../images/Emo58.gif אכזבה צפויה.
קצת קשה לי לקרוא לפרק הזה אכזבה, כיוון שכדי להתאכזב צריכות להיות לך ציפיות כלשהן, ואילו לי היה ברור שהפרק האחרון של הסדרה המעולה הזאת יהיה כולו אנטי קליימקס אחד גדול. טוני לא יחוסל, זה ברור, הרי זה צפוי מדי, ונדוש מדי, וחסר טעם. גם לשלוח אותו לכלא יהיה קל מדי. סיום שבאמת "יסיים" משהו הוא לא הדרך של הסופרנוס. לא הופתעתי כשבמקום מלחמת כנופיות ראוייה הפרק עסק בעיקר באפיזודות תמוהות מחייהן של הדמויות כמו התפוצצות המכונית של איי-ג'יי והתחבטויותיו לגבי עתידו (הסטוריליין שלו העונה היה הבטחה גדולה לדעתי ודי התפספס בפרקים האחרונים) וסירובו של פולי להתמנות לקאפו. יותר מתמיד הורגש בפרק הזה חסרונו של כריסטופר, שגם מותו, כמו מות הסדרה, היה אנטי-קליימקס (יש תרגום ראוי בעברית למונח הזה?) אדיר מבחינתי, ולדעתי גם לא זכה למספיק התייחסות. עוד היתה חסרה לי ד"ר מלפי, שנורא אהבתי את הסיפור שלה בפרקים האחרונים, אבל גם פה היתה תחושת פספוס אדירה והרגשה שהיא לא מוצתה כראוי לסיום הסדרה. רק בגלל מחקר כלשהו היא הבינה שטוני חלאה ושהיא לא עוזרת לו? ההארה הזו היתה מעניינת אבל נראה שהפיתרון שלה היה קל מדי. היו גם נקודות אור בפרק, בייחוד מספר סצינות הומוריסטיות: החיסול של פיל היה מבריק לדעתי, בים של סצינות "מעודנות" וסירוב עיקש לתת לצופים את מה שהם רוצים: סוף מפוצץ ודרמטי והרסני, דמות אחת זוכה להגיע לסופה באחת הסצינות הגרוטסקיות והמשעשעות ביותר בסדרה. צחקתי כל כך כשראשו נמעך מתחת למכונית, ועוד יותר כשראיתי את תגובותיהם של הצופים במחזה. סצינה משעשעת נוספת היתה כשסוכן הFBI שמע על מותו של פיל והכריז "אנחנו עוד ננצח", כאילו היה אחד מצופי הסדרה שמצפה לאיזה קלוז'ר ראוי, לאיזה ניצחון מרהיב. אבל אין ניצחון כזה, ומה שהיה יכול להפוך למלחמה עקובה מדם מסתיים בסצינה טראשית למהדרין, זמן רב לפני סיום הפרק עצמו. חוץ מפיל, אף דמות בפרק האחרון לא מתה, או מתחתנת, או נכנסת לכלא, או זוכה לאיזשהו שינוי מהותי בחייה, והפרק מסתיים בסצינה סתמית למדי שנקטעת בהפתעה. יש אלו שאומרים "זה מבריק! הסדרה מסתיימת ללא שום מאורע מיוחד והדמויות יחיו לנצח, כמו החיים האמיתיים, בניגוד לכל סדרות הטלוויזיה ההוליוודיות והמלוקקות האלה". אבל הסופרנוס היא לא "החיים האמיתיים", היא יצירת אמנות, היא טלוויזיה, יש בה דמויות וקווי עלילה ומוטיבים חוזרים ומטאפורות והתרות, ולסיים אותה בנקודה אקראית כאילו היתה איזושהי מראה מדוייקת של החיים האמיתיים זה, בעיניי, סוג של עצלנות. אמנם מעטות הסדרות שהצליחו להסתיים בפרק אחרון ראוי, אבל נראה שהסופרנוס ויתרו עוד מההתחלה (אני, אגב, די אהבתי את פרק הסיום של 'רצח מאדום לשחור', למשל, למרות שבא בסופה של עונה מחורבנת להפליא. הוא הצליח לטפל באחת התמות המרכזיות בסדרה ולהאיר מחדש את אחת הדמויות הראשיות והמורכבות ביותר בסדרה. כמובן שאחר כך גם עשו סרט טלוויזיה שהיה די גרוע והרס כל רושם טוב שהפרק הזה השאיר, אבל בוא נתעלם מזה. הפרק האחרון של 'אוז' גם בא בסופה של העונה הכי פחות מוצלחת בסדרה, ואמנם הוא לא היה לגמרי מבריק כמו בימי השיא של הסדרה, אבל הסיום של מערכת היחסים של ביצ'ר וקלר היה מצויין לדעתי, והצליחו לתת הרגשה של סיום על אף שהרבה קצוות שחלקם נפתחו רק בפרק ההוא נשארו פתוחים. את פרק הסיום של 'עמוק באדמה' אני כבר פחות זוכר וזו גם הסדרה הפחות האהובה עליי מבין השלוש שהוזכרו בהודעה הזאת, אבל אי אפשר לשכוח את סיקוונס הסיום המדהים בו אנו חוזים במוות העתידי של כל הדמויות. סיום כזה אמנם לא היה מתאים בכלל לסופרנוס שמשתדלת להתרחק מטריקים מסוגננים כאלה, אבל אני לא יכול להכחיש שקוננה בי תקווה קטנה שנזכה לאיזושהי הצצה לעתיד, או לפחות איזו סצינת חלום ייצוגית בהשתתפות כל הנפטרים והנרצחים האהובים)(איזה פרקים אחרונים של סדרות טלוויזיה אתם אהבתם?). בקיצור - הפרק אמנם היה מאכזב במינוריות שלו, אבל מצד שני הוא המשיך את הקו שהסדרה הזו קבעה מתחילתה, ככה שאני מניח שלצפות ליותר היה טיפשי.