Science or fiction?

• פותח הנושא Suok
  • פורסם בתאריך

Suok

New member
Science or fiction?

כבר לא מעט זמן קיים הקונפליקט בין המדע למיסטיקה. המדע טוען שאפשר להסביר את אופן פעולתו של הטבע בעזרת אוסף חוקים שאותם ניתן להסיק מתוך נתונים והגיון ישר. המדע רואה את המיסטיקה כתחום לא הגיוני, שמסביר תופעות בצורה שנוגדת את החוקים שכבר גובשו. כנגד המיסטיקנים טוענים שישנם דברים שהם מעבר להבנתינו או שעדיין לא גילינו. כיום, המדע נתפש כענין "רציני" יותר מכיוון שהוא מתאים לחשיבה המודרנית הדובקת בשכל הישר. המיסטיקה תופשת יותר מקום של בידור. (אני מודעת שדווקא ישנם פרופסורים למדעים המנסים לשלב את שני התחומים) אני באתי מהתחום המדעי (עד כמה שזה אפשרי כי ביצפר עוד לא סיימתי) ולכן גם עם החשיבה המדעית. פעם נפל לידיי ספר על קריאה בכף היד. הייתי בטוחה שגם אותו אני אזרוק בבוז אחרי 5 דקות של זיוני שכל. אבל לא. הכותב עצמו, דבר ראשון אומר שהוא בעצמו בעל כמה תארים מדעיים והגיע לתחום דווקא כי חיפש כל דרך אפשרית להפריח את התורה. מכאן המחשבה שלי התפצלה לשניים: הצד האחד טוען שיש בזה משהו עמוק יותר ואולי בכל זאת כדאי לנסות לחקור את הענין, הצד השני אומר שזוהי רק עוד דרך ערמומית, מניפולציה מתוחכמת, למשוך קוראים. אני המשכתי עם הספר, אך עם צל של ספק. הספק הוא לגבי השאלה: האם יש דברים מעבר לבינתינו? הרי לפי הדברים שקראתי בספרים על התחום, לפי העובדות שנתונות שם, ללא ספק כאן חוקי הפיסיקה חלשים מכדי לתת הסבר טוב. אבל כידוע, עובדות אף פעם לא תלויות סתם ככה באויר, ויכולות להיות מלבדן עובדות נוספות. וכאן צצה השאלה- האם להאמין למה שאומרים לי? ואני ממש לא מחפשת משהו לאהמין בו בצורה עיוורת. אני רוצה הוכחה. ---- אז מה דעתכם על הענין? האם מיסטיקה היא ענין של פולקלור? האם כל הדברים שקורים מסביבינו אנחנו יכולים להבין ולהסביר? האם ומתי צריך להאמין לסיפורים סטייל חטיפת חייזרים (שתיאורם מצוטט מהספרים של אסימוב) ומגדת עתידות (שחזתה שיטפון בסנט פרטבורג- איפה שזה קורה לעיתים קרובות)?

וגרביים

New member
שמדברים על מיסטיקה מול מדע צריך

לזכור שמיסטיקה אינה יכולה להימדד על ידי כלים אוניברסאליים (מספרים וכו'), ולכן ניתן לפברק נתונים בקלות יחסית מאשר במדע, בעקבות כך אנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם כל כך הרבה שרלטנים שלא ניתן להוכיח שהם שרלטנים. אז נשאלת השאלה האם יש משהו קיים במיסטיקה? ופה ניקח לדוגמא את הספר 'קריאה בכף היד' שקראת, עד כמה הוא אמין ומה נכון בו? לבטח הסופר הביא את כל ההוכחות שהוא יכול כדי להצדיק את התורה שהוא כל כך תומך בה, אחרת הוא לא היה מתאמץ להשקיע בה את זמן, ואת שמו הטוב, כנראה שמבחינתו זה נכון, או שהוא מצא אינטרס להצדיק את התורה, לך תדע!! שאלה חשובה נוספת שצריך לשאול, האם באמת קו מסוים בכף ידינו יקבע לנו את מהלך החיים שלנו? הגורם האנושי הוא זה שקובע, חופש הבחירה, הערבוב של המהות שלנו בחפיפה לסביבה הקיומית שבה אנו חיים. לדוגמא, כיום ניתן לזהות את גן האלכוהוליזם בבני אדם, וזה עדין לא אומר שמי שנולד עם הגן הנ"ל הוא אלכוהוליסט מוחלט, כך זה תקף לכל הצהרה מיסטית זו או אחרת. יש לקחת הכול בעירבון מוגבל וכהמלצה. גם אי אפשר גם לפסול את המיסטיקה על בוריה, תגליות או ההמצאות אי אלו ואחרות התפתחו מתוך אמונה שיש משהו אחר שאנחנו לא מבינים ולא רואים ולא חסרים דוגמאות לכך. וכשזה מגיע לאמונה אנחנו מתמודדים מול מנגנון סובייקטיבי שעדין אינו מובן בכלל לאדם, אך ידוע בקיומו להרבה אנשים בעלי אינטרסים שיודעים לנצל את קיומו הלא ידוע
. נקודה נוספת, גם המדע מזייף לפעמים, גם רפואה לא מצליחה לרפא כל בעיה, ואפילו אקמול לא תמיד מצליח להוריד את החום. למה? הגורם האנושים, אבל זה דיון לגמרי אחר בנושא. "כאוס, זה שאתה לא מבין את החוקים" המשפט רק בה להראות לנו באיזה כאוס אנחנו חיים....

