SEXTANT

mercator

New member
SEXTANT

התחלתי להתעניין בסקסטן (sextant). חומר לימוד מצאתי. אבל איפה אפשר לקנות כזה דבר???? אל תשלחו אותי לשוק הפשפושים, הכל שם לקישוט או עם מספרים מחוקים ומראות שבורות ולא נראה לי שיש שם מכשיר נורמלי. ועוד: מישהו ניסה להשתמש בזה בים? האם זה יכול להיות נחמד כשפתאום ה-GPS משחק איתך "ברוגז" או שפשוט המצברים הלכו לעולם שכולו טוב? החומר שמצאתי לא בעברית. מישהו מכיר אתר עם חומר בעברית?

zina71955

New member
אם אתה מתעניין בסקסטנט לצורך נוסטלגי

או דומה לו, שוק הפשפשים יכול לספק את הסחורה. אם אתה מתעניין בו לצורך לימודי תאורטי (לא כל כך מעשי כיום, גם בצי הסוחר אם כי הוא נמצא על הגשר כגיבוי) אזי יש ללמוד בצידו את התאוריה של הניווט האסטרונומי. למזלם של המשתמשים (כולל בצי הסוחר) ספרי האלמנך והטבלאות שתופשים משקל ונפח שהיו נילווים לתעסוקה הזו (או כרונומטר) אינם נדרשים יותר. חברת TAMAYA פיתחה כבר לפני כ 40 שנה מחשב כף יד בגודל 10x5 ס"מ שבו אצורים כל פרטי מערכת השמש וחלק נכבד מכוכבי השבת השמישים בניווט אסטרונומי לטווח זמן של 30 שנים + שיטות ניווט השטח המקובלות בים וטריגונומטריה מישור וספֶרית. המחשב שלי היה שמיש משנת 1980 עד 2010. תיכנס בגוגל לערך TAMAYA אני מניח שתמצא שם משהוא. את הכרונומטר מחליף שעון עצר טוב.

zina71955

New member
ו - שוב. השאלה היא המטרה. הדיוק של הסקסטנט

תלוי בראש וראשונה בקשיחות ועמידות המסגרת והקשת. קשיחותם של החומרים הפלסטיים פחותה והם נוטים לעיוותים, אלא אם משתמשים בחומרים מורכבים איכותיים מאוד ויקרים מאוד. אם האיש רוצה ללמוד את הנושא על בוריו ולהשתמש בו לצורכי ניווט אסטרונומי וחופי הוא צריך מכשיר טוב ואמין בצירוף של מחשב ה Tamaya או טבלאות ה Nories, Haversine / אלמנך ולהתמיד בתירגול אחרת זה נשכח. מאלפי הסייטים והפיקסים האסטרונומיים שעשיתי בחיים שלי אני בטוח שייקח לי היום זמן לא מועט לחזור למיומנות שהייתה לי בנושא, ו - אין לי בעיה של זיכרון.

תוכל לרכוש סקסטנט פלסטי רציני ב150-300$. אולי יש משומשים באיביי. צריך מעט מיומנות וידע. בזמנו איתן נייק העביר קורס ניווט אסטרונומי ושימוש בסקסטנט אצל "דרך הים" כמדומני. הדיוק די ידהים אותך.

gb228

Active member
תחפש ב EBAY

קניתי שם לפני מספר שנים סקסטנט של DAVIS - אמנם מפלסטיק, אבל הדגם היותר טוב שלהם - עם גררה מיקרומטרית. מספיק בשביל ללמוד וככלי גבוי "ברירה אחרונה". קח בחשבון שאפילו אחד פשוט כזה יעלה לך כמו GPS ידני בסיסי. טבלאות אלמנך ניתן היום להדפיס מהאינטרנט או להוריד תוכנות חינמיות שמדפיסות לך אותן (לפי התאריכים ואיזור כללי שאתה רוצה להפליג בו). כנ"ל גבי טבלאות הצמצום שהן קבועות ולא תלויות תאריך. כל החומר שאני מכיר הוא באנגלית. יש ספר לא רע - ASTRO NAVIGATION IN THE GPS AGE (משהו כזה, אולי המילה ASTRO מוחלפת ב CELESTIAL) שנותן גם נוסחאות, כך שאם יש לך מחשב מדעי כלשהו אתה יכול לחשב הכל בלי צורך בטבלאות. יש גם ספר נחמד (נדמה לי שנקרא EVRYTHING BUT THE SEXTANT) שנותן שיטה פשוטה ומשתמש בטבלאות הרבה יותר מצומצמות ולכן מכיל את כל הטבלאות הנחוצות ל 5 שנים - צריך לקנות את המהדורה הכי עדכנית. יש גם לא מעט תוכנות ל PC (קרוב לודאי שגם לאייפון ואנדרואיד) של נווט אסטרונומי. ד"א יש לי ספר על בנית מכשירי נווט ישנים ויש שם תכניות לבניית אוקטאנט (האבא של הסקסטנט) מעץ.

