אז מהי מנגה?

oren*

New member
../images/Emo41.gif אז מהי מנגה?

המושג מנגה בפירוש מילולי - תמונות חצופות, שעם הזמן הודבק ככינוי "גנאי" לקומיקס היפני ובלע בתוכו גם את המושג אנימה (באנגלית - ANI-MAY). מנגה = קומיקס יפני אנימה = אנימציה יפנית אנחנו בעולם המערבי מכירים את תחום האיור היפני כמושג אחד "מאנגה" כשבעצם מתחת לפני השטח הוא מאגד בתוכו תעשיה שלמה המגלגלת מיליארדי דולרים מדי שנה (פוקימון כבר אמרנו?). קומיקסים, סדרות אנימציה, בובות, פוסטרים, חולצות, משחקי מחשב, משחקי טלוויזיה, משחקי קלפים ועוד ועוד ועוד... אם נשאל אדם בישראל אם הוא מכיר סדרת מאנגה, רוב הסיכויים שנענה בשלילה. רק אחרי שנוסיף פירוט וויז´ואלי (עיניים גדולות, אף מחודד, תנועות מהירות) הוא יזכר שהוא ראה פעם סידרה כזו בערבית. כיוון שסדרות מנגה רבות דובבו לערבית, אנשים רבים בישראל בטוחים כי המנגה שייכת בכלל לעולם הערבי, אך למעשה כל אלה סדרות יפניות שצויירו על ידי אמנים יפנים. לא רק לערבית תירגמו אותן, במהלך השנים הן תורגמו גם לעברית, סדרות כמו: החתולים הסמוראים, נשים קטנות, מקרון אחד ועוד... וכמובן כמובן סדרת הקאלט הבלתי נשכחת - מרקו, הילד שמחפש את אמא שלו. התפיסה הישראלית אומרת שכל מה שהוא מצוייר, הוא בעל תוכן ילדותי ונועד עבור ילדים, המציאות ביפן מוכיחה לנו אחרת. יש סדרות אנימה הפונות למבוגרים ומציגות עולם של אירוטיקה, סמים, אלימות, חיי משפחה, רצח, פשע עולם של מתבגרים ובקיצור - הכל.

oren*

New member
המשך - חלק ב´

דמויות המאנגה ביפאן תופסות חלק מרכזי בתחום העיצוב, הפרסום והתקשורת. הדמויות היפניות נמצאות גם בחוברות הפעלה של מכשירים חשמליים, פרסומות בטלוויזיה, אריזות מוצרי מזון, דיסקים ובעצם כל תחום בחיי היום יום. לאחרונה עם השתלטות הטלפונים הסלולריים בעלי המסך הצבעוני ביפאן, ניתן לקבל בכל בוקר פרק מתוך סדרת אנימה אהובה ישירות למסך הסלולרי שלך (אנחנו בישראל נמצאים עשרות שנות אור מאחורי הטכנולוגיה היפנית). בסרטי האנימה היפנים הפונים אל המבוגרים אין צנזורה - לא מכירים בה. סצינות רבות מתארות בפרטי פרטים רצח, כולל דם ואיברים כרותים, מגע מיני מלא כולל איורי ערווה מפורטים, איברי מין גבריים ונשיים, מגע מיני הומוסקסואלי, אונס, פולחנים דתיים ועוד... בניגוד לישראל באירופה ובארה"ב יש מנגה, והיא מחלחלת לאיטה לתודעת הציבור - לרעתם של היפנים. מדוע? משום שהז´אנר המנגאי הפופולרי ביותר בעולם המערבי, הוא דווקא זה שנחשב הכי פחות פופולרי ביפאן - "ההנטאי - הילד הרע" (הנטאי = סטיה). ז´אנר ההנטאי מכסה את כל תחום האירוטיקה והפורנוגרפיה, ומבחינת אנשים רבים באירופה ובארה"ב הוא הסמל המרכזי בעולם המנגה. בארה"ב ואירופה לעומת יפאן, מתייחסים אל חלק מסרטי המנגה כאל סרטים לילדים, ולכן ילדים רבים נחשפים לעולם של מבוגרים כביכול במסווה של סרט מצוייר (ההורים לא מבינים שיש הבדלים רבים בין סרט מצוייר של דיסני, ובין סרט המציג סצינות עירום מפורטות - מבחינתם שניהם מצויירים ושניהם מתאימים לצפיה של ילדים). בחלק ג´ אציג את הצד השני של עולם המנגה, הז´אנר המתוק והוורוד

