../images/Emo26.gif

ביקורת על העונה הרביעית. אני לא ממש מסכימה. מה אתם חושבים? http://e.walla.co.il/?w=/1000/786842/@@/item/printer

ShMo0LiKiPoDa

New member
יש שם כמה דברים נכונים

העונה הרביעית באמת מהווה סוג של תפנית מאיך שהורגלנו לעמוק באדמה עד כה.. הפן ההומוריסטי נעלם לחלוטין, אכן. ועדיין, הביקורת הזאת טיפה חריפה מדי.. היא נותנת תחושה שעדיף כבר לחסוך מאיתנו את העונה הרביעית והחמישית (בלי שכותב המאמר יראה את החמישית בכלל), מה שממש לא נכון.. אמנם העונה הרביעית חלשה, אבל הכל יחסי. ובכלל. בעונה הרביעית יש הרגשה שאלן בול הוריד הילוך או שניים, והכל באמת יותר איטי וכל דמות בהחלט חופרת בעצמה, כולם פסיביים למדי אבל אני אישית ראיתי את הפסיביות של כל הדמויות כחלק מההתנהגות האופיינית לאנשים במציאות. לפעמים אנשים נקלעים למצבים שגם אם הם ינסו שלא, הם יתנהגו בצורה פסיבית למדי. הפרק החמישי בעונה הרביעית בסה"כ מראה לאילו תפניות ומצבים אנשים עלולים להיקלע כשהם כ"כ פסיבים.. אמנם יש הרגשה שבפרק הזה שנשארנו בהילוך ראשון ואנחנו מנסים להגיע למהירות של איזה 70 קמ"ש, כל הכוח והאנרגיות שאנחנו משקיעים (בצורה פסיבית כמובן) באותו פרק זה מה שאגרנו מהפרקים הקודמים שהיו חלשים למדי, וגם אחרי הפרק הזה יש פרקים להירגע ולצבור אנרגיות מחדש עד העונה הבאה כמעט. בקיצור, יש כמה קטעים שהסכמתי איתם אבל הביקורת השלילית הובאה בצורה בולטת (!) וחריפה מדי. גם זה קורה.

עדיישן

New member
עיצבן אותי ש

היו שם כמה ספויילרים והוא אפילו לא הזהיר. איזו חוצפה! ממש התעצבנתי.

רינת4

New member
../images/Emo26.gifהכתבה מכילה ../images/Emo58.gifים לעונה4

הביקורת הייתה עוד די לגיטימית בהתחלה, אבל המשפטים האחרונים בה די קיממו אותי. במיוחד בגלל העובדה שהוא משווה את הסדרה ל"טלנובלות נחותות" ושואל למה בכלל נשארו צופים לסדרה. נו באמת... רון- זוכר שהיה לנו את הדיון הזה בקשר לעובדה שעמוק לפעמים בוחרת בכיוונים של אופרות סבון? אני לא מבינה למה תמיד, אבל תמיד כשרוצים להצביע על משהו בסדרה כלשהי שהוא לא טוב, בוחרים להשתמש במונח "טלנובלה" או "אופרת סבון" רק כדי לפגוע, ובלי בכלל לחשוב על מה זה באמת אומר. אני מצטערת לנפץ את הבועה לכל האנשים האלה אבל החיים שלנו זה אופרת סבון. ובכל סדרה קיימים אלמנטים של אופרת סבון. השאלה היא מה אנחנו עושים עם זה: כמה זמן אנחנו נותנים לזה להימשך, מה הפיתרון שלנו לדברים, כמה אנחנו לוקחים סיטואציה וחוזרים עליה שוב ושוב ושוב...ושוב ושוב..., ועד כמה הדברים מציאותיים/הגיוניים. עמוק לפעמים מסבכת את העניינים ולפעמים אנחנו לא מקבלים את התשובה מיידית כמו למשל המוות של ליסה, שהחוסר ידע על מה שקרה לה בדיוק עדיין אינו ידוע לנו לחלוטין. אבל אפילו במקרה הזה אין לנו התעסקות בלתי חוזרת בעניין. המוות של ליסה משפיע על הדמויות שלנו (על נייט בעיקר במקרה זה) ואין לנו עיסוק במוות עצמו. את תשובות הסופיות יכול להיות שנקבל ויכול להיות שלא, אבל העיסוק שלנו בעניין הוא איך המוות הזה השפיע. יש לזה תכלית, וזה גם מציאותי. לעומת זאת, ב"טלנובלה נחותה", ליסה כבר הייתה ממזמן חוזרת לחיים, מתה שוב, ואז חוזרת לחיים אבל בזהות אחרת וכל הבלה בלה הזה שיוצר לנו טלנובלות נחותות שכאלה. עם זאת- מה לעשות שזו סדרת טלוויזיה וחייבים לשים אלמנטים שבמציאות שלנו לא יכולים להיות? כמו הדיבור עם המתים למשל. אבל אלו רק אלמנטים אומנותיים שבעזרתם מנסים להעביר לנו מידע על הדמויות ועל עולמן הפנימי. ושוב - ב"טלנובלה נחותה", היו פשוט משתמשים באיזה voice over ולא היה צריך את זה. הסיבה שאנחנו רואים טלוויזיה היא בגלל שהיא ממשמת לנו פנטזיות לעיתים ובפעמים אחרות נותנת לנו הזדמנות להציץ לעולמות שלא היינו יכולים לחוות בעצמנו. שייתן לי הכותב סדרה אחת שאין בה סממנים של טלנובלה: sci ? - בטח, כי תמיד אפשר לפתור מקרה רצח תוך יום, מקסימום יומיים... עקרות בית נואשות? NEXT! (אין לי אפילו מה להרחיב בנושא. וזו סדרה שאני דווקא מאוד אוהבת). לוסט? ממש... אז לסיום: עמוק באדמה היא אחת הסדרות היחידות שהדמויות בה עגולות, מציאותיות והכי אמיתיות שאפשר. וסליחה באמת שאנחנו לא יוצאים מכל פרק שמחים ומאושרים בגלל שפתרנו את התעלומה, כי גילינו שיש לנו משפחה אוהבת או כי אנחנו עכשיו מרגישים שאלוהים באמת אוהב אותנו (כן כן, אני צינית...). אוף! הפיסקה הזו ממש עיצבנה אותי!

