ועכשיו אנחנו גם מממנים טיסות

ערןל1

Active member
אני הבחלט מעריך את החרדים אבל העובדה שהם חושבים שכל מצווה שלהם צריך לממן היא אינפנטילית.

Ccyclist

Well-known member
אני הבחלט מעריך את החרדים אבל העובדה שהם חושבים שכל מצווה שלהם צריך לממן היא אינפנטילית.

סליחה אבל שיהודים יצאו מארץ ישראל כדי להתפלל בחו"ל זה הכל חוץ ממצווה. אוקראינה אינה ארץ הקודש ביהדות. מצוות יישוב הארץ אינן חלות על מחוז צ'רקסי ותפילה בארץ נחשבת יותר מתפילה במזרח אירופה.על זה הקהילות במזרח אירופה מימנו את הישוב הישן בארץ בכספי החלוקה.

המסורת שהיתה טובה לגלות, מקום עלייה לרגל זמין ליהודי תחום המושב ברוסיה הצארית - היא חילול הקודש כשמדובר ביהודים מארץ ישראל, בייחוד אלו שאינם מקהילות המקור שהיו באות לאומן ושאין להם קרובים ומשפחה מורחבת שם.

לא חסרים צדיקים (קברי שייח) בארץ. אפילו על הקבר של הסבא של נרי ליבנה התחילו להתפלל, היא תיעדה את זה.

ערןל1

Active member
סליחה אבל שיהודים יצאו מארץ ישראל כדי להתפלל בחו"ל זה הכל חוץ ממצווה.

אוקראינה אינה ארץ הקודש ביהדות. מצוות יישוב הארץ אינן חלות על מחוז צ'רקסי ותפילה בארץ נחשבת יותר מתפילה במזרח אירופה.על זה הקהילות במזרח אירופה מימנו את הישוב הישן בארץ בכספי החלוקה.
אתה באמת מאמין שתפילה שווה משהו ובארץ היא שווה יותר ושישראל יותר קדושה מסן פרנסיסקו?

המסורת שהיתה טובה לגלות, מקום עלייה לרגל זמין ליהודי תחום המושב ברוסיה הצארית - היא חילול הקודש כשמדובר ביהודים מארץ ישראל, בייחוד אלו שאינם מקהילות המקור שהיו באות לאומן ושאין להם קרובים ומשפחה מורחבת שם.

לא חסרים צדיקים (קברי שייח) בארץ. אפילו על הקבר של הסבא של נרי ליבנה התחילו להתפלל, היא תיעדה את זה.

Ccyclist

Well-known member
אתה באמת מאמין שתפילה שווה משהו ובארץ היא שווה יותר ושישראל יותר קדושה מסן פרנסיסקו?

אני לא מאמין, אלו קביעות ואימרות של חז"ל וההלכה. זה דומה לכל הקביעות הטיפה מוגזמות על שווין של המכות בהגדה של פסח.

אומן נועדה להיות מוקד משני ליהודי הסביבה. זה שיהודים מארץ ישראל עולים אליה כל שנה במקום לחגוג בארץ - זו עבירה על עקרונות היהדות. באותה מידה הם יכולים להתחיל להשתחוות צפונה לאומן במקום לירושלים.

מותר לעולה מברה"מ לשעבר ללכת לאומן אם הוא מבקר קרובים או קברי קרובים בסביבה. מה שפסול זה כשאריה דרעי הוא פתאום נציג העולים לאומן שאין להם כל סיבה אחרת להיות באוקראינה. מסורת מקומית בגולה הפכה לעלייה לרגל המנוגדת לעקרונות הבסיסיים של היהדות.