דניאל0710

New member
SEXTANT

אני עשיתי את הקורס בדרך הים, שבכל מקרה הוא בסיסי בלבד, כי לא ניתן ללמוד על כל הכוכבים בקורס קצר יחסית. קניתי לאחר מכן סקסטנט מברונזה בשוק פישפשים בתורכיה וניסיתי להשתמש בו בים. התנודות של היאכטה מקשות מאוד על הדיוק ובכל מקרה מדובר על נוסטלגיה בלבד. אולי טוב רק בחציית אוקינוס, כי בהפלגה חופית יש כלים יותר פשוטים אם הולך ה GPS

lunatick

New member
סקסטנט פלסטיק

הסקסטנט שלי בן 30. מפלסטיק, עלה 19$, מספיק בהחלט לשמוש על סירה שבגלל הנדנודים שלה אי הדיוקים הם לא בגלל הסקססטנט. אני לא מבין לשם מה שעון עצר אבל כל שעון שדרגת אי הדיוק (שעור השינוי) קבוע וידוע יתאים (ידוע למשל שהכרונומטר של בליי-זה מהבאונטי מיהר 4 ימים בחודש). נכון שהטמיה יפתור צורך באלמנק וטבלאות אבל איפה תמצא היום את הטמיה? אני לא השתמשתי אף פעם בנוריס אלא בטבלאות לשמוש במטוס (לא זוכר את שמם) שהם הרבה יותר נוחים לשמוש, עד שהעברתי את כל נוסחאות הניווט למחשבון (היום היתי מעלה אותם למחשב) מה שחסך הרבה זמן והרבה הקאות. דווקא היום כשאין יותר תחנות רדיו לשמוש בDF השמוש בסקסטנט בניווט חופי, אם לא יפעל הGPS, חיוני מבעבר. יואב

GuyRom

New member
ניווט אסטרונומי - לא כזו מפלצת

שלום, בתור מישהוא שמזדהה כמרקטור אתה אמור לשחות בחומר לא ? :) לענינינו, ניווט אסטרונומי במובן מציאת מיקום (פיקס) דורש תרגול ומיומנות וכן, כמו שכבר נכתב, דורש גם טבלאות צפי לכוכבים נבחרים כדוגמת ה AP של פעם. יש כאלה היום גם בתוכנות מחשב פשוטות וחינמיות לדעתי. גם אחרי כל הנ"ל זה ניתן לביצוע פעמיים ביום בחלון הזמן של הדימדומים בלבד..... אבל , בעזרת הרבה פחות תוכל עדיין למצוא למשל רוחב לפי כוכב צפון, שגיאת מצפן לפי שקיעה וזריחה ורוחב ומיקום משוער לפי הצהרת השמש (מלשון צהרים) . לזה צריך אלמנק עדכני (ניתן למצוא ברשת כאמור)סקסטנט כלשהוא ושעון סביר . כך בחשבון שביצוע מסיפון יאכטה הוא לא ממש נוח....ובנוסף מדובר בתהליך של כחצי שעה לפחות חומר תאורטי לא חסר, בעברית יש בחיל הים... גיוס נעים.

mercator

New member
זה רק נראה מסובך

תודה לכל העונים. למען הסר ספק, איני מתכוון לזרוק את ה- gps לכרישים ולהשתמש בסקסטן. כל כוונתי היא ללמוד עוד דבר. שימושי? לא כל מה שלומדים שימושי בחיים, אבל למה לא ללמוד עוד משהו שאולי יכול להיות נחמד? בכל מקרה, מצאתי חומר גם בעברית (תודה ל- seagate). לגבי המכשיר, נראה לי שבסוף, חבר יביא לי אחד מחו"ל. הכי פשוט והכי בטוח. ושוב תודה למשיבים. (ואגב, guyrom, לא הבנתי את ברכת ה"גיוס נעים" שלך כי אני אפילו ממילואים כבר משוחרררר).

אם כבר מתעניינים בניווט אסטרונומי..

לא הייתי מוותר על הסיפור שמאחורי מציאת קו האורך. הוא הרבה יותר מעניין מהטכניקה של מציאת מיקום ע"י מדידת גובה זוויתי של גרמי שמים. אני ממליץ על הספר "קו האורך" מאת דוה סובל. אפשר ללמוד ממנו הרבה יותר מסתם מציאת פיקס.

למעלה