אני מאד מאמינה בחינוך לעצמאות
בהרבה מקרים כשקרה דבר כזה, החזרתי את הילדים כמה פעמים שהיה צריך וביקשתי שיגבירו את קולם עד שישמעו אותם. בהרבה מקרים מרוב ביישנות הקול שלהם לא נשמע והעדפתי שהם ילמדו לדבר בקול רם. אני הולכת עם מאיה ויובל לסופר מגיל מאד צעיר ואם אחד מעובדי הסופר היה מזיז אותם, הייתי מבקשת שיפנו אליו ויגידו שהם בוחרים פירות עכשיו. חשוב שהם יעשו את זה ולא אני כדי שיבינו שיש להם זכות לבחור דברים בסופר והם לא זקוקים באמת לעזרתי. מעניין שזה לא קרה. הם הולכים איתי לסופר מאז שהיו תינוקות ומגיל צעיר מאד, עוזרים בכיף לשים דברים בעגלה. כנראה שזה נתן להם בטחון ומשפת הגוף שלהם ברור שהם באים לקחת ולא להזיק או לשחק. כנראה מה שעושים מגיל צעיר הופך להרגל. לכן, בעיני, עצמאות היא הרגל שמלמדים בגיל צעיר. כבר היום, עם שירה ורוני, אני משתדלת שיעשו בשביל עצמן כל מה שהן יכולות. כמובן, בהתאם לגיל שלהם. את מאיה ויובל הייתי משאירה החל מגיל 4.5, במשחקיה של ההולמס פלייס. זה מקום בטוח יחסית כי נכנסים רק מנויים וכל הצוות הכיר אותם היטב. הייתי הולכת לעשות שיעור אירובי ומשאירה להם ארוחת ערב ארוזה בקופסאות. בתום השיעור היינו הולכים להתקלח ומגיעים הביתה אכולים, מקולחים ומפוז'מים (מילה שזכויות היוצרים שלה של סוכריה). לאחר שעשיתי את זה כמה פעמים כשהייתי בחדר האירובי (מואר וקל לראות אותי - לפעמים הם היו מגיעים לראות את סוף השיעור), עברתי לעשות את זה כשאני בחדר הספינינג. (חשוך וקשה למצוא אותי). גם שם יובל הצליח למצוא אותי כשמאיה היתה זקוקה לי. עצמאות, כשלומדים אותה בצעדים המתאימים לילד, מגיל צעיר, היא לדעתי כלי נפלא לבנות בטחון עצמי גבוה. ילד שמרגיש שהוא מסוגל לעשות למען עצמו דברים, הוא ילד שמרגיש גדול ובטוח. תוך כדי כתיבה אני חושבת על מדינת הגמדים שאני מגדלת בבית. יובל היה עד לפני שנה הילד הכי נמוך בכיתה וגם עכשיו, הוא עדיין מהנמוכים. מאיה הילדה הכי נמוכה בשכבה. עדיין, אף פעם לא היתה לנו בעיה בנושא ועניין הגובה, מעולם לא הפך לאישיו אצלנו. אני תוהה אם לא מדובר בבטחון עצמי שנובע מהתחושה שלהם שהם מסוגלים לדאוג לעצמם ולהיות עצמאיים. אני חושבת על הילדות שלי - איך הייתי ילדה שונה כל כך מהילדים בקיבוץ ולא היה לי קל. איך למדו אותי לנסוע לבד באוטובוס - דבר שאף אחד מבני גילי לא עשה. זה לא שיפר את מצבי החברתי (שהשתפר רק לאחר שעזבתי את הקיבוץ), אבל זה נתן לי המון בטחון עצמי. הרגשתי שאני לא פחות טובה מאף אחד מה"מקובלים" ושאני יכולה לעשות דברים שהם לא יחלמו לעשות. אכן, עצמאות היא כלי מדהים שאפשר לתת לילדים שלנו. אני מניחה שילדים שלומדים עצמאות מהי, לומדים יותר בקלות מה הגבולות שלה ועד לאן אפשר לקחת אותה. זה גם משהו שחשוב ללמד...