Twenty five or six to four

Barmelai

New member
Twenty five or six to four

האלבום השני של שיקגו (1970) נקרא סתם 2 (לד זפלין לא היו בעלי ההשראה היחידים בשטח כשזה הגיע לבחירת שמות לתקליטים). אם האלבום הקודם של שיקגו (אז עדיין CHICAGO TRANSIT AUTHORITY) הכיל בעיקר מאסות ג'אז-רוק-פסיכדליה ארוכות ובלתי שדירות בעליל, הרי ששיקגו 2 החל לשחרר להיטים ערוכים לרדיו. הסנונית הראשונה הייתה השיר twenty five or six to four שכתב רוברט לם. באלבום כחלק מסוויטה ארוכה, ברדיו הגיע למקום רביעי בUS CHART, שביעי במקבילה הבריטית, קרע את גלי האתר, הפך לאחד המזוהים ביותר עם הלהקה בכל שנות קיומה ובוצע דרך קבע בהופעות. רוברט לם מתאר חוויה מבאסת שעבר לילה אחד לפני עלות השחר. המילים זורמות יפה להפליא, אלא שלם הערמומי דאג לשתול שורה חידתית שחוזרת בסוף כל בית: twenty five or six to four. לדאבוננו הרב, הבנת השיר כולו תלויה בשורה הסתומה הזאת. אז מה רצה המשורר לומר?
Waiting for the break of day Searching for something to say Flashing lights against the sky Giving up I close my eyes Sitting cross-legged on the floor 25 or 6 to 4​
(מחכה לשחר שיפציע, מחפש עוד משהו להביע, אורות רושפים מול השמים, מיואש עוצם עיניים משוכל רגליים מחכה לאור, twenty five or six to four) מבאר חכם החומצה הליסרגית: 25 היה כנוי סלנג פופולרי לסם LSD, ע"ש כנויו הרשמי בין הרוקחים (LSD-25). ועל כן צריך רוברט לבחור: LSD או SIX TO FOUR. שש לארבע היא פשוט השעה לפנות בוקר. לאור הפירוש הזה לם מצא עצמו בשעה 3:54 בבוקר בתהליך המייסר והאיטי של יציאה מטריפ LSD. התהליך, שאחד ממאפייניו הוא הזמן שנדמה כעומד מלכת מתואר מפורשות בכל בתי השיר. הוא צריך לבחור בין חזרה למציאות שמסמלת השעה בשעון, לבין ארגון עוד טריפ לעצמו - LSD-25.
Staring blindly into space Getting up to splash my face Wanting just to stay awake Wondering how much I can take Should I try to do some more 25 or 6 to 4​
(בוהה עיוור אל האינסוף, קם את הפנים לשטוף, רק להחזיק את העיניים פקוחות, עד מתי ישארו לי כוחות, לעשות עוד או לגמור, twenty five or six to four) עכשיו השיר נהיר ובהיר? פחחחחחח, מגחך החכם סחי, הלא באותן שנים כל שיר שני פורש כטריפ, מה עם לוסי ברקיע היהלומים, אני ארי הים, היי ג'וד רחמנא ליצלן? תשאלו את רוברט לם - כולה מדובר בנסיון לכתוב שיר כשההשראה לא קופצת לביקור. כשהביט בשעון לאחר לילה ללא שינה, המחוגים (השעונים עוד לא היו דיגיטליים) הצביעו בערך על 25 או 26 דקות לארבע. המשורר מצא עצמו על רצפת חדרו בין 3:34 ל 3:35 במצב של בלוק יצירתי. הבהיה העיוורת בחלל אופיינית לכל כותב שמנסה למצוא את המילה הבאה, שטיפת הפנים היא להתרעננות, לא לסילוק אגלי הזיעה שמופיעים בשלב היציאה מטריפ LSD. כשהוא תוהה כמה אפשר למשוך את העייפות, והאם הוא עדיין מסוגל לעשות עוד - הוא לא חושב על טריפ חדש אלא על כתיבת שורה בשיר החדש. או פשוט להפסיק וללכת לישון.
Feeling like I ought to sleep Spinning room is sinking deep Searching for something to say Waiting for the break of day 25 or 6 to 4​
(כמעט שוקע בחלום, החדר מסתחרר לתהום, מחפש דבר לאמור, מחכה לבוא האור, twenty five or six to four) גם פה הטקסט הוא דו פירשי, ואם תשאלו אותי, הדואליות היא מכוונת. טריק מבריק ליצירת באז סביב השיר והלהקה. ובעוד שני מחנות המעריצים שולחים כבר 36 שנה צפורניים שלופות אלה לגרונם של אלה, אני מתכבד להזמין אתכם לאחד השירים הסוחפים ביותר שנוצרו בשנות השבעים. קליפ טוב של ההרכב המקורי עם הגיטריסט הגדול טרי קאת ז"ל לא מצאתי. על כן קבלו גרסה מהממת של שיקאגו מאוחרת יותר עם תגבור מסיבי של להקת אדמה רוח ואש. יאללה בלאגן.

