Torx 30 לשנה החדשה

steiff

New member
Torx 30 לשנה החדשה

לכבוד השנה החדשה השתדרגתי לחד-אופן. בקראנק.
ממערכת XT 2/10 למערכת XT/R 1/11.

קסטה 11-42 XT שמתלבשת על הגלגל הנוכחי בלי צורך להחליף פריילאוף.
״קרה לי אסון״ ובחנות לא היה מעביר אחורי XT 11 אז נאלצתי להתפשר על XTR 11. גם ידית הילוכים... צק-צק-צק...
שרשרת, שימנו, וגלג׳ש קדמי 30 של Race-Face (בצבע תואם לשלדה, אם כבר - אז כבר).
הקראנק נשאר מהמערכת הקודמת עם החלפה של שני הגלג׳שים 24/38 באחד 30.

המלאכה כולה ארכה כארבע שעות, כולל ״קפיצה״ לחנות האופניים באלון הגליל לסיוע בהחלפת הגלג׳שים. מסתבר שמפתח ה-Torx 25 שנמצא במרבית אולרי הכלים, וגם בערכת ה-torque שלי, לא תואם את הברגים בקראנק של שימאנו. הם Torx 30. נאלצתי לכתת רגלי לחנות ולבקש עזרה. תודה לירון בלומנטל ששלף את ארגז הכלים, איתר את הבוקסה המתאימה, ואפילו תרם ארבע טיפות ״לוקטייט״ לוודא שהברגים ישארו במקום.

כל שאר הכלים נמצאים בערכת כלי העבודה של Park-Tools שקניתי לפני קצת יותר מעשר שנים. ומסתבר ש״שוט״ מעידן ה-9 עובד היטב גם על קסטות 11.

גלג׳ש 30T של Race Face קצת שונה מגלג׳ש 104 BCD רגיל בכך שחורי החיבור שלו לקראנק כוללים הברגה. בגלג׳שים גדולים יותר החורים ללא הברגה ומצריכים בורג M8 עם הברגה באורך 7מ׳מ עם אום. הגלג׳ש הזה מצריך ברגים M8 עם הברגה באורך 8.5 מ׳מ שמתברגים ישירות לתוך ההברגה בגלג׳ש, והתמזל מזלי שאלו בדיוק הברגים שמחברים את הגלג׳ש הקטן (24 שהסרתי) לקראנק, וכך נמצא להם שימוש חוזר. הברגים הקצרים והאומים שחיברו את הגלג׳ש הגדול (38 שהחלפתי ב-30) נשארו מיותמים וממתינים למקרה שאחליט בהמשך להחליף את הגלג׳ש מ-30 ל-32.

הכיוון של המערכת לא שונה מכיוון של מעבירים של 10 או 9 הילוכים.
בסיום המלאכה רכבתי מסביב לשכונה כדי לראות שהכל עובר. מחר אבצע ניסוי כלים בשטח.

תכלס הקטע הכי מענג בכל התהליך היה לפרק את המעביר הקדמי והידית השמאלית ולדעת שהם לא חוזרים...

shangu23

New member
מר שטייף - לא צילמת, לא שידרגת

תמונות בבקשה, אנחנו מריירים...

steiff

New member
כבר מגיעות התמונות.

רק חזרתי מרכיבה ראשונה. היה נחמד.
מה שמעניין זה שלא משנה מה קורה, אתה תמיד על הפלטה הנכונה.

דיווח מפורט בשנה הבאה.

steiff

New member
והדיווח המובטח

בינתיים רק רכיבה קצרה של בוקר חם ולח.

השיקול בבחירה בשילובים 30/11-42 נבע מהיותי רוכב זקן ותשוש.
ברירת המחדל של מערכות 11 היא 32/11-42 אבל החשש שלי היה שהשילוב הזה יהיה לי קשה מדי בעליות בגלל יחס ההעברה לכן בחרתי בגלג׳ש 30 שבמצבו הקל ביותר נותן יחס העברה הכי קרוב (1.4) למה שהייתי מקבל במערכת הקודמת (1.5 סיבובי פדל לסיבוב גלגל אחד במצב הכי קל).

מעשית במערכת הקודמת כמעט ולא הייתי משתמש במצב הכי קל ועל פי רוב הייתי משתמש בגלגל ה״אחד לפני״, דהיינו 32, עם יחס העברה 1.33 ככה שנשארתי קרוב.

מבחינת שילובי הילוכים - 11 מצבים זה מספיק לגמרי - גם לעליות, גם למישורים, ובירידות בכלל לא צריך... גלגל 30 על 11 מצריך קדנס של 80 כדי לדווש במישור במהירות 30 קמ׳ש (גלגל 29. בגלגלים קטנים יותר יידרש קדנס גבוה יותר). סביר לגמרי לאופני הרים.

רכיבה ראשונה בלי מעביר קדמי מצריכה כמה רגעים של הסתגלות לכך שאין עוד צורך להעביר פלטה, ובמיוחד להוריד בזמן ל״גראני״ לפני שיפוע חריף. אבל לדברים טובים מתרגלים מהר... מגוון יחסי ההעברה מספק לגמרי לכל השיפועים. יש עוד קיר אחד ביער קריית אתא שלפעמים מצריך אותי ליחס העברה 1.5 ואותו אני עוד צריך לנסות על ה-1.4 ולראות מה קורה.

מבחינת תפעול - הידית מתנהגת כמו ידית הילוכים - כמו בדגמים המתקדמים של שימאנו - מעלה מספר הילוכים בו זמנית. יורדת בקפיצות של 1 בלחיצה ובקפיצות של עד שלושה במשיכה.
התגובה מהירה. ההילוכים עוברים חלק וההתנגדות של הידית סבירה.

