ניהול זמן

NOGA VAISBUCH

New member
../images/Emo62.gifניהול זמן

האם יש למישהו מידע על נושא "ניהול זמן", או מכיר מישהי\הו שמתייחס לתחום זה בטיפול ריפוי בעיסוק ???

כלים קוגניטיביים

נוגה שלום, רקע תיאורטי מדויק אין לי, אבל אני עובדת עם חולי סכיזופרניה כרוניים שאצלם בעיית ההתארגנות באופן כללי היא בעייתית. במסגרת עבודה פרטנית שאני עושה עם אחת המטופלות אני בונה איתה טבלאות לארגון זמן ורצף מטלות כמעט לכל פעילות יומיומית ונותנת לה לעבוד בעזרת הטבלאות במשך שבוע. הבאה למודעות מאד משמעותית בעניין הזה ואימון המוח לפרק את המטלה למרכיבים קטנים ככל האפשר עוזר גם הוא. תוך כדי עבודה גילינו שבהרבה מטלות מורכבות, כמו הכנת ארוחת ערב, ישנם חלקים קטנים שאותם אין היא מסוגלת לעשות וניסינו לרדת לעומקם. בינתיים השיטה עובדת ויש שיפור שמדווח גם על ידי בני משפחה (שגוייסו אף הם לפרוייקט ומעודדים אותה בבית למלא את הטבלאות). במסגרת העשרה אינסטרומנטלית ישנם מספר כלים המתייחסים לארגון זמן. שווה להתייעץ עם מי שלמד את השיטה. אנסה לבקש מד"ר נעמי הדס-לידור להתייחס לעניין. "תיאוריית המובן" (Meaning Theory) היא תיאוריה שהתפתחה מתוך פסיכולוגיה קוגניטיבית ע"י הפרופסורים קרייטלר וקרייטלר. התיאוריה רחבה מאד וכך גם כלי הטיפול הנגזרים ממנה. התיאוריה מתייחסת ל"מימדי חשיבה" לפי המשמעות שהאדם נותן למושגים שונים. גם בשיטה זו יש התייחסות ל"מימד הזמן". למדתי את השיטה ואני עובדת איתה בקבוצות גדולות, קטנות, ופרטנית. אם תרחיבי על האוכלוסיה שאיתה את עובדת והקשיים בהם נתקלת אשמח לעזור באופן יותר ממוקד. בהצלחה וחג שמח, סיגל

NOGA VAISBUCH

New member
ניהול זמן

סיגל שלום ותודה על ההתיחסות. אני עובדת בתחום הילדים בגילאי הגן ובה"ס. לאורך השנים בהן ניסיתי להתמודד בטיפול בבעיות התארגנות ברמה המוטורית, התפיסתית והקוגנטיבית וקשיי וויסות התנהגות וקשב. מצאתי את עצמי מתייחסת המון לנושא "תכנית טיפול מובנית" - ז"א יחד עם הילד אנו בונים את המפגש שלב אחר שלב ברצף אותו אנו מציינים על גבי לוח מחיק (מה שעוזר לביסוס חוזה טיפולי דיאלוגי "דמוקרטי", ונותן כלי להקניית מיומנויות של ארגון מרחבי גרפי למשל .. ועוד הרבה רק צריך להמשיך ולנתח ...). מה שהחל כנסיון אינטואיטיבי לגמרי, קורם לי עור וגידים כבר המון זמן. ומושגים כמו "ניהול זמן" ו"פירוק מטלות" מתחומים אחרים, בהחלט עונים על הנסיון המוצלח הזה. נראה לי שהגיע הזמן לעשות חשיבה רצינית בתחום הזה במיוחד לאור ההתפתחויות בתחום הקוגנטיבי בטיפול בילדים.אשמח אם תמשיכי להתעניין בשבילי, זה בהחלט תחום שהייתי רוצה לחקור לעומק. תודה מראש נגה

עטרה ב ט

New member
כתבתן על טיפול קוגנטיבי בילדים

ועל ההתפתחויות שהתחום עבר לאחרונה. סיגל כתבה על קורס בפסיכולוגיה קוגנטיבית ונגה כתבת על דברים שמצאת בעצמך. תוכלו לפרט בבקשה ? לא רק על השיטות אלא גם על האיפה והאיך מגיעים ללמוד יותר ?

