O.D.D ???

O.D.D ???

הופנה אלי ילד כבן 6 עם הפרעות התנהגות וקשיים רגשיים. הוא עבר אבחון פסיכולוגי וטופל במשך שנה. לאחר שיחה ממושכת עם ההורים התרשמתי כי התמונה הקלינית מתאימה לתסמונת ה- Opositional Defiant Disorder.יש לי מעט מאוד חומר על ההפרעה והוא שטחי למדי. אשמח להעזר בקריאת חומר נוסף עם דגש על שיטות טיפול. כמו כן, אם מי כדאי להתייעץ בנושא ?

nutmeg

New member
כדאי להתייעץ

עם כל מי שעובד בפסיכיאטריה של הילד. ממה שאני יודעת האבחנה Oppositional Defiant Disorder מתארת ילד לא קואופרטיבי, שמתנגד להכל ורב עם כולם, בעיקר עם דמויות סמכותיות (הורים, מורים מטפלים) - עד כדי כך שהתפקוד שלו בבית הספר ובבית נפגע (וכפועל יוצא גם ההתפתחותו התקינה). ODD בקלות רבה צומח לאבחנה Conduct Disorder בגיל ההתבגרות שלא לדבר על Anti-Social Disorder בגיל מבוגר. חשוב לבדוק שהילד לא סובל מאבחנות נוספות כמו ADHD, הפרעות למידה, הפרעה בי פולארית, דיכאון, הפרעת חרדה, PDD... שיכולים בהחלט לגור באותו גוף קטן בו זמנית. הטיפול חייב להיעשות כשההורים הם כחלק בלתי נפרד מהתמונה. במקביל לטיפול שהוא מקבל, הם צריכים לקבל כלים להתמודדות יעילה בבית. עוד אפשר לחשוב על: - CBT כדי לעזור בפיתוח מיומנויות לפתרון בעיות והפחתת הנגטיביסטיות - פסיכותרפיה משפחתית לשפר את ערוצי התקשורת - אימון במיומנויות חברתיות - עם דגש על הגברת הגמישות המחשבתית והרגשית כדי לשפר את ה'סיבולת' להיות עם בני גילו ולשאת תסכולים. מבחינת ההתנהלות גם בטיפול וגם בבית ע"י ההורים: - תמיד לבנות על הדברים החיוביים ולעודד אותם (למשל לשבח ולצ'פר כשהילד מגלה גמישות) - ללמוד לעצור ולקחת זמן צינון כשרואים שאי אפשר לצאת מהפלונטר או שהתעקשות מצידך (נגיד לבצע מטלה מסויימת או לעמוד בכללי התנהגות מסויימים) גורמת להסלמה דווקא. - לעודד אותו כשהוא לומד לקחת לעצמו זמן צינון לבד במקום להגזים בהתנהגויות לא מסתגלות או להתווכח. - סדרי עדיפויות למלחמות. מכיוון שקשה לילדים הללו לא לריב, לפחות שידעו מה חשוב לך בטיפול יותר ומה פחות. - חשוב שידעו מראש מהם הגבולות ומה תגרור ההפרה שלהם. עכשיו ספרי לנו למה הוא הופנה אליך? איפה את ממוקמת ברצף הטיפולי ועם מי את בקשר. חשוב מאוד שכל ה'סמכויות' המטפלות בילד יהיו מתואמים פיקס!

תודה על העזרה ועוד פרטים ...

ראשית, ברצוני להודות לך על התיחסות לשאלתי. ביחס לשאלתך ורצונך לקבלת פרטים נוספים, אשמח לפרט מעט יותר. כאמור, הילד בן 6, לומד בכתה א'. הוא טופל מגיל 4 עד 5 על ידי פסיכולוג וכעת נמצא בהמתנה להמשך טיפול. באבחון שנערך לו על ידי מרפאה בעיסוק עלו קשיים תחושתיים ועל כן הוא הופנה אלי לטיפול. אני נמצאת רק בשלבי ההתחלה. פגשתי את ההורים לשיחה ופעם אחת את הילד.ההורים מתארים קשיים בתפקוד בבית - התפרצויות זעם רבות, סף תסכול נמוך, חשש מכשלון וכו'.בבית הם עובדים בשיטת "עיצוב התנהגות" אולם קשה להם להיות במשא ומתן על כל דבר ודבר - מקלחת, ארוחות, לבוש, צחצוח שיניים וכו'. במסגרת בית הספר -המצב נראה עוד פחות טוב. הילד אינו נכנס לשיעורים, אלים מילולית כלפי המורים וחבריו לכיתה דוחים אותו. חשוב לי לציין כי הילד מוכשר מאוד בתחומים רבים ורמת האינטליגנציה שלו גבוהה מהממוצע. חששתי מאוד מהטיפול הראשון. אולם לשמחתי הרבה יצירת הקשר הראשוני היתה טובה למדי. הילד הביע גילויי שמחה, הנאה (לדברי ההורים אלו רגשות שכמעט ולא באים לידי ביטוי )ושיתוף פעולה מצויין. אולי זו רק התחלה וכמו שהאם אמרה "נסי לזכור רגעים יפים אלו, להמשך!".

