תשובה ארוכה
שלום לך.
לפני שאשיב על שאלותייך, אני מעוניין להשב את תשומת ליבך למשהו שמאוד חורה לי.
את כתבת: "אני רוצה לשאול את כל אלה "שלא מאמינים" כמה שאלות... כודם כל אני יודעת שכל בן אדם יודע שיש אלוהים גם אם הוא מכחיש את זה, אם בן אדם אומר שהוא לא מאמין אז הוא הרגיל את עצמו בלא להאמין אבל בתוכו הוא יודע שיש מי שברא את העולם..."
צורת המחשבה הזו היא אחד מהדברים הגרועים שאת יכולה לעשות. כשאת כותבת דברים כאלה, את מבטלת את ההגדרה העצמית של מי שניצב מולך. תארי לך שמישהו היה בא אלייך ואומר לך - "אני יודע שאת מאמינה בישו. את רק הרגלת את עצמך לא להאמין בו. אבל בתוך תוכך את יודעת שישו הוא מושיענו". איך דבר כזה היה גורם לך להרגיש?
אני מניח שהיית מרגישה שילוב של בוז ותיעוב לאותו אם. זה בדיוק מה שאת עושה כשאת כותבת או חושבת בצורה כזאת.
אני לא מאמין, ואני בשום פנים ואופן לא "יודע" שיש אלוהים. קיומו של אלוהים הוא מופרך בעיני, וגם מטופש. אז אנא ממך - אל תספרי לי במה אני מאמין ובמה לא. תכירי בזה שיש אנשים שלא חושבים כמוך. בוודאי כשאת באה איתם באינטראקציה.
לעינייננו:
"תאר/י לעצמיך שיום אחד את/ה מקבל/ת טלפון מקופת חולים...
תגידו אתם, גם עכשיו הייתם אומרים, אין כזה דבר בורא לעולם ורק הרופא יכול להציל את החיים שלי....?"
1. התשובה היא - בפירוש כן. ומדוע שאגיד דבר אחר? נניח שאני עכשיו מספר לך על חד הקרן הקסום, שהוא יודע הכל, הוא ברא את העולם והכל נעשה בדברו. מן הסתם תגידי שאני הוזה. האם זה שתחלי במחלה חשוכת מרפא יגרום לך להתפלל לחד הקרן הקסום? אני מניח שלא. אותו דבר אצלנו, האתאיסטים, רק שבשבילי, "אלוהים" ממשי לא פחות ולא יותר מ"חד קרן קסום".
2. בין אם תרצי להכיר בכך ובין אם לא - המדע, והרפואה המודרנית הם אלו שמצילים חיים על בסיס יום יומי. השתלות, ניתוחים, אנטיביוטיקה, תרופות, כימותרפיה, - כל אלה הם תוצאה של מחקר מאומץ, והרבה עבודה קשה. וכל המחקר המדעי הזה הביא לשיפור עצום בתוחלת החיים של בני האדם. בתקופת בית ראשון/שני - לפני כ-2000 שנה, תוחלת החיים הממוצעת היתה כ-30 שנה נדמה לי. היום היא 70 שנה. אף לא שנה אחת מהגידול הזה בתוחלת החיים היא תוצאה של אמונה, של דת או של אלוהים. כל כולו של השיפור הזה הוא אך ורק ע"י מחקר מדעי.
לשאלתך השניה:
"יש מלחמה, ואתה גיוסת להילחם... רק אתה נשערת שלם! גם עכשיו תגיד זה רק מקרה שנישרתי שלם?"
כן. בפירוש כן. הניסיון לראות בזה "הוכחה" לקיומו של כח עליון הוא מאוד אגוצנטרי, מרושע (תיכף אסביר), וטיפשי (אסביר גם את זה).
1. טיפשי: דברים רעים קורים. ככה זה. אנשים נפצעים, ואנשים מתים. ובבודאי שדברים רועים קורים לאנשים שהולכים למלחמה. וכמו שיש אנשים שנפגעו, יש כאלה שלא. להיפך - אם תמיד בכל דבר היתה קורית רק התוצאה הטובה ביותר (תמיד אף אחד לא נפגע) או הגרוע ביותר (כולם מתים תמיד) - זה כבר היה יותר מוזר. ואפילו אז היה ניתן להסביר את זה (רשלנות, עדיפות טכנולוגית וכו'). מבחינה מתמטית סטטיסטית תמיד יהיה מישהו שלא נפגע. במקרה הפעם זה הייתי אני.
