tae kwon do

הייתה תוכנית של שיאי גינס לפני כמה

שנים ששם הראו את הצעיר ביותר שקיבל חגורה שחורה בעולם באומנות לחימה כלשהי, וזה היה ילד אמריקני בן 7 והוא היה מטאיקוונדו. יתכן ושברו את השיא הזה, התוכנית הייתה לפני 12 - 13 שנה בערך. חגורה שחורה בשנה זה באמת מהר מידי, אני עשיתי את זה בטאיקוונדו בשנתיים פלוס בארץ, ואני מכיר מישהו שעשה את זה בשנתיים מינוס. אבל כמובן עם אימונים של יותר מפעמיים בשבוע (היו תקופות של 5 פעמים) ועם היצמדות למאמן, ואימונים מעבר לשעות הקבועות. לדעתי, המדד למשך הזמן של מתאמן מסויים צריך להימדד בשעות אימון נטו ולא בשנים.

אתה לא חושב ששחורה בשנה שנתיים

אומר משהו על השיטה? גם אם אתה המשקיען הכי גדול בעולם, חגורה שחורה אמורה לסמל משהו - הבנה עמוקה, שליטה, דברים כאלה, שלא, I repeat לא משיגים בשנתיים. לנסיון ופזם יש משמעות, כמו גם לבגרות. אני מכיר אנשים שקיבלו את החגורה השחורה שלהם בגיל 13 (בTKD), אבל זה אחרי שהם התאמנו כמו שציינת בערך מגיל 6 (וגם היו, לדעתי, מחוננים באומנויות לחימה).

bizhar

New member
זה אומר משהו. אבל מה?

כשבתי (הבת שלי - לצעירים פה ) קיבלה את הפום הראשון היא מילמלה משהו כמו: "עכשיו אני רק מתחילה ללמוד טאיקוונדו.." או משהו דומה. כלומר, חגורה שחורה ראשונה היא הפתח דרכו נכנסים אל עולם הטאיקוונדו ומהווה תחילת דרך ולא סופה.

bizhar

New member
קיבלה חיבוק והוסיפה:

בפילוסופיה של הטאיקוונדו, בצורה מטאפורית, החגורות הצבעוניות מדמות הריון של אישה - ככל שעולים בדרגות כך מתפתח העובר. חגורה שחורה משולה ללידה ותחילת חיים - תחילת הלמידה האמיתית
. (אבל את זה היא אמרה - לא אני
).

ענק../images/Emo70.gif../images/Emo24.gif

טאקוונדו או לא טאקוונדו, אני חוקק את המטאפורה הזו על לשוני
(וגם על החגורה
)

את מי זה מעניין מה צבע החגורה

חגורה שחורה לא אמורה לסמל הבנה עמוקה בכלל, לא בטאיקוונדו, ולדעתי גם לא בשום אמנות לחימה אחרת. כמה שנים לוקח להבין שיטה לעומק ? זוהי כבר דרגה של מומחה, שלוקחת עשרות שנים. חגורה שחורה מוגדרת כהשלמת ידע טכני ברמה בסיסית + יכולת מסויימת ליישם אלמנטים בקרב. כאן מתחיל הלימוד האמיתי. בנוגע לשליטה, אתה צודק, אבל שוב רק ברמה בסיסית. לדעתי אין לספור ותק בשנים אלא בשעות אימון נטו. ייתכן ואדם מסויים הספיק להגיע למיומנות מסויימת בשנתיים, בזמן שלאחר היה לוקח שש שנים. אם הבנאדם מוכיח באימונים שהוא לא פחות טוב מחגורות שחורות ותיקות שקיבלו את הדרגה בחמש שנים, והוא מוכיח יכולת הדרכה, משמעת, התמדה ונכונות להמשיך, אז לדעתי אין שום סיבה לדחות קבלת דרגה (למעשה במקרה של פום הדרגה כן נידחת). הזמן הוכיח, שאותו ילד שקיבל שחורה בפחות משנתיים, היום הוא כבר מאמן, ואפילו זכה פעמים רבות באליפויות ישראל. כך שעל הרמה שלו אין לערער.

dswbg

New member
לא יודע לגבי מה שזה אומר לגבי השיטה

אבל יודע מה זה אומר ביפנית... 初段 ) Shodan) Sho - first time, begining 初 Dan - Grade, step 段 כלומר, החגורה השחורה היא תחילת הדרך, הצעד הראשון בלבד... יהיו מי שיגדירו אותה כ"תואר ראשון" עולם אמנויות הלחימה, אני לא חושב שאפילו אנשים אלו ישתמשו במילים כמו "הבנה עמוקה, שליטה, דברים כאלה" אגב, ראיתי לאחרונה יותר ויותר אתרים (רובם אתרי אייקידו דווקא, לא יודע למה) שאכן מתרגמים את הדרישות לקבלת דרגה גם לשעות (ז"א קיימת רשימת דרישות ולידה הערכה של כמה שעות אימון יקח לאדם הממוצע להגיע אליהן). סה"כ זה נראה לי הגיוני. ולסיום שאלה - לא נראה לך שאדם מבוגר (בהנחה שהוא 'מביא איתו' סוג מסוים של בגרות וניסיון 'מהבית') שמתאמן ברצינות ובתבונה 10 שעות שבועיות במשך כשנתיים לא יגיע לרמה גבוהה יותר מאשר ילד (אפילו הוא מתאמן מספר זהה של שעות ולא במסגרת "חוג אחה"צ") יגיע ב4-6 שנים??

בדקתי ואתה צודק

אבל לגבי מבחנים, כנראה יש דרישות מינימום, וכל בוחן יכול להעלות את הרמה כראות עיניו. וכמו שיזהר אמר, יתכנו כמה הנחות אצל בוחנים מסויימים (לדעתי לא הוגן). ראיתי כמה מבחנים לפום (אצל מישל מדר ואצל קיטו). לא הייתי שותף (אני קיבלתי דאן 1 בגיל 15 וחצי). היו שבירות (אם כי קרשים דקים יותר). אצל מישל הדרישות היו זהות לפום ולדאן, והמבחנים היו קשים ומאתגרים ללא שום מתן הזדמנויות או הקלות לפומים, עובדה, רובם נכשלו. ואני אומר לך שמי שעבר מבחן לפום אצל מישל, מגיע לו. לעומת זאת אצל קיטו, הם עברו אותו מבחן, אך ניתנה להם הזדמנות שניה שלישית ורביעית להוכיח יכולות במהלך המבחן, וכולם עברו. אבל זו רק נקודת מבט שלי.

bodha

New member
כנראה שאתה צודק

יש לי שני מורים (עוזי/עזיז ואיל קחו כן הם אחים)עוזי- דן 5 בטאיקוונדו ואני כמעט בטוח שלמד הפקידו בשלב כזה או אחר ואני יודע שהוא למד קונג פו בצעירותו(לימד אותי מספר טכניקות בנונצ'קוס), איל- דן 2 בטאיקוונדו ודן 1 בהפקידו (לימד אותי מספר טכניקות סכין)

avima

New member
כנראה שלא מדובר בWTF

כי נדמה לי שיש רק לישראלי אחד דאן 5 והוא אריה כגן. (אני לא בטוח לגבי הדרוג של מישל מדר - מיסד ההתאחדות בארץ)

לא מדוייק

אתה בטח התכוונת לאריה בייגן (ולא כגן). ישנם עוד ישראלים בעלי דרגות כאלה, אבי כדורי מירושלים למשל (דאן 5), יעקב בוסני (המורה שלי לטאיקוונדו, דאן 6), למישל מדר יש דאן 6. כל אלה שייכים ל-WTF, בזה אני בטוח.

avima

New member
אתה כנראה צודק אבל

לא ידעתי שלאבי דאן 5 אבל זה נשמע סביר. אבל אז לא ברור לי למה רק לאריה יש הסמכה להעביר מבחנים ללא קיטו

השאלה היא ממי ההסמכה של אריה

כנראה הוחלט בהתאחדות שאריה יכול להעביר מבחני דאן ללא קיטו (הרי מי הסמיך את קיטו להיות היועץ הטכני בארץ ?). יתכן ואני טועה, כי אני לא בענינים של הטאיקוונדו כבר מזמן מהרגע שהתחלתי עם קוק סול (פרט לקורס מדריכים עם קיטו ב-95'). אני לא יודע כמה זמן אתה בעסק, אבל רק לידיעתך, עד שקיטו התמנה ליועץ הטכני של ההתאחדות בישראל, מי שהעביר מבחנים לדאן היה מאסטר מישל מדר (שהיה אז דאן 5 והנציג הבלעדי של WTF בארץ). הוא היה זה שבחן אותי ב-1990. אני לא ידעתי שרק אריה מוסמך כעת, חידשת לי. יתכן ויש לו הסמכה של WTF לארגן מבחנים. אבל הכל פוליטיקה וביזנס בכל הנוגע לדרגות, ובמיוחד מהקוקקיוון.

