צ'ילום
קודם כל לא דיברתי על בתי ספר לאמנויות, אלא על בתי ספר ממלכתיים. לא פרטיים, לא מיוחדים, לא להנדסאים ולא לציירים. בתי ספר ממלכתיים, כמו זה שאני למדתי בו, כמו זה שאני סיימתי בשנת 1998. אחותי למדה במקווה ישראל, גן עדן עלי אדמות, וגם לה היה צלצול פסיכי לגמרי, והנושא נדון בביתנו לא מעט. וגם לה היו מורים מטורפים, שאחד מהם היה מעריץ של ג'ת'רו טאל ואיני יודע עדיין מה עלה בגורל האוסף של ג'נטל ג'ייאנט שהעברתי לו דרכה, וכמה ממנו חלחל למוחו החוואי הצרפתי המיוחד. אך זהו מקרה נדיר בסך הכל. לי היה דיון קצר בנושא עם מורה שלימדה אותי בתיכון בזמנו ונתקלתי בה בטעות בכל-בו חצי חינם בחולון (לא החדש, המפלצתי, המשוגע הזה, אלא הישן, הצנוע יותר), ולא רק שהיא תמכה בטיעוניי, היא אף הקפידה לציין שמאחר ואני לא מכיר את הנושא מבפנים, איני מודע למידת צדקתי. היא העידה בגוף ראשון שמערכת החינוך ממוטטת וממשיכה להתמוטט. אני קודם כל מסתכל על העובדות. בכתה ט' ו-י' למדתי במגמת מדעים. הבסיס לקיום מגמה שכזאת הוא לפחות ללמוד, לא? כבר שם אפשר לראות את אחיזתם הרפויה של המורים בתלמידים. ואני לא מדבר על אחיזה של סמכות, אלא של עניין. מורים לא יוצרים עניין אצל התלמידים, וכשיש מורה שמצליח לתפוס את תשומת הלב שלהם בזכות העובדה שהוא קוריוז מהלך - זה מאוד מאוד נדיר. "הכתה המרעישה" והלא ממושמעת הפכה לנורמה כל כך מושרשת, עד כדי כך שבכל פרסומת שעוסקת בנושא, בכל סצנה מתוך "סרט בית ספר" ובכל סדרת מתבגרים נראה תמיד את הבלאגן ואת חוסר תשומת הלב האלה, שמאפיינים נאמנה את מערכת החינוך. שניים שלושה תלמידים שלוקחים ברצינות את בית הספר הפכו ל"חנונים". ערוץ טלויזיה שלם (הילדים) מוקדש למטרת המשך הקיבוע של המודל הזה - מי שלומד : מפגר, ומי שמתעסק בצבע של הילקוט שלו : מגניב. תעשייה שלמה מטפחת את המאזן הזה, ואם את מדווחת משהו אחר - הרי שאת ברת מזל ויוצאת דופן. אני חושב שזה מטומטם לשלוח את הילדים לבית הספר, כי זה בסך הכל כיסוי תחת מצפוני עבור ההורים. הם מודעים למצב, הם יודעים שבתי הספר מלאים באלימות, בסמים ובחוסר אחריות, ומשום מה הם חושבים שאם הילדים ישארו בבית הם יהפכו לילדי רחוב. אני לא מאמין בתעסוקה לשם התעסוקה. בית ספר צריך לחנך, לבדר, לטפח ולפתח כישורים, ונכון לעכשיו הוא לא עושה את זה, אז בשביל מה? מי שיכול להרשות לעצמו - עדיף שישלח את הילד שלו למורים פרטיים. מי שלא יכול להרשות לעצמו וסומך על עצמו ועל דעותיו - שיחנך את הילד שלו בעצמו. שיקנה לו ספרי לימוד ושישלים לו את החסר - חינוך אלטרנטיבי. ברור שעדיף לשנות את המערכת מבפנים, וברור שמה שאני מציע זה פתרון זמני, כי אחרי הכל הרעיון של מערכת חינוך הוא רעיון טוב לדעתי וכשמסגרת מנוהלת בצורה טובה - היא עושה דברים טובים לאנשים. אני עדיין עומד מאחורי הרעיון הזה.