oren*

New member
המשך - חלק ג´

שוג´ו (בנות ביפנית) - הז´אנר הורוד והמלוקק. זהו ז´אנר בעולם המנגה הפונה בראש ובראשונה אל הבנות. כיוון שרוב סרטי האנימה פונים אל הבנים, החליטו ליצור ז´אנר מיוחד עבור הבנות, המציג דמויות עימן הן יכולות להזדהות. בז´אנר הזה נמצא בעיקר סרטים העוסקים בחייהן היומיומיים של הנשים והילדות ביפאן - בעיות בבית הספר, עם חברות, אהבה ראשונה, איפור, אופנה, לימודים, רכילות ועוד... למרות שזה תחום שמיועד עבור הבנות, ישנם בנים רבים הצופים בו בקביעות אך אינם מודים בכך סרטי השוג´ו עמוסים בדרך כלל ברומנטיקה, גוונים של וורוד ולבבות בעיניים, ומאופיין בדמויות בעלות ראש גדול, גוף קטן וגפיים קצרות (ההתייחסות היא להבעות הפנים ופחות לתנועות הגוף). סרטי השוג´ו לעומת סרטי אנימה אחרים, נחשבים אמינים יחסית כיוון שהם מציגים את העולם היפני באור המציאותי ביותר. בתוך עולם השוג´ו יש תתי ז´אנרים רבים, אחד מהם הוא "ילדות הקסם" - ילדות בעלי כוחות כישוף או יכולת להפוך לחפצים/בעלי חיים. בכל סרטי "ילדות הקסם" הדמות הראשית עוברת איזו שהיא טרנספורמציה מילדה רגילה לילדת קסם (במהלך קטעי הטרנספורמציה הדמויות מופיעות בעירום מלא, כשחתיכת בד קטנה או איזה שהוא חפץ מזערי מכסה את איבריהן המוצנעים ולאחר מכן הן לובשות את החליפות המיוחדות לפי הדמות אליה הן הופכות). בפרק הבא (והאחרון) - הומוסקסואליות במאנגה

oren*

New member
סיום - חלק ד´

שונן-אי (Shonen Ai - אהבת בנים) - הז´אנר שכמעט אינו קיים במערב. סרטים אלה כמעט שלא תורגמו לאנגלית, כיוון שהם עוסקים בנושא שנוי במחלוקת - אהבת בנים. בניגוד למה שחושבים, לא תמיד הבנים בשונן-אי הומוסקסואלים. מדובר בסדרות ללא דמויות נשיות, בהם מככבים בנים יפים (בעלי תוי פנים עדינים, לעיתים אף מאופרים) והעלילה בדרך כלל מתמקדת באהבה בלתי אפשרית ביניהם. בניגוד לסרטי ההנטאי בהם מתמקדים בסקס ופורנוגרפיה, בסרטי השונן-אי מתמקדים באהבה ורומנטיקה. סקר שנערך ביפאן מגלה כי רוב צופי השונן-אי הן בנות מתבגרות ונשים צעירות (לא בנים הומוסקסואלים). סיכום: בעולם המנגה קיימים עוד תתי-ז´אנרים רבים. ספורט-מנגה (סדרות הכדורגל שתורגמו לערבית ושודרו בערוץ לבנון), רובוטיק-מנגה (סדרות המציגות רובוטים אנושיים), אנימל-מנגה (התמקדות בבעלי חיים ותכונותיהם האנושיות) ועוד... בישראל קשה מאוד להשיג סרטי מנגה, ישנן מספר חנויות המייבאות את הסרטים אך הדבר אינו כלכלי (בישראל אין רייטינג לסרטי מנגה). כמו כן ניתן לרכוש חוברות מנגה קומיקס בכל חנות ספרים ממוצעת, טאוור רקורדס למשל ולצלול לתוך עולם שכולו סושי תהנו
המאמר בוסס על מאמר מדהים מתוך אתר "האוזן השלישית" (אחת מיבואניות סרטי המנגה הגדולה בישראל) - עם תוספות אישיות שלי בתור חובב מנגה מושבע

Tenchi

New member
חשבתי שזה נראה לי מוכר!...