נערך לאחרונה ב:

connex

Active member
אני קצת מטה את הדיון אבל באמת מעניין אותי למה בראש השנה היהודי אחרי שנלחמנו שנים ועדיין נלחמים על בית לעם היהודי, דווקא אלו שהם יותר אדוקים באמונתם בוחרים לחגוג את החג הכי חשוב בגולה?
מרגיז אותי שפתאום נמצא תקציב לזה. איפה הוא היה קודם שבתואנת האין תקציב העלו פעמיים את מחירי התח"צ? (בואו לא נשלה את עצמנו, הם יעלו שוב בינואר אם דרך העלאת מע"מ או סתם בהחלטה או גם וגם) אם פתאום נמצא כסף מיותר מדוע לא לעזור ללוחמים ומילואימניקים? אומן כרגע נחשב אזור מלחמה. מי שרוצה לטוס שיעשה זאת בעצמו ועל אחריותו
לא צריך לממן טיסות

Ccyclist

Well-known member
אני קצת מטה את הדיון אבל באמת מעניין אותי למה בראש השנה היהודי אחרי שנלחמנו שנים ועדיין נלחמים על בית לעם היהודי, דווקא אלו שהם יותר אדוקים באמונתם בוחרים לחגוג את החג הכי חשוב בגולה?
מרגיז אותי שפתאום נמצא תקציב לזה. איפה הוא היה קודם שבתואנת האין תקציב העלו פעמיים את מחירי התח"צ? (בואו לא נשלה את עצמנו, הם יעלו שוב בינואר אם דרך העלאת מע"מ או סתם בהחלטה או גם וגם) אם פתאום נמצא כסף מיותר מדוע לא לעזור ללוחמים ומילואימניקים? אומן כרגע נחשב אזור מלחמה. מי שרוצה לטוס שיעשה זאת בעצמו ועל אחריותו
לא צריך לממן טיסות

כעולה מברה"מ לשעבר - האם בכלל שמעת על אומן לפני שעלית לארץ? האם הוריך שמעו עליה?

אני לא חושב ששמעתי עליה עד סוף שנות התשעים / תחילת שנות האלפיים.

בשנות השמונים הייתי בן בית אצל פעיל למען עלייה מברה"מ, יורי שטרן, לימים שר בממשלת ישראל. משפחתו עלתה מברה"מ בתחילת שנות השמונים והיינו במרכז הקליטה במבשרת ציון באותה התקופה ואחר כך עברנו לגילה באותה התקופה. היו לו חומרי קמפיין על העלאת יהודי ברה"מ, הוא היה יוצא לחו"ל מדי פעם לדבר עם מי שצריך. שטר ה 10,000 ש, לימים ₪10 עם "שלח את עמי" ותמונה מבית הכנסת הגדול במוסקבה היה בהשראת פעילותו. בשלב מסויים בשנות ה 80 תלו בבית הספר חומרים מהקמפיין שלו למען העלאת יהודי ברה"מ. הטענה העיקרית היתה שישנם כמיליון יהודים בברה"מ שהמדינה הסובייטית מונעת את עלייתם.

בשום מקום לא נאמר שברה"מ מונעת מישראלים לעלות "למקום קדוש" כלשהו בתחומה.

נערך לאחרונה ב:

connex

Active member
אני חושב שחלה שגגה. אני צבר וכך גם הורי
אבל אתה צודק, אומן זה משהו שהתחלנו לשמוע עליו בסוף שנות התשעים או תחילת המילניום. במציאות הנוכחית שהמעמד של המדינה בשפל, אומן היא אזור מלחמה עם רוסיה וגם סכנה מפיגועים אני לא מבין למה צריך לתקצב את זה.
יורי שטרן אדם יקר שפעל רבות לצורך עליית יהודי ברה" מ לארץ. דווקא הטייפקאסט של אלו שטסים לאומן הם לא מהמגזר הזה (אייל גולן, עומר אדם, עברייני צעצוע שבאים לקבל ברכה לפועלם מהרב המנוח)

Ccyclist

Well-known member
אני חושב שחלה שגגה. אני צבר וכך גם הורי
אבל אתה צודק, אומן זה משהו שהתחלנו לשמוע עליו בסוף שנות התשעים או תחילת המילניום. במציאות הנוכחית שהמעמד של המדינה בשפל, אומן היא אזור מלחמה עם רוסיה וגם סכנה מפיגועים אני לא מבין למה צריך לתקצב את זה.
יורי שטרן אדם יקר שפעל רבות לצורך עליית יהודי ברה" מ לארץ. דווקא הטייפקאסט של אלו שטסים לאומן הם לא מהמגזר הזה (אייל גולן, עומר אדם, עברייני צעצוע שבאים לקבל ברכה לפועלם מהרב המנוח)

אולי בילבלתי שמות משתמש - איליה / עיר לחיות בה זה לא אתה ?

