Modean times התרשמות ראשונית שנייה

Modean times התרשמות ראשונית שנייה

קודם כל המוזיקה- נע בין בלוז לסווינג, שני סגנונותדי שונים אבל מתחברים טוב אצל דילן, כללית האלבום ממשיך את הקו של love and theft אבל מרגישים יותר את הנעיגות של דילן ולהקתו, אני חושב ש modern times טוב יותר, אבל זה עלול להשתנות. עדיין לא הקשבתי בריכוז לכל המילים, אבל יש לא מעט הברקות,כמו בכל אלבום של דילן, ושיר אחרי שיר: Thunder on the mountain - שיר שמרגיש כמו שיר תפיחה (דילן מרבה לפתוח את האלבומים שלו בשירים קצת יותר מהירים), מביחנת המילים נראה כמו שילוב בין הכתיבה לtime out of mind ל-love and theft ואלישיה קייז מצטרפת לרשימה המכובדת של מוזיקאים המוזכרים בשירים של דילן (אלה אם כן ממש טעיתי בשמיעה) Spirit on the water- הקול של דילן ממש נשמע טוב בשיר הזה, השיר כבש אותי לאט ואני חושב שהוא יפהפה. Rollin' and tumblin' - שיר בלוז קלאסי, המשלב בין הומור לכאב כמיטב המסורות של דילן. When the deal poes down- אחרי שבשיר הקודם הוא אומר שהוא שוקל לא לגעת באישה במשך שנים, מגיע כמובן שיר אהבה מרגש ונוגע ללב. נכון לעכשיו זה השיר שאני הכי אוהב באלבום. Someday baby- הרצף נמשך אם שיר שנראה כשיר של זריקה של בחורה, אבל ככל שהוא נמשך מגלים בו רבדים נוספים. בשמיעה ראשונה נראה לי כשיר החלש באלבום, אבל זה השתנה, שיר שמזכיר לי את infidels באוויררה שלו. Working man blues #2 - הנה עוד שיר של דילן שנדמה לי שהיה אפשר לפרש גם כפוליטי, גם כשיר אהבה, גם כשיר של אדם עמל, וכפי שאמרית עוד לא ממש התעמקתי המילים, והוא נשמע נהדר. Beyond the horizon - שיר ששובר את התבנית של שירים אי זוגיים יותר רועשים משירים זוגיים. אני די חוזר על עצמי במחמאות על שירים, אבל אני רק אומר שנשבתי בקסם של שורות הסיום: "יש לי יותר מחיים שלמים להיות איתך" פשוט ונפלא. Netti moore - שיר סיפור איטי, דילן חצי שר וחצי מדבר על רקע עיבוד שמתחיל כמינימלסטי ומתחזק בהמשך, נדמה לי שאוהב את השיר הזה יותר בכל שמיעה. The levee's gonna break - רגע השיר הפחות אהוב עלי באלבום, אבל עדיין יש לו מקצב טוב, וכמו כל השירים של דילן הבנוים במבנה של שורה ראשונה בבית החוזרת פעמים- יש בו כמו שורו מבריקות Ain't talkin' - בפארפרזה על עצמי מלפני כמה שורות - זה מרגיש כמו שיר סיום. וגם מרגיש כמו שיר מtime out of mind, שזה מבחינתי נהדר. שיר עמוס מאוד ברגשות, במילים, בלחן ובשירה של דילן. למרות שכל השירים באלבום ארוכים הם משאירים טעם של עוד. עכשיו אני הולך לעבר מוות זמני (לא להיות מודאגים, ככה דילן הגדיר שינה באחד מן השירים באלבום)

בשורה תחתונה

הדיסק בניגוד אולי למה שהיה צפוי לא מביא את דילן לשיאים חדשים, אבל הוא חביב למדי. יופי של הפקה מוסיקלית שמצליחה איכשהו לסדר את קולו של בוב דילן. נראה שהמפיק "Jack Frost" שהיה אחראי גם להפקה של הדיסק הקודם למד את הכיוונים שמחמיאים לקולו של דילן. למעשה אין בן-אדם שמכיר את עצמו יותר טוב ממנו. אני חושב שזה כבר לא סוד אם אגלה שזה לא אחר מאשר שם שדילן המציא לעצמו. אפשר למצוא את הקוים שהדיסק הזה ממשיך מקודמו, אם כי אני מעדיף אותו ולוא רק שבו אין שירים שטותיים (לדעתי) כמו "טוילי טוילידם". כבר מזמן שדילן לא מבצע גירסת כיסוי שלו לאמנים שהוא אוהב ביצירות הרשמיות שלו, אבל מה שכן הוא ממשיך לעשות את זה מדי פעם בהופעות שלו. בחוברת המצורפת לדיסק מצויינת העובדה שהוא כתב את כל השירים, אבל קשה שלא להבחין ביצירת הבלוז הקלאסית של מאדי ווטרס "Rollin' And Thumblin'". גם אם יש שינוי במילים, זה בכל זאת השיר של מאדי לפחות לפי המקצב שלו. דילן כבר נמצא בגיל של אמני הבלוז שהוא נהנה לבצע משירים עוד מגיל צעיר, ואני לא פוסל שהעובדה הזו קורצת לשוב ולבצע אותם. יש לי תחושה שהוא עוד יפתיע אותו ויוציא דיסק שלם של ביצועים לאמן אחד או כמה אמנים בסגנון הבלוזי, שיהיה דומה ובכל זאת שונה מאלו שהקדיש עד היום לגירסאות כיסוי של אחרים וההפקה היתה אקוסטית. אם הוא לא יעשה את זה, זה סתם יהיה פיספוס לדעתי. בהופעות שלו הוא גם מבצע אחת לכמה זמן משיריהם של גרייטפול-דד, כשהתחילו לי המחשבות על הדיסק הזה עוד לפני שהקשבתי לו חשבתי שבשיר ה-6 "Workingman's Blues" מדובר באחד מהם. עכשיו אני מוכרח גם להתעסק בפרטים הקטנים, למרות השם של הדיסק שאחרי האזנה ראשונה עדיין לא ברור לי למה הוא נקרא כך. העטיפה לא יפה במיוחד גם לא העיצוב של הדיסק בגירסה שבאה עם הבונוס. בכל זאת כדאי לכם לקנות את הגירסה הזו שיצאה במספר מצומצם, כי יש בה 4 רצועות וידיאו. הראשונה מהעבודה על הדיסק World Gone Wrong (שיצא לאור ב-93') והאחרונות מסרטים שהוא תרם את חלקו לפסקול שלהם. הרביעית היא מ-Masked And Anonymous שרק לאחרונה הגיע לכבלים. אני אישית חכיתי (כבר כמה שנים) לרצועת הוידיאו השניה מטקס הגראמי ב-98'. בו להזכירכם הגיע תמהוני מהקהל והחל לרקוד על ידו כשחלק העליון של גופו עירום וכתוב עליו "פצצת סויה". אגב, אני לא יודע אם שמתם לב האתר הרשמי של בוב דילן עובר בתקופה הזו שינויים ונוספה לו פינה חדשה של קטעי וידיאו. חכינו לדיסק הזה חמש שנים, נקווה שלא נצטרך לחכות לבא הרבה. מכל מקום נמשיך להאזין מדי שבוע לתוכנית הרדיו שלו, אולי אחרי הכל העובדה הזו שבזכות התוכנית הזו אנחנו מקבלים ממנו מנות שבועיות גם אם הן שונות מאלו שאנחנו מקבלים בדיסקים שלו, אנחנו חיים ב"זמנים מודרנים".

