Terra Nullis בהולנד החדשה

• פותח הנושא ler
  • פורסם בתאריך

ler

New member
Terra Nullis בהולנד החדשה

האנגלים בכובשם את New Holand, המוכרת יותר כאוסטרליה, השתמשו במושג Terra Nullis ("ארץ של אף אחד") כבסיס לכך שאין לאיש זכויות על הקרקע, והמשאבים ועל כן הם זכאים ליישב ולהיות הריבונים היחידים. בדרך כלל היו שלושה דרכים שבה יכלה אימפריה להשיג שליטה על טריטוריה חדשה על פי החוק הבריטי (חוקי חבר העמים, אם תרצו). שתי הדרכים הנוספות היו: כיבוש צבאי, שליטה תוך כדי שהייה. ביתר פירוט,טרה נוליוס אין משמעותו ש"אף אחד לא היה קיים" אלא שלא התקימו קשרים בין האוכלוסיה הקיימת לבין האדמה ולפיכך לא התקיימה לה מערכת חוקים היכולה להכתיב את טיב הקשר בין האוכלוסיה המקומית לבין האדמה. לפיכך אין רכוש ואין בעל רכוש והאדמה ריקה מאדונים. הסיבה שהדוקטורינה הזו הועדפה על ידי הבריטים היא שהם יכלו ליבא לאוסטרליה את מערכת החוקים הבריטית ללא כל התחשבות במקומיים. שתי הדוקטורינות האחרות היו מחייבות אותם בהכרה בחלק מחוקי המקומיים ובמתן מצומצם של חוקים. שוב, דוגמה לעיוורון, התעלמות ואף לגיטימציה ל"מכבסת המילים" כבר אז - מושגים כמו "גילוי" במקום כיבוש. את מה גילו? מי גילה? מה לא היה קיים? האם המושג הזה של "טרה נוליס" היה קיים באופן ממוסד גם במקומות אחרים באימפריה הבריטית? במקומות אחרים? (ואני לא מתכוונת ל"לך לך"...לפחות לא עכשיו)

ler

New member
שלוש, לא שלושה....

בדקתי - הדרכים היו נקבות

מוּסקט

New member
../images/Emo32.gif מצחיק אותי

כל פעם מחדש בהסטוריה איך מגלי ארצות הגיעו לכל מיני מקומות חדשים - כלומר חדשים עבורם - והחליטו שהמקום הזה לא שייך לאף אחד בלי לברר. אחר כך כשהתברר שהיו שם כבר מתיישבים הם לא נחשבו. לסדר את המציאות כבר אמרתי?

יתרה מזאת

במקרה שציינת האנגלים בחרו להתייחס אל האבוריג'ינים של אוסטרליה כמו אל אויר ולהיכנס פנימה כמו שנכנסים לחלל ריק, במקרים אחרים הם אימצו לעצמם את התירוץ של The white man's burden, המשימה ההסטורית של להביא את התרבות הנוצרית אירופית הנעלה אל הפראים בעלי התרבות הנחותה. כך בהדו וכך באפריקה. הדו מזכירה לי אנקדוטה מפתיעה, בתחילת שנות ה-60 העלה הנשיא קנדי רעיון של חיל שלום שבמסגרתו יישלחו סטודנטים אמריקאיים למדינות העולם השלישי על מנת להפיץ לשם ידע בענייני מדע, טכנולוגיה, חקלאות ותעשיה. הוא נפגש לצורך הרעיון הזה עם נשיא הודו נהרו והלה הקשיב לו בריכוז רב ולבסוף אמר לו שהרעיון של הפצת ידע נשמע לו מצויין, הוא באמת סבור שכדאי שאמריקאים יגיעו כדי ללמוד מההודים.

למעלה