Masamune

ethanguy

New member
Masamune

לא פעם אחת ששמעתי את השם של החרב הזאת. אבל אף פעם לא שמעתי מישהו מדבר אליה בהקשר לאמנויות לחימה. מישהו יכול לספר לי על החרב ?

לגבי החרבות

טוף, CountDust הספיק לתת לך לינק לגבי מאסאמונה, שכאמור אינה חרב, אלא שמו של חרש החרבות היפני הנחשב לטוב מכולם. כיום השם נקשר, כהמשלה, לאיכות אולטימטיבית של חרב. לגבי שני המונחים הנוספים ששאלת: גם מוראמאסה היה חרש חרבות, ושמו ידוע בהקשר של חדות החרב. האגדה מספרת שאם היית טובל חרב מוראמאסה בנחל, עם הלהב נגד הזרם, עלים שהיו צפים על מי הנחל היו נחצים לשניים בהיתקלם בלהב, וממשיכים. צורוגי היא החרב היפנית העתיקה, שבמקור הועתקה מהחרב הסינית (ג'יאן), והייתה עם להב פיפיות ישר. היפנים קראו לה בשני שמות - או tsurugi או chukto. רק מהמאה השמינית החלו לייצר חרב מעוקלת, ושמה הפך ל-koto ("חרב עתיקה"). איל.

CountDust

New member
שאלה לגבי tsurugi

נתקלתי בשם tsurugi בהקשרים של סוגי חרבות שונים - האם הסיבה היא שהשם משמש כיום ככינוי כללי ל"חרב" או "חרב ישרה", או שאכן מדובר בעיצובים שונים לאותה tsurugi עתיקה? Count of Dust.

bizhar

New member
אתה לא בים ?../images/Emo13.gif

רציתי להודות לך שוב על השיעור המהנה! הייתי אומר משהו על חתול וגולת כותרת אבל האלת' בסביבה... ומי שלא בא למפגש הפורום הפסיד למבאס והפסיד את fodor1 המקסים!

tengu

New member
היי ויס, שכחת את הסיום ../images/Emo140.gif

זה סיפור שגדלתי עליו: ההבדל בין מאסאמונה למוראמסה הוא ההבדל המהותי בין לוחמים, קו פרשת המים. להבים גדולים מקבלים כידוע את האיכויות של מי שיצר אותם ומכוונים את עצמם לאנשים הנכונים כדי שישתמשו בהם, מיסטיקה יעני. אמנם חרב מוראמסה הייתה חוצה עלים במים וזאת הראייה לאיכותה ולאופיו של מי שיצר אותה, אבל אומרים שלהב מאסאמונה בזמן טבילה בנחל בסתיו היה מפגין את האופי של יוצרו בכך שכל עלה ועלה היה סוטה מעט הצידה, וממשיך לצוף. אני שומע את הסיפור הזה כבר שתיים עשרה שנים והוא עדיין טוב בעיני.

alexko

New member
שאלה

כיצד יוצרים את העיקול של הלהב בחרבות היפניות
תודה מראש אלכס

alexko

New member
לדעתי

זה לא מחיסום. חיסום הוא תהליך של החדרת פחמן אל השכבה החיצונית של המתכת להקניית קושי, קושי חשוב לשמירת איכות הלהב. עד כמה שאני זוכר המתכת ממנה עשויה החרב מורכבת משתי מתכות (בי-מטל) עם מקדם התפשטות שונה ולכן כאשר מקררים את החרב לאחר הייצור היא מתעקלת. איל תגובתך הנושא בבקשה. תודה מראש אלכס

כמו שאיל הסביר

הלהב עשוי ממתכת מקופלת מספר גבוה של פעמים, בצורה כזו שהלהב עשוי מחומר בעל מרקם הומוגני (ולא מתכת אחת לחלק הקדמי והשניה לאחורי). הקיפול, כמו שמיקי אמר, נעשה בחיסום, כאשר החלק הקדמי מחוסם (ולכן נשאר קשה) והחלק האחורי לא מחוסם (אם אני זוכר נכון, מכוסה בחימר עם פחם טחון ושבבי מתכת כדי שלא יתחמם) ולכן נשאר רך - וכתוצאה מכך נוצר העיקול בלהב.

alexko

New member
נראה לי

שאתם מתבלבלים בין חיסום לחישול. ויס אנא פתור את המחלוקת. תודה מראש אלכס

אם הבנתי נכון את איל

אז חיסום הוא שינוי במבנה הגבישי של המתכת עקב חימום דרסטי וקירור מהיר (כש"דרסטי" ו"מהיר" משתנים בהתאם למתכת ולאופי העבודה שאנחנו רוצים להשיג).

שאלה עם תשובה מפתיעה. אולי.

בעשרים - שלושים שנה האחרונות ניסו חרשי החרבות במערב לגלות את סודות ייצור הקטאנה. הקושי נבע מהיעדר חומר כתוב, והיפנים, כמה לא מפתיע, לא ששו לגלות סודות שהועברו מפה לאוזן משך, פלוס מינוס, 1200 (!!) שנה. פרט לאיכות הפלדה עצמה, נותרו שתי שאלות עיקריות - איך לעזעזל הם עושים קו חיסום (yaki-ba) מופלא כזה, ואיך בדיוק יוצרים את העיקול של הלהב. לגבי החיסום, במערב הגיעו למשהו קרוב (ולא רע) אחרי שנים של נסיונות (ואלפי להבים שנשברו בחיסום). עיקר העבודה והגילויים בנושא זה היו של חרש החרבות האמריקאי בוב אנגנאת' ז"ל. לגבי העיקול (sori), היה פרט מטעה: איורים יפניים הראו את הנפחים מחשלים את עיקול הלהב על הסדן/ים. ההטעייה הייתה בכך שהאיורים לא התייחסו לתהליך החישול בכלל, אלא לתיקונים שנעשו לאחר החיסום וההרפיה של הלהב. בשורה התחתונה, התשובה לשאלה היא זו - את הלהב מחשלים ישר (פרט למקרים שלא
, אבל אלו יוצאי הדופן). תהליך החיסום הוא כזה שבו רק החורפה, הצד החד של הלהב, מקבל חיסום, ואילו גב הלהב נותר לא מחוסם. בתהליך החיסום עצמו משתנה המבנה הגבישי של הפלדה (אוי, למה יש לי הרגשה שאני חוזר על עצמי??) מאוסטניט למרטנסיט, ונפח הגבישים גדל באחוז קטן מאד. הגידול הזה של הגבישים, שוב - רק בחלקו החד של הלהב, גורם לעיוות במישור הלהב ולהתקערות כלפי הגב, באופן "טבעי"! רק אח"כ, אחרי הרפיה וליטוש ראשוני, הנפח מתקן קלות את עומק הקימור או את הקו הרציף שלו, על פני בלוקים של נחושת (שלא תפגע בגב הלהב). ציורים מטעים כבר אמרתי? מקווה שהעניין ברור גם בלי איורים. איל.

בזמן שכתבתי השיגו אותי. אחלה.

מסתבר שבאמת הקשבתם. חשבתי שנדנודי הראש הם מעייפות או סימנים ראשונים של פרקינסון מרב מכות
איל

למעלה