Suok

New member
...

אני תוהה אם הבאת את דוגמאת הקוים כמשהו כללי יותר או ענין ספציפי שאליו רצית להתייחס. כי עליך לדעת שגם ב"מדע" קריאת כף היד ישנם נתונים רבים אשר משפיעים על האישיות, ולא מדובר בקו בודד אחד שמעליו כתוב שתהיה מפורסם. כי כאן, כמו בחיים, לא מספיק שיש לך כישורים, אתה צריך גם יכולת ומוטיבציה. כמו כן, בכף היד אפשר לזהות נטיה לאלקוהוליזם, אבל בסופו של דבר, את כמות הוודקה שתשתה בימי חייך אתה תבחר. באופן כללי, היד משקפת את האדם איך שהוא, ואיך שהוא יתנהג בהתאם לאויפיו, ולכן גם עתידו המשוער. אומרים שכאשר האדם מחולל מהפך בחייו גם כף ידו משתנה. אבל כאן יש פורודוס- אם לפי נתוני אישיותו בתקופה מסויימת יש סבירות גבוהה שיתחולל שינוי ואף ידוע לאיזה כיוון- אז מדוע כף היד לא תראה את מה שאחרי השינוי ויהיה עליה להשתנות גם? התשובה הסבירה היחידה שאני מוצאת כאן היא שכף היד היא אינדווידואלית לאדם ולכן לא מודעת לגורמים חיצוניים שעלולים להשפיע עליו. נקודה נוספת היא- האם לדעתך כיוונים שנחשבים מיסטיים כיום בעתיד יהפכו למדע?

וגרביים

New member
שמע, לקחת אותי יותר מידי מילולית

אם תביט טוב טוב אתה תראה שאני ניסיתי להעביר לך קונספט (רעיון) ולא לדבר על קריאה בכף היד, כל שהתכוונתי לומר לך, שמה שרשום לך בכף היד, אינו מחייב שום דבר. במקביל לכף היד יש עוד כמה וכמה תורות לזיהוי מהות האדם, גרפולוגיה למשל, וגם בגרפולוגיה מזהים תכונות של אדם לפי כתב ידו, דרך אגב גם בגרפולוגיה ידוע שאם האדם משנה את אופיו כתב היד שלו משתנה. למה זה? למה באמת משתנים סממנים חיצוניים שלנו באתם לאופי שלנו? תעשה ניסוי, תדמיין שאתה גבוהה בשלושים סנטימטרים יותר ממה שאתה עכשיו, תראה את העולם, את החברים שלך, את ההורים שלך, את כולם מגובה שונה, אם תבצע את התרגיל הנ"ל מספיק זמן, תרגיש שמשהו בתוכך השתנה. תוצאה זו אינה תופסת רק לגובה אלא לכל שינוי אחר שאתה עובר, משקל, גדיעה, וכו'. גרפולוגיה בניגוד לכירולוגיה, היא תורה שהייתה פעם יותר מיסטית אך לאט לאט קיבלת הערכה יותר ציבורית עד כדי מדעית. שזה כמעט עונה לך על השאלה השניה שלך, תראה גם הרפואה פעם הייתה מיסטית ומכשף השבט הוא זה שריפא את האנשים, אבל עם הזמן ככל שהבינו יותר את הרפואה, היא הפכה יותר ויותר מדעית. אך אל תתבלבל, לא כל מה שהוא מיסטי, הוא בעתיד יהפוך למדעי, עדין יש את הדמיון העשיר של בני אדם ואת הצורך להאמין במשהו, כדי לבלבל אותנו מספיק טוב.....

Suok

New member
קודם כל אציין ש...

אני בת. לא שזה עושה הבדל גדול, רק שיותר נוח לי לקרא תגובות שמכוונות אלי בלשון נקבה. אז זהו, שלא ידעתי באיזה אופן לקחת אותך. טעות שלי. דבר שני אני מבחינתי יש קשר הדוק (ואף הגיוני) בין ה"נפש" לגוף. ראיתי הוכחות לכך עלי ועל אנשים אחרים. ---- מי ייתן ואנשים לעולם לא יפסיקו לדמיין.

וגרביים

New member
../images/Emo39.gif My sincere apology

הקשר ההדוק בין הנפש אל הגוף הוא לא דבר נסתר, אבל זה לא רק הקשר אל הגוף, אלא גם לסביבה למשל...

sheketz

New member
אני רואה את הדברים כך

יש דברים לא מעטים שקשה לענות עליהם או להסביר אותם על ידי התבוננות ועיון בדבר (באופן מדעי), השאלה היא האם יש דרך אחרת בה ניתן ללמוד ולגלות דברים - על ידי הארה/ התגלות/ חזיון . לגבי דידי התשובה היא לא, אבל כל אחד יענה לפי הבנתו.

למעלה