Elad Lerner
New member
Sandman vol. 10 - The Wake
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=272&MessageId=153087113 הנה ההתלונות שלי על האוגדן הקודם של סנדמן של ניל גיימן. רק להזכיר שממש לא נהנתי ממנו. אני רוצה להתייחס למשפט הזה שכתבתי בהודעה ההיא: "ש סצינות שלמות של דמויות אליליות שנפגשות ו... לא קורה עם זה כלום. סתם מדברות. כל מיני דמויות מביעות חרדה על מה הולך עם מורפיוס, כך שציפיתי שבסוף הן ישפיעו על העלילה, אבל... לא. הספר היה יכול להיות בשליש יותר קצר ויותר ממוקד." ממש שמחתי לקרוא את The Wake, בעיקר כי הוא הוכיח לי מספר דברים - אפשר שבקומיקס לא יקרה כלום למשך מספר גליונות, והוא עדיין יהיה מעניין; כמה חשוב שהאומנות והשימוש במדיום יתמכו בכתיבה מעולה, ולא יקחו את המאחור של הבמה בשבילה; כמה צדקתי כשכתבתי ש-The Kindly Ones צריך להיות קצר יותר בשליש. אם קראתם את The Kindly Ones, אין שום דבר שאוכל להגיד לכם שיהיה ספויילר ל-The Wake. (
מפה ספויילרים:
) מדובר על המשך ישיר מהאירועים שבסוף האוגדן הקודם. מורפיוס מת, ובמקומו דניאל תופס את תפקיד חלום. כל האוגדן, חוץ משני סיפורים בסופו, מוקדש להלוויה של מורפיוס. אין עלילה, אין אקשן, ואין התקדמות - מליוני ישויות ממימדים וזמנים שונים חולמות בו זמנית ומשתתפות בהלוויה. אין סגירת חוטים עלילתיים. אין שאילת שאלות. שום דבר. האוגדן כולו, לדעתי, הוא ניסוי באינטראקציה - לתת לדמויות מספרי סנדמן השונים להפגש אחת עם השניה, ולראות מה יוצא מזה. לאחר מכן אנחנו קוראים מה לאחים ולאחיות של מורפיוס יש להגיד עליו, וגם מה לכמה דמויות, בזמן שהן נואמות בטקס. כל דמות רואה את חלום בצורה אחרת - כל אחת בדרך הייחודית שלה שמושפעת מהחוויות שלה בחיים, ואיתו. לאחר ההלוויה, מוצגים לנו שלושה סיפורים קצרים נוספים, שכל אחד מהם עוסק במוות (או סיום, או התחדשות) ובחלום. אנחנו פוגשים את רוב גולדינג (הדמות האנושית האהובה עלי בסידרה, האמת. ממש הייתי שמח שגיימן בחר לסיים את הסידרה בת 9 השנים הדמות הזאת) בן מאות השנים בכנס רנסנס מודרני, ואיך הוא רואה את הכל בתור מישהו שאשכרה היה ברנסנס. סיפור שמסופר בצורה קליגראפית ואומנות דיו אוריאנטלית על חכם זקן שהקייסר גירש אותו למחוז הכי נידח בממלכה, ועל המפגש של עם חלום. החוט היחיד שנסגר בכל הספר - בזמנו, סופר לנו שמורפיוס חתם עסקה עם וויליאם שייקספיר. בתמורה לכך שאנשים יקראו את מחזותיו לתמיד, ושהם יתנו לאנשים חלומות חדשים, שייקספיר הסכים לכתוב שני מחזות - האחד (חלום ליל קיץ) עבור קהל אורחים של מורפיוס, והשני (הסערה) עבור מורפיוס עצמו. בסיפור האחרון בספר האחרון של סנדמן אנחנו עוקבים אחרי שייקספיר בימי כתיבת המחזה האחרון שלו, וחותמים בדף האחרון בסיפור האחרון בספר האחרון של סנדמן עם המילים האחרונות ששייקספיר כתב. הכתיבה שבאוגדן היא מעולה. בגלל שחלק הארי שלו בנוי ממונולוגים של דמויות שונות שמהרהרות במשמעות ובאופי של חלום, כוחו של ניל גיימן בכתיבה של דמות עם אופי מתגלה כאן ברוב הדרו. בזמן הקריאה הצלחתי להרגיש את הקולות של הדמויות מדברות. את הטונליות וההגיה שלהן. הכל נשמע אמיתי, ולעיתים אפילו מרגש. אני חייב להוריד את הכובע בפני מיכאל זולי, האומן. איזו עבודת עיפרון מרשימה. מדוייקת וחדה. בדרך כלל לאומנים הריאליסיטיים שעובדים על סנדמן יש את