שיר השבוע: Cornflake Girl

Springy

New member
../images/Emo79.gif שיר השבוע: Cornflake Girl

חברים וחברות: זו הפעם הראשונה שאני עושה את שיר השבוע. אשמח לביקורת ולהערות (בונות, כמובן). השתדלתי לתת הרבה פרטים, מכיוון שזה באמת שיר עמוק ועמוס. אם זה ארוך מדי – אני מתנצלת. אם יש משהו שפספסתי והייתם רוצים לדון בו, בבקשה העלו את זה לדיון בשרשור, ואני אשתדל לשתף אתכם בתשובות שמצאתי אצלי... כדי לא להעמיס על העין, חילקתי את הפינה לשלושה חלקים. אבל קודם כל: המילים.

Springy

New member
חלק א': רקע עובדתי לגבי השיר

(בתמונה: הסינגל הבריטי של CFG) Cornflake Girl (להלן: CFG) הוא ללא ספק אחד הלהיטים הגדולים של טורי. את השיר, מתוך האלבום Under the Pink שיצא בשנת 1994, מכירים רבים שלא משתייכים לעדת המעריצים (Ears with Feet, Toriphiles, או איך שלא תרצו לקרוא להם), למרות שכמו רוב שיריה של טורי, הוא אינו מיינסטרימי במיוחד... CFG הוקלט באוקטובר 1993, באחוזה במדבר בניו מקסיקו. מנגינת השיר מתבססת על גיטרה, מנדולינה, וכמובן פסנתר Bosendorfer. איפה עוד אפשר למצוא את השיר? CFG שוחרר כשסינגל בארה"ב במאי 1994. ליוו אותו שלושה B-sides: Sister Janet, Daisy Dead Petals, ו-Honey הנפלא. בבריטניה שוחרר הסינגל כבר בינואר 1994, וכלל B-sides שונים: Sister Janet, All the Girls Hate Her, ו-Over It. כמו כן יצאה מהדורה מוגבלת של הסינגל, שכללה שלושה B-Sides אחרים, שכולם קאברים: If 6 was 9 של ג'ימי הנדריקס, A Case of You, כיסוי מוצלח במיוחד לשירה של ג'וני מיטשל, ו-Strange Fruit של בילי הולידיי, שנכנס לתוך הלב כמו סכין מלובנת. גרסה חיה, במלוא מובן המילה, ניתן למצוא באלבום To Venus and Back, שיצא ב-1999, וכלל דיסק שלם של ביצועים חיים. השיר נכלל, בהקלטה חדשה, באלבום האוסף של טורי, Tales of a Librarian, שיצא ב-2003. עוד אלבום בו נכלל השיר הוא האוסף The Very Best of MTV Unplugged 2, וגם שם, כמשתמע משם האלבום, הוא מבוצע בהופעה חיה. השיר דורג במקום ה-12 ב-Billboard Modern Rock Track Chart; במקום ה-19 במצעד האוסטרלי (Australian Record Industry Association); והגיע למקום הרביעי המכובד במצעד הבריטי. ופרט משעשע: טורי כיכבה לפני שהתפרסמה בפרסומת לדגני בוקר של חברת קלוגס, כפסנתרנית בבאר (היא נבחרה לתפקיד על פני שרה ג'סיקה פארקר). כשיצא הסינגל, אטלנטיק, הלייבל של טורי, הוציא סדרת קופסאות קורנפלקס עם תמונתה של טורי, כחלק מקידום המכירות. יש פה איזשהו חטא למשמעות השיר, שכן טורי היא בכלל לא נערת קורנפלקס, כפי שנראה מיד. ועכשיו, לשיר עצמו:

