פתיל הסקר

Nimst

New member
../images/Emo42.gif פתיל הסקר ../images/Emo42.gif

אנשים, סליחה על ההיעדרות. הייתי בבוסטון כמה ימים (וביקרתי בהארוורד
). בכל מקרה, לענייננו: הסקר הפעם - אילו עונשים צריכים להינתן לפושעים חמורים?

Yanchu

New member
די קשה לי לענות על השאלה ../images/Emo4.gif

פושעים חמורים הם? רוצחים, אנסים, פושעי מלחמה, רוצחים סדרתיים, אנסים סדרתיים, מבצעי פשעים נגד האנושות..? לדעתי (וגם לדעת המשפט) יש הבדל מהותי בין מבצעים פשעים נגד האנושות, לבין רוצחים סדרתיים, ולבין אנסים. לדעתי כולם פושעים חמורים... זה קצת תלוי במקרה, הרי ברור שכל הרשימה שנתתי היא של פושעים חמורים. השאלה היא למה הכוונה בסקר הזה, וגם אז, זה מקרים די סובייקטיבים, שבכלל צריך לבדוק כל מקרה לגופו. בכל מקרה, אני מאמין שיש לדרוש באופן כללי לרוצחים, אנסים וכד' את העונש המקסימלי שכתוב בחוק, ובמקומות מסויימים (הממ הממ ישראל) גם לשנות את החוק בעניין
. אגב, איך בוסטון?

Nimst

New member
הגלידה הייתה קשורה לבוסטון? ../images/Emo12.gif

בוסטון נחמדה. הרבה יותר שקטה מניו יורק, הרבה פחות אנשים ברחוב ומכוניות על הכביש. הכל הרבה יותר.. לא יודעת, מצ'וקמק כזה. אבל האנשים חביבים, ויש לה מבטא משעשע. והיה לי כיף

כאשר מדובר על פשעים חמורים

שפוגעים אנושות בזכויותיהם ובחייהם של אחרים, כפי שפירט קודם לכן יונתן, כל עוד הדבר לא נובע ממחלה נפשית שאובחנה ע"י פסיכאטר - צריך ללכת לעונש הכי חריף שמאפשר החוק ולא לשקול את סוגיית השיקום בכלל. אני לא מאמין בזכות של אנשים שמתוך זדון רצחו אב ושני ילדים, ואנסו באכזריות את האישה והבת ואחר כך שחטו אותה - זה פשוט לא מקובל עלי שמי שפגע בזכויות של אחרות, לא משנה כמה הוא סבל בילדותו וגדל בסביבה קשה, יוכל להנות ממה שהקורבנות שלו לא יוכלו אף פעם יותר להנות. במדינת ישראל הדבר תקף פי אחד על כמה ועל כמה, בגלל שהפרקליטות מבקשת עונשים מגוכחים בכל הנוגע לעברות מין ורצח. לפני כמה זמן היה מקרה של חבורת נערים שאנסו בשיטתיות באונס קבוצתי נערה שקטנה מהם בשנתיים, ובגלל שמדובר ב"בני טובים" ולא רוצים לפגוע בסיכוהיים להתקבל ליחידה טובה בצבא - הפרקליטות הגיעה לעיסקת טיעון שהיא תבטל את התביעה, כך שלא תתקיים הרשעה, והם בתמורה יעשו חצי שנה עבודות שורות. זהו, הרסתם לילדה את החיים וסביר להניח שגם לסביבתה - ואתם אפילו לא תורשעו, אלא רק תנקו בתי מחראות חצי שנה. רק בעקבות הפגנה של נוער מרצ הפרקליטות ערערה. זוהי רק דוגמא אחת. בספר "הכסדום נהיינו?" של המשפטן משה הנגבי מתוארים עוד המון סיטואציות, שמראות את הרחמנות של השופטים והתובעים בישראל. הגיע הזמן לעלות את עונש המינימום בהרבה לכל הפשעים החמורים ולנהוג במדיניות של אפס סובלנות כלפי אונס ורצח. יש גבול לכל תעלול, וצריך למתוח אותו בנחרצות.

