../images/Emo41.gifעלילות יואש../images/Emo41.gif סיפור מרתק בהמשכי

ם!
פרק א' - יואש שוקע בזכרונות
יואש גלבוע, בנו של סוחר התכשיטים האמיד - מה הוא חסר? מכוניתו האדומה של אביו מעוררת את קנאתם של כל ילדי בית הספר אליו. בדרכו הביתה מן החנות מתעכב אבא ליד בית הספר כדי להסיעו הביתה ואז עטים הילדים על המכונית כעדת דבורים ובודקים את הצמיגים, את הפנסים, את הצופר... אם תשאלו את יואש מה הוא מעדיף: לנסוע הביתה במכונית המפוארת של אביו או ללכת בחברת חבריו, מיד, בלי להרהר עמוקות יענה לכם: - מובן מאליו כי אני מעדיף הליכה ברגל בחברת רעיי על נסיעה! מזה ימים אחדים הוא מהלך בכיתה קודר ומשועמם. לא פעם ניסתה המורה לדובב אותו, אולם הוא השכיל להתחמק מפניותיה בטענה כי מיחושי ראש מעיקים עליו. בועז, חברו הטוב ביותר, עוקב אחריו בזווית עינו מן הספסל האחרון. גם הוא מנסה לחקור אותו ולברר אם בריאותו התרופפה וגם הוא אינו מציל מפי יואש מילה ברורה. הוא ירד במדרגות בית הספר הרחבות. "הלוואי ואבא לא יבוא היום לאספני במכונית!" הרהר יואש ובצעדים חפוזים דרך על השביל המרוצף, נדחף מפעם לפעם על ידי חבריו לדרך. היום לא באה משאלתו על סיפוקה וליד שער היציאה ידע כבר כי אביו ממתין לו. - יואש, יואש! אביך מחכה לך! - קראו הילדים לעברו ובקריאתם ניסו להעלים את הקנאה המבצבצת בגרונם. - אני יודע, אני יודע! - אמר יואש כלאחר יד. הילדים נחפזו לפנות לפניו את הדרך. אבא פתח את דלת המכונית והוא שקע במושב הרך. - שלום, בני! אמר האב והתניע את המכונית. יואש החזיר "שלום" חטוף, האב הצית סיגריה, הישיר את מבטו לפניו ובלי להפנות ראשו אל בנו אמר: - אני מאמין כי בקרוב יסתיים העניין בהצלחה. יואש חש כי צמרמורת מרטיטה את גופו. בשרו נעשה חידודין-חידודין ואם כי ידע את פשרם של דברי אביו, שאלה אותו בקול רפה: - מה כוונת דבריך, אבא, מה טיבו של העניין? - כוונתי למכירה המזופתת הזאת. יום יום פוקד אותי קונה אחר והוא בוחן ובודק את החנות. בקפדנות רבה הוא בוחן אותה, משל סוס מירוצים היא. לא כן היום, היום בא הקונה המקווה. דברים של מה בכך טעונים עוד הסדר בינינו ואני אפטר מן החנות. לאחר מכן יבוא תורו של הבית. - מה? גם את הבית אתה מוכר? - תלה יואש מבט תמה באביו. - מה צורך לנו בבית? הן אנו נוסעים מכאן! - אין לי כל רצון לנסוע - אמר יואש והשפיל את עיניו. ירא היה את זעמו של אביו. - מה אתה מבין בעסקים? - נתכעס אביו - מוטב אפוא כי לא תתערב בעניינים שאינם נוגעים לך. סמוך עליי. אביך מבין בעסקים. במכונית השתררה דומייה. עלבון צורב תקף את יואש והוא נשך שפתיו. המכונית הוסיפה להחליק על פני הכביש בהילוך נטול רעש. עמודי חשמל, שדירות מוריקות, בתים נסים בחופזה אחורה, בשני צדי הכביש, אנשים נחפזים לארוחת-צהריים. עקרות בית עמוסות סלים לעייפה משרכות דרכיהן לאורך המדרכות. ילדים עם ילקוטים על השכם חוצים את הרחובות. בשדירה מצילה מטיילים תינוקות בלוויית אמותיהם. עגלת נפט עוברת לפניהם והעגלון מצלצל בפעמון גדול. מוכר הקרח תוקע בפיו משרוקית ונשים עם סלים קרבות בריצה אליו... "האמנם יהיה עליי להיפרד מכל אלה, חשב יואש, ולנדוד אל ארץ זרה, אל ארץ אשר אין לי אליה ולא כלום? לא אוכל לשאת זאת! לא אוכל!" בהגיעם את הבית העמיד אבא את המכונית במוסך הקטן ואילו יואש עבר בין ערוגות הפרחים המובילות אל הכניסה. "אינני מבין! אינני מבין! הוגיע את מוחו - אילו בא אליי מאן דהו והסביר לי את