Springy

New member
חל' ב': הפרשנות למילים

בתמונה מופיע ספר בעל חשיבות עליונה להבנת השיר: Possessing the Secret of Joy, שנכתב ע"י Alice Walker, והיה למעשה ההשראה לכתיבתו. ייתכן ואתם מכירים את אליס ווקר מהספר "הצבע ארגמן" (The Color Purple), או לפחות בשל הסרט, באותו שם. למיטב ידיעתי ולצערי הרב, נראה כי הספר לא תורגם לעברית. אם מישהו יודע אחרת, שיעמיד אותי בבקשה על טעותי. אלו מכם שקוראים באנגלית – עשו לעצמכם טובה וחפשו אותו. צפויה לכם חוויית קריאה קשה מאוד, אך מרתקת ומעשירה. הספר עוסק במנהג המילה הנשית באפריקה, טקס בו מוסרים הדגדגן והשפתיים הפנימיות של איבר המין בסכין או באבן חדה, ע"י אישה מזקנות השבט. אתם כבר מצטמררים? הספר מראה לנו למעשה כיצד נשים בוגדות זו בזו – כיצד אימהות לוקחות את בנותיהן, עצמן ובשרן, אל ה"מוהלת" (השוחטת נשמע הולם יותר...), כיצד נשים מפנימות את המסר ובוגדות בעצמן. כיצד בנות אותו מין נותנות יד להטלת מום ודנות אם את ביתה לדיכוי התשוקה המינית. הדמות המרכזית בספר היא טאשי (שמופיעה גם בספר הצבע ארגמן). טאשי מחליטה לעבור את המילה מרצונה, לאחר שלא עברה אותה בילדותה. תקצר היריעה וקטונתי מלסקור את הספר עצמו, אך הסיפור מעניק לנו את האפשרות לנעוץ מבט נוקב בסימנים שמותיר ריטואל שכזה, פיזיים ונפשיים כאחד. טורי לקחה אל השיר את נושא הבגידה של הנשים זו בזו. בראיונות היא סיפרה על ההלם שהכה בה נוכח תחושת הבגידה שהותירה בה קריאת הספר – אותה היא מייחסת ל"זיכרון תרבותי" שעובר בגנים. למעשה, מכאן חלחלה בה ההבנה כי נשים אינן "בטוחות בחיק אחיותיהן". CFG בא להפריך מיתוסים: לא רק את מיתוס האחווה הנשית, אלא גם הנטייה לחוש שהנשים הן תמיד הטובות והגברים הם תמיד הרעים. הנשים מאשימות אחרים, גברים בעיקר, במצבן – טורי מבהירה לנו שהנשים חייבות לקחת על עצמן את האחריות על המצב שהן עצמן יצרו. נערות הקורנפלקס ונערות הצימוקים מתארות שני דפוסי חשיבה שונים. נערות הקורנפלקס הן ה"ילדות הרעות", צרות האופקים והבוגדניות, וחברותיהן לקערה, נערות הצימוקים, הן הילדות הטובות, החדשניות, עם הראש הפתוח והאחווה הנשית – מקוריות, בעלות רצון משל עצמן, ומיניות. לחם לבן מול לחם מחיטה מלאה. טורי מספרת לנו שהיא לא מוצאת את עצמה לצד נערות הקורנפלקס, ולכן החליטה להצטרף לנערות הצימוקים. ניתן להבין את השורה "This is not really happening", זה לא באמת קורה, כתמיהה על האכזריות שלנו כנשים זו כלפי זו. אפשר להבין זאת גם אחרת: נערת הקורנפלקס עוברת לצד השני, וחברותיה לשעבר הן שתמהות ולא מאמינות שזה קורה, ונערת הקורנפלקס לשעבר מתריסה לעברן: "you bet your life it is" – זה קורה ועוד איך. "Peel out the watchword", אמרו את הסיסמה, אולי היא הקריאה של נערות הצימוקים המזהירות זו את זו מפני הבגידה. ייתכן גם שהן בוחנות את נערת הקורנפלקס המבקשת להצטרף אליהן: בבחינת 'עצרי, סיסמה!' - הוכיחי לנו שאת מודעת לברית שלנו, ומקבלת אותה. נערות הקורנפלקס תוהות כיצד חמקה מידיהן חברתן: "they must have paid her a nice price " – כנראה ששילמו לה סכום נכבד. אחרת, איזו סיבה יכולה היתה להיות לה לקום ולעזוב אותנו? "she's putting on a string bean love" – האישה הנוטשת רכרוכית, "אנורקטית" – כך כינתה אותה טורי, בלי עמוד שדרה – היא לא אישה עצמאית וחזקה, אלא פגיעה. היא לא יכלה להיות איתנו, ולכן היא עברה צד. זהו בעצם שבח של טורי לפגיעות ולרגישות של הנשים. "Rabbit, where did you put the keys girl" – היכן שמת את המפתחות?" Rabbit היא נערה הגרה בצפון קליפורניה, ביער, מכינה חרוזים, וחיה עם שועלים. הלוואי שהייתי Rabbit", אמרה טורי בראיון. בראיון אחר נאמר ששפן מסמל פחד בתרבויות אינדיאניות. יש עוד הקשר משוער מעניין שעלה פעם בפורום אמריקאי: יש ספר בשם When Rabbit Howls, סיפורה האמיתי של טרודי צ'ייס, ניצולת התעללות מינית במשפחה שסבלה מ-multiple personality disorder. טענו שם שטורי המליצה עליו למעריצים. האישיות של טרודי התפצלה ל-92 ישויות נפרדות – ואחת מהן היתה ילדה קטנה ששמה Rabbit. Rabbit אהבה להחביא מפתחות... "And the man with the golden gun thinks he knows so much" – והאיש עם האקדח המוזהב חושב שהוא יודע הכל. האסוציאציה הראשונית היא מינית מאוד. טורי רמזה פעם שזו רמיזה לאלוהים. לפני כשנה ראיתי הודעה בפורום אמריקאי שדנה בכך שטורי הפסיקה לשיר את החלק הזה בשיר בהופעות. "The Man with the Golden Gun" היה גם שמו של אחד מסרטי ג'יימס בונד שיצא בשנות ה-70. אחת ההשערות היא שטורי פשוט מאסה בתרבות הנשק האמריקאית... Cornflake Girl, Bells for Her ו-The Waitress מהווים משולש שירים העוסק בבגידת הנשים.