...אמרתי לעצמי "או שיש לבן אדם הזה כח טלפטי חזק מאוד, או שהוא קרא את הכתבה שלי באוזן השלישית!" ^_^ כן, האוזן פנו אלי לפני שנתיים (עבר כל כך הרבה זמן?) וביקשו שאכין להם כתבה על מנגה. אני שמח לדעת שהיא עדיין רצה באתר שלהם - הייתי בטוח שהורידו אותה מזמן!... ^_^ אורן, אני שמח שנהנת מהכתבה וגם שהוספת לה נקודות מעניינות ודוגמאות. איזה עולם קטן, הא?.... ^_^ אלון =(^.^)=

Tenchi

New member
...ועוד משהו....

...הכתבה נכתבה לפני שנתיים. מאז הספקתי לשנות קצת את דעותי לגבי חלק מהז´אנרים של אנימה, הבנתי שנפלו כמה טעויות (לא גדולות אמנם, אבל עדיין טעויות) בכתבה, אבל אני לא מתכוון לעדכן אותה, אם היא עדיין רצה אחרי שנתיים - כל הכבוד לה! (ולאוזן) אלון =(^.^)=

++++

יש לי כמה שאלות הערות 1. לפי מה שקראתי באיזה ספר.. יש איסור להראות את הערווה של שני המינים כלומר בד"כ האיזור מצונזר בטשטוש או משהו וזה בעצם ניגוד למה שכתוב במאמרך... למרות שכל השאר מאד נכון.. הפירוט של האקט המיני עם אלמנטים סוטים או פשעים מוצגים כאילו זה דבר נורמלי. גם קראתי שבכלל קומיקסים שעוסקים במין אירוטי מופצים כאילו אין מחר ומוצבים בכל דוכן עיתונים. 2. לגבי האהבת בנים, כבר אמרתי את זה אם אני לא טועה, אבל ראיתי לפני כשבוע בDVD סרט ושמו "טאבו" על לוחמים סמוראים שבינהם יש הומוסקסואלים (יש גם סצינת מין אחת, אך לא חושפנית מידי). 3. האם "הלו קיטי" ושאר חבורת סנריו נחשבת למנגה או אנימה?

halemo

New member
../images/Emo45.gif אהבתי את ההסבר ../images/Emo45.gif + משהו קטן

אני קראתי בעוד מקום שהיפנים והיפניות שמתביישים לראות גברים ונשים בסרטי סקס אמיתיים, מציירים מנגה סקס וכך הם פותרים את הבעייה. מנגה סקס מדליק אותם ! והשיר הבא מוקדש לאורן ולההסבר שלו:
כמו הים כמו לב הים ליבו של מרקו סוער בו הוא יורד לחוף, יורד לחוף מביט למרחק כי אמו שלו שם במרחקים והלב... הוא רוצה אל אמא גם בלב כמו בים סערות יש וגם סודות מי יגיד לו, מי ידע הסוד שבלב... (פזמון) הלאה אל המרחק אמא שם במרחק עוד מצפה לו דרך ארוכה אל המקום בו אמא מחכה מעבר הר וים הלב מושך לשם רוצה לעוף לאמא במרחק....

אורן יקירי!!! גם לך מגיע

מקום בפנתיאון המאמרים, מכניסה את המידע הנפלא הזה לשם! נשיקות!! אפרת

G@T

New member
כמה מידע....תודה אורן!

תרמת להרבה מהידע על המנגה פה, לפכות שלי
באמת מעניינת כל "תורת" המנגה הזאת..

Dreamsphere

New member
מדהים!!