הסיבה לרצונם של הוריי לעזוב את הארץ. מה חסר לנו כאן? יש לנו בית, גם חנות, גם מכונית. ביתנו מלא כל טוב. מה אפוא ממריץ את הוריי לעזוב מאחוריהם הכל ולנדוד לאותה ארץ שנואה אשר את שמה אינני רוצה להעלות על שפתותיי?" - אומרים "שלום"! - נשמע לפתע קולה של אמו. - שלום, אמא! - אמר יואש. - לא ראיתיך. - מדוע אתה כה חמוץ? האם קיבלת "בלתי מספיק" במבחן? לו היית לומד וחוזר על החומר וממעט בהתרוצצות בחברת פרחחים וזכית לציון טוב. - לא קיבלתי "בלתי מספיק", המורה עוד לא החזיר לנו את המבחנים, ובאשר לפרחחים - הווי ידוע לך כי בועז איננו פרחח. הוא נמנה על התלמידים הטובים ביותר בכיתה. - כלום אינך יודע מה מוצאו? כלום לא ידעת איפה הוא גר? - יודע גם יודע! - השיב לה יואש, - בבקשה ממך, אמא היקרה, כמה זמן חלף מאז התגוררנו גם אנו באותם הבתים? הן פעם היו הצריפים שלנו צמודים ממש זה לזה. ובכן, בועז הוא חברי הטוב ביותר - אמר בהרמת קול. - מצא לו חבר! נתכעסה אמו ועזבה את החדר. יואש ישב ולא זז ממקומו. נעל אחת חלץ והיא בידו: השנייה נעולה עוד על רגלו. "מדוע רוגזת אמי על בועז? מדוע רוצים הוריי לעזוב את הארץ? מדוע כה משונים האנשים המבוגרים? יתכן מאוד ולבועז ידועה התשובה על השאלות המנקרות במוחי. עליי לבקר בביתו ולבוא איתו בדברים" - הרהורים אלה ריתקו אותו אל מקומו. - עודך יושב כך ומחזיק את הנעל ביד? - הצטלצל קולה של האם מחדר האוכל, - כלום לא הספיקה לך השעה לחלוץ גם את הנעל השנייה? ארוחת הצהריים מוכנה כבר ואנחנו יושבים ומחכים לך. - מיד אבוא - אמר יואש ומיהר לחלוץ את נעלו השנייה. - אל תשכח ליטול את ידיך - הזכירה לו האם. "וכי תינוק אני בעיניה כי השכם וערב תזכיר לי ליטול את ידיי לפני הארוחה, לנעול נעלי בית. הנה בועז יושב אל השולחן ורגליו יחפות, מכנסי התעמלות לגופו ובלי גופייה: אף על פי כן אין אמו גוערת בו. ואינה מרבה לשאול: "האם נטלת ידיך? האם נעלת נעלי בית? ומה אם אשים על כפות רגליי סנדלים, אם לא אחלוץ את הנעליים כלל? מה הרע בכך? שמא מבהילות את אמא עיניה הבולשות של שכנתנו רוזה כאשר זו מטיחה כלפיה: הכיצד? איך את יכולה להרשות לבנך להתהלך בנעליים בבית? אהה סלחי לי! לפתייה כמותי! שכחתי כי בימים עברו התגוררתם בצריף ושם רגילים הייתם להלך יחפים בכל שעות היום." יואש מיהר להשיג את נעלי הבית מתחת למיטה. "הוריי ודאי מחכים לי ליד השולחן הערוך כהלכה" - הרהר יואש. - "הצלחות מבריקות בלובנן ולידן כפיות, מזלגות גדולים וקטנים, סכינים גדולים וסכינים קטנים. מי חכם ולא יסתבך בענייני נימוסין אלה? מי גדול וייסב אל השולחן ככתוב בספר הנימוסין החדש אשר קנתה אמא". דמיונו לא הטעה אותו וכאשר תיאר לפניו את חדר האוכל כן הוא נתגלה לעיניו בבואו לאכול ארוחת צהריים. כף, מזלג וסכין ערוכים בקפדנות ליד כל צלחת, משל טור חיילים ניצב לפניו. הוא ישב במקומו הקבוע, פרש מפית על ברכיו ושקד על מלאכת האכילה בהתאמה מלאה עם הוראותיה של אמא. שיחת ההורים קלחה הלאה. - ובכן, דבורה, - המשיך האב - קונה זה רוצה לקנות מיד את החנות ואני מקווה כי עוד השבוע יסתיים המשא ומתן. - ומה בדבר הבית - גברה התעניינותה של האם - האם יבואו קונים לראותו? - אני הייתי אצל מתווך דירות - השיב לה האב בנעימה של ביטחון - והוא הבטיח לי לשלוח אלינו קונה עוד הערב, מה הבעייה? מי לא ישמח לרכוש בית כזה? - ונכון, ואני מקווה כי במחיר הגון נמכרנו - אמרה האם וקינחה את פיה במפית צחורה.