בגילה היו לכל הדירות "חצי חדר". החצי חדר בדירה של משפחת שטרן היה המשרד הביתי של יורי שטרן. את כל שנות השמונים הוא הקדיש הן לאסירי ציון כמו אידה נודל ונתן שרנסקי והן להעלאת יהודי ברה"מ אפילו שזה "לא היה מציאותי". בסוף 1989 / תחילת 1990 כשגורבצ'וב איפשר לצאת מברה"מ החלה העלייה ההמונית ששינתה את מצבה של הקהילה דוברת הרוסית מ"הגיבורים יחידי הסגולה" של שנות ה 80 לתדמית הפחות מזהירה של העלייה ההמונית.

אמנם זו לא העדה דוברת האנגלית שלי, אבל זו עדה של מספר חברי ילדות שגדלתי לצד הסיפור שלה.

ההבדל בין הביקורים שלי אצל קרוביי באנגליה וביקורי חברים עולים מארה"ב באמריקה לסיפור של עולי ברה"מ שעלו על מטוס לכיוון אחד בלי יכולת לחזור היה חד. כל הקשר שלנו ששמרנו עם אנגליה - היה אסור ומוגבל להם. אני גדלתי בין השאר עם כסף ליום הולדת. הקרובים הבינו מהר שבמקום לשלוח מתנות עדיף לשלוח כסף במעטפה עם הכרטיס. כל יום הולדת הגיעו כמה כרטיסים עם כמה שטרות עם המלכה והייתי קונה מתנות. ב 89 או 90 חברה רוסיה שגם היא עשתה את מסלול מבשרת - גילה הראתה לי כסף יום הולדת שהיא קיבלה, שטר 200 רובל עם לנין, משכורת של חודש עבור דוד שלה - אבל אי אפשר היה להמיר אותו, רק לאסוף כמזכרת. הניגוד של מה שאנחנו יכלנו לעשות כעולים מהמערב, על הקו כל כמה שנים וביקורי קרובים בארץ, והנתק והנזק לעולי ברה"מ היה מאד ברור לי כי הסיפור שלהם היה לכאורה מקביל, אבל מאד שונה.

מעולם לא שמעתי מהעלייה הזו, שגדלתי לצידה, על "מקום קדוש" בארצם.

נערך לאחרונה ב:

connex

Active member
זה הכינוי היחיד שלי בתפוס מאז ומעולם
בחרתי בו כשקונקס הפעילה את התחבורה הציבורית באשדוד ורציתי לשאול שאלת הכוונה אז זה הכינוי הראשון שקפץ לי לראש ומאז נשארתי
לגבי קברי הצדיקים כך גם בארץ. אני לא חושב שמישהו (או מישהי) הכיר/ה את הקברים או את הצדיקים לפני שהתחיל טרנד העליה לקברי צדיקים לצורך זיווג או פרנסה

Ccyclist

Well-known member
זה הכינוי היחיד שלי בתפוס מאז ומעולם
בחרתי בו כשקונקס הפעילה את התחבורה הציבורית באשדוד ורציתי לשאול שאלת הכוונה אז זה הכינוי הראשון שקפץ לי לראש ומאז נשארתי
לגבי קברי הצדיקים כך גם בארץ. אני לא חושב שמישהו (או מישהי) הכיר/ה את הקברים או את הצדיקים לפני שהתחיל טרנד העליה לקברי צדיקים לצורך זיווג או פרנסה

בארץ תמיד היה טרנד כלשהו של קברי צדיקים. זה לא היה ברמה המסחרית שכיום הם מתקשרים ומטרידים. בשנות השמונים כשתחום ההפרייה המלאכותית היה פחות מפותח - קברי צדיקים ומעיינות כסגולה להריון היו משהו עממי ששמעו עליו בחוגים מסורתיים ודתיים לאומיים. הרקע שלי אורתודוקסי אבל לא ממ"ד, אף שרבים מהחברים שהיו ילדיהם של חברי הוריי מהקהילה דוברת האנגלית למדו בממ"ד וכמה בתל"י.