NOGA VAISBUCH

New member
ניהול זמן

שלום, ההתכתבות ביננו נקטעה עוד לפני שהתחילה... אבל אחזור אלייך שוב, מבטיחה. התחום של "ניהול זמן" בהגדרתו מגיע מתחום המנהל וניתן לראות מה זה באתרי אינטרנט שאליהם הגעתי כשהתייחסתי למושגים כמו - TIME MANEGEMENT, TIME PERCEPTION. במושג "פירוק מטלות" ניתקלתי פעם במסגרת חינוך מיוחד למפגרים שם ראיתי כיצד ניתן לפרק משימות פשוטות למרכיביהן. התחום הקוגנטיבי שאליו מתייחסים הרבה בריפוי בעיסוק ילדים, נלקח בעיקר מהפסיכולוגיה הקוגנטיבית וההתנהגותית. ראי חומר על גישת טיפול - CO-OP למשל. איפה ללמוד את זה זה מסובך , כי הענין הוא לבנות את הקשר בין כל זה לריפוי בעיסוק. ולאחרונה גוברת בי האמונה שצריך לבדוק לעומק את חשיבות תפיסת הזמן, תזמון, מושגים של רצף, ניהול - ארגון, כבסיס לתפקוד ולמיומנות, לארגן את כל הרעיון הזה ולגבש אותו למשהו שצריך ללמד וללמוד. בכל מקרה ה"מוח קודח" ואני עדיין מחפשת את קצה החוט ... אשמח להמשיך להגג .... נגה

מיכל ט

New member
ניהול זמן

התחום של ניהול זמן מעניין גם אותי. צריך לזכור שכדי לנהל זמן יש צורך גם במודעות לזמן. הרבה פעמים אצל אנשים עם הפרעת קשב וריכוז אין יכולת לאומדן מדויק של כמה זמן עבר. מעבר לזה מתקשר לניהול זמן גם הנושא של זיכרון עבודה. אנחנו יכולים לבנות למשהו טבלת זמן מאוד מאורגנת אבל אם הוא מבצע פעילות מסוימת והוא לא זוכר שהוא צריך לבדוק בטבלה מה הוא עוד אמור לעשות זה לא יעזור. הייתה לי משתקמת בהשמה שלא הייתה מודעת לכמה זמן היא משקיעה לעבודה מסויימת לכן הצעתי לה לעבוד עם שעון מעורר שיהיה מכוון לפרקי זמן קבועים. הבעיה עם זה היא שצריך כל פעם לכוון את השעון מחדש והיא לא מסוגלת לעשות את זה לבד. אני חושבת שהנושא של ארגון זמן ובכלל עזרה בתפקודים אקזקוטיבים יכול לעזור למבוגרים עם הפרעות קשב. משהי מכירה עבודה של ריפוי בעיסוק עם מבוגרים לקויי למידה?

עטרה ב ט

New member
מבוגרים לקויי למידה, נפתח קורס כזה

השנה בבית ברל תחת חסותה של נעמי הדס לידור

מיכל ט

New member
כן אני יודעת דיברתי עם נעמי

רציתי לדעת אם חוץ מהקורס יש מרפאה בעיסוק שעובדת עם מבוגרים לקויי למידה. אני יודעת על קוצ´ינג שזה מאוד עוזר ומענין אותי אם יש מרפאה בעיסוק שעושה את זה.

עטרה ב ט

New member
לפני ניהול זמן יש גם תפיסת זמן,לא ?

אני לא יודעת אם יש מושג כמו "שימור זמן"
אבל נדמה לי שגם בזה יש שוני גדול בגילאים השונים. יש גם הבדל בין תזמון של תנועות (כמו בכידרור או ביויו) ובין תכנון זמן והגדרת מטלות של סדר יום. לדעתכם זה נכלל באותו "סל" ?

asloma

New member
ניהול הזמן,

שלום רב, המודעות לזמן, ללא הזדקקות לשעון, אלא תחושת בטן בלבד.. ישנה גם "מופרעות" שכזאת.. אצלי כדוגמא, מתפרש "הזמן" לארבעה חלקים: א. חודש. תכנון חודשים לפי אירועים. יומן ותיזכורים על המסך. ב. שבוע, " תורנויות וכו´.. ג. יום - פגישות וטלפונים. ד. מטלות משפחתיות - הכנת כריכים, לעורר את הרעיה והילדים ושליחתם למטלותיהם ומטלותי האישיים - כתיבה איגרות, שליחת פקסים, טיפול ארגוני ומוסדי - בירוקראטי פרטני. ה. פעם בשבועיים, 48 שעות מיועדים לעריכת וכתיבת כתבות למקומון ובין לבין כתיבת דעות.. ו. ארגון זמן להליכה ספורטיבית בשעות הבוקר. כנראה, שחונכתי באופן כפייתי ופיתחתי את תחושת הזמן לאלמנט מעשי. הורי, חששו שאלך לאיבוד מבחינת הזמן - וכפו עלי סדר ומשמעת וכיום ילדיי מאורגנים ורעייתי לא. שלכן, אבי סלומה