הגלג׳ש הוא בשיטת Narrow-Wide שמשמעותה שהשיניים מסודרות רחבה-צרה-רחבה-צרה בהתאם לרוחב החריץ בחוליית השרשרת. הסידור הזה מונע את הצורך ב-Chain-Guide ואכן השרשרת לא נפלה אף פעם במהלך הרכיבה.

המעביר האחורי עם קלאץ׳, כמקובל בדגמים המתקדמים של שימאנו. עובד שקט וחלק.

לא ממש שקלתי כמה משקל ״גילחתי״ מהאופניים אבל בקיזוזים מתאימים מה שבסופו של דבר יורד מהאופניים זה המעביר הקדמי, הידית שלו, הכבל, והגלג׳ש הגדול. כמה מאות גרם. שאר הרכיבים - גם אם הוחלפו - נשארו בערך באותו משקל כמו הרכיבים הקודמים (ידית, מעביר, שרשרת).

אם וכאשר יהיו לי תובנות נוספות, או אם יש למישהו כבר עכשיו שאלה שאוכל לענות - אמשיך לשתף.

בינתיים שתהיה לכולם שנה טובה.

shangu23

New member
תודה על הסיקור הנהדר

אני שוקל בעצמי מעבר דומה, אמנם יותר בכיוון של ה 2X11 החדש אבל התהיות אני מניח דומות. מן הסתם יותר מטרידים אותי מצבי הקיצון, והאם קיימת האפשרות ל"שיוט" במישורים במהירות קבועה 20-30 ק"מ, מצד שני אני עם 26 אז תידרש אדפטציה מסויימת... ימים יגידו

תתחדש!!

steiff

New member
גלגל 26 במערכת 1/11

נראה לי שגלג׳ש 32 במקום 30 יקזז את ההבדלים בין 29 ל-26 בקוטר הגלגל. תלוי בקסטה שיש לך עכשיו, אולי אפילו גלג׳ש 34?

הבוקר רכבתי מסלול מישורי שבדרך כלל אני רוכב תמיד רק על הפלטה הגדולה. כאמור - 30 קמ׳ש מצריכים קדנס 80 וזה סביר לגמרי בשטח.

בסך הכל המעבר ל-11 כדאי, לדעתי, רק אם אתה מרוויח בדרך את הביטול של המעביר הקדמי ואחת הפלטות. מעבר מ-2/10 ל-2/11 יתן לך עוד כמה מצבי ביניים ועוד קצת בקצוות אבל השאלה היא אם חסר לך משהו שם. מערכת 2/10 עם קסטה 11-36 נותנת יחסי העברה מצויינים גם במישור וגם בעליות. מערכת 2/11 עם קסטה 11-40 תיתן לך בעיקר עוד כמה הילוכי כוח לעליה. חסרים לך? חשוב לזכור שהקסטה 11-42 מיועדת רק למערכות 1/11. המעביר, גם הארוך, לא יכול לקבל את הפרש אורכי השרשרת של קסטה 11-42 עם שתי פלטות מלפנים.

אם הקדנס במישור משמעותי עבורך תוכל גם לשקול לבחור קסטה של SRAM 10-42 שיתרונה בגלגל 10 במקום 11. הבעיה העיקרית בשינוי הזה היא שהוא מצריך החלפה של הפראיילאוף ל-XD משום שהפראילאוף הסטנדרטי עבה מדי כדי להתקין עליו גלגל 10 שיניים והמינימום שהוא מאפשר הוא 11 שיניים.

tal913

New member
פלטה אחת מקדימה

אני כבר שנים עם אחת מקדימה התחלתי מ1:9 מעולם לא סבלתי את המעביר הקדמי, התובנות שלי הן שמי שלא משתמש הרבה בפלטה הגדולה ( 44-46) ימצא בפלטה הבודדות נוחות וזרימה של שימוש נקי בהילוכים שלא לדבר על מערכת שקטה להפליא, במערכות שימאנו אין הבדל בין שימוש ב1:10 + 42 מתוסף או ב1:11 לשתי המערכות הגלגלש הקטן בקסטה הינו 11T

kobica1

New member
נחמד ביותר

אני איתך - הפשטות של גלגל אחד במקום 3 עושה את הרכיבה למהנה יותר.
יש לך ריינג לא רע עם ה 30T . ו 11-42 .
&nbsp
אני הלכתי עם oval 30-34 (שניקרא בתכלס 32‎T) ואני מאוד מרוצה. (ריינג 11-40)
רק בסופש הזה הורדתי סופית את השיפטר השמאלי (שלא היה מחובר לכלום).
&nbsp
&nbsp
אגב - עידכון לעידכון שלי - קיצרתי את השרשרת ל 114 (שרשרת ישנה היתה 112, ובהתחלה ניסיתי 116 שכנראה גרם לקפיצת שרשרת). בינתיים זה ניראה מבטיח.
לך אין את הבעיה הזאת. הדיריילר שלך מתקדם יותר. גם one up components מספקים גלגל שהוא wide narrow אבל זה לא מספיק.
עכשיו שאני חושב על זה - בעצם יש צורך לסדר את השרשרת שהחוליות יתאימו לסידור של wide narrow . אני אצטרך לבדוק את זה.
&nbsp
תתחדש!

steiff

New member
בינתיים אני על 116 חוליות

ובינתיים, טפו-טפו, השרשרת לא נופלת.
מעניין אותי עניין הגלגל האובאלי. הכתעקתו?

kobica1

New member
קשה לומר

אני מרגיש (ורואה בסטרווה) שאני עובר סגמנטים יותר מהר בפחות מאמץ יחסית. יתכן שיש כאן כמה אחוזים בודדים של שיפור.

למעלה