JAPANESE WHISKY AGAINST SCOTCH

navefire

New member
JAPANESE WHISKY AGAINST SCOTCH

נושא כזה רואי לכבד בפוסט משל עצמו.
ווסקי יפני אכן יקר בטירוף וכמעט ולא נמצא על המדף.וכל זה קורה רגע אחד לאחר שביכלל נכנס ל"מיין סטרים" והפך לשם דבר בסצנה הווסקי העולמית.
כרגע המצב הוא שאין יבוא רשמי של סינגלמאלטים יפנים לארץ. ובמחיר שמוצאים אותם, לרב יש סקוטי שיתן תמורה טובה יותר למחיר. בח"ול למרבה הפלא, המצב טוב יותר רק בקצת.
אז מה הסיפור? מרכז פה קצת השוואה מטעמי בין שתי המדינות:
ווסקי יפני נולד וממשיL להעשות בצלמו של הווסקי מסקוטלנד. המיסד טאקאצ'ורו למד ביבשת הישנה על זיקוק ווסקי , נשא לעצמו אישה סקוטית( מעניין איזה מבטא היה לילדים שלהם עם הערבוב הזה) והקים\היה שותף להקמת שתי המזקקות הגדולות ניקקה וסאנטורי.
היום אלו שני תאגידי ענק שמחזיקים מס' מזקקות בת יפניות. וברמה העולמית עשו כיבושים נוספים סאנטורי למשל קנתה את בים(ג\ים בים) אם אינני טועה.

לפני מס' שנים התחילו לזכות בתחרויות ווסקי שונות עולמיות והשיא הגיע לדעתי בבחירה של ג'ים מורי- עיתונאי הווסקי ומחבר ה WHISKY BIBLE שלא אכנס פה למה שאני חושב עליו- לבחירה של ימאזקי שרי קאסק לווסקי השנה.
כיום גם היפנים התחילו לשווק ווסקי ללא ציון גיל. כך סאנטורי השיקה בשנים האחרונות את יאמאזקי "דיסטילרס אדישין" ואת "היביקי הרמוניה"

ראוי לציין שאם שותים ווסקי עם קרח ביפן אז בהגשה כלול גילוף כדור קרח יחיד גדול לכוס. ( הם עם שמאמין באסטטקיה). ומקובל גם לשתות ווסקי בכוס גבוהה עם סודה.
עד פה הסטוריה ותרבות. איך לדעתי הטעם של היפני אל מול הסקוטי?
נתחיל מזה שהוא עוצב בדמותו ופופיל הטעם דומה. לדעתי מרבית הווסקי העולמי נעשה כמו ווסקי סקוטי .
יוצאי הדופן המוכרים הם ברבן ווסקי אמרקאי, ווסקי קנדי שנעשה בדמותו של אחיו ליבשת, וווסקי אירי שלו אופי וטכניקה משל עצמו( זיקוק משולש ושימוש בשעורה לא מונבטת במקום לתת) .
הבדלים :
1. עליונות הבלנד :
בלנדים יפנים הם טובים ולא זולים ביחס לסינגלמאלטים לעומת מה שנהוג בסקוטלנד.
הסיבה העקרית כנראה היא שהמזקקות מייצרות את ה"גריין ווסקי" בעצמם ולא קונות ממזקקות עלומות שם בזול.
ל 2 אמפריות כמו סאנטורי וניקה יש שם לדאוג לו( כבוד עצמי יפני) והבלנדים היפנים למען האמת מרגשים איכותיים גם בגרסאות הבסיס ובהשוואה למקבילים הסקוטים , אני חושב שהבלנדים היפנים טובים יותר.

2. מגוון דודי הזיקוק:
אז יש רק 2 תאגידים , והם לא חברים, וצריך בלנדים. מה עושים? משתמשים בכמה דודי זיקוק בצורות שונות באותה מזקקה. לא קורה בסקוטלנד דבר כזה.
יש מס' פרופילי טעם לאותה המזקקה.

3.עץ אלון יפני:
כמו שאלון אמריקאי ידוע בטעמי ווניל דבש, האירופאי עם טעמים משלו- מתובלנים יותר ומרירים יותר . יש גם אלון יפני. לא הזדמן לי לטעום בעצמי עדיין ווסקי יפני עם השפעה בולטת \בלעדית של אלון מקומי ככה שקשה לי להגיד. אומרים שיש לו טעמים של קטורת.. לך תדע.

4. המבדלי טמפרטורה : ישון ווסקי במקומות חמים יותר יכול לגרום לשינויים בטעם ולפי הטענה לגרום לו להרגיש מבוגר ביחס לגיל.
מספר בתי זיקוק ביפן נמצאים במקומות חמים יותר מבסקוטלנד, תופעה מוכרת בווסקי העולמי כמו ווסקי "קאבאלאן" מטאיוון ווסקי הודי " ארמוט".

זהו במסגרת הזמן הפנוי שלי שכבר חרגתי ממנו.. סוף שבוע נעים.

סיקור נהדר - רק חידוד לגבי המזקקות

המזקקות הראשונות היו ימאזאקי ויואיצ'י, של החברות סאנטורי (שנקראה אז בשם אחר) וניקה בהתאמה.
בבעלות כל אחת מהן גם מזקקה נוספת היום, האקושו (סאנטורי) ומיאגיקיו (ניקה).

למעלה