pasteran

New member
גם לד זפלין התלהבו ממנו

אין ספק שזה שיר אדיר - עם ריף סוחף ומקצב סוער - ולכן לד זפלין השתמשו בו לפזמון של babe i'm gonna leave you. דווקא במקרה הזה המלים שלהם םחות עמומות משל שיקגו. אגב לא בדקתי תאריכים - יכול להיות שדווקא שיקגו גנבו מלד זפלין. אני מאוד אוהב את האלבום ממנו לקוח השיר הזה - הוכחה שאשכנזים חובבי פרוג יכולים לגור עם כושים אוהדי גרוב.

AeroTom

New member
אם האלבום של שיקגו יצא ב-70

אז "Babe" של זפלין היה לפני. האלבום הראשון שלהם יצא בינואר 69.

Barmelai

New member
שיקגו 2 יצא אחרי זפ הראשון

לד זפלין לא תבעו את שיקגו, אולי כי לא הם כתבו את הריף - זה שיר עם במקור והגרסה שרקח פייג' היתה בהשראת הבצוע ל BABE I'M GONNA בפי ג'ון בעאז. זה מסביר גם למה איש מהם לא טרח לתבוע את GREEN DAY שניקנקו את הריף על כרעיו וקרביו לטובת Brain Stew שלהם.

AeroTom

New member
Indeed

ואני גם לא חושב שג'ימי היה תובע אם היו משאילים משהו משיר מקורי לגמרי שלהם. לא אחרי כל מה שהם עצמם עשו בזמנו בלא מעט שירים שלהם
מצד שני אולי הוא היה רוצה פעם אחת להיות בצד האחר...

מורנא007

New member
יש משהו מיוחד בלהקות

שנקראות בשם של מקומות. שיקגו, בוסטון וקנזס
BTW, אחלה ג'אם באמצע השיר.

John Barleycorn

New member
ברמל, על מנדי החזרת לי שן תחת שן

או תחת תחת תחת כי במידה ואני פותח את הרדיו על KSLX 100.7 ולא נפלתי על ?Carry on Wayward Son, כלב שחור, הלוואי והיית כאן, או Blinded by the Light הרי זה השיר הזה של שיקאגו, ומעולם לא טרחתי לשים משקפיים על אזני ולהקשיב למילים. למרבה המזל - בטלנים, מלאכתם נעשית בידי צדיקים. מעכשו בכל פעם שישימו ברדיו אפנה לסובבים אותי בארשת פנים פלצנית ואומר - "שיר נחמד, אגב, הידעתם למה התכוון המשורר?" ואזכה בתהילת עולם. חוץ מזה אני רוצה גיטרה ירוקה כזו. וחוץ מזה דע לך שהשיר "מי יתנני עוף" זה גם על טריפ. שובב היה הביאליק. חבל שאין קליפ ביו טיוב. הייתי דופק יופי של פרשנות.

למעלה