זה היה ברמה של "יכול לעזור", לא היו לזה מקבילים בחו"ל (טיסה היתה אז טיסה כולל "מס נסיעות') ואף אחד לא ניסה להצדיק את התופעה במונחים שבהם מנסים להצדיק היום את הירידה לאומן.

במקביל היתה השאלה ההלכתית של טומאת המת, שהגורמים היותר אינטליגנטים תמיד הביאו נגד האספקט של פולחן הקברים.

נערך לאחרונה ב:

ערןל1

Active member

היה סצנה בשטיסל שבה הגיבור יוצא ליער בירושליים ופוגש חבר ומסביבו שלשה אנשים שצועקים טאטה.

היכולת להתבודד בטבע ולהגיע לדבקות מוגבלת אצל חלק מהאנשים בארץ ישראל ובטח בבני ברק.

אני מבין אנשים שיוצאים למקומות יותר מוצלחים מבני ברק .
לא צריך לממן טיסות
אני מסכים איתך,גם זה נכון.

החלטת הממשלה פסולה לחלוטין מעצם העובדה שהממשלה לא צריכה לממן הוצאות עבור טיסות פרטיות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בדרך עוקפת להגיע בכוח למדינה שנמצאת כבר שנים במלחמה, למטרה יחידה לקיים מנהג שבחרו בו (לא חלילה כמובן על מנת לסייע למישהו).
הסיבות למנהג ואם יש או אין 'הצדקה' דתית פשוט לא רלוונטי. מניעים דתיים לנסיעה לא נעלים יותר מניע אחר. זה פסול בכל זמן, אבל כאשר נעשה בזמן מלחמה בישראל, כאשר מחירי תחבורה ציבורית עולים והשירות מקוצץ שלא לדבר על כל היתר הקיצוצים והקשיים הכלכליים - פשוט אין מילים עד כמה זה רע.
המשך ישיר של הפקעת הרכבת לצורך הסעה פרטית למירון.

Ccyclist

Well-known member
החלטת הממשלה פסולה לחלוטין מעצם העובדה שהממשלה לא צריכה לממן הוצאות עבור טיסות פרטיות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בדרך עוקפת להגיע בכוח למדינה שנמצאת כבר שנים במלחמה, למטרה יחידה לקיים מנהג שבחרו בו (לא חלילה כמובן על מנת לסייע למישהו).
הסיבות למנהג ואם יש או אין 'הצדקה' דתית פשוט לא רלוונטי. מניעים דתיים לנסיעה לא נעלים יותר מניע אחר. זה פסול בכל זמן, אבל כאשר נעשה בזמן מלחמה בישראל, כאשר מחירי תחבורה ציבורית עולים והשירות מקוצץ שלא לדבר על כל היתר הקיצוצים והקשיים הכלכליים - פשוט אין מילים עד כמה זה רע.
המשך ישיר של הפקעת הרכבת לצורך הסעה פרטית למירון.

העובדה שלפני 40 שנה איש לא שמע על אומן, אבל היום זו "מסורת" אומרת הכל על שיטת השלטון והיחס המזלזל לציבור הכללי. מעבר לחוג חסידי מאד מצומצם - כל הפולחן הזה של קבר בחו"ל על חשבון ראש השנה בחיק המשפחה בארץ - זה דבר שמנוגד לכל עקרונות היהדות.

אבל סומכים על החילונים שהם טיפשים ויממנו כל שקר שאומרים להם שהוא ה"דת", ואפילו דואגים שאנשים שנמנעו מחובתם החוקית למדינה יוכלו לטוס לשם.

זה מעבר לשאלת התשלום. זו שאלה על מה עוד ימציאו לנו בעוד עשור או שניים.

