אל תתנו לממשלה לערבב לנו את הדייסה
אני מתכוון להצעתה של ח"כ נחמה רונן. הממשלה לא בנוייה להנחיל תורות שונות בתחומים שממילא אינם בשליטתה. החוק לא מסוגל לאכוף טכנולוגיה. אני לא בטוח שחברת הכנסת יודעת מספיק על קודים פתוחים או סגורים, לפחות לא כדי להיות מסוגלת היום לקבוע, אפילו לגבי המחשב האישי שלה, מהי התוכנה המתאימה ביותר. שלא לדבר על ההבדלים בין התוכנות השונות, על אמינותן, מגוון תכונותיהן, מגבלות טכניות, מבנה הנדסי של התוכנה וכיו"ב. אני משוכנע לחלוטין שנדיר למצוא בין 120 חברי הכנסת שאמורים לחוקק את החוק הזה, כאלה שיראו קוד פתוח, וגם יבינו של שורה אחת. איך יחוקקו חוק בלי להבין את משמעותו? יש דוגמאות של כשלון. הממשלה שלנו התערבה במשק המים על ידי מניעת התפלה במשך שנים, בנימוקים עקרוניים וכלכלים שונים. לא היה שום שיקול מתחום הנדסת המים בעיכובים האלה. עד כדי כך הם הסתבכו שלבסוף הם רוכשים מים מטורקיה - במחירים גבוהים יותר מהתפלה, וכתוצאה של כפייה פוליטית ולא עניינית. עכשיו נניח שגם בחשכ"ל (חשב כללי - משרד בו קובעים מדיניות רכישה) יושבים כמה אנשים שהבן שלהם אמר שלינוקס זאת מערכת הפעלה פתוחה. תארו לכם כיצד תתקבל ההחלטה. מסעי הצלב נגד מיקרוסופט (ויידפקו מזה חברות רבות נוספות, ישראליות ובינלאומיות), מתעלמים משיקולים ענייניים. אני שומע מדי יום ביומו, משתמשי מחשב שלא מתקינים מערכת הפעלה XP "כי יש המון בעיות". הם לא יודעים מה הבעיות. אין להם מושג. אבל אילו ניסו להשתמש במערכת הפעלה פתוחה, שלכאורה "נקייה מבעיות" (לא יכולה להיות טעות גדולה מזאת) - היו מגלים שאפילו בפורום הזה היתה להם בעייה לקרוא ולכתוב בעברית מימין לשמאל. עם כל הקוד הפתוח של לינוקס, העניין הזה לא סגור ומדברים על זה 3 שנים. דוגמה נוספת היא נטסקייפ. בשלב מסויים הדפדפן הזה הפך להיות קוד פתוח. בזכות נטסקייפ פותחו אתרי אינטרנט על "עברית ויזואלית" (מעין שיטה פרימיטיבית להציג טקסט "כאילו" נכתב מימין לשמאל). אילו הקוד הפתוח היה באמת פועל לטובתנו, היו מוצאים דרך לשכלל את נטסקייפ. הדפדפן הזה כמעט נעלם מהמפה, ואיתו גם האתרים שפותחו עבורו. לעומת זאת - העברית של מיקרוסופט, הפכה את הכתיבה באינטרנט לנורמלית. תנו לממשלה לטפל במה שהיא אמורה לטפל. יש לה מספיק עבודה גם כך. תעזבו חקיקה שתקשה על כל הגורמים, לרבות משרדי הממשלה בעצמם. תנו לשוק לעשות את שלו. אני גם לא מאמין שהפתרונות ה"זולים" באמת יעלו פחות.