northern lad

New member
כבוד!!!!!

שיחקת אותה ...השכלתי ומפתיע אותי כמה לא ידעתי.תודה.

JaneGrey

New member
משהו קטן...

בספר מסופר על השיר bells for her שנכתב על חברה טובה מאוד של טורי (שברח לי השם שלה )שסובלת מפיצול אישיות ,שוב -כתוצאה מהתעללות מינית. ועוד משהו שחשבתי כשקראתי את מה שכתבת-יש ספר (מזעזע למדי) "המחברת הגדולה" שאחת הדמויות שם היא ילדה שנאנסת בקביעות( זה מעין אונס אבל חצי מרצון ,לפחות בהתחלה...משהו יותר מדי מסובך להסביר פה-אם אתם רוצים תקראו אבל אני מזהירה-לי הוא גרם בעיקר תחושת בחילה ומועקה מתמשכת) ושמה הוא "ארנבת". מוטיב חוזר?... ועוד משהו, בספר מסופר גם על האלה שמכונה בפי שבט הצ'ירוקי "mother corn" שהיא מעין אמא אדמה כזאת והיא עושה הקבלות בין השיר אליה. אני חושבת שאסור לצטט פה מהספר,אם אפשר תגידו ואכתוב קצת יותר. בכל אופן-ממש מעניין מה שכתבת

Springy

New member
את מזכירה לי שאני צריכה לקרוא את

הספר, הוא כבר חודש אצלי... רק מראה לי איך התבגרתי. לפני 4-5 שנים לא היה מצב שהיה מגיע לידי משהו בסדר גודל של ספר של טורי ולא נבלע בשניה...
אני לא יודעת לגבי ציטוט, אבל אני מניחה שמותר לך לספר מה כתוב שם. כלומר, זה לא שונה בהמון מביקורת ספרות, לא?

Sedna

New member
אהמממ..... שאלה......

למה שאנשים לא יוסיפו פרשנות משלהם לשיר? אני לא ידעתי על ההקשר של מילת הנשים באפריקה, אבל הבנתי שהכיוון הכללי הוא בגידה של אישה אחת באחרת, בין השאר בגלל ניסיון אישי ולא נעים. נראה לי שיהיה מעניין לשמוע איך כל אחד פירש את השיר לבד.... מה דעתכם?

Springy

New member
המטרה של שיר השבוע היא לפתח דיון

לא? אז קדימה! (אגב, ההסבר שלי הוא שילוב של מידע מראיונות ושל פרשנות שלי, אם במקרה זה לא היה מובן)...