הכישרון לצייר דמויות פנטסטיות, אבל חסרות רגש, או הבעות פנים אמיתיות. ובקומיקס לפעמים צריך להגזים טיפה את ההבעות על מנת שהרגש יעבור כמו שצריך. בעבודת האיור בסיפור ההלוויה ניתן לראות בברור כל הבעה, כל מבט, וכל הרגשה של הדמויות. האומנות ייחודית, אפלה וסוחפת. אני לא יודע מי אחראי על הפאנלים. כנראה זה שילוב בין ניימן לזולי, אבל הזרימה בספר מעולה. כמו שכתבתי בתחילת ההודעה - למרות שלא קורה שום דבר, האומנות והמדיום תומכים בכתיבה בצורה כל חזקה, עד כדי שהספר עדיין מרתק, ומצליח לסחוט רגש. (אני באמת צריך להביא מחמאות לטוד קליין על הלטרינג? כן? לא? מה אני יכול להגיד שעוד לא אמרו עשרות פרסי אייזנר?) וזה הסוף. זה הסוף של הסידרה שהתחלתי לקרוא לפני מספר שנים. היו סיפורים טובים. היו סיפורים פחות טובים. כך או כך, זאת היצירה השלמה הכי ארוכה שקראתי מאודי. קראתי יותר אוגדני פייבלז מסנדמן, ואני במשימה לקרוא גם את כל אקירה וסרבוס. הוובומיקס MSPA נמצא כרגע על כ-6000 עמודים ועוד ממשיך. אבל מבחינתי, רק התחלתי לקרוא את כל אלו. מעולם לא סיימתי אותם (חלקם כי הם עדיין ממשיכים, חלקם כי עוד לא הספקתי). אצל סנדמן חוויתי התחלה, אמצא, סוף, ועוד כל מיני איים (Skerries, לחובבי סנדמן
) קטנים של עלילה. מנקודת המבט הנוכחית שלי, קשה לי לסכם איך הרגשתי בזמן הקריאה - היא התפרסה על מספר שנים, כאשר הוקדש לה מספר ימים בכל פעם. למרות זאת, קשה לי שלא להצטרף למאות אלפי האחרים שממליצים על ספריית הסנדמן בתור קריאת קומיקס חובה. תמיד קיימת ההסתייגות הזאת. "כן, אני יודע שהאוגדן הראשון מבלבל ומצוייר ממש גרוע. אבל תאמין לי - כבר מאמצע האוגדן השני זה שווה את זה. לא אי אפשר לדלג על הראשון הוא חשוב." ואולי בסנדמן אין אקשן. ואולי הוא פלצני. ואם עיצוב פוסט-מודרניסטי של אמצע שנות התשעים גורם לכם לרצות להוציא את העיניים שלכם מהחורים, אז עדיף שתמנעו מלהביט על הכריכות. ואם אתם אוהבים להבין מה אתם קוראים, ושהעלילות שלכם מגיעות מ-א' ל-ב' אולי סנדמן יתסכל אתכם. ואולי עוד מליון דברים שליליים אחרים שאפשר להגיד על הסדרה הזאת. אבל בכל זאת - תקראו את סנדמן. הכתיבה מעולה. האומנות, לרוב, טובה ומגוונת. מדיום הקומיקס זוכה פה לחסד באלפי צורות חדשות ומגוונות. אני יכול להיות בטוח שאחרי שתסיימו את עשרת האוגדנים לא תביטו אחרוה ותגידו לעצמיכם "וואי. זה היה ביזבוז זמן." תודה
.
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=272&MessageId=153087113 הנה ההתלונות שלי על האוגדן הקודם של סנדמן של ניל גיימן. רק להזכיר שממש לא נהנתי ממנו. אני רוצה להתייחס למשפט הזה שכתבתי בהודעה ההיא: "ש סצינות שלמות של דמויות אליליות שנפגשות ו... לא קורה עם זה כלום. סתם מדברות. כל מיני דמויות מביעות חרדה על מה הולך עם מורפיוס, כך שציפיתי שבסוף הן ישפיעו על העלילה, אבל... לא. הספר היה יכול להיות בשליש יותר קצר ויותר ממוקד." ממש שמחתי לקרוא את The Wake, בעיקר כי הוא הוכיח לי מספר דברים - אפשר שבקומיקס לא יקרה כלום למשך מספר גליונות, והוא עדיין יהיה מעניין; כמה חשוב שהאומנות והשימוש במדיום יתמכו בכתיבה מעולה, ולא יקחו את המאחור של הבמה בשבילה; כמה צדקתי כשכתבתי ש-The Kindly Ones צריך להיות קצר יותר בשליש. אם קראתם את The Kindly Ones, אין שום דבר שאוכל להגיד לכם שיהיה ספויילר ל-The Wake. (