עניין החוקיות ובולים
"לדעתי יש מקום לתביעות פליליות, וזה יותר פשוט באותה מדינה שבה הספאמרים שוהים, ולא בתביעה בין מדינות. כלומר השלטונות בישראל יחסמו ספאמרים ישראלים (ללא קשר לשאלה האם הם ביצעו את העברה דרך שרתים מחו"ל), וכנ"ל במדינות אחרות. יש מדינות שבהן זה לא יהיה אפקטיבי, אבל בניסוח מוצלח, זה ישפיע לטובה, וללא תופעות לוואי לא רצויות." אתה מניח, לדעתי באופן תלוש באופטימיותו מהמציאות, שאפשר יהיה לתבוע ספאמרים ישראליים בישראל גם אם בצעו את ההעברה דרך השרתים מחו"ל. בהנחה שהחוק יהיה אפקטיבי בתוך גבולות מדינת ישראל, ספאמרים פשוט ימצאו (ואם לא ימצאו, ישלמו למישהו שיעלה אחד לאינטרנט) שרתי דוא"ל שלא רושמים ממי הם קיבלו את דואר הזבל - ומרגע שאין רישום ב headers של הדוא"ל מאין הוא נשלח, אין קייס בבית משפט. "פתרון שלך גם הוא רדיקאלי" רדיקלי ? זאת טכנולוגיה שעובדת ב"RL" אי אילו עשרות שנים רבות בהצלחה די רבה, ולכן אני חושב שהפתרון שלי הוא שמרני. "תמחור לפי שימוש יכול להיות דבר שינוצל לצמצום התחרות. כרגע, האינטרנט מציע המון שרותים שמרביתם בחינם, או בעלות מאוד זולה (אם כוללים את התשלום לספקית שרותי האינטרנט)." א. אם לוקחים בחשבון תשלום בכסף לספק או בשווה כסף דרך פרסומות לחברות אחרות (לדוגמא רשימות תפוצה של Yahoo ולמיטב ידיעתי גם תפוז), כמעט שום דבר איננו בחינם. ב. להצעתי, גם דואר יהיה בעלות מאוד זולה. "הטכנולוגיה תקל מאוד לתת שרותים מתומחרים" א. דואר אלקטרוני מתומחר כבר היום, רק שהתמחור מועלם מעיני הלקוח כי הוא נכלל בעסקת החבילה של ספק הגישה או של חבילת אירוח. ב. כן - אני רוצה שהוא יתומחר, כי מה לעשות שחלק גדול מבעיית הספאם הוא 'אם זה בחינם אז תן לי שלושה מליון'. "ותאפשר גם לספקיות ליצור מצב של ערפול מדיניות, עקב שיטות תמחור חיבור לאינטרנט מאוד מגוונות. דבר כזה יאפשר צמצום של התחרות כיוון שיהיה יותר קשה להבין מי מציע הצעה יותר טובה. כיום, קל מאוד לראות האם ספקית א' טובה מ- ב', ולכן הן חייבות להתיישר סמוך לגבול הרווחיות." אני מאמין שמהר מאוד המצב יתכנס למדיניות הבאה - א. כל הספקיות יציעו כך וכך MB של דואר (נכנס + יוצא) במחיר החבילה, כי ככה הלקוחות רגילים. ברגע שספק אחד יציע את התוכנית הזאת, כל השאר יישרו קו כי התחרות תכריח אותם. ב. מחיר קרוב לעלות ל MB נוסף כדי לגלגל את העלות בה הם ישאו ללקוח, ולא יותר בשל תחרות. "בהצעה שגייטס תומך בה, ממה שזכור לי, לא מדובר ישירות בכסף אלא בתרומה של זמן מחשב." לא ממש מטריד אותי מה יהיה המטבע בה ישלמו על כל דבר דוא"ל, כל עוד יקבע לו מחיר כלשהוא. "לא ברור איך רשימות דוא"ל לגיטימיות יטופלו במסגרת התוכנית הזאת." יש כמה פתרונות אפשריים, כולל - א. שירות דואר גוביינא (לדוגמא על-ידי white listing על צד השרת ברמה פרטנית למנוי כחלק מתהליך ההרשמה) בו הנרשם יסכים לשאת בעלויות משלוח הדואר מהרשימה אליו. ב. פתרון קצת יותר מגביל יהיה לפתוח תיבת דואר על השרת של רשימת התפוצה. לדוגמא, מי שירצה להשתתף ברשימות תפוצה של Yahoo יוכל לעשות זאת או אך ורק בעזרת תיבת דואר של Yahoo או כ last resort אם פתרונות כמו שהצעתי בסעיף א' אינם זמינים. "החסרון עלול להיות צנטרליזם (מי קובע להיכן זה יתרם, ומי מנהל את הבולאות הזאת). הייתי שמח לקרוא את ההצעה בצורה מאוד מפורטת." לא חשבתי על מקרה של תרומות, אז אין לי משהו אינטיליגנטי להגיד בכיוון הזה כרגע, אבל ניהול הבולאות יעשה בין הספקים בצורה דומה למה שקורה היום בין משרדי הדואר הלאומיים והשירותים הפרטיים (כמו federal express). לדוגמא, אם אני שולח דואר אלקטרוני לשמואל, אני אצטרך להדביק בול על המכתב. הספק של שמואל יזרוק את הדואר האלקטרוני לתיבה שלו, וישמור את הבול בבסיס נתונים עם זיהוי הספק שלי. כאשר שמואל יענה, הוא ידביק בול, והספק שלי יזרוק את הדואר לתיבה שלי, וישמור את הבול בבסיס הנתונים עם זיהוי של הספק של שמואל. בסוף החודש הספק של שמואל יסכום את כל הבולים של כל דברי הדואר שהתקבלו בחלוקה לפי ספקים, ויציג - בין השאר - חשבון לספק שלי. הספק שלי יעשה אותו דבר, ויציג חשבון לספק של שמואל. הספקים יתקזזו, ואחד מהם יעביר לשני סכום כסף כלשהוא. תעבורה רגילה תוביל למצב של קיזוז בו יועברו סכומים קטנים (יחסית לסכומים שספקים עוסקים בהם) בין הספקים השונים, כי דואר אלקטרוני רגיל הוא סימטרי בקירוב טוב. במקרים של ספקים קטנים (כמו חברות לבניית אתרים שהשרתים שלהן מתארחים אצל חברות גדולות יותר, וזה מצב נפוץ), אפשר לעשות אגרגציה - ספקים גדולים יציגו חשבון אחד מול ספקים אחרים, וישברו אותו פנימית מול הספקים הקטנים. תעבורה של ספאם תגרום למצב בו ספקים שנשלח מהם הרבה דואר זבל יצטרכו לדפוק סכומים נאים לספקים האחרים, וזה בדיוק מה שאני חושב שצריך לקרות - החשבון צריך להיות מוצג לשולח, ולא לנמען.