2. אגוצנטר ומרושע: המחשבה הזו מאוד מאוד אנוכית - כאילו לאלוהים מאוד איכפת לו ממני עד שהוא טרח להגן עלי. תחשבי על זה- הטענה היא שאלוהים התפנה מהעיסוקי היום יומי שלו של לרצוח אנשים בכל העולם (הרי כל הזמן אנשים וילדים מתים בתאונות, מלחמות, רעב, עינויים ועוד) - וטרח לבוא להגן עלי ספציפית. זו מחשבה מאוד יהירה ואנוכית, ומרושעת כלפי אלה שכן נפצעו ונהרגו בפעולה הזו.
"כל בן אדם טיפש יגיד לך שיש מי שמנהל את העולם..."
אני מסכים. החכמים לא יגידו את זה.
"כל הפעמים שהרקטע נפלה שתי סניטמטרים לידך היו רק 'מקרה'. באמת, זה מה שתגידו במקרה?"
הדיוק הטכני של הרקטות האלה מאוד נמוך, וסה"כ האוכלוסיה מאוד מפוזרת. למעשה, אם היו יותר נפגעים ממה שיש עכשיו - זה היה נס...
ומכיוון אחר - אם ל"אלוהים" כל כך חשוב למנוע פגיעה בבני אדם, הוא היה יכול להביא לזה שלא ירו רקטות מלכתחילה.
"אני לא חושבת שהפיתרון לכל הבעיות שדרך אגב יש לכל בן אדם בעולם, זה לברוח, לצאת בשאלה"
יפה - את חושבת שהפיתרון לכל הבעיות בעולם זה אלוהים. הפיתרון של לצאת בשאלה הוא יותר טוב בעיני, כי משמעותו לקחת אחריות על החיים שלך - בעצמך. להבין שאת אדון לגורלך.
"באמת טוב לכם בחיים?!?!
פנימה בלב שלכם במקום שאף אחד לא מכיר, אפילו מי שהכי קרוב אליכם, טוב לכם באמת??
לא מה שבחוץ, תחשבו אם הכל היה באמת שווה.... או שיש לכם לפאמים רגעי חרטה...
בבקשה ממי שרוצה לענות, שיענה תשובה אמיתית!!"
אני לא יוצא בשאלה, שכן מעולם לא הייתי דתי. אני אתאיסט לחלוטין. אם זה מעניין אותך, אז תשובתי היא -
כן. טוב לי באמת. באמת באמת.
באמת באמת באמת באמת באמת.
אין כמו השכלה. מחקר. חשיבה ביקורתית.
לבסוף - לגבי דת ואמונה -
אין שום קשר בין דת ואמונה. את בפירוש כן יכולה להאמין בכח עליון ("אלוהים"), ולא להיות דתית. רוב האנשים שמאמינים בכח עליון, אינם יהודים בכלל. אז בוודאי שאינם מקיימים את מצוות היהדות.
יתרה מכך, בעיני זה עדיף. הדת שנהוגה היום במדינה היא איומה ונוראית. מנהיגיה היום הם אנשים רשעים - כמו "הרב" עובדיה יוסף שקרא לא להציל חיים של אדם אחר בשבת - אלא אם כן הוא יהודי. תארי לך מה היה קורה, אם מישהו היה קורא לא להציל חיים של יהודים ביום ראשון. זה פשוט רוע. ויש עוד מספיק דוגמאות. דוגמאות מהיום, דוגמאות מהמשנה, דוגמאות מהגמרא ודוגמאות מהתנ"ך.
עצתי לך היא - קודם כל - תהיי בן אדם. תהיי בן אדם טוב. אחר כך תאמיני או לא. אבל אל תתני לכל מיני חוקים - שבסופו של דבר אנשים בשר ודם המציאו - למרר לך את החיים. ואל תתני להם לגרום לך למרר את החיים לאנשים אחרים.
והכי חשוב - שיהיה לך רק טוב