nutmeg

New member
יש עוד מונח

שתבע דר' רוס גרין שנקרא The Explosive Child - להלן הרפרנס:
The Explosive Child Understanding and Helping Easily Frustrated, "Chronically Inflexible" Children by Ross W. Greene, Ph.D.​
ועוד ספרים שנראים לי מתאימים:
Sensory Integration Dysfunction: Kranowitz, Carol Stock. The Out-of-Sync Child: Recognizing and Coping with Sensory Integration Dysfunction. New York: Perigee Publishing, 1998. Social Skills: Nowicki, Stephen, and Duke, Marshall. Helping the Child Who Doesn't Fit In. Atlanta, GA: Peachtree Publishers, 1992.​

נאוה ר

New member
בעברית קוראים לספר

ילד פיצוץ. גם שם ד"ר גרין מזכיר שלרוב הילדים יש רגישות חושית אבל אין לו את הידע או היכולת שלנו לעשות אינטגרציה עם מה שאנחנו יודעים על קשיים בוויסות חושי. יש להצטער שהילד שאת מטפלת בו לא הגיע קודם למרפאב בעיסוק ורק אחר כך להוסיף פסיכולוג. כדאי לחשוב כמה שיותר מהר על דיאטה סנסורית ו"לנקות" את הסביבה שלו עד כמה שאפשר מהגירויים שאליהם הוא רגיש. בהצלחה.

נאוה שלום,

בדיוק חשבתי היום על מקרה דומה שנאלצתי לסיים עמו טפול ? תמיד קונפליקט שחוזר על עצמו עם "ילד שלא מסתגל למפגש, מתנגד, מתחמק, תנועתי, אפילו לגעת אי אפשר" - אז איך מגיעים לאינטגרציה סנסורית ? איך ניגשים אחרת, מהמקובל על המטפלת, או ע"פ הכלים שלה ? לצערי אחרי שניתחתי את הסיטואציות עמו שוב ושוב, הבנתי שאין לי כלים להתמודד עם הפן הרגשי-התנהגותי הספציפי הזה, הילד לא מפיק מהמפגש - מפגש או למידה ולכן הסקתי שיש צורך לדחות את הטיפול, עד השגת אבחון נוירולוגי, פסיכולוגי והדרכת ההורים ... אך למרות כל הרציונליזיה יודעת שיכולתי להיות איתו עוד קצת ב-BEING שלו... רק שהזמן עובר, סל השרותים נגמר ... אילוצים, אילוצים.

נאוה ר

New member
נוגה שלום!

לזה בדיוק התכוונתי בעבר שדיברתי על זה שיורקים עלינו ואנחנו קוראות לזה גשם. אם הסיבה להפסקה היא סל השירותים אז חבל ... למרות שגם אני נכנעת כמוך לאילוצים האילו... עוד משהו שהייתי מנסה לפני הרמת ידיים. להכניס פסיכולוג התפתחותי שמכיר את נושא הוויסות החושי, לתוך החדר של הריפוי בעיסוק ולעבוד איתו ביחד. כמובן שזה פיתרון שניתן לבצע רק במסגרת רב תחומית.

irisgh

New member
CBT

טיפול קוגנטיבי התנהגותי (ואם תסלחי לאיות שלי, משהו כמו cognitive behavioral therapy). בטח תכף תבוא הרחבה

nutmeg

New member
הרחבה בקצרה ../images/Emo8.gif

CBT - Cognitive Behavior Therapy משלבת שני סוגים (שניהם אפקטיבים) של טיפול: טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי. טיפול התנהגותי עוזר להחליש את החיבור בין מצבים בעיתיים בהם נתקלים בחיים, לבין התגובות הלא מסתגלות או אלו שהמטופל סיגל לעצמו במשך השנים. תגובות כמו פחד, חרדה, כעס ודיכאון כמו גם תגובות שבאות לידי ביטוי בהתנהגות מסתכנת או ייאוש והרמת ידים. בטיפול התנהגותי לומדים טכניקות הרפיה, טכניקות לחשיבה יותר עניינית ובהירה - הכל על מנת לעזור למטופל להגיע להחלטות טוב יותר. טיפול קוגניטיבי מלמד את המטופל לראות איך דפוסי חשיבה מסויימים הם הם הגורמים לחלק מהסימפטומים אותם באים 'לסלק' בטיפול... אותם דפוסי חשיבה ממלכדים, הגורמים לחרדות או לדיכאון (לכאורה ללא טריגר ברור) או המביאים את המטופל להחליט החלטות שלא מתאימות לו. בגדול החיבור בין טיפול התנהגותי וטיפול קוגניטיבי מעניקים למטופל כלים רבי עוצמה להתמודדות עם סימפטומים שונים המפריעים למהלך החיים התקין.

ערב אור לך, ../images/Emo16.gif

יש מקורות שאפשר לקרוא, מושגים רלוונטיים שאפשר לחפש דרכם ? מעניין לי, תודה על ההרחבה

nutmeg

New member
ימבה חומר

פשוט המון! גם חיפוש פשוט בגוגל עם CBT יניב תוצאות

למעלה