה.. הם לא שמו לב בהתחלה שהיתה לי בעיה בהגיה ולמעשה אמרתי "אנציקלופריה" עם ר', וכשגילו את זה, הבינו שיש לי כנראה בעיה בראיה, שלא הבחנתי בין ר' לד'. טוב סתם. האמת שאין לי מושג מה המילה הראשונה שאני אמרתי, בחיים לא חשבתי לשאול את ההורים שלי!

אפשר לערוך נסוי

תינוקות ששני הוריהם אלמים (והתינוק נורמלי)איך יקראו להוריהם? ללא נסוי מבוקר הכל השערות בעלמא, כלאם פאדי

lordgino

New member
אני במקום "שמש" אמרתי "נימני"

זה אומר משהו? האם חזיתי את המעבר של אבי נימני לבית"ר?

למעלה