איזה יופי לראות את הפורום חיי ותוסס ומדברים בצורה יפה על מאנגה ולא מדברים עליה כאילו זה איזה משהוא חומרני שחייבים להסיג (בלי להעליב פורום מאנגה אנימה כל הזמן מנסים להשיג סדרות חדשות ושוכחים מה היופי במאנגה) אני יותר אוהב את האומנות במאנגה מאשר כל עולם קומיקס ועולם האנימה * הלו קיטי זה אנימה כי מן הסתם זה אנימציה כל הסדרות אנימה סרטים זה א נ י מ ה למרות שיש חברה שקואים לה מאנגה שמוציאה סרטי אנימה

SCaToPHaG

New member
אפשר כמה תיקונים, קיטש?

"אנימה", במקור, לא מבוטא ani-may אם כי "אניים" a-naim, כמו כל מילה באנגלית בעלת אותו הרכב: spine, lime, prime וכו´... אם תרצו, זה מבוטא כמו המילה עיניים אבל בלי היוד הראשון ובמלעיל במקום מלרע. דבר שני, שכולם כבר יועדים, שמאנגה זה בסה"כ שם של חברה שמפיצה ומפיקה סרטים (בעיקר אניים). ד"א, לא כל שרבוט מיפן זכאי להקרא מאנגה, וזאת בגלל הפירוש של המילה מאנגה. דבר אחרון ודי, .. שכחתי....

Tenchi

New member
לא נכון. הכל טעויות, לצערי.

...האמת היא שזה מבוטה "אני - מה" כמו שכבשה עושה. זאת בכלל לא מילה באנגלית, אלא ביפנית (ג´פליש - מילים אנגליות שהשתרשו בשפה היפנית). בכל מקרה באנגלית מהגים את זה ANI - MEY, והיפנים מהגים את זה אני-מה, בשום פנים ואופן לא "אניים". זו שגיאה חמורה. פשוט לא נכון. כפי שכבר הוסבר בכתבה, "מנגה" (מן-גה) זה "תמונות חצופות" ביפנית. יש חברה שקוראים לה "MANGA ENTERTAINMENT" (שפשטה את הרגל לא מזמן) שאכן הפיצה סרטיי אנימה במערב. אבל "מנגה" זה לא רק "שם של חברה שמפיצה סרטי אנימה" (היא לא מפיקה שום דבר!!! רק מפיצה!) אלא פשוט "קומיקס" ביפנית. לא כל קומיקס שבא מיפן הוא אכן מנגה - למנגה יש סגנון מיוחד, קל לזיהוי. "מנגה" קיבל משמעות הרבה יותר רחבה מרק "קומיקס מיפן", מדובר בסגנון אומנותי מסויים. אנא, לפני שאתה מתקן אנשים אחרים, בדוק אם אתה באמת יודע על מה אתה מדבר! ^_^ אלון =(^.^)=

SCaToPHaG

New member
i stand corrected

בקשר לאנימה, צדקת. למרות שזה די מוזר שמילה עם כזה משקל מבוטאת ככה, אין עוד מקרה כזה באנגלית. בקשר למנגה, אתה רק מוכיח את צדקתי.

Tenchi

New member
אני מסכים איתך.

מעולם לא טענתי שכל מה שבא מיפן הוא "מנגה". מצד שני - לא יצאתי נגד זה, יצאתי נגד זה שניתן היה להבין מההודעה שלך ש"מנגה" זה בסך הכל חברת סרטים ובגלל זה כולם קוראים לזה ככה - כמו למשל שהרבה אנשים קוראים לתאורת חרום, כל תאורת חרום, "תדיאור" או שכולם אומרים ג´יפ כשבעצם ג´יפ זו חברה ולא כלי רכב. רציתי לבאר את דברך - "מנגה" זה לא רק חברה או חנות, זה בראש ובראשונה סגנון אומנות, ואם אתה רוצה להיות מילולי - זה פשוט "קומיקס". אלון =(^.^)=

yondy

New member
פשוט מרתק!!!!

חידשת לי 100% בתחום, במפורש!!! חודשים אני רואה שיש פורום בשם זה, ולא העליתי בדעתי שזהו סגנון באמנות. הייתי משוכנעת שזוהי להקת זמר פופולרית כלשהי... עכשיו אני אגש לשם, בזכותך!! תודה!

למעלה