פרשת בלק

../images/Emo63.gif פרשת בלק

בלק שולח : "כבד אכבדך מאוד וכל אשר תאמר אלי אעשה". "ויען בלעם ויאמר אל עבדי בלק אם ייתן לי בלק מלוא ביתו כסף וזהב לא אוכל לעבור את פי השם..." רש"י מפרש מלא ביתו כסף וזהב - מכאן שנפשו רחבה ומחמד ממון אחרים. לכאורה נראה כי ניתן להעיר על רש"י ממשנה מפורשת באבות: "אמר רבי יוסי בן קיסמא, פעם אחת הייתי מהלך בדרך ופגע בי אדם אחד ונתן לי שלום והחזרתי לו שלום,וכו'. אמר לי, רבי, רצונך לדור במקומנו ואני אתן לך אלף אלפים דינרי זהב ואבנים טובות ומרגליות??? אמרתי לו, בני, אם אתה נותן לי כל כסף וזהב ואבנים טובים ומרגליות שבעולם איני דר אלא במקום תורה." וחז"ל מפרשים שכוונת רבי יוסי הייתה בדרך גוזמא, אם גם אצל בלעם יכולים לומר כן. אלא בין שני המקרים ישנם הבדלים משמעותיים. אצל בלעם, אף אחד הרי לא הציע לו. בלק הציע כבוד ובלעם משיב: אם ייתן לי בלק מלוא ביתו כסף וזהב . אלא,כאן הוא גילה את מחשבות ליבו שהוא חומד כסף וזהב. אצל רבי יוסי בו קיסמא,האדם הוא המציע לו, הוא לא בקש והרעיון לא היה שלו. וטעם נוסף ששמעתי, הנחה מוקדמת לגבי האישים. בלעם הוא רשע- דנים אותו לשלילה. ר' יוסי הוא תנא ולכן הוא צדיק- ודנים אותו לכף זכות. כאן ישנו נושא עקרוני יותר. התשובה שר' יוסי הוא צדיק ובלעם רשע {במקרה זה אומנם יש הצדקה} מראה לנו על איזשהו קו שמאפיין את הפרשנות שלנו בחיים. תליית קלקלה במקולקל ושבח בראוי לשבח, וזאת לעיתים ללא כל מידע נוסף שניתן. חריצת עובדות,הדבקת תווית ללא בחינת כל הנתונים לעומק לעיתים אף עפ"י שמועות.

../images/Emo17.gif סיפור לשבת

שבת אחת התארח לו הרב בביתו של רב אחר. שבת בבוקר,שעת-קידוש מגישים לאורח את המנה הראשונה של החמין. טועם האורח מהחמין ומבקש מנה נוספת,אך סיים לאכול אותה ביקש שוב מנה נוספת, וכך הלאה,מסיים מנה ומבקש מנה נוספת עד שאכל לבדו את כל החמין שהיה בסיר ולא הותיר מאומה לשאר האורחים. משתתפי הקידוש הביטו בו בהלם,וגינו בשקט את התנהגותו של הרב-האורח. מדי פעם בפעם בקשו תלמידיו של הרב כי יסביר את התנהגותו באותה השבת בה אכל בעצמו את כל החמין, אך הרב מסרב לבקשה ומבטיח כי בבוא העת יספר לתלמידיו את האמת שמאחרי הסיפור. לאחר שנים רבות נפל הרב למשכב,כאשר הרגיש כי ימיו ספורים,קרא לבכיר תלמידיו וסיפר לו: "באותה השבת אכלתי את כל סיר החמין,מאחר והיה לו טעם של נפט, וידעתי כי אם הדבר יתגלה,יפטרו מיד את המבשלת היתומה שהכינה את החמין, לפיכך העדפתי לאכול את כל החמין ולא לחשוף ברבים את קלונה של המבשלת."

../images/Emo197.gif רבי יעקב - בעל הטורים

נפטר: י"ב תמוז. אביו:ר' אשר (הרא"ש). סבו: ר' יחיאל. אחיו:ר' יחיאל (הבכור), ר' אליקום,ר' יהודה,ר' משה,ר' שלמה חסיד ור' שמעון. מוריו: הרא"ש (אביו) ור' יחיאל (אחיו). ר' יעקב נולד באשכנז ובסיבת הגזרות והרדיפות עברה משפחתו לספרד. לפי דבריו למד תורה מתוך עוני: "כמה פעמים נשאתי ונתתי בדבר לפני א"א ז"ל כמוני היום שיש לי מעט משלי ואינו מספיק לי וצריך אני לאחרים. אם אני בכלל עשה שבתך חול אם לאו". עם זאת,קיבל ייסוריו באהבה,היה ענוותן וירא שמים. לא הסכים ליהנות מקופת הקהל ולמחייתו עסק במסחר זעיר. אביו מינהו לגבאי צדקה יחד עם ר' יהודה (אחיו). ביאר כי את המילה "ונתנו" בספר שמות ניתן לקרוא למפרע גם "ונתנו", לרמוז שכל מה שנותנים לצדקה יחזור ולא יחסר כלום בשביל זה. את ביתו השיא את בתו לר' יהודה,אחיו. כינויו "בעל הטורים" ניתן לו על שם חיבורו "הטורים" שחילקו לארבעה על שם ארבעת טורי האבן בחושן שנשא הכהן. טורים אלה הינם הבסיס לשלחן ערוך שחובר ע"י ר' יוסף קארו. רבים חיברו ביאורים על "הטורים" ביניהם: ר' יואל בעל הב"ח, מהר"ם אלשקר, ר' יעקב בן חביב, ר' יצחק אבוהב והרמ"א. מספריו: • ארבעת הטורים- 1.טור "אורח חיים" 2.טור "יורה דעה" 3.טור "אבן העזר" 4.טור "חושן משפט" כל הדינים מהתלמוד הבבלי והירושלמי, תשובות הגאונים והפוסקים עד ימיו מיוסד על הלכות ופסקי אביו. • פירוש הטור-על התורה: גימטריות, טעמים ומדברי אביו, הרמב"ן, הרשב"ם, רש"י.

../images/Emo71.gif טעים לשבת

** הפתעה בעטיפה ** מצרכים: 3 נתחי עוף מבושל,מפורק מעצמות. 2עגבניות 3 ביצים מעט נתחי גמבה חמוצה מלח בצק עלים מרודד. אופן ההכנה: *פותחים את הבצק עלים,מרדדים מעט וחותכים לקוביות בגודל בערך של 8X8 *מניחים בקערה את נתחי העוף{מפורק לחתיכות קטנות}+עגבניות חתוכות לקוביות+ביצים+גמבה. *להמליח ולטגן לצורת חביתה ולפרוס את החביתה לקוביות. *להניח כל קוביית חביתה במרכז כל קוביית בצק,לסגור למשולש *למרוח על כל משולש ביצה טרופה |ניתן לזרות שומשום מעל} ולהניח בתבנית מרופדת בנייר אפי'ה. *לאפות בחום של כ 220 מעלות. לאפות עד להזהבה. להגיש חם עם רוטב מעל...

הרבנית `מאושרת` ...תלמידה חכמה ...

כמה מרנין את הלב ... השיר ! כמה מחכים ...הדבר תורה ! כמה משמח ...מתכון הבישול !

למעלה