עריכה:

יש גם הבדל גדול בין דבר שמודים שהוא חידוש, כמו משחק כדורגל או מצעד הגאווה למשל, לדבר שטוענים שהוא מסורת מימים ימימה - ואינו. בניגוד לארועים שהבחירה להשתתף בהם אישית - כשטוענים שדבר הוא מסורת דתית אומרים למעשה שהארוע מחייב את המדינה כי הוא משותף לכלל הציבור.

יש הבדל ענק בין מירון, שקשור לרב שחי בימי מרד בר כוכבא, לאומן שהפציעה למודעות הציבור לפני כרבע מאה בלבד.

נערך לאחרונה ב:

ערןל1

Active member
העובדה שלפני 40 שנה איש לא שמע על אומן, אבל היום זו "מסורת" אומרת הכל על שיטת השלטון והיחס המזלזל לציבור הכללי. מעבר לחוג חסידי מאד מצומצם - כל הפולחן הזה של קבר בחו"ל על חשבון ראש השנה בחיק המשפחה בארץ - זה דבר שמנוגד לכל עקרונות היהדות.

אבל סומכים על החילונים שהם טיפשים ויממנו כל שקר שאומרים להם שהוא ה"דת", ואפילו דואגים שאנשים שנמנעו מחובתם החוקית למדינה יוכלו לטוס לשם.

זה מעבר לשאלת התשלום. זו שאלה על מה עוד ימציאו לנו בעוד עשור או שניים.

עריכה:

יש גם הבדל גדול בין דבר שמודים שהוא חידוש, כמו משחק כדורגל או מצעד הגאווה למשל, לדבר שטוענים שהוא מסורת מימים ימימה - ואינו. בניגוד לארועים שהבחירה להשתתף בהם אישית - כשטוענים שדבר הוא מסורת דתית אומרים למעשה שהארוע מחייב את המדינה כי הוא משותף לכלל הציבור.

יש הבדל ענק בין מירון, שקשור לרב שחי בימי מרד בר כוכבא, לאומן שהפציעה למודעות הציבור לפני כרבע מאה בלבד.
ההבדל הגדול בין מצעד הגאווה (שאני חושב שהוא כמעט לא מסובסד) לבין אומן הוא שבמצעד הגאווה אתה מסבסד את האירוע לעומת זאת פה דרעי מתכנן "לשקול מתווה מוסדר, כדי להבחין בין נסיעה לתפילה לבין נסיעה לצרכי נופש" במילים אחרות לדעתו בן אדם שבא לחוות חוויה אפילו דתית אך לא יתפלל לא יקבל טיסה מסובסדת ומי שמתפלל יקבל.

זה גרוע בלפחות שתי מובנים:
יש פה אפליה דתית ויש פה כח לקהילה שלא אמור להיות לה.

זה כמו בתי הספר החרדים שאינם ממלכתיים שמתנים קבלה בזה שהאמא לא תלבש מכנסיים והאבא לא יחזיק טלפון לא כשר.

Ccyclist

Well-known member
ההבדל הגדול בין מצעד הגאווה (שאני חושב שהוא כמעט לא מסובסד) לבין אומן הוא שבמצעד הגאווה אתה מסבסד את האירוע לעומת זאת פה דרעי מתכנן "לשקול מתווה מוסדר, כדי להבחין בין נסיעה לתפילה לבין נסיעה לצרכי נופש" במילים אחרות לדעתו בן אדם שבא לחוות חוויה אפילו דתית אך לא יתפלל לא יקבל טיסה מסובסדת ומי שמתפלל יקבל.

זה גרוע בלפחות שתי מובנים:
יש פה אפליה דתית ויש פה כח לקהילה שלא אמור להיות לה.

זה כמו בתי הספר החרדים שאינם ממלכתיים שמתנים קבלה בזה שהאמא לא תלבש מכנסיים והאבא לא יחזיק טלפון לא כשר.