NOGA VAISBUCH

New member
התיחסות לכולכם

תודה על סערת המוחות ... אני מתכוונת דוקא לתחום הילדים - אני עובדת על ניהול זמן במפגש , ואם בהתחלה המטרה היתה שיפור התכנון, שליטה באימפולסיביות ... עם הנסיון גיליתי שהזמן עצמו הוא הנושא : 1. תפיסת הזמן - רצף - קודם ואח"כ,בהתחלה ובסוף, בהתחלה , באמצע ובסוף וכל הלאה עד מושגים כמו ראשון , שני , שלישי וכו´... - תמיד הקבלתי את זה למה שקורה במוטוריקה, רצפים תנועתיים של 1:1 - קפוץ - עצור, קח-תן והדיאלוג עצמו כמובן, בהמשך רצפים של 1:1:1 וכן הלאה. 2. תזמון - פרקי זמן בין תנועה\תגובה - איך שהוא זה בולט במשחקי כדור למשל ובכל הפעילות עם האלמנטים הווסטיבולריים - מהר, לאט. 3. ניהול זמן - בד"כ מגיל 4.5 - ניתן היה להציג בפני ילד את נושא ה"תכנית" הכתובה על לוח מחיק (בגיל צעיר יותר אני אוספת 6-7 משחקים\מתקנים ומסדרת אותם לפי סדר התרחשותם במפגש),ווהצורך בתיווך הולך ופוחת לאורך תקופת הטיפול.הילד לומד להבין שהזמן הוא מושג מוגבל שיש מה להספיק בו. זה סגנון "חינוך" אולי שמרני ודורש תוצר , אך אנו חיים בתרבות כזאת ממילא , לא? בכל מקרה בתוך הנוקשות יש המון גמישות כך שאין צורך להבהל. 4. הפן החדש של כל הענין הוא ההתערבות במישור ההורי, ברמת ה"אני לא מגיע\ה לתרגל עם הילד בבית"- ואז עולה נושא ניהול הזמן והצורך בארגון תכנית יומית\שבועית לשיפור תפקוד הילד והקניית מיומנויות בתחום הבית (מצב שבאמונתי הכנה, צריך היה להיות - הורים מקנים מיומנויות לילדיהם). כמובן שאפשרות הטיפול (עדין לא שיטת טיפול, כפי שלא הוכחה יעילותה מחקרית),באוריינטציה קוגנטיבית, אינו מתאים לחלקים מסויימים של אוכלוסיית המטופלים הילדים. אגב אין ספק שניהול עצמי עלול להראות מעט כפייתי כלפי חוץ, אך זוהי "קומפנסציה" לא רעה שאצל חלקים מאיתנו הסכילו הורינו להקנות וחלקים מאיתנו - אני חוששת שאני בניהם, נאלצו להמציא לעצמם, כדי להגיע אל המיטב, לא ??? תמשיכו להתייחס זה עוזר לי מאוד, לארגן את החשיבה בנושא ... תודה ממש ממש

עטרה ב ט

New member
עוד היבט של זמן: שליטה

יצא לי לעבוד השנה עם ילד שהוגדר בבית הספר שלו "מאוד שתלטני", הוא היה מן מנהיג של כמה ילדים וכל הזמן אמר להם מה לעשות. תנאי העבודה שלי באותו מקום היו על הפנים ולא יכולתי לעשות אתו דברים שבדרך כלל אני מעדיפה לעשות עם ילדים. תמיד במצבים כאלה מכורח התנאים מגלים כל מיני דברים, לא ?
היה ברור שיש לו צורך מאוד גדול בשליטה. ובגלל שחוץ מזמן למפגש לא היה לנו כל כך עוד דברים לעשות
אז הוא התחיל לסדר את הזמן. היה שם טייפ והוא עשה מן משחק כזה של כשהמוזיקה נשמעת אז צריך לעשות דברים וכשהיא מפסיקה צריך לעצור, כמו בכיסאות מוזיקליים אבל עם פעילויות מוטוריות שונות. הפגישות הפכו בשבילו מאוד משמעותיות, ואני חושבת שתוך כדי שהוא סידר לעצמו את הזמן (הגדיר את הזמן על ידי מוזיקה, שלט בזמן על ידי זה שהוא הפעיל את הטייפ וככה בעצם אמר מתי לעשות דברים, וגם בנוסף, ע"י זה שאני הנהגתי כלל שלסירוגין פגישה אחת הוא שולט בזמן ופגישה אחת אני), אז על ידי זה שהוא סידר את הזמן, הוא רכש איזה בטחון עצמי במובן של שליטה. הוא בא מבית מאוד לא מאורגן (שלא לומר "הרוס") וההיכרות שלו עם הזמן ועם המגבלות שלו כמו גם עם מה שהוא מאפשר, ממש נתנה לו בטחון פנימי. בהזדמנות אחרת נתקלתי בארגון זמן כמייצב פנימי, כשילד חיכה להורה שהיה צריך לחזור מחו"ל והיה מאוד אומלל מזה. ציירתי לו מפה של כל הפעילויות שהוא הולך לעשות עד שהאבא יחזור וזה נתן לו אפשרות להבין את מימד הזמן, שוב לקבל תחושת שליטה (של ידע) ולעבור את הזמן הזה ביתר קלות. שני הילדים בערך בני חמש. ומה שאני טוענת זה שהתמצאות בזמן היא סוג של שליטה, כלומר, משתנה קוגנטיבי של תפיסת מושג שמקנה בטחון פנימי כשמבינים אותו. עכשיו מסקרן אותי לדעת אם יש תיאוריות על התפתחות תפיסת הזמן אצל ילדים.