Nimst

New member
דעתי הצנועה והבלתי מגובשת

ברור שכותבי הסדרה הולכים לכיוון התשובה הראשונה; עונש מקסימלי לכולם, כמעט בכל המקרים. Tough on crime וכל זה. אבל אני לא יודעת אם אני תמיד מסכימה. חלק בי רוצה להאמין שאנשים כן טובים מטבעם, שלפעמים תנאי הסביבה חזקים מהם ומביאים אותם לעשות דברים שהם לא היו עושים אחרת. שאולי עם טיפול מתאים, אפשר לשקם. במקום להכניס אותם לכלא ל30 שנה, ואח"כ לקבל בחזרה לעולם פושעים עוד יותר אלימים. כל השאלה היא מה אנחנו מנסים להשיג במשפט. האם המטרה היא להעניש את הפושע? האם המטרה היא להפחיד פושעים עתידיים? האם זה יעיל? אולי במניעת פשעים מתוכננים מראש, אבל מה עם פשעים שמתפתחים מוויכוחים של הרגע, פשעי תשוקה (ע"ע דו"ח מיוחד)? האם הרוצח באמת עוצר וחושב "לא, אני לא אניף עכשיו את האגרטל לכיוון הראש של הבחור הזה, כי אני אקבל 40 שנה בכלא ולא 15"? אני לא יודעת, אני באמת לא יודעת. אני לא יודעת מה העונשים האלה של 80 שנים בכלא משיגים, או אם בכלל המטרה שלהם להשיג משהו. אולי הם סתם טפיחה על השכם שלנו, שנדע באיזושהי רמה שבעולם שאנחנו חיים בו מגנים מעשים רעים ומתגמלים מעשים טובים. ואולי לא. כמו שכתבתי, לא מגובש. ניסיתי לתת את הצד השני, לשם שינוי.

Yanchu

New member
יש בזה משהו...

קשה לא להסכים עם הרצון שפושעים שביצעו מעשים קשים "ירופאו" או יחזרו בדרך כלשהי לחברה ויהיו חלק ממנה בצורה ראויה. מן "תפוז מכני" (ע"ע הסרט) בצורה עדינה כזאת, אבל השאלה היא באמת אם זה אפשרי. אם יש משהו כזה. אם נקח פשע קל- שימוש בסמים קלים- תראו שרוב היושבים בכלא חוזרים לסמים. ברור שיש את ה"מניפי אגרטל", כמו בדוגמה שנתת, אבל זה מיעוט. רוב הרציחות בארץ זה סכסוכים, אלימות במשפחה וכד'. אלימות של עצבנים, של רגע, היא מיעוט אבל היא לא צריכה להיות ממש שונה בעונש שלה, התוצאה היא אותה תוצאה אכזרית. בנוסף, השאלה היא האם אלה שביצעו את מעשי הזוועה יכולים לחזור כך להיות חלק לגיטימי מהחברה. אנסים סדרתיים, רוצחים- יהיו חלק מהחברה? בכלל, החברה שלנו יכולה לקבל דבר כזה? המוסר האישי של רובינו (תקנו אותי אם אני טועה) יתקשה לקבל את זה שרוצחים ואנסים יסתובבו חופשיים אי פעם. בטח ובטח המוסר האישי של קורבנות האונס ומשפחות הנרצחים.

Nimst

New member
אתה צודק,

אבל לפעמים אני מרגישה שפשוט לא נוח לנו לחיות עם העובדה שקיימים אנשים כאלה, אז אנחנו סוגרים אותם בכלא רחוק כדי שלא נצטרך להסתכל עליהם. כאילו *זו* הסיבה לזרוק את הפושעים לכלא. לא כדי להעניש אותם, או כדי להרתיע, פשוט כדי שלא נצטרך להתמודד עם הקיום שלהם. נניח שרוב הפושעים הם מקרה אבוד, שכבר אי אפשר לשקם אותם. מה עם דור העתיד? יש כ"כ מעט התייחסות וחינוך נגד אלימות. אלימות בבתי ספר, למשל.. כמה ילדים קטנים מקבלים מכות מערסים? כמה בנות מוטרדות מינית? הכל (כמעט) מתחיל ונגמר בחינוך, ומערכת החינוך שלנו..

Yanchu

New member
פם פם. תגובה:

יכול מאוד להיות שהסיבה הזאת, "לא להתמודד עם הקיום שלהם", היא הסיבה שגורמת לנו לשלוח אותם אל הכלא. ובאמת, איך אנחנו יכולים להתמודד איתם? קשה מאוד למצוא לזה פתרון, בהנחה שפתרון כזה הוא אפשרי בכלל. בטח שלא יהיה לנו נוח להתמודד עם קיום של רוצחים, זה מאיים על החברה, שבגלל הדרישה להגן עליה אנחנו שולחים את הפושעים לכלא. הכלא הוא אכן מעין הודאה של "אין לנו מה לעשות עם רוצחים, אין לנו שום פיתרון לעשות אותם אנשים שונים", ואם אין לנו באמת שום פיתרון כזה, כנראה שהכלא נותר כרגע מוצא יחיד. בקשר לחינוך, אין ספק שחינוך טוב יותר יוריד פשיעה ואלימות, אבל לא לימור לבנת נכנסת לכלא על אלימות כתוצאה מחוסר חינוך, אלא הפושעים. לטוב ולרע.