ניקח את זה הלאה, מחר אדרוש "בשם המסורת" שיגיעו לא לאומן אלא לוול סטריט, יזבחו לשור של מריל לינץ' ויתפללו למען עליית המניות - באיזה שלב אני מקבל את ההכרה שזו "הדת היהודית", את הפטרונות של אריה דרעי או עסקני שושלת גפני, והיתר למעוכבי יציאה מהארץ לעבוד את עגל הזהב ?

אומן זה לא מירון שבגיל הגן או כיתה א' אני זוכר שהיה איזה פעוט חרדי בשכונה שההורים סיפרו לי שאת השיער שלו יגזרו בלג בעומר כשיגיע לגיל 3. זה פולחן שאשכרה לא היה קיים לפני 30 שנה, שהסבים של מרבית הנוסעים אליו היו מתהפכים בקברם אם ידעו שנכדיהם ילידי הארץ יוצאים אותה בראש השנה ולא לקברי אבותיהם במגרב אלא לאיזה מקום שלא שמעו עליו מעולם - בברית המועצות !

הטענה של הצד הדתי היא שלפני מספר דורות היתה לכל הקהילות מסורת משותפת פחות או יותר. ביהדות אין את הפיצולים הקשים של הנצרות או האיסלאם, ההבדלים העיקריים באורתודוקסיה הם של "מנהג" מקומי כזה או אחר. ההבדל בין הרפורמים והקונסרבטיבים מכיר ביהדותם, גם אם הוא חולק על צורות הפולחן שלהם. זו למשל הטענה עליה מתבססת דרישתם שהנישואין בארץ יהיו מונופול של הרבנות כדי שכל הציבור היהודי יוכל להתחתן כציבור אחד.

אומן זה לקחת משהו שאינו משותף לכלל הציבור ולרתום את המדינה אליו עד כדי פטורים מציות לחוק, השקעת משאבים ניכרת, והתייחסות פומבית כאילו הדבר השולי הזה הוא איכשהו האינטרס הלאומי העליון מימים ימימה.

שיתפללו לעגל הדולרים של מריל לינץ'.

נערך לאחרונה ב:

ערןל1

Active member
ניקח את זה הלאה, מחר אדרוש "בשם המסורת" שיגיעו לא לאומן אלא לוול סטריט, יזבחו לשור של מריל לינץ' ויתפללו למען עליית המניות - באיזה שלב אני מקבל את ההכרה שזו "הדת היהודית", את הפטרונות של אריה דרעי או עסקני שושלת גפני, והיתר למעוכבי יציאה מהארץ לעבוד את עגל הזהב ?

אומן זה לא מירון שבגיל הגן או כיתה א' אני זוכר שהיה איזה פעוט חרדי בשכונה שההורים סיפרו לי שאת השיער שלו יגזרו בלג בעומר כשיגיע לגיל 3. זה פולחן שאשכרה לא היה קיים לפני 30 שנה, שהסבים של מרבית הנוסעים אליו היו מתהפכים בקברם אם ידעו שנכדיהם ילידי הארץ יוצאים אותה בראש השנה ולא לקברי אבותיהם במגרב אלא לאיזה מקום שלא שמעו עליו מעולם - בברית המועצות !

הטענה של הצד הדתי היא שלפני מספר דורות היתה לכל הקהילות מסורת משותפת פחות או יותר. ביהדות אין את הפיצולים הקשים של הנצרות או האיסלאם, ההבדלים העיקריים באורתודוקסיה הם של "מנהג" מקומי כזה או אחר. ההבדל בין הרפורמים והקונסרבטיבים מכיר ביהדותם, גם אם הוא חולק על צורות הפולחן שלהם. זו למשל הטענה עליה מתבססת דרישתם שהנישואין בארץ יהיו מונופול של הרבנות כדי שכל הציבור היהודי יוכל להתחתן כציבור אחד.
גם אם מתעלמים מהלא אורתודוקסים אזי בתוך האורטודוקסיה יש לך את החסידים המתנגדים והציונות הדתית בתוך הציונות הדתית יש לך(בין השאר) גם מזרוחנקים וגם חרדלים. בתוך החרדלים יש לך את מרכז הרב לעומת הרב עמיטל (שייסד את מימד) ובתוך מרכז הרב יש לך את מרכז הרב והר המור. הקטע המוזר שאחרי כל הפיצולים האלה להר המור יש מפלגה ("נועם"). בין המחלוקות כרגע יש את: שטחים תמורת שלום (הרב עובדיה והרב עמיטל נגד מרכז הרב) האם מותר לעלות להר הבית (החרדים נגד, חלק מהציונות הדתית בעד) האם מותר להתגרות בגויים והאם לקבל כסף מהמדינה. כל המחלוקות האלה הרבה יותר אקוטיות מאשר אם לסוע לאומן. כמו כן הם חולקים אם הרבי מלובביטש הוא המשיח ואם הוא בכלל מת.