NOGA VAISBUCH

New member
ניהול זמן - האפקט הרגשי

בהתייחס למה שתיארת, מגיע עוד אפקט שאותו עוד לא הזכרתי...חשוב ומשמעותי... שמתי לב שכשהזמן מנוהל - מה נשחק, מתי נשחק ואיך נשחק ??? נוצר מצב הטרמה שיוצר רגיעה במפגש הטיפולי - המטפל ומטופל מודעים לרוב הפרטים, ואז... "מתחילים ..." ואז המושג היפה של "כאן ועכשיו" פתאום ברור לי יותר. זו הזירה של ההתרחשות יש בה מקום להמון תכנים בהמון מישורים, כאן אני מצליח דברים שחשבתי שלא אצליח, כשאני נכשל זה משהו שיכולתי לקחת בחשבון, וגם אם לא מצאתי דרך להתמודד "המדריך\המטפל" אוסף אותי ... וכך לא מחקרית אך בהחלט נתונים שעומדים בעד עצמם, מצביעים (לי לפחות) על כך שהסיטואציה המובנית הנ"ל מפחיתה את הצורך בשליטה ומניפולציות, אני נתקלת במעט מאוד בעיות של שיתוף פעולה, כביכול לא נשאר "זמן" לזה ...

מצאתי כמה מאמרים ../images/Emo101.gif

כמה ימים לא נכנסתי לפורום והתפתח פה דיון מדהים. איזה כיף. עשיתי חיפוש שהעלה כמה מאמרים, חלקם מקצועיים יותרו וחלקם פחות, אבל כולם עוזרים לסיעור המוחות שלנו בנוגע ל"תפיסת הזמן". היופי הוא בחשיבות של מרכיב זה לאורך כל מעגל החיים, ובכל סוגי הפגיעות, כך שלהערכתי אפשר לשאוב הרבה מידע וניסיון מעבודה עם קשישים, או נפגעי ראש גם לילדים או לחלופין לבריאות הנפש וכו´. חוץ מהמאמרים, בסוף נובמבר מקיימת העמותה השתלמות עם בני הזוג מיראן, שעובדים בשיטה נוירוקוגניטיבית עם סכיזופרנים ועד כמה שזכור לי גם נושא תפיסת הזמן מטופל שם - שווה לעקוב. אז הנה המאמרים, להנאת כולם.

תפיסת הזמן וניהולו

במשך שנות עבודתי עם אנשים הסובלים מליקוי למידה וגם עם אנשים הסובלים ממחלות נפש מצאתי את נושא תפיסת הזמן ונהולו נושא מרכזי ביותר ומכריע בנהול חיים תקין. תארי לך מישהו שמעולם לא מגיע בזמן לפגישה שקבע, גם אם היא חשובה לו מאוד וגם אם תכנן אותה חודשים מראש, פגישה עם רופא מומחה, פגישה לקבלה לעבודה. נסי לחשוב מה קורה למי שאין לו הערכה נכונה של הזמן כשהוא יושב לעשות בחינה והוא מקדיש את מירב הזמן לתשובה מעמיקה ונכונה לשאלה הראשונה מתוך חמש שאלות...וכבר הזמן נגמר. שלא לדבר על פגישה עם חבר,,,וכו וכו. הכתיבה על ארגון זמן בריפוי בעיסוק מעטה ביותר. החומרים שהתשמשתי בהם לעבודה קשורים בעיקר לחנוך, חינוך מיוחד ואוכלוסיה של ליקויי למידה. אני מסיימת היום מאמר מעמיק וקליני בנושא זה שנכתב עם אחותי, אורית דהן ועם יעל מלצר,בהקשר לטיפול בליקויי הזמן עם אוכלוסיה של סטודנטים ליקויי למידה, מאמר שמחבר בין חומרים חיינוכיים, קוגניטביים (על פי פוירשטיין ואחרים) . אני מקווה מאוד שהמאמר יצא בקרוב בכתב העת שלנו. אך החומר מועט ואני מסכימה אתכן שחשוב לקשר בינו לבין הריפוי בעיסוק .יותר מאשר נעשה עד היום. בברכה נעמי

למעלה