נעמצי

New member
../images/Emo32.gif

שימו את העכבר על הפנים שלו אני אישית נקרעת מזה כבר שעה

ם! יואש ישב בראש רכון אל השולחן והיטה אוזן אל שיחת ההורים. עתה הוא זוכר כי בהיותו ילד חזר אבא הביתה ובפיו בשורה משמחת: ביום ההוא עלה בידו לקנות חנות קטנה ברחוב הראשי. אז הם עוד גרו בצריף, סמוך לשפת הים. אז הוא נהג להסב אל השולחן יחף ומכנסי התעמלות לגופו. מזלגות וסכינים לא פיארו אז את השולחן. מה מאושר היה ביום ההוא, עת שלושתם, הוא, אבא ואמא הלכו לראות את החנות הקטנה! אבא ניצב בפתח החנות והכריז: - הביטו וראו את הארמון שלי! "ארמון" זה לא היה אלא חנות צרה וארוכה, כעין מסדרון צר, אבל בעיניהם היא דמתה לארמון. פניה של אמא זהרו. היא בחנה את החנות והכריזה: - לעבודה! יואש אף זוכר היטב את השמלה בה היתה לבושה אז. היתה זאת שמלה לבנה ומשובצת ריבועים ירקרקים והללו תאמו את עיניה היפות. מאוד מאוד אהב לראותה לבושה בשמלה זו. עתה לא תעז ללבוש שמלה מעין זו ולו גם בבית. אז היא שימשה לה שמלת שבת ובשם זה, אף כינה אותה. יואש נזכר עתה בפרט נוסף. למחרת היום, כאשר באו שוב לחנותעל מנת לסייד אותה, הוא טבל את אצבעו בסיד ועבר בה על פני הקיר. עקבות צבע כחול, כתכול השמיים, נטבעו על הקיר ואם אין זכרונו מתנכר לו, היתה זאת אמא אשר הגתה את הרעיון הזה: להוסיף כחול כביסה לסיד. בכחול זה נהגה לשטוף את הכבסים ועתה הוא גיוון יפה את צבע הסיד. במקל ארוך הכין אבא את התערובת ולאחר מכן ניגשו כולם אל מלאכת הסיוד. גם הוא, יואש, סייד ואיש לא גער בו על כך, אך זאת אמרה לו אמא בכל פעם: "היזהר ואל תתלכלך! היזהר ואל תכתים את החולצה, את הנעליים". אם איננו טועה, לבש אז מכנסיים כחולים ופס לבן סגר על התפרים. מה מאושרים היו אז שלושתם! עם תום הסיוד ניסר אבא לוחות עץ וחיברם לדלפקיות ולמגירות. הוא, יואש, נטל בידיו נייר זכוכית, החליק בו על פני המדפים ואחר צבע אותם שחור. בשובו אותו יום הביתה, אמא לא הכירה אותו. פניו כפני כושי! הפעם היא לא גערה בו, אלא מילאה פיה צחוק וספקה כפיה. מה לעשות? יצקה נפט בתוך קערה וניקתה אותו. מה מאוד צרב הפט, אך הוא לא בכה. שחור השמן נעלם כליל ועתה הוא שוב נקי ורענן! אבא נהנה מעזרתו בהקמת החנות! ביום פתיחת החנות מיהר אל