כמו שאתה יודע יש פער בין 'כללים' ו'בפועל'
הכללים באתר הם נקודת הפתיחה, סף המינימום ומה המקסימום שמתקבל בעזרתו. בפועל, הרשויות הקנדיות לא נוטות לאשר ויזות בני זוג לתוכניות של פחות משנתיים. זה לא כתוב בשום מקום כ'תקנה' או 'חוק' זה פשוט המציאות בשטח.
שים לב שהניסוחים באתר CIC אינם מחייבים בהכרח אלא מנוסחים עם גמישות (MAY לעומת WILL או COULD לעומת SHOULD וכד').
המידע שבידי אינו כמותי ומאומת סטטיסטית, בטח שלא לכל קנדה, אלא מתבסס על הניסיון הנצבר של אלו שאני עובד איתם במרכז לסטודנטים בינ"ל אצלנו באוניב' (קלגרי) ושלי עצמי בשנתיים וחצי האחרונות כמו גם על מה שמדווחים לנו עמיתים שלנו בעיר (MRU, SAIT, סיינט מרי, BVC) ובמחוז (UOFA,UOFL,NAIT,GMEC, את'בסקה וכד'). גם אם היו לי מספרים מוצקים למוסדות אחרים, אני לא בטוח שהיה מותר לי לחשוף אותם.
מה שכן אני יכול להגיד הוא שבשנת הלימודים שהתחילה בשבוע שעבר לא התחילו ללמוד אצלנו באוניב' כמה עשרות סטודנטים שבקשות האשרה שלהם/ן נדחו וששני סטודנטים שקיבלו אישור עקרוני לא קיבלו את הויזה בעת הנחיתה בפועל וקצין ההגירה שילח אותם חזרה לארצות המוצא שלהם. אחד מהם ככל הנראה מסיבות טכניות השני מחשד ל'לימודים פיקטיביים'.
אפשר לראות במובהק איך מבלי להצהיר המדיניות נכון להיום היא לא לאשר אשרות בני זוג לתוכניות של שנה (לא משנה באיזה תחום מספרות ועד הנדסה), להקשות על אישורים לבני זוג חסרי מקצוע (או בעלי מקצוע מוסדר בקנדה) לתוכניות של פחות משלוש שנים, לדחות בקשות לימודים שאינן מנומקות בטעמים הגיוניים גם אם הן לתוכניות לימוד מחקריות ממומנות (בעיקר במחלקות מדעי-החברה הרכים כמו עו"ס, חינוך, כלכלה ומשפטים).
לכן, בכל פעם שעולה הנושא של לימודים בקנדה אני מציין שלוש נקודות מרכזיות בפתיחת דברי:
א. תוכניות מחקריות ייחודיות לקנדה (או לחילופין, לא קיימות בישראל)
ב. בעלות זיקה מחקרית או פוטנציאל תעסוקתי בישראל
ג. במוסדות מכובדים ומוכרים (ורצוי שנותנים מלגות כלשהן).
לצערי, עם הוספת מגבלות והקשחת תנאי ההגירה לקנדה, ישראלים רבים שאינם עומדים יותר בתנאים החדשים שוקלים הגירה דרך תוכניות לימודים ומחפשים את התוכניות המינימליות לשם כך. אנשים אלו, שסיבותיהם עמם, נואשים כ"כ בניסיון להגר שהם מוכנים להמר על מגוון תוכניות לימוד חסרות תוחלת במוסדות קיקיוניים והזויים, מבלי להבין שהדבר לא יעזור להם ואולי אפילו יסבך אותם.
באיזשהו מקום, זה כבר מתחיל קצת לתסכל אותי שיותר אנשים שואלים על לימודים בקנדה מתוך מחשבה (שגויה חלקית, לא לגמרי) שזו דרך לגיטימית להגר, מאשר מתוך מחשבה כנה על קריירה אקדמית והתנאים יוצאי הדופן שהמדינה הזו מאפשרת לסטודנטי המחקר שלה. בטווח הארוך ההתנהלות הזו, שאינה ייחודית רק לישראלים אגב, מובילה להתפתחות חשדנות וציניות כלפי סטודנטים זרים מרקעים מסויימים ובשורה התחתונה פוגעת באינטרסים של כל הסטודנטים הזרים הנוכחיים והעתידיים.