time

Ivory Flower

New member
time

קראתי כתבה על פרסומות, החלק הראשון התייחס לפרסומת של דרבי (קישור בסוף). אחת הפסקאות ממש הזכירה לי ציטוט מהשיר: מתי אדם מפסיק להיות צעיר? אין רגע כזה. מגלים אותו אחרי שהוא עבר. אבל הפרסומת של דרבי מציגה אותו בדייקנות. כשהזבל פוגע בו, המלצר החביב שלנו מפסיק להיות צעיר. עד עכשיו היו לו חיים סטודנטיאליים: לימודים, עבודה זמנית, "אחי מה העניינים?" וכל זה. כל הדברים הנחמדים שאנחנו חושבים עליהם כשאנחנו חושבים על חיים סטודנטיאליים נטולי דאגות. אבל עכשיו הוא מגלה שהוא בעצם בכלל לא צעיר: הוא פשוט לוזר. כל עניין הצעירות הזה לא היה אלא אי הבנה. ככה חי רק מי שלא מבין שתהליך הזבל כבר התחיל. ומי שלא מבין, נמצא עמוק יותר בפנים. And you are young and life is long And there is time to kill today And then one day you find Ten years have got behind you No one told you when to run You missed the starting gun רציתי לנצל"ש את זה, אבל ראיתי שציף כתבה לא לנצל"ש את זה להודעות של תפוז.

חרטושה

New member
למה לנצל"ש?

איזה באסה שאנשים פוחדים לפתוח פה שרשורים חדשים. זה לא עולה הרבה לשכור מתפוז שטח להודעה
טוב אז גם אני אמשיך עם הרהורי ליבי הנוגים ואגיד שאם כבר זו לא זילות הנעורים לדעתי, אלא זילות האקדמיה. הסטודנט כאן חי בתחושה המאד לא מציאותית שהלימודים לתואר אמורים איכשהו להיות מעשיים ולספק לו בעתיד עבודה, או לפחות לעזור לו מאד במציאת אחת כזו. כלומר כל העניין של רכישת השכלה מתמצה בסופו של עניין בשאלה "מה אני יכול לעשות עם זה?" וזה רע מפני שזה הופך את הלימודים הגבוהים למשהו שאין לו זכות קיום אם הוא לא אינסטרומנטלי. ככה נעלמים להם חוגים שלמים מהאופק באוניברסיטה, חוגים שלא מבטיחים שום תעסוקה עתידית ללומד, אלא רק צבירת ידע והעשרה אישית נטו,ואיתם נעלמים חלקים עצומים מהידע, חיי הרוח, וכמה מן ההשגים האדירים ביותר של התרבות האנושית, שנצברו במשך מאות בשנים.

afcon11

New member
הבעיה הזו קיימת בעיקר בארץ, לא?

נראה לי שבחו"ל המצב טיפה שונה. למרות שהתכלית העיקרית של הלימודים היא רכישת מקצוע שיקנה פרנסה בעתיד, הסטודנטים נדרשים ללמוד, בצורה די מקיפה, מגוון של נושאים שלא קשורים ישירות למקצוע הראשי שאותו לומדים (כמו היסטוריה כללית, פילוסופיה וכדומה). כמובן שזה לא סותר את מה שכתבת, כי פחות ופחות לומדים את התחומים הנ"ל כמקצוע ראשי, וסביר להניח שההתפתחות של התחומים הנ"ל תהיה קטנה בהרבה ביחס לעבר, אבל ברור שעדיף ללמוד מעט מלא-כלום. ועוד נקודה למחשבה, ההיסטוריה שלנו וכל תחומי מדעי הרוח - מקורם ביהדות (הגלותית, הדתית וכו') ולא ב"ישראליות". עד כמה שאני מבין (ואני לא מומחה גדול), לא פיתחנו את התחום בעצמנו ועבורנו אלא אנחנו ניזונים מהמערב. אין לעם שיושב בישראל איזושהי ייחודיות או בשורה לעולם (ובעיקר לעצמו) בתחומי הרוח. זה חמור מאוד, כי המדינה הצעירה שלנו ממש לא משקפת את המסורת היהודית הדתית שלה (וטוב שכך), אלא שכאן נוצר החלל שהולך וגדל בגלל ההזנחה של הנושאים הללו, וכנראה שגם בעתיד לא יהיה איזשהו ניחוח ישראלי מקורי ואותנטי בתחומים החשובים האלה. ושיהיה ברור, אני לא מתיימר להיות פטריוט גדול אני פשוט חושב שלדורות הבאים לא יהיה תיעוד מדויק של החיים בישראל מעבר להיסטוריה הנכתבת ע"י האינטרסנטים למיניהם.

סלע 1

New member
חו"ל, חו"ל, זה פה ממש ממול

בכל מיני חו"לים שונים יש גישות שונות לגבי בניית מערך הלימודים, אבל בשורה התחתונה ההפיכה של האקמיה ממסגרת שמטרתה להנחיל ידע ולקדם את המחקר למסגרת שמטרתה הוא להעניק תואר לצורך רכישת מקצוע ופרנסה בעתיד היא כלל עולמית. באחד החו"לים הידוע בשם ארצות הברית של אמריקה אמנם שיטת המכללות בנויה על מסלול לימוד פחות ממוקד ויותר מקיף, אבל זה הבדל קוסמטי בעיקרו. מה שקורה בארה"ב מבחינות אחרות הוא אפילו יותר נורא: המערכת האקדמית שם מסתמכת על מימון שבא בחלקו הרב מהתעשיה ובחלקו מקרנות שונות, מה שהופך את האקדמיה לתלויה מאד במקורות המימון שלה ויוצר קשר מאד הדוק בין המחקר למקורות הממון, אבל זו כבר בעיה נפרדת. ולסיום, כל הסיפור מזכיר לי בדיחה ישנה: המהנדס שואל: "איך זה עובד?" המדען שואל: "למה זה עובד?" כלכלן שואל: "כמה יעלה לגרום לזה לעבוד?" בוגר מדעי הרוח שואל: "תרצה צ'יפס עם זה?"

Ivory Flower

New member
תגובה מאוחרת

גם כאן יש אפשרות ללמוד בתור העשרה מקצועות שלא קשורים למקצוע הראשי, אמנם אין לי ידע נרחב מדי בנוגע לבחירת קורסים והכל, אבל אני יודעת שאפשר להשלים נקודות גם בבחירת מקצועות כמו שתיארת, וככה יש מהנדסי חשמל-לעתיד שלומדים אספרנטו ורופאים-לעתיד שלומדים פוליטיקה (או שזה ההסטוריה של הפוליטיקה בארץ). ואלו הן שתי דוגמאות של אנשים שאני מכירה. אז זה לא נעלם לגמרי פה, ויש אנשים שלומדים את זה "רק" בשביל לדעת. אם הבנתי אותה נכון, אז הנקודה למחשבה שהעלית צרמה לי. אין לנו פיתוח בתחום מדעי הרוח? מה עם הקבלה? זו בשורה די גדולה שהבאנו לתחום הזה. גם היתה תקופה שזה היה באופנה שם בחו"ל ההוא, אז אפשר להגיד שיש לנו נוכחות בזכות זה. אמנם זו לא בשורה ישראלית, אלא יהודית, אבל מצד שני כל תורות הניו-אייג' שבעצם מדברות לנפש וכל זה, הן גם כן תורות שבאו מרקע דתי ולא לאומי, עד כמה שידוע לי. ואיך תגדיר ניחוח ישראלי מקורי ואותנטי? הרי הייחוד שלנו זה בקיבוץ הגלויות המתמשך שיש פה. הכל הולך עם הכל. או שאתה מתכוון לכובע טמבל ולפלאפל? זה מאפיין, אבל הוא לא עדכני במיוחד. אבל לשמירת השבת והכשרות, שמקורה במסורת הדתית, אפשר לקרוא מאפיין שעדיין עדכני בגדול. אמנם הרוב מתנהגים בשבת כרגיל, אבל תחבורה ציבורית ודברים בסגנון יותר לא עובדת מאשר כן עובדת.

Ivory Flower

New member
יש סיבה

לנצל"ש כי זה לא הכי קשור ללהקה, וזה מעלה לדיון נושאים שלא קשורים גם למוזיקה. אז אני לא יודעת עד כמה זה במקום והכל. אני מסכימה איתך, אבל הדבר לא שונה ממה שהיה בעבר. פעם אנשים היו נולדים לתוך ייעוד מקצועי ועיקר ההשכלה שלהם היתה הכשרה למקצוע, וידע נרחב היה נחלת בעלי האמצעים והזמן. גם עכשיו זה פחות או יותר אותו המצב - הנושאים האלו הם סוג של פריווילגיה.

הבחנה יפה

אלא שהשאלה היא, האם ווטרס מסכים עם המסר שבפרסומת (שאותו תארה חרטושה יפה). נראה לי שלא.

למעלה