שיר השבוע: Jackie's Strength

Springy

New member
../images/Emo79.gif שיר השבוע: Jackie's Strength

אל תספרו לפלוטו שאני מאחרת בשעה וחצי, טוב?
השבוע בחרתם (טוב, נו, שניים מכם) את Jackie's Strength כשיר השבוע. מאחר והיו גם בקשות ל-Icicle, שהוא שיר לא כבד לפרשנות בעיניי, אני אכניס אותו כ"צ'ופר" בהודעה שתשורשר להודעה זו. הערה אישית: אני אשמח אם שיר השבוע יהפוך לבמה לדיון. כמובן שמאוד מחמיא לי כשאתם מודים לי על הפינה, אבל הייתי שמחה אם היינו מדברים על השירים, ולא רק מלטפים לי את האגו. כמובן, אפשר לדבר על השירים ובו זמנית ללטף לי את האגו
ראשית כל, כמובן, מילות השיר. Jackie's Strength (להלן: JS) הינו הטראק החמישי מאלבומה הרביעי של טורי, From the Choirgirl Hotel, שיצא במאי 1998. JS הוא השיר השני מתוכו שיצא כסינגל. בארה"ב יצא הסינגל בספטמבר 1998. נכללו בו שני b-sides: Never Seen Blue, ו-Beulah Land. בפברואר 1999 יצא סינגל נוסף, שכלל שישה רמיקסים של השיר, ובנוסף שני רמיקסים של Father Lucifer. במצעדים, הגיע השיר למקום ה-54 ב-Billboard Hot 100 בארה"ב. רמיקס שנקרא "Jackie's Strength/Raspberry Swirl" הגיע למקום החמישי ב-Hot Dance Music/Maxi Singles, ולמקום הראשון ב-Hot Dance Music/Club Play, שניהם בארה"ב. בשבוע שעבר דיברנו על Cornflake Girl, מה שהוביל לשיעור ספרות. השבוע, אנחנו בשיעור היסטוריה. ג'קי, עליה נכתב השיר, היא לא אחרת מג'קלין קנדי, אשתו של נשיא ארה"ב ג'ון פ. קנדי. ג'קי נישאה בגיל 24, ובגיל 31 כבר הפכה לגברת הראשונה, עם בחירתו של JFK לנשיאות. שלוש שנים לאחר מכן היא התאלמנה – כש-JFK נרצח בידי מתנקש. ג'קי קנדי היתה אייקון אמריקאי לסטייל ולחן, ונשים רבות העריצו אותה. לכל מי שניסה להבין מה פשר המילה "bouvier" במשפט הראשון בשיר "a bouvier till her wedding day" – "בובייה" הוא פשוט שם הנעורים של ג'קי. "shots rang out, the police came" – מתייחס כמובן לרצח קנדי. שימו לב לאופן בו טורי "מסכמת" את ג'קי: היא מתחילה בנישואים – היא מספרת לנו שג'קי היתה משהו אחר קודם, אבל לא בכך אנחנו מתרכזים. ג'קי נישאה, וכמעט מיד לאחר מכן (בפועל 10 שנים) אירע הרצח. דמותה של ג'קי מוצגת כאידיאל נשי, בעיקר בשל העוצמה שלה נוכח הטרגדיה שפקדה אותה. מכאן, אפשר לראות את השיר כסיפור החיים של טורי, תוך התייחסות לעוצמה ולכוח של ג'קי קנדי. לפני החתונה, טורי ראתה בשדה תעופה ספר על חייה של ג'קי. בספר היתה תמונה של ג'קי ככלה, ובעמוד שאחריו תמונה של ג'קי ביום הרצח. וטורי הבינה באיזו מהירות החיים משתנים... טורי מספרת שלפני חתונתה, החיים שלה חלפו לנגד עיניה כפלאשבקים. כאן, כנראה, היא משתפת אותנו באותן תמונות שעלו בה. טורי מספרת שכתיבת השיר שחררה את ה"אלטר אגו" שלה – את טורי שרצתה לברוח ביום החתונה, לשבת בשמלה שלה על המדרכה מחוץ לסופרמרקט ולשתות ברד. יצירת הדמות הזו, שבורחת, אפשרה לטורי לעבור את יום החתונה. טורי היתה בת שלושה חודשים כאשר JFK נרצח. החלק הבא בשיר הוא אוטוביוגרפי. כשאמה של טורי שמעה על הרצח, היא הניחה את טורי התינוקת על הדשא, ופרצה בבכי. אמה של טורי, כנשים רבות, העריצה את ג'קי. טורי מספרת שלא חשבה שתינשא – never thought my day would come. היא ממשיכה בתיאורי הילדות: מדבקות על קופסאות האוכל,על הערצה לדייויד קסידי, שחקן צעיר שהיה אליל נוער בארה"ב באותה תקופה. היא מתארת מסיבות שינה, עישון חשיש שמביאה ביני חברתה (זוהי קארן