bennyTKD

New member
לגבי חגורות ולגבי עברית

לגבי החגורות ============ לגבי החגורות, ברור שיש הבדלים בין מורים שונים. השיטה הכללית היא שמי שמתחיל ללמוד הוא חגורה לבנה קיופ 10. משם הוא הולך ועולה בחגורות, והולך ויורד במספרים של הקיופ. כלומר, השלב הבא הוא חגורה צהובה קיופ 9, אח"כ קיופ 8, קיופ 7, אח"כ חגורה כחולה קיופ 6, קיופ 5, קיופ 4, חגורה אדומה קיופ 3 וכו'. בשיטה זו חגורה צהובה יכול להיות קיופ 9 או 8 או 7, ולכן יש את הפסים על החגורה להבדיל ביניהם. בדרך כלל אצל ילדים (אבל זה תלוי במורה) משתמשים בצבעי הביניים בין החגורות לסמן את שלבי הביניים (לילדים חשוב יותר להרגיש שהם עלו לחגורה בצבע "שווה יותר" מאשר לקבל איזה פס קטן על החגורה שאף אחד לא רואה. אבל אני מכיר גם מבוגרים כלאה...) לגבי העברית =========== אני לא מומחה לשפה הקוריאנית (וגם לא לאומנויות לחימה, קטונתי), אבל להלן דעתי - האם לכתוב טאקוונדו או טאיקוונדו? אני כותב בשיטה הראשונה, וכך אני גם מבטא. שמעתי אחרים (בעיקר בארה"ב) שאצלהם כן שומעים את היוד (כלומר שומעים טאי, ולא טא). אני לא יודע אם יש תשובה נכונה ולא נכונה איך לבטא את זה ואיך לכתוב את זה, אבל בפרפרזה על המשפט "לא משנה מה תגידו עלי, העיקר שתאייתו את שמי נכון", אוכל לומר כי לא משנה לי איך תכתוב בפורום את השם טאקוונדו, העיקר שתכתוב על טאקוונדו. האם לכתוב טאקוונדו או טא-קוונ-דו? זה ממש לא נראה לי חשוב. האם באנגלית כותבים taekwondo או tae-kwon-do? התשובה היא שגם וגם. בקוריאנית השם נכתב על ידי 3 "אותיות". אז אין שם מקפים בין האותיות. אני כותב במילה אחת טאקוונדו, לשם הנוחות. הבעיה היחידה שיכולה להיווצר מכתיבה שונה, היא שכשמישהו ירצה לחפש בארכיון של הפורום הודעות על טאקוונדו, הוא לא ידע איזה מילת חיפוש לכתוב: טאקוונדו, טאיקוונדו, טא-קוונ-דו, טאי-קוונ-דו, ועוד. בני

bodha

New member
תגובה

לגבי הדרך בה צריך לכתוב טאיקוונדו אני מסכים איתך וגם אני כותב כמו שאני אומר לגבי חגורות אצלנו לא משתמשים בצבעי הבניים מתוך גישה שחגורה היא סמל לרמה וצריך לעבוד הרבה ולהשתפר מאד לפני שעוברים חגורה.לי לקח 5 שנים לעבור מכחולה לאדומה (בערך שנתיים יותר מהממומצע גם בגלל שראיתי עד לא מזמן בטאיקוונדו כחוג של אחר הצוהורים בניגוד להיום שזו כמעט דרך חיים וגם בגלל שככל שהתיחסתי לטאיקוונדו יותר ברצינות החשיבות של החגורה ירדה והיום אני רואה בחגורה כמשהו שאמור להחזיק את המכנסיים).זה נכון שיש הרבה מורים שנותנים לילדים הלומדים אצלם צבעי בניים(ראיתי זאת לראשונה באליפות ישראל לפני שלוש שנים ובהתחלה לא הבנתי מה זה). אני אישית חושב שזה רע מכוון שזה הופך את החגורה יותר מדי למטרה ומוריד מערכה כסמל. כל צבע שלחרגורה מסמל משהו ואף יש מספר פרשנויות לסמליות של הצבעים לדוגמה החגורה הלבנה מסמלת תם חוסר ידע הצהובה מסמלת אדמה כלומר רחישת בסיס כחולה מסמלת את השמים אליהם שואף המתלמד להגיע או לחלופין מים כלומר רחישת כח ועוצמה וכן הלאה. שאלתי היא האם לצבעי בניים יש משמעות סימבולית?