בועז וביקש לשמוע עיצה מפיו. אז היה בועז חבר רצוי מאוד בבית הוריו. נער נבון הוא ויעוץ לו מה המתנה אשר יקנה להוריו לכבוד המאורע. בועז הגה את רעיון הבאת פרחים. לא, לא לפרחי תרבות כוונתו, הנמכרים בחנות מהודרת, אלא לפרחי בר. שניהם שמו אז פעמיהם אל עבר בקעות החול, לאורך שפת הים. שם פרחו חבצלות לבנות כשלג. הם צירפו פרח לפרח, עשו זר גדול והביאוהו לחנות. שם עמדה האז הקונה הראשונה והיא התבוננה בפרחים בפליאה. - לרגל פתיחת החנות הבאנו לך מתנה צנועה זו - הכריזו שניהם. אביו התרגש מאוד והעניק לכל אחד נשיקות חמות. אף הקונה התרגשה ואמרה: - בבן יקר נתברכת, אדוני! ירבו כמוהו בנים בישראל. היא קרבה אליו וליטפה את שערותיו. עד היום הוא זוכר מה חריף היה ריח הבושם אשר נידף ממנה. רגשי בושה תקפו אותו והוא נרתע קמעה לאחוריו. בועז עמד בקרבתו וחייך. כן, היתה זאת הקונה הראשונה ואחריה באו קונים רבים. אמא העלתה אז את הרעיון של מסירת הצריף ובניית בית אבן, כמוהו בנויים כל הבתים במרכז העיר. את הערבים הקדישו ההורים לעריכת חישובים, הם צירפו פרוטה לפרוטה. הוא, יואש, שוכב במיטתו, אינו עוצם עין ומאזין לשיחתם. הבן לא יוכל היאך יפרד מצריפו הקטן, השוכן על שפת הים, וייקלע בתוך קלחת של כבישים סואנים. המחשבה על פרידה מידידו בועז העיקה עליו שבעתיים. אף על פי כן קסם לו בניין לבנים רב קומות. הוא ובועז הרבו לשבת בערבים על שפת הים. ארמונות חול רבים בנו אז, כאומרים לשוות לעיניהם מה יהיה מראה הבית. - מדוע אינך אוכל את המרק? - ניתקה אמא את חוט מחשבותיו - מדוע יהא עליי לחמם את המרק פעמיים? - אין צורך לחמם אותו שנית - התנצל יואש. - את יודעת כי אני אוהב מרק קר - הוסיף ובקצב מהיר גמע כף אחר כף. - "מה איום הוא טעמו של מרק קר!" - הרהר את עשה מאמצים לסיים את אכילת המרק. אחר ארוחת הצהריים נחפז יואש לחדרו ומיד השתרע על מיטתו. כן, נזכר שוב, הוא ובועז בנו בתים בחול ובינתיים עסקו פועלים בהקמת ביתם. מה מאוד התרגש עת אבא הוליכו פעם אל מרכז העיר ובהיעצרו מול שדירת עצמים, הרים את ידו ואמר: - כאן ייבנה ביתינו. עגלות עמוסות זיפזיף, חצץ ומלט הריקו את מטענן יום יום, שעה שעה. מערבל הבטון עירבל בלי הרף. ההורים מלווים את מלאכת הבנייה בשמחה ובייחוד