תיקון טעות לבני בום (הנערים הספנים)

עוז מ

New member
תיקון טעות לבני בום (הנערים הספנים)

הנערים הספנים מעולם לא הוצג/הושר/בוצע בתיאטרון לי לה לו. מה שכן בוצע בתוכנית "תשבץ" היה "שיר הספנים" ע"י מרים פריש אבל זה כבר שיר אחר לחלוטין. "הנערים הספנים או דב המים" בוצע לראשונה בערב שירי אלתרמן "צץ וצצה". עוז
 

בני בום

New member
תספר את זה לעומר ריטה

מנחה המצעד ברשת ג'. הוא מסר את המידע הזה כשהגיעו לשיר של עפרה חזה. ולמה אתה לא משרשר למקום הנכון?
 
הנערים הספנים, שיר הספנים, הספנים..

בואו נעשה קצת סדר. את השיר "הנערים הספנים" (נפתח במילים: "מול הסיפון הכוכבים זורחים דומם") שהושמע במצעד השנתי של 1986 מפיה של עפרה חזה, הלחין משה וילנסקי. השיר נקרא גם "שיר הספנים" וזה כנראה מה שבילבל את עוז. כאמור הוא לקוח מהתכנית "תשבץ" של תיאטרון "לי לה לו". הצגת הבכורה הייתה ב- 2.11.1950. השיר "הספנים" או בשמו האחר "דב הים" (נפתח במילים: "באוניה קוראים לי דב המים") נכתב ליוסף גולנד שגם הלחין אותו, כנראה ב- 1936. השיר חודש בערב משירי אלתרמן "צץ וצצה" ב- 1969. וכדי לבלבל אותנו עוד קצת יש לאלתרמן עוד שיר מולחן ששמו "שיר הספנים" (נפתח במילים "לדרך, ספן, הים לפניך"). השיר נכתב באמת שנות ה- 40' והולחן ע"י יואל וולבה. זהו, עכשיו אפשר לכתוב על זה שאלה במבחן הפסיכומטרי... כל הנתונים לקוחים מהספר (היפהפה!) "צריך לצלצל פעמיים" - מיטב משירי אלתרמן המולחנים שיצא לפני חודשים אחדים בהוצאת הקיבוץ המאוחד בשיתוף רשת ג'. את הספר ערכו גלעד בן-ש"ך ורפי אילן והוא מלווה באיורים נפלאים של מנשה קדישמן. מומלץ!
 

hilagilady

New member
מה?? גם אתה ציפור לילה??

ינשופים...תנשמות...חשבתי שרק אני..
 

קוליפון

New member
היודעים אתם למה בומבה נקרא כך?

אם חשבתם שזה בגלל מימדיו הגופניים - טעיתם!!! וההסבר: בומבה בילדותו, ניגן בצ'לו האימתני ומכאן בא כינויו
 

lexigali

New member
אז מי שר במקור את "שיר הספנים"?

(שיר אהוב עלי במיוחד!) ותודה, עומר, על התשובה המושקעת והמעניינת.
 

עוז מ

New member
נכון והנה גם קצת תיקונים

שיר הספנים בוצע במקור ע"י מרים פריש בלי לה לו (הנערים הספנים). דב המים (הספנים)- בוצע ע"י יוסף גולנד ומופיע בתקליט "היה היו זמנים". חודש ב "צץ וצצה" ע"י רבקה זוהר ובומבה צור. השיר השלישי נקרא גם "מרש הספנים" (לדרך,ספן,...). ויצא לאחרונה בסדרת הנוסטלגיה של הליקון ונחצ'ה היימן בדיסק "מגש הכסף".
 

קוליפון

New member
"הספנים" הופיע במופע: "ערב שירי

אלתרמן" ולא ב"צץ וצצה".... "צץ וצצה" היו שתי דמויות מתוך מערכון לשלושה שחקנים, שאותו כתב אלתרמן בעקבות בקשתו של הבמאי שמואל בונים, והוא סיפר על סטודנט שנרדם בספרייה (צץ),על השכנה שגרה (צצה) בקומה שמתחתיה ועל ספרן(דפדפת). בונים בחר לא להעלות את המערכון הנ"ל אלא לשלב בו שירים מתוכו ולהוסיף פיזמונים ישנים של המשורר ומערכון בשם: האדם והכלב. השם הראשון שניתן למופע היה:"ערב שירי אלתרמן", שהופק ע"י אברהם (דשא) פשנל בשנת 1969, כלל כמה שירים ומערכונים של נתן אלרתמן ומשתתפיו היו: טליה שפירא ז"ל, מנחם זילברמן, בומבה צור ז"ל, רבקה זוהר ועזרא דגן. פשנל היה מקליט את שירי המופע עוד לפני הבכורה שהייתה בתאריך 11.7.69, כך ששירי "ערב שירי אלתרמן" הוקלטו עוד לפני שהוצגו מול הקהל. הקהל המועט שהגיע למופע ציפה לערב של שירים "תרבותי", אך מה שעיניו ראו היה ערב קליל ובידורי....... אימו של המנהל האדמנסטרטיבי דאז, נעם סמל, מסרה לבנה את רחשי הקהל, ובהסכמת אלתרמן החליטו הוא ופשנל להעביר את השיר הראשון של המערכה השנייה, "צץ וצצה" לתחילת התכנית וכן לקרוא לתכנית בשם הנ"ל. סדר השירים הוחלף, חלקם הורד ונוספו אחרים כמו: "ניסים ותמר", "אל תהיה טיפש אל תהיה חכם" והמערכון: "מוטקה חבד" ועוד, הפוסטרים הודפסו מחדש כששם המופע שונה גם בהם, כך גם לגבי תכניית ההצגה והוקלט תקליט נוסף. כך שיש שני תקליטים לאותו המופע: הראשון: "ערב שירי אלתרמן" והשני: "צץ וצצה". מדפדוף בשתי התכניות (של שתי הגירסאות), "הספנים" לא מופיע במופע "המתוקן" - "צץ וצצה" (לפחות לא בסדר השירים המתוכנן).
 

קוליפון

New member
ושכחתי לציין ש....

לאחר ששם המופע שונה וגם סדר השירים, המופע קיבל תאוצה והיה להצלחה גדולה.
 

עוז מ

New member
קוליפוני הפעם אתה טועה.

הרי מדובר בדיוק באותו המופע ובאותם משתתפים נכון ששינו את שמו אך רק לצרכים שיווקיים. בכל אופן מדובר באותו המופע (שיצא מעל גבי שני תקליטים). עוז
 

קוליפון

New member
לא טענתי ש...

ש"ערב שירי אלתרמן" ו"צץ וצצה" הם שני מופעים שונים.... אם תקרא שוב את מה שרשמתי תבין זאת היטב.... רשמתי שסדר השירים שונה כאשר שם המופע שונה, וכן שכמה שירים לא הופיע ב"צץ וצצה" כמו "הספנים", כמו כאלה שהוספו תוך כדי החלפת שם התכנית וההופעות (והכל לפי דברי נעם סמל, שהוא במקרה הבוס שלי, אז כך שאתה יכול להיות בטוח שמה שרשמתי הוא מדוייק ונכון) רצוי לקרוא היטב ולהבין את מה שרשום.... ואגב, גם ציינתי שמסיבות שיווקיות הוחלף שם התכנית (מאחר וקהל לא בא כי חשב שזהו ערב שירה ולא ערב בידורי).
 

קוליפון

New member
ובנוסף עוז

מה שרשמתי על "צץ וצצה" (כולל על סיפור המערכון שנכתב ע"י אלתרמן לבקשת הבמאי שמואל בונים, הוא על בסיס שיחות שלי עם נעם סמל ( מנהל אדמינסטרטיבי במשרדו של פשנל וכיום מנכ"ל התיאטרון הקאמרי ועזרא דגן (אחד ממשתתפי המופע וכיום משחק ב"אשכבה", "אמא קוראז'" ו"הרב קמע" בתיאטרון "הקאמרי"), שנמזל מזלי להכיר אותם באופן אישי ולהרחיב כך את אופקיי. ואם אלו שהיו שותפים בהפקה "צץ וצצה" (שבמקור נקראה: "ערב שירי אלתרמן" ולא רק ששמה הוחלף אלא גם סדר השירים שחלק הורד וחלקם נוסף תוך כדי השינוי), טועים בקשר למידע שמסרו לי? את זאת קשה לדעת, אני בכל מקרה סומך על מקור ראשון (שאותו אני תמיד נהוג לצטט ולהזכיר). ולכן הוא בד"כ הנכון והמדוייק!!!
 

עוז מ

New member
תגיד אתה חושב שזה מקרי

שאלתרמן כתב גם את "הספנים" וגם את "שיר הספנים" וגם את "מרש הספנים" וגם שינו את שם המופע מערב שירי אלתרמן לצץ וצצה וגם ביצעו את "הספנים" בערב שירי אלתרמן אבל לא ביצעו אותו בצץ וצצה משום מה?? נראה לך הגיוני? למי שרוצה תשובה בפרק הבא של "בועות" (זוכרים???) עוז
 

גרי רשף

New member
הנערים הספנים../images/Emo140.gif

מכיוון שכולם נדרשו להצהיר מיהם נבחריהם לשנת 1986, אני מצהיר שהנערים הספנים הוא השיר שלי, וזה לא סתם שיר נבחר אלא נבחרת החלומות: אלתרמן + וילנסקי + חזה (3 * ז"ל). יש לכך גם סיבה לוקאל פטריוטית נסתרת- אלתרמן הרבה לכתוב על תל אביב, אבל הפעם הוא כתב על עירי חיפה, ולנוחות הקהל אני מצרף את מילות השיר במלואן (כולל הבית השני שאינו מבוצע): ********************************************************************** הנערים הספנים (מילים: נתן אלתרמן, לחן: משה וילנסקי, ביצוע: עפרה חזה) מול הסיפון הכוכבים זורחים דומם הרוח קל האניה בליל תרה תביט סביב תבל נסתר אין חוף אין ים רק מפוחית הפה נותרה. והנערים הספנים מסוף עד סוף כולם עונים אתה – האם ידעת למה? כי על הים כי על הים היא מזמרת על החוף ועל החוף מתגעגעת היא הימה. כי עוד הלב צעיר ועוד הליל בהיר ומה נחוץ ומה נחוץ כדי לשיר? רק אניה וליל ומים ושנים עשרים ושתים ואחת עם צמותיים הנקראת יעל ומסע וגיל ופרך ואחד חבר בדרך זה אולי הכל בערך זאת שרים הספנים בליל. במסעדה החיפאית העניה אומר ספן ותיק בפה מלא שיניים הימיה העבריה תהיי בריאה אה נערים נשתה לחיים! כבר את שלי מזמן גמרתי על הים אבל מול אלה המדים וזה הדגל אני מוכן אני מוכן מתוך שנותי לרוץ תמאם אחורנית כחמישים שנה ברגל. כי עוד הלב צעיר ועוד הליל בהיר ומה נחוץ לי רק המעט אשר בשיר. רק אניה וליל ומים ושנים עשרים ושתים ואחת עם צמותיים הנקראת יעל ומסע וגיל ופרך ואחד חבר בדרך זה אולי הכל בערך זאת שרים הספנים בליל. העיר נוצצת על ההר כוכב ירק הגיע זמן האות ניתן עולה העוגן יעל יעל טובה שמחה וטוב הצחוק אך גם טובה דמעה כהוגן. לאהבה דרוש קצת מלח סוף כל סוף כזה טיבה אל נשאלה מה ולמה כי על הים כי על הים מתגעגעת היא לחוף ועל החוף מתגעגעת היא הימה. כי עוד הלב צעיר ועוד הליל בהיר ומה נחוץ לה רק המעט אשר בשיר רק אניה וליל ומים ושנים עשרים ושתים ואחת עם צמותיים הנקראת יעל ומסע וגיל ופרך ואחד חבר בדרך זה אולי הכל בערך זאת שרים הספנים בליל ********************************************************************** בהזדמנות חגיגית זו הייתי רוצה לברר על מקורם של שני שירים אחרים שצצו אי שם בשנות השמונים: לעצמי בלבד (אורלנד, וילנסקי, עופרה חזה מחדשת?), אני נושא עימי (אורלנד, זהבי, שלמה ארצי מחדש?). מתי בוצעו במקור ועל ידי מי? אולי כדאי לציין שלאלתרמן יש הרבה שירי מלחים: הזכרנו לפני כשבועיים את "ספני שלמה המלך", אפשר להוסיף את שיר האוניה / אני הוא גדליה, זמר מפוחית (מה קרה לי השד יודע.. ותודה למוגג שריענן את זכרוני) ועוד ועוד.
 
"אני נושא עימי" משנות השמונים?

עד כמה שידוע לי הוא מתחילת הקריירה של ארצי, כלומר מתחילת שנות השבעים, וזה הביצוע המקורי.
 
למעלה