אומן זה לקחת משהו שאינו משותף לכלל הציבור ולרתום את המדינה אליו עד כדי פטורים מציות לחוק, השקעת משאבים ניכרת, והתייחסות פומבית כאילו הדבר השולי הזה הוא איכשהו האינטרס הלאומי העליון מימים ימימה.

שיתפללו לעגל הדולרים של מריל לינץ'.

Ccyclist

Well-known member
גם אם מתעלמים מהלא אורתודוקסים אזי בתוך האורטודוקסיה יש לך את החסידים המתנגדים והציונות הדתית בתוך הציונות הדתית יש לך(בין השאר) גם מזרוחנקים וגם חרדלים. בתוך החרדלים יש לך את מרכז הרב לעומת הרב עמיטל (שייסד את מימד) ובתוך מרכז הרב יש לך את מרכז הרב והר המור. הקטע המוזר שאחרי כל הפיצולים האלה להר המור יש מפלגה ("נועם"). בין המחלוקות כרגע יש את: שטחים תמורת שלום (הרב עובדיה והרב עמיטל נגד מרכז הרב) האם מותר לעלות להר הבית (החרדים נגד, חלק מהציונות הדתית בעד) האם מותר להתגרות בגויים והאם לקבל כסף מהמדינה. כל המחלוקות האלה הרבה יותר אקוטיות מאשר אם לסוע לאומן. כמו כן הם חולקים אם הרבי מלובביטש הוא המשיח ואם הוא בכלל מת.

ואף אחד מהם או קודמיהם לא דרש גישה לאומן או טען שהיא נמנעת בימי ברית המועצות.

התופעה ההמונית היא המצאה חדשה של תחילת שנות האלפיים. לרתום את המדינה לכך כאילו זו המסורת מאז ומתמיד זו צביעות. הכוח של הדת בא מהטענה שהיא וותיקה ולא משתנה, "בל תחדשון" - והנה חידוש מובהק שהינו בניגוד לכלליה.

גם הטענה על רב משיח שקם מהקבר ואינו מת זה דבר עצוב כי זה העתק המיתוס של ישו. יהדות זה לא.

שניים ממקום עבודתי עשו לפני כמה שנים חאג'. כמדומני זוהי אחת מ 5 מצוות האסלאם העיקריות . לא נעים לי לשאול אותם, אז מבררת כאן.
האם המדינה מממנת לאזרחיה המוסלמים האדוקים טיסות למכה, או משתתפת בהוצאות?

Ccyclist

Well-known member
שניים ממקום עבודתי עשו לפני כמה שנים חאג'. כמדומני זוהי אחת מ 5 מצוות האסלאם העיקריות . לא נעים לי לשאול אותם, אז מבררת כאן.
האם המדינה מממנת לאזרחיה המוסלמים האדוקים טיסות למכה, או משתתפת בהוצאות?

מצאתי כתבה מלפני 5 שנים:

מסתבר שערביי עשראל חייבים להוציא דרכון ירדני זמני ומגיעים לחאג' כנראה כחלק מהמכסה הירדנית. עקב אסונות של עומס מבקרים יש שיטה של מכסות עולי רגל.

מעניין שגם בכתבה הזו עולה שמו של אריה דרעי (כנראה שהיה שר הפנים בזמנו). יש לו ניסיון רב בעבודה למען עולים לרגל.

למעלה