אמא. יקר הבית בעיניה ומאוד התגאתה בו. והנה, אך הושלמה הבנייה והבית הרהיב עין רואהו ביופיו. צר היה ליואש לעקור מן הצריף. - טיפשון! - אמרה לו אמא למראה דמעותיו - את מי אתה מבכה? את הצריף העלוב והפרוץ לכל רוח? את הגג הדולף? ואולי את רצפת הקרשים המסודקת? מעתה והלאה יהיה לנו בית חדש ולא עוד נזדקק בימי הגשמים לדלי, בו ייקוו המים מן הגג הדולף. אף את מיטתך לא יוסיפו עוד טיפות הגשם להרטיב. - ידעתי זאת, ידעתי זאת - אמר אז לאמו - ואף על פי כן צר לי מאוד להיפרד מצריפנו. בא היום בו עברו לביתם החדש. בשעה שהעמיסו את חפציהם ראה יואש את בועז עומד ליד הצריף ועוקב אחר המתרחש סביבו. להוריי בועז אין בית חדש ועל כן נכמרו רחמיו. ברגעים אלה לא ידע יואש ולא הבין כי אין בועז ראוי לרחמים, אלא הוא עצמו, המנותק מחיק ילדותו, מצריפו, ממרחבי החולות ומגלי הים הזעירים והמלטפים. ובעיקר מידידו הנאמן, מבועז. חיש מהר הסתגלו הוריו את תנאי החיים הנוחים, אל ביתם המפואר ואל שכניהם האמידים. במרוצת הימים השתנתה אמא מן הקצה אל הקצה. מחיצה של זרות הפרידה ביניהם. אין זאת אמא החביבה עליו, הנוטלת חלק במשחקיו וקולה העליז משתפך בכל פינה. יום יום, שעה שעה ניצבת לפני אמא אחרת: אישה מטופחת, עטויית עדיים מכף רגל ועד ראש. עתה אין זמנה פנוי להימצא במחיצתו ואילו את המשחקים עימו המירה בישיבה בבית הקפה. את מקומם של הסיפורים העליזים שהעתירה עליו תפסו פיטפוטים ריקים עם רוזה, זו השכנה היהירה. לא, אתה אין שעתה פנוייה בשבילו והוא, יואש, בודד ועזוב לנפשו, סגור בתוך הכתלים המפוארים של ביתם החדש. נפשו יוצאת אל הצריף, געגועים עזים אליו עוכרים את רוחו. פעמים אין ספור חמק חרש מן הבית ובא בגניבה אל הצריף. לידו ישב שעות ארוכות וטווה את חוטי חלומותיו, משל שם מקום מגוריהם, אמא - אישה חביבה ומסורה לו כמו בימים עברו, אבא אינו טרוד יומם וליל בעסקיו ואין גבול לאושרם. באחד הימים נפסקו ביקוריו בצריף. משפחת עולים קבעה בו את משכנה וילדים אחרים מילאו את החצר והתרוצצו בתוכה. הילד הזר, העומד ליד החצר ועוקב אחריהם עורר בליבם חשדות. ביום זה הבין יואש כי מקומו לא יכירנו עוד בצריף זה והוא חזר הביתה. אט אט הסתגל אף הוא אל דירתם הגדולה והמרווחת ואף התחיל לחבב אותה.