Sedna

New member
זה היה הסבר מעולה

כמו שכתבתי, לא ידעתי על ההקשר למילת נשים ומה שכתבת העשיר אותי מאוד. תודה!!!

Springy

New member
חלק ג': הקליפים

(בתמונה: הסינגל האמריקאי של CFG) ל-CFG יש לא רק שני סינגלים שונים, אלא גם שני וידאו קליפים שונים – בריטי ואמריקאי. הגרסה הבריטית של הוידאו היתה הקליפ הראשון מהאלבום. הקליפ צולם בלוס אנג'לס, יחד עם הקליפ ל-God. הרעיון, לפי טורי, הוא דורותי שמגיעה לגיהינום במקום לארץ עוץ. הקליפ הוא שחור לבן בעיקרו, וטורי נראית בו בשמלה לבנה ומגפי אסקימוסים, מתפתלת ברשת קורי עכביש. הגרסה האמריקאית נוצרה גם היא בלוס אנג'לס, כחודשיים אחר כך, מתוך תחושה כי הקליפ הבריטי מופשט מדי עבור הקהל בארה"ב (לא ברור אם הדעה הזו של טורי או של חברת התקליטים – יש גרסאות סותרות בעניין). בקליפ טורי נוהגת במשאית, בה יושבת "בנות המחר". אחד הסמלים לבגידת הנשים מופיע כשאנו רואים חבל כרוך סביב צווארה של אחת הנשים, ואישה אחרת אוחזת בקצהו השני באמצעות הזרת. טורי מתבוננת במתרחש דרך המראה, כבוחנת שני צדדים של עצמה. טורי עוצרת טרמפ לקאובוי צעיר, שלאחר מכן נראה יושב בקדרה וחותך גזר, כנראה לתבשיל של עצמו, כשהבנות רוקדות סביבו, ושולפות ליפסטיק, כנשק. בקליפ מופיעה קארן בינס ("ביני" שנזכרת בכמה מהשירים), חברתה של טורי. היא אחת הנשים במשאית, וניתן לזהותה לפי החולצה האדומה שהיא לובשת.

רות אן

New member
וואו וואו וואו

כל הכבוד! סיכום מצויין של השיר. לימדת אותי הרבה, והכתיבה שלך יפהייפיה..

noosh

New member
תודה רבה../images/Emo70.gif

בהחלט השכלתי
זה שיר יפה, דווקא לדעתי הוא מהיותר "מיינסטרימים" באלבום הזה, לא שהשירים שלה מיינסטרימים (לפחות לא אלה מאותה התקופה). אני אוהבת את הכתיבה של טורי, כי היא מרומזת וחכמה. המשמעויות שלה בד"כ נופלות עליי אחרי כמה האזנות, והנושאים שהיא מתעסקת בהם הם ממש לא בנאליים.

ה-שיר של טורי (ופרט רכילותי קטן)

זה השיר האהוב עליי ביותר שתמיד אבל תמיד יככב בראש הרשימה בשבילי,גם בשל המילים היפות(ותודה על ההסבר המפורט)וגם בשל תפקיד הפסנתר הנפלא שבשיר,נגינה דרמטית ונהדרת! יש לי פרט קטן להוסיף: באותה פרסומת של דגני הבוקר,באודישנים הייתה גם שרה ג'סיקה פרקר(הזכורה מ"סקס והעיר הגדולה")שגם היא ניסתה להתקבל תפקיד אך במקומה נבחרה טורי. חן

Springy

New member
כתבתי את זה ../images/Emo140.gif

בחלק א' - "ופרט משעשע: טורי כיכבה לפני שהתפרסמה בפרסומת לדגני בוקר של חברת קלוגס, כפסנתרנית בבאר (היא נבחרה לתפקיד על פני שרה ג'סיקה פארקר)."

פלוטו24

New member
התעלית עליי!!! כל הכבוד!!!

נהנתי מכל דקת קריאה, עשית עבודה למופת!!! גאה בך!!!

JaneGrey

New member
עוד פרט משעשע

נטשה (הבת שלה) קוראת לשיר "corncake girl" וזה השיר האהוב עליה ביותר... בהופעות היא והנני שלה רוקדות לצליליו מאחורי הקלעים :) חמוד

למעלה