לגבי משמעות השם

נדמה לי שיש כאן מידה של אירונה- הוא מדבר על הזמנים שנחשבו למודרנים -שנות השלושים, בהפ יצא הסרט ,זמנים מודרנים" ופרץ סגנון הסוונינג המשפיע על רבים משירי האלבום. כלומר, עכשיו, הזמנים המודרנים הם כבר מיושנים,ודילן אוהב את המיושן. מסכים לגבי טוודלדי וטווידלי דאם- שיר די טיפשי וגם שירים כמו "ביי אנד ביי" ו"מונלייט" שהיו חביבים באלבום הקודם נשמעים כמו סוג של טיוטא לשירים מורכבים יותר באלבום הזה. אני לא ציפתי שהדיסר הזה יביא את דילן לשיאים חדשים (נמדה לי שtime out of mindישיאר יצירת המופת האחרונה שלו בעיניי) אבל כן צפיתי לדיסק שהיה נעים מאוד להאזנה וייכל מילים טובות -זה בהחלט דיסק כזה. לגבי הגניבה המוזיקלית- דילן ביצע כאלה גם בעבר ובקרוב בטח יצוצו אלה שיהזהו ציטוטים מיצירות ספרותייות בשירי האלבום- זה חלק מסגנון הכתיבה של דילן השואב הרבה מאומנים שקודמו לו (ולפי האזכור של אלישה קייז הוא גם מקשיב למוזיקה חדשה). לגבי כתיבת המילים,דילן המבוגר הוא בהחלט משורר שונה מדילן הצעיר, יותר מהורהר, יותר אישי אך עדיין לא זנח את האירוניה ועוסק בנושאים דומים- someday baby הוא שיר העוסק בזוגיות בעייתית על סף פרידה, אפשר לראות אותו כפיתוח של נושא החל מ don't think twice דרך most likely you go your way ו abanoned love. קצב הכתיבה שלו ירד אך הוא עדיין מציג כתיבה איכותית, בניגוד למשל לאונרד כהן שהאלבום האחרון שלו היה חלש מבחינת הטקסטים (לגבי כהן, הוא הספיק לפרסם מאז ספר שירה שטרם קראתי ואני מקווה שהוכיח לי שכהן לא איבד את זה). דרך אגב, אני מאוד אהבתי את הצילומים שעל העטיפה (אולי מסמל רגע מהיר שכבר חלף ולא ניתן לתפוס אותו, או שזו רק פרשנות קיצונית שלי?), אב להחוברת המצורפת לא ממשיכה באותו קו ובמהדורה מיוחדת ניתן לצפות שהשיקעו בחבורת שאומרת קצת יותר, אולי לצרף קטעי שירה ופרוזה שדילן כתב כמו באלבומים המוקדמים, או שאני מבקש יותר מדי? ובהחלט שווה לרכוש את המדורה המוגבלת - ביוחד לכל מי שאולי פספס אתthings have changed שיר מצוין שמופיע רק בפסקול של נערי פלא ובאוסף כפול שלא כדאי לקנות רק בשביל שיר אחד.

עופר, תודה על התוספות

אני נהנה לקרוא את הדברים שאתה כותב, במיוחד בקטעים שאני יכול להסכים איתך עליהם.
תתפלא שיש לא מעט כאלה, כי לרוב העניינים שאתה מעלה הם מאוד הגיונים, כמו עניין של העטיפה והזמן שקשה לתפוס. אם כי אני הייתי מפה שב"זמנים מודרנים" ינסו לתפוס עגלה וסוס ולא מונית. גם אני צפיתי שישקיעו בחוברת המצורפת, אני לא חושב שזו הגזמה לבקש מדילן להמשיך ולכתוב בהם כמו שנהג ביצירות המוקדמות שלו.

למעלה