רינת4

New member
סורי שלא הספקתי להזהיר מוקדם יותר..

תתנחמי בעובדה שאלה לא ספוילרים יותר מדי גדולים...

עדיישן

New member
זו ממש לא אשמתך כי אני קראתי

את הכתבה לפני שראיתי את הלינק בפורום הזה... אז זה לא קשור,גם אם היית מזהירה לא הייתי רוצה כי פתחתי את וואלה וקראתי. הוא היה צריך לכתוב את זה !! חצוף!

sssivan

New member
לכל מי שרואה עכשיו את העונה הרביעית

יש כתבת ביקורת בוואלה על עמוק באדמה והיא מכילה מספר ספולרים ולכן העתקתי את הכתבה לכאן ללא הספולרים, כך שכולם יכולו לקרוא ולכתוב את חוות דעתם על הכתבה...
"לשבור את הצופים" "בעונה הרביעית, אודי הירש מוצא כי "עמוק באדמה" הפכה למסחטת רגשות ממשנתו של פון טרייר (רק בלי הצרחות של ביורק) כשאלן בול, יוצר "עמוק באדמה", הודיע כי סדרת ההלוויות תלך בדרך כל בשר בתום העונה החמישית שלה, הוא זכה להערכה מקיר לקיר בזכות יושרו היצירתי והאומץ שהפגין. נדירים המקרים שיוצר גוזם בשלב כל כך מוקדם את פרי יצירתו, והצעד כמו סיפק הוכחה נוספת לאיכות נטולת הפשרות שאפיינה את "עמוק באדמה". אלא שצפייה בעונה הרביעית של הסדרה, שמארז הדי.וי.די שלה יצא לאור לאחרונה, מוכיחה כי המהלך היה מוצדק: בול מיצה את עצמו. הסדרה שהוגדרה פעם, מזמן, כבעלת אלמנטים קומיים, פשטה מעליה עם כל עונה שחלפה את שאריות החן והקלילות, והפכה לטרגדיה כבדה. המועקה שיוצרת "עמוק באדמה" כבר מזמן לא מחליקה בגרון. העונה הרביעית של "עמוק באדמה" מוצאת את כל הדמויות בשלב מתקדם יותר או פחות של דיכאון עמוק או הרס עצמי: נייט פישר מתקשה להתאושש ממותה המסתורי של ליסה; רות, שהתחתנה בספונטניות עם גבר שזה מקרוב הכירה, ג'ורג' סיבלי, מגלה כי מדובר בנוטש נשים סדרתי, שבנו הנטוש משאיר לו תשורות אנונימיות בצורת צואה ארוזה בקפדנות; ריקו דיאז, שהפך לשותפם של הפישרים, בוגד באשתו ונענש על כך; ודייוויד פישר, שבמשך העונות הקודמות התמודד עם יציאתו מהארון ועם זוגיותו המעורערת, עובר טראומה איומה, שמשנה את חייו. לאורך כל העונה, יותר מאשר בכל עונה קודמת, הדמויות משועבדות לחולשות, לרגשות, ליצרים ולפחדים שלהן. איש אינו חזק, אפילו לא לרגע. כולם חיים על הקצה, אבל לא מבחירה. כשהפסיביות האנושית הזו מגיעה במינונים מדודים (כפי שקרה בעונות קודמות של "עמוק באדמה") היא יוצרת ממד של אמינות. כשכל הדמויות שוחות בג'יפה במשך 12 פרקים, ללא כל איזון, "עמוק באדמה" כבר פונה לכיוונים לארס פון טריירים, כלומר בחינה בלתי פוסקת של עצביהם של הצופים. הפרק החמישי, שבו נחטף דייוויד על ידי מטורף ועובר מסע ייסורים בלתי אנושי, מקפל לתוך 50 דקות את העונה כולה: דייוויד מגלה פסיביות איומה, משלים עם גורלו, כמעט לא מנסה להיאבק, משל היה ביורק ב"רוקדת בחשיכה". הפרק זכה לשבחים, בעיקר עקב הקצב המסחרר והאפקט הרגשי שלו. זו אופציה אחת. אפשרות אחרת היא לראות בפרק מניפולציה רגשית זולה, המשתמשת בשורה של שטיקים וקלישאות (כשדייוויד מאמין שהחוטף יהרוג אותו, הוא רואה את כל חייו חולפים לנגד עיניו) כדי לכווץ את בטנם של הצופים. לא כל אדם המבקש מהטלוויזיה שלו להיות איכותית ואינטליגנטית, מוכן שהיא גם תתעלל בו. פרק זה לפחות סיפק הפוגה רגעית מההתפלשות המתמדת של הגיבורים בעצמם, בלבטיהם וברחמיהם העצמיים. העונה הרביעית סובלת ממחסור כרוני בתנופה עלילתית, פרