מאמר - תזונה ו-ADHD

../images/Emo41.gifמאמר - תזונה ו-ADHD

תקציר הרצה של ד"ר יעל לייטנר ו-לימור בן-חיים, דיאטנית קלינית, מתוך הכנס "תזונת ילדים - מזון למחשבה" שהתקיים בבי"ח "דנה" ב-6.4.2005. פורסם באתר האינטרנט "אומנות הלידה" . לשאלה - האם תיקון המחסור בחומצות שומן יכול לשפר או להשליך על שיפור? יש את ההתייחסות הבאה:
במחקרים שנערכו על תוסף שמן נר הלילה (אומגה-6) לא היה הבדל מובהק.
במחקרים שנערכו על תוסף DHA (אומגה-3) גם לא היה הבדל מובהק.
כיום מנסים לכוון למחקרים מבוקרים יותר, כיוון שהמחקרים שנערכו עד כה היו בעייתיים: גילאים מבוגרים מדי של 6-12 שנים. צריך לבדוק מינון גבוה ומשך טיפול ארוך משלושה חודשים. התוסף צריך להכיל יותר EPA והמינון צריך להיות לפי משקל גוף.
כרגע אין המלצה חד משמעית לשימוש בתוספים. תיקון חוסר באבץ ותיקון חוסר ב-LC-PUFA יכולים לסייע אך יתכן שזה רק חלק מגורם גדול יותר.
אך חשוב לשים לב לילדים שמטופלים בריטלין, כיוון שתרופה זו גורמת לחוסר תיאבון. התוויות נגד לטיפול תרופתי – מזונות מכילים טירמין. במהלך הטיפול מומלץ לאכול פחמימות מורכבות ולא סוכרים, LC-PUFA ומולטי-ויטמין כהשלמה.

חגית35

New member
טירמין מנוגד לריטלין? לי ידוע אחרת:

שהוא מנוגד למשפחת ה-MAO's - על ניגוד בינו לבין ריטלין מעולם לא קראתי. הטירמין מנוגד לתרופות ממשפחת MAO's - monoamine oxidase Inhibitor הנקראות בעברית: מעכבות ספיגת מונואמין אוקסידאז או - סופגי חומצת מונואמין. הקשר של הגבינה הצהובה והטיראמין ל-ADHD : ו...למה טיראמין (שיש באלכוהול) לא הולך עם ריטלין? יש במוח אנזים בשם מונואמין אוקסידאז, מה שהתרופות ממשפחה זו , כגון: Nardil – phenelzine או Parnate – tranylcypromine או Manerix – moclobemide עושות, זה מונעות את פעולתו. תפקידו של אנזים זה היא לזרז חימצון של מונואמינים כגון: אדרנלין, סרוטונין ונוראדרנלין. מאחר והתרופה מונעת את החימצון, היא משפיעה על מצב הרוח ולכן אלו תרופות משמשות כנוגדות דכאון (קו הטיפול התרופתי הנוסף לטיפול בהפרעת ADHD ). התרופות ממשפחה זו מזיקות, כי הן מתחברות לכימיקלים שבאוכל, ובמיוחד למזונות מכילי טיראמין Tyramine – מזונות טיראמיניים (חלבוניים). הטיראמין היא בעצם חומצת אמינו המופקת בגוף מן החומצת אמינו החיונית טירוזין. מנגנון הפעולה של התרופות הללו עובד כך, שהוא הורס את היכולת של הגוף לפרק את הטיראמין, הטיראמין, כמו הנוראפינפרין, יכול להעלות את לחץ הדם, ולכן צריכת מזונות מכילי טיראמין בעת טיפול בתרופות ממשפחה זו עלולה להעלות את לחץ הדם לרמות מסוכנות. סימפטומים של רגישות לטיראמין הינם: לחץ דם גבוה במידה חמורה, פלפיטציות (דופק לב מואץ) עצבנות ורגישות יתר. רשימת מזונות המכילים טיראמין: • גבינות מיושנות ומעושנות , צהובות ושמנות: כחולות, ברי, קממבר, צ'דר, אמנטל, מוצרלה, פרמזן, רוקפור, בורסאן. • בשרים מעושנים- בקר ונקניקים מותססים לא מקוררים כמו פפרוני ,כבד עוף, כבד בקר, דגים מעושנים, סלמי, קאוויאר, הרינג מלוח • שמנת חמוצה, יוגורט • אלכוהול- גינג' אייל וכל סוג שיכר, יין אדום במיוחד קיאנטי, פורט, ריזלינג, שרי, ורמוט • שוקולד (קקאו), קופאין (קפה, תה) וקולה • פירות וירקות מכילי טיראמין: אבוקדו, בננה, פול, תרמילי שעועית וסוגי שעועית שונים, תאנים, חצילים,שזיפים,צימוקים, תרד, טריאקי, טופו, עגבניות, תמציות שמרים . • פיצה !!! עקב תכולת גבינה צהובה רבה שבה ולעתים תוספות של פפרוני ו"דאבל צ'יז"...

../images/Emo26.gif חגית - קודם כל תודה../images/Emo51.gif

האמת - אפפעם לא שמעתי על Tyramine.... אבל, אם הצלחתי להבין את התקציר שכתבת - אז, Tyramine לא הולך עם ריטלין, כי זה יכול לגרום לרמות מסוכנות של לחץ דם. במאמר מחוסגר - זה קצת לא מסתדר עם הכותרת של ההועדה שלך - אז, תקני אותי אם אני טועה.... דרך אגב - לפי רשימת המזונות שמכילים Tyramine - אם נוטלים ריטלין, צריך פשוט לצום....

חגית35

New member
הבנת הפוך

בחומר שהבאת לכאן היה כתוב שטירמין מנוד לריטלין ואני יודעת שהוא לא ולכן כתבתי בצורת שאלה בלשון- האמנם??? כך שלא סתרתי את עצמי ואז הבאתי מידע שידוע לי מחומר שאני למדתי על הנושא בזמנו על מזונות המכילים טירמין ותרופות בכל מקרה ריטלין לא מוזכר כנוגד להן אלא המשפחה שציינתי, אז לא צריך לצום

>>> חגית - קבלי "חיובי חזק" על העירנות

כנראה שהמשפט : "ו...למה טיראמין (שיש באלכוהול) לא הולך עם ריטלין?" קצת בלבל אותי.... בכל אופן - חיפשתי גם באנגלית וגם בעברית ולא מצאתי שום התייחסות לתגובות נגד בין ריטלין לטירמין.... לא באתר של FDA (מינהל המזון והתרופות של ארה"ב) וולא בעלון הצרכן של הריטלין (מצורף הקובץ) ... מצאתי רק את זה - "סגנון חיים" - אבל גם שם לא מצויין על מה מבוססת הטענה לתגובות נגד בין ריטלין לטירמין.... אז, שוב - הרבה תודה! איזה מזל שלא צריך לצום....

חגית35

New member
בסוגי אלכוהול מסויימים- עליה בלח"ד

היא הסיבה להתוויית הנגד בין טירמין לריטלין מאחר שריטלין באופן עריף משפיע על עוררות יתר (אדרנלין) הרי שצריכת יתר של משקאות אלכוהוליים מכילי טיראמין תעמוד בסתירה לריטלין. אז לצום לא... להקפיד על אלכוהול בזמן נטילת ריטלין זה תמיד היה ידוע. לא תמיד מזכירים את הטירמין- אבל הוא בהחלט שם. לגבי ציטוטים מאלכס מאוד וסולגאר- פעם זה היה התנ"ך שלי אבל ממש פעם מזמן כשלעסתי חומר מוגש ע"י חברות של תוספי מזון ולא הבנתי מי נגד מי ולא קראתי ספרות מדעית אל תשכחי שסולגאר עומדת מאחרי האתר WDDTY (מה שהרופאים לא מספרים לך) שגם אחריו הלכתי שבי פעם והיום אני יודעת שזו דמגוגיה אם לא שרלטנות. אז למדתי להיות ביקורתית ובטח שכל ציטוט משם יש לבדוק היטב. (וזה עם כל הכבוד שפעם סולגאר נתנו את ההוסטינג לאתר של עמותת אסט"י באתר שלהם).

../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

על זה "כשלעסתי חומר מוגש ע"י חברות של תוספי מזון ולא הבנתי מי נגד מי ולא קראתי ספרות מדעית" ועל זה אז למדתי להיות ביקורתית ובטח שכל ציטוט משם יש לבדוק היטב. איתך לאורך כל הדרך....

למעלה