Aussie Girl

New member
היי...

סורי על ההעדרות ומצטערת שאין לי זמן לפרט אבל בחרתי שצריך לתת את העונש המקסימלי הקבוע בחוק. אנסה לפרט בהזדמנות!

תתש

New member
לפשעים חמורים

צריך לתת עונש מקסימלי כדי להרתיע כי אנסים בארץ מקבלים בד"כ 5 שנים וזה נדיר שרוצחים מקבלים מאסר עולם למשל: היה בחדשות לפני כמה זמן כתבה על עורך דין שרצח את חברה שלו ולא שללו את הרשיון שזה בפני עצמו מגוחך כי עברות קלות יותר שנואות עימם קלון מונעות מאדם כל מיני דברים אחרי שהוא משתרר מהכלא אבל הוא השתחרר אחרי משהו כמו 15 שנים. היה עוד מקרה שדיברו עליו בערוץ הראשון לפני הרבה זמן כל גבר שרצח את אישתו והילדים שלו והשופטים קבעו שהוא היה בלתי שפוי זמנית שלחו אותה למוסד ואחרי כמה שנים הוא השתחרר. בקשר לפשעים קטנים יותר כמו גניבה ותקיפה לא חמורה צריך לנסות לשקם את האסיר כי הוא עדיין לא ביצע פשע חמור.

Nimst

New member
אני בספק אם מישהו

יעסיק את העו"ד הזה, רישיון או לא רישיון.. אבל זה באמת מגוחך שלא שללו.

Yanchu

New member
אני לא מבין למה צריך לשלול לו

את הרישיון.לשלול לעו"ד את הרישיון בגלל שהוא ביצע פשע..? לא מגיע לו עונש יותר כבד מרוצח רגיל, במיוחד שאין שום קשר בין עבודתו לבין הרצח. אם היה קשר, היה על מה לדבר.

elcool

New member
זה מעלה שאלה חדשה:

האם בעל עסק צריך לאבד את רשיונו אם רצח בכוונה תחילה אדם בעזרת מקום עבודתו/ניצל את תפקידו בשביל לרצוח? לדוגמה: רופא מנתחרצח אדם בעזרת סכין המנתחים נהג אוטובוס דרס בכוונה אדם בזמן נסיעה.

Yanchu

New member
לרוב, כן

אם שוטר השתמש באקדח של המשטרה כדי לרצוח את אישתו, אז בטח שהמדים והאקדח לא צריכים לחזור אליו. בקשר לרופאים, העניין הוא מעט מסובך ושונה, שכן מוות ברשלנות (שזה לרוב האישומים שמוגשים נגד רופאים שתחתם מתו חולים) זה לא רצח, מצד שני לא תמיד אשם במוות ברשלנות הוא הרופא הראוי שכדאי שימשיך לתפקד לאחר העונש בעבודתו. אם מישהו דורס מישהו בכוונה, אני מניח ששלילת רישיון לכל החיים בנוסף למאסר על הרצח זה עונש מאוד הגיוני. בכל מקרה, צריך לבדוק אם זה רצח ולא מוות ברשלנות, עד כמה הרצח קשור לעבודתו (אם קצב רוצח בעזרת סכין, אני מניח שלא צריך לשלול ממנו תעודת כשרות או אישור להחזיק בית מטבחיים), כך שבסופו של דבר- כל מקרה לגופו. וחוץ מזה, אני בכלל חושב שרוצחים צריכים להיכנס לכלא לשארית חייהם, כך שזה לא ממש עקרוני... אבל אם כבר ננהג לפי המצב הקיים היום, שרוצחים משתחררים אחרי שנים מספר, אז דעתי היא לרוב כן, אבל בכל זאת מקרה לגופו.

Nimst

New member
אני לא מומחית גדולה במשפטים,

אבל אני חושבת שעורכי דין, שהם חלק מהמערכת המשפטית ואמורים להגן על הצדק ולשמור על החוקים, בהחלט יאבדו את רישיונם אם יפרו את החוק, בטח ובטח אם ירצחו.

למעלה