ציקהלה

New member
אני לא מאמין

שהיא צוחקת אפילו אותי זה לא מצחיק!!! ואותי לא קששה להצחיק!!!

נעמצי

New member
זה מצחיק צ'יקה

אני גם עכשיו נקרעת חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

ם!
עתה יהיה עליו להיפרד גם מבית זה ולנדוד לגרמניה. המחשבה בלבד על נסיעה לארץ זו מעוררת בו בחילה. מדוע יעשו זאת? הן אבא עבד עבודת פרך ולא באורח פלא נודע לבעל נכסים. ימים ולילות עבד בלי ליאות. לשם מה כה הרבה לעבוד, אם עתה הוא עומד לחסל את רכושו? כיצד יוכל לשרוף מאחוריו את כל הגשרים ולהתחיל הכל מחדש בארץ זרה ועויינת? מי זקוק לו שם? מי רוצה בו שם? נפשו של מי משתוקקת שם אל יהודים, בעיקר עתה, כאשר מדינתנו אנו קיימת ותמשיך להתקיים? עתה, כאשר היינו ככל הגויים - מדוע עליי להיות גולה? מה הרעה אשר עשיתי? מה עז רצונו כי סיוט זה יגוז כמו חלום, כי בבוקר אחד, עת יפקח את עיניו ייגש אליו אבא ויאמר לו: - כלום באמת ובתמים חשבת כי אנו עוקרים מכאן רגלינו? אך לצון חמדתי. שיגעון הוא לעזוב את הארץ אחרי שהשקעתי בה מאמצים כה רבים לביסוסי. הוא, יואש, יכסה פניו בנשיקות וישיב לו: - אבא, אף רגע לא האמנתי כי דיבוריך על הגירה נאמרים ברצינות. בליבי חשבתי כי להתלוצץ אתה בא. אך בחלומות שווא שגה יואש, כי על כן טפחה המציאות על פניו והיתה אחרת. ביום החמישי בשבוע חזר אבא מן העיר במצב רוח מרומם. המשא ומתן למכירת הדירה הסתיים בהצלחה. בעוד ימים מועטים לא ייוותר עוד דבר למכירה והדרך לנסיעה תיפתח לפניהם. סודו של יואש עצור בליבו ואין עוד בכוחו לשאתו. הוא חייב לגלותו לבועז. אולי ישכיל חברו לעזור לו, לעוץ עצה נבונה. הערב, אחר צאתם של הוריו לקולנוע, יעזוב גם הוא את הבית וירוץ אל בועז. כצעדי צב כן זחלו השעות לאיטן. בערב אמרה לו אמו: - אנו הולכים לקולנוע, ואתה תאכל בלעדינו. אנא, אל תשכח לכבות את האור בחדרים. בשובה הביתה בערבים מוארים בו כל החדרים והיא רוגזת עליו מאוד. בוודאי, בהיותו יחידי בבית הוא מתיירא מפני החשיכה השרוייה בחדרים, אך מתבייש להודות בכך בפני ההורים. לפיכך דולקות מנורות החשמל ובהיות החדרים מוארים פג הפחד מקרבו. הבית טובל באור נגוהות והחשיכה נעלמה ואיננה. לפעמים ביקש יואש מאת הוריו כי ירשו לו לבקר בביתו של אחד מחבריו. - ילדים מחונכים אינם מתרוצצים בלילות בחוצות קרייה - גוערת בו אמו. הזמנים השתנו לרעתו. שם, בצריף הסמוך לים נהגו הוא וחבריו להישאר בחוץ עד שעה מאוחרת, משחקים בשני דגלים, בשוטרים וגנבים, עורכים "קומזיצים" וצולים תפוחי אדמה ובצלים. בערב ההוא, כאשר ההורים יצאו והמכונית נעלמה מאופק ראייתו, מיהר יואש לחלוץ את נעלי הבית ולצאת לדרכו. לפני כן עבר בחדרים ודאג לכך כי יהיו מוארים. בשובו הביתה לא יגשש באפילה. לאחר מכן נעל את הדלת, תחב את המפתח בכיס מכנסיו ויצא לרחוב.
המשך יבוא...

למעלה