bennyTKD

New member
חגורות וצווארון - 3 נושאים

צבעי החגורות ============ צבעי הביניים של החגורות משמשים בעיקר לילדים. לפי פרטיך האישיים אתה בן 15, ואם אתה אומר שהחשיבות של החגורה ירדה אצלך זה אומר שהתבגרת. זה טוב! אני כן חושב שלילדים (נניח גיל 5-15, אבל זה משתנה מאחד לשני) חשוב צבעי הביניים. אתן לך דוגמה - חבר שלי מלמד קונג-פו לילדים קטנים, ובהתחלה הוא לא השתמש בצבעי חגורות בכלל (כי השיטה שלו של קונג-פו היא בלי צבעי חגורות) והרבה ילדים נטשו את השיעור שלו (כי מה תספר בשכונה, שאתה לומד קונג-פו חצי שנה ואין לך חגורה?). ברור שלנו קל לומר: אז מה, אם הם נטשו את השיעור כנראה הם לא מספיק רציניים ללימוד אומנויות לחימה. אבל אני חושב שזו לא הגישה הנכונה, כי מדובר בילדים קטנים. צריך לספק להם את התחושה שהם מתקדמים. וכמו שקרה לך, אולי גם הם יגדלו ויבינו שהחגורה לא חשובה. מה שנקרא ביהדות "מתוך שלא לשמה יבוא לשמה". משמעות צבעי החגורות =================== יש לי המון כבוד לטאקוונדו ולמסורת שלו, אך בוא נבדיל בין מציאות לאגדה. לגבי המשמעויות של צבעי החגורות (אדמה, אש וכו'), אל תשכח שכל העניין של חגורות באומנויות לחימה התחיל רק במאה ה-19 (אם אני לא טועה), והגיע מהג'ודו. לכן, ברור לך שבטאקוונדו לא היו צבעי חגורות במקור (לפני אלפי שנים כשהתפתחו הסגנונות שמהם הרכיבו את הטאקוונדו), ולכן כל פרוש שיתנו לצבעים הינו "המצאה" של עשרות השנים האחרונות. לא שאני מזלזל בזה, אבל צריך להבין מה המקור של זה. אז זה נחמד להסביר "אדמה", "אש" וכו', אבל זה סימבולי בלבד. באותה מידה, יש אומנויות לחימה שבהם מפרשים את הצבעים בתור: לבן = תלמיד חדש ותמים ולכן החגורה לבנה. אדום = החגורה התלכלכה מדם מהאימונים. חום = החגורה התלכלכה מבוץ. שחור = החגורה כל כך מלוכלכת משנים רבות של אימונים עד שהיא נהיתה שחורה. זה יכול להיות הסבר נחמד, אבל ברור לך שהוא לא נכון עובדתית (כלומר שהוא לא המקור לצבעים בחגורות). ודרך אגב, מה אתה חושב על זה שבארץ כולם (עד כמה שידוע לי) מתאמנים עם דובוק (חליפה) של טאקוונדו עם צווארון שחור, בעוד בקוריאה רק למי שיש חגורה שחורה יש צווארון שחור, ולחגורות הצבעוניות יש צווארון לבן? בני

john stockton

New member
אם כך- סאבום

מה זה סאבום? ליד שם מורה שאני הולך ללמוד אצלו מצורף התואר סאבום מה זה אומר?

NiNa WiLLiAmS

New member
../images/Emo4.gif מה אתה מתלונן?

אם הדובוק בישראל מתאים לחגורה שחורה אז מה יש להתלונן....זה יותר יפה.... אבל יש לי עוד דרך ארוכה מאוד עד לחגורה השחורה,לא שיש לי בעיה עם זה....ההרגשה הכי טובה בעולם...שיש לי עוד הרבה ללמוד!
(וגם לך אני מניחה.....:) אם תוכל גם להסביר לי מאיפה קיבלת את הפרשנות המאוד דיסלקטית הזאת של צבעי החגורות אני יודה לך מאוד! אנחנו עכשו היאנג הטהור ולא שום תמימים...(לפחות לא אני...
)

bennyTKD

New member
הלימוד שאינו נגמר והפרשנות לחגורות

נינה/מעיין, לגבי זה שיש לך (ולי) עוד הרבה ללמוד, זה תמיד ככה בכל תחום. גם בתחביבים אחרים שלי (טניס שולחן, ריקודים) גיליתי שככל שאני נהיה טוב יותר וככל שאני צובר יותר ניסיון אני מגלה כמה עוד יש לי ללמוד ולהשתפר. את הפרשנות לחגורות תוכלי למצוא במיליון ואחד אתרי אינטרנט, של כל מיני שיטות של אומנויות לחימה. לפי מגוון ההסברים, תביני עד כמה הדימיון שלהם פורח. אתן לך 2 לינקים לדוגמה: פרשנות 1 פרשנות 2 בני

למעלה