בינס, חברתה של טורי, והסטייליסטית של רוב הקליפים שלה, עליה דיברנו גם בשבוע שעבר). עם ההתבגרות, ההערצה שלה לכוחה של ג'קי גוברת. היא בעצם מעין מקור לנחמה לטורי, שהולכת לאיבוד ביום חתונתה. היא מתייחסת שוב לג'קי באומרה "if you love enough you'll lie a lot, guess they did in camelot". קמלוט הוא כינוי לתקופת כהונתו של JFK, בשנים 60-63, תקופה שנחשבה למבטיחה ואידיאלית. היא אומרת: אמא מחכה לי על הדשא. לא בכנסיה. אני חייבת לחזור הביתה. זה עוד לא הזמן שלי. אני מתפללת לכוח שיאפשר לי ללכת אחרי ליבי. הפעם לא הפרדתי את הקליפ מהפרשנות לשיר, כיוון שהקליפ חיוני ביותר להבנה. הקליפ מצולם בשחור לבן, וטורי נראית בו בשמלת כלה, הולכת לאיבוד באופן אקטיבי למדי ביום חתונתה. הקליפ מתחיל בצילומי ארכיון של ג'קי קנדי, הראשון שבהם מחתונתה. לאחר מכן אנו רואים את טורי הכלה במונית, בורחת מהחתונה של עצמה. אנחנו רואים את החתן המתוח. טורי נוסעת במונית ומתבוננת החוצה – ספק בתמונות מחייה שלה, ספק בתמונות מחייהם של אחרים. אנחנו רואים, למשל, תינוקת המונחת בידי אמה על הדשא. התינוקת שמונחת על הדשא צעירה מאוד, אבל אם שמים לב – בשוט הבא הילדה על הדשא היא כבר פעוטה. זה אולי סמל לחומרתה של הטראומה הלאומית – התינוקת יושבת על הדשא שנה שלמה, באופן סימבולי, כי אמה המומה ועצובה כל כך שהיא אינה מסוגלת לשאת אותה. רואים גם נערה שעושה בדיקת הריון, ואשה זקנה האוחזת כדורים בידה, כמתלבטת האם להתאבד. כמו כן, רואים נער ונערה המזנקים מהמיטה כשמישהו דופק על הדלת, והנער קופץ החוצה דרך החלון. בזמן ההתרוממות המהירה משכיבה לישיבה, אנחנו לא רואים את הנערה, אבל המצלמה מתמקדת בתליון של צווארה. אנחנו רואים נערה רצה אחרי המונית. המונית עוצרת וטורי יוצאת ממנה ונעמדת מול הנערה – שהיא טורי בת ה-13 (טורי משחקת גם את הגרסה הצעירה של עצמה). זוהי התזכורת – הנערה מזכירה לה את החלומות שלה, ומבקשת ממנה לא לנטוש אותם. היא מסירה מטורי את ההינומה. המצלמה מתמקדת בתליון של הנערה – שעכשיו פתוח, ובתוכו תמונה של ג'קי קנדי. שוב, כאבטיפוס של כוח ועוצמה. לדעתי התליון הוא אותו תליון שנראה על הנערה שקמה מהמיטה עם בן זוגה, ולכן כנראה שטורי היא לא רק התינוקת על הדשא, אלא גם הנערה שנתפסה "על חם". יש כאן הקבלה ברורה לחייה של טורי, שהיתה נשואה חודשיים וחצי בזמן צילומי הוידאו. טורי אומרת שהבחורה בשיר באמת אוהבת לדעתה את החתן ממנו ברחה, אבל היא לא היתה נאמנה לעצמה, לא הספיקה את כל מה שרצתה, ולא הלכה בעקבות חלומותיה. לכן היא בורחת. היא הבטיחה לעצמה משהו, והיא חייבת לקיים. טורי אומרת שהיא לא יודעת אם הזוג נישא אי פעם לאחר מכן – אבל הם בהחלט לא נישאו באותו יום. לקליפ היתה גרסה נוספת, לרמיקס של השיר שנקרא Wedding Cake Edit. הקליפ זהה בעיקרו, אך הוא ארוך יותר ולכן יש בו יותר צילומים של ג'קי קנדי בתחילתו, ויותר צילומים של טורי במונית. עוד הערונת קטנה: היום הבחנתי לראשונה במשהו, ואני חושבת שמה שגרם לכך היתה ההודעה של רות אן על ההפלות של טורי. חבר אמריקאי שלי אמר לי שטורי הפילה במהלך סיבוב ההופעות עם אלניס מוריסט (אני חושבת שהוא קרא על כך בספר שלה). באמת, אם מסתכלים בתמונות מאותן הופעות, ברור שטורי עלתה במשקל ומעריצים רבים תהו באותה תקופה האם היא בהריון. אם אני מחשבת נכון, הקליפ צולם בקיץ 98', כנראה שממש לפני ההופעות. וכשטורי הנערה עומדת מול טורי הכלה, אפשר לראות בטן קטנה אצל הנערה...

Springy

New member
../images/Emo41.gif צ'ופר השבוע: Icicle

המילים. Icicle נכלל בדיסק Under the Pink שיצא בשנת 1994. הוא מעולם לא שוחרר כסינגל. השיר מדבר, בפשטות, על אוננות."Icicle Icicle where are you going" – הקרחון כאן יכול לסמל כמה דברים. הוא יכול להיות פשוט מאוד האצבעות של טורי. ומכאן "יש לי מחבוא" – אני יודעת איפה לשים אותך כדי שלא תימס בבוא האביב. מצד שני, זו יכולה להיות מטאפורה לתמימות, שנמסה ממש כמו קרחון עם ההתבגרות. ההתחממות של הגוף תוך כדי אוננות, ההתפתחות של המיניות. קרחון הוא גם סמל פאלי למדי... טורי גדלה בסביבה דתית, אביה היה כומר, וסביר להניח שהיא ספגה את ההבנה כי אוננות ועינוג עצמי הם חטא. "will you keep watch for me, I hear them calling" – היא בעיניי ההפנמה כי היא עושה מעשה "אסור", ומבינה שאסור לה להיתפס. "greeting the monster in our Easter dresses" – המפלצת היא אולי סמל לאלוהים. טורי מתארת את אביה שאומר לה להרכין את ראשה, כנאמר בספרי הקודש. "I think the good book is missing some pages" – נראה לי שבכתבי הקודש חסרים כמה עמודים, אומרת טורי הילדה. אני הולכת לשכב. אני יודעת איך להתקרב לרוח הקודש בדרך שבכלל לא כתובה בספרים שלכם. אין הרבה נסתר במילים הפעם: and when my hand touches myself I can finally rest my head. בנצרות ישנו טקס בו אוכלים את לחם הקודש ושותים את יין הקודש, כסמל לבשרו ולדמו של ישו. כאשר הכומר מושיט למאמין את לחם הקודש, הוא אומר "take of his body". טורי אומרת: כשהם אומרים לקחת מגופו של ישו, נראה לי שאני מעדיפה לקחת מגופי שלי". "getting off" פירושו פשוט לאונן. טורי מתארת את עצמה מאוננת בזמן שאביה וחבריו אנשי הדת יושבים למטה ושרים מזמורים לאל. "הוא בתוך הפיג'מה שלי", היא אומרת, ומתייחסת אולי לאלוהים, שכידוע נמצא בכל מקום... זו אולי דרכה לומר, 'הם יושבים למטה ומתפללים, ואלוהים בכלל נמצא איתי, בתוכי, כשאני עושה מעשה שלימדתם אותי שאסור'. "feel the word " – במובן של דבר האלוהים. הריגוש המיני גורם לה לחוש קרובה לאלוהים. שוב, בדרך הרבה יותר פיזית ומינית. הם למטה קוראים בכתבי הקודש. אני מניחה אותם על החזה, וכך אני מתחברת לאלוהים. אלוהים לדעתי אינו בהכרח "אבינו שבשמים", אלא שם כולל לתחושה עילאית.

onemenshow

New member
דבר ראשון תודה רבה....

1- ניראה לי שgeting off זה לגמור.... 2- מה לדעתך i could have, i should have וכו' אומר?......... 3- אני פירשתי את " להרגיש את המילים" כביטוי לזה שאולי הן איבדו את המשמעות בתפילה הרגילה,אולי בדת בכללית...לדעתי עם המילים היא עולה גבוה...,מתפללת בדרך שלה...למילים יש כובד...

Springy

New member
אין על מה, ולדעתי:

1. אתה צודק, זה בהחלט יכול להיות לגמור. אבל משום מה הביטוי מתקשר לי לפליטת זרע, להבדיל מלאורגזמה נשית. אבל את זה אני אומרת כדוברת אנגלית, ולא כמומחית לסלנג אמריקאי. 2.שאלה טובה. אני חושבת שאולי היא רוצה לומר שהיא יכלה להשתמש בחוויה הזו, המינית, להתקרבות אל אלוהים (ומכאן - I could have flown away, לשמים), אבל הידיעה שזה חטא ולפי החינוך שלה אסור לה לתקשר ככה עם הבורא, עצרה אותה - I didn't. 3. זה נשמע הגיוני ונכון, ואני חושבת שהתכוונתי פחות או יותר לאותו רעיון. להבנתי, ה"מילה" היא הכתבים, ואני פשוט חושבת שהמגע והריגוש המיני הם הדרך שלה לצקת לתוכם משמעות. בכל מקרה, your guess is a good as mine

adita

New member
דווקא הפרשנות לג'קי

היא ידועה ומוכרת, קשה שלא להבין שמדובר בטראומה של ג'קי קנדי ושל כל האומה יחד איתה. אבל על icycle ועניין האוננות בחיי לא שמעתי! וכמובן מרגע שמציינים אחד לאחד זה נעשה ברור כל כך... וגם ההתחלה המסתורית והרזה של השיר, פסנתר מנגן רק קווינטות (שזה אפילו לא אקורד שלם) שקטות בתוך אוקטובה אחת, כמו נערה שמסתתרת ומתחילה רק לדגדג את עצמה, ועד לרגע אורגזמה, כשהיא צועקת "i could have i should have" עם אקורדים גדולים ורועמים על הפסנתר... וכשהייתי בתיכון בכלל מכרו לי שזה שיר על התעללות מינית שהיא עברה בילדותה בידיי דוד שלה. הוא בתוך הפיג'מות שלי... וההתייחסות לדפים החסרים בתנ"ך, מעיין ביקורת על משפחה דתית אבל שיש מצב לגילוי עריות בתוכה... מישהו מכיר פרשנות כזו?

noosh

New member
וואי, לא חשבתי על זה ככה

האמת שלא ניסיתי לפרש אותו אף פעם, אבל הוא אחד האהובים עליי. המוזיקה והפסנתר חזקים כ"כ, שפעם הקשבתי לו כשנהגתי בלילה וירד מלא גשם, והייתי חייבת לעצור בצד כדי לא לעשות תאונה. אני אוהבת את ההתכתבות של טורי עם הדת בשירים שלה.

looooly

New member
מישהו יודע איך אבא של טורי הגיב

לשירים שבהם היא מדברת על הדת ....? (ורגע לכמרים אסור להביא ילדים לעולם ולהתחתן משהו פה לא מסתדר לי..)

Springy

New member
כמרים קתוליים בדר"כ לא מתחתנים

למרות שגם שם יש יוצאי דופן. אני חושבת שהכמרים מהכנסיות המזרחיות כן מתחתנים - למרות שאני לא בטוחה שמותר להינשא אחרי ההסמכה לכמורה. אני יודעת שיש כמרים שנישאו לפני ההסמכה לכמורה, כך שהם נישארים נשואים, אבל אם הם יתאלמנו, אסור להם להינשא בשנית. כמרים פרוטסטנטיים רשאים להינשא - אביה של טורי הוא כומר בכנסיה המתודיסטית, שהיא זרם של הנצרות הפרוטסטנטית, כך שהכל בסדר

JaneGrey

New member
אבא שלה

דוקא כומר קתולי, הוא אירי וסבתא שלה אירית מאוד אדוקה (שטורי מאוד לא אוהבת). אבא שלה פנה לכמורה באמצע לימודיו למקצוע אחר (רפואה או הוראה אני חושבת) אחרי שהגיע מכתב מאמו(הסבתא המדוברת) שבו היא התלוננה שהיא מצטרת שמכל ארבעת בניה אין אפילו אחד שאוהב אותה מספיק כדי להיות כומר אירי למופת...ועל זה (ועל עוד כל מיני דברים) טורי לא סולחת לה...

gelrad

New member
תיקון קטן...

לסבתא שלה היו 5 בנים... וטורי הסכימה עם אבא שלה שאם זה לא היה קורה היא היתה מאבדת חלק חשוב מנושא כתיבת השירים שלה... כל זה מופיעה די בהתחלה של הספר עליה (שסוף סוף התחלתי לקרוא...)

Springy

New member
../images/Emo6.gif נותנים אצבע, ישר לוקחים את כל

היד! בואי נעשה ככה: את תמצאי לי עוד שירים שכ"כ ברורים, ותקבלי צ'ופר כל שבוע (שבו אני עושה את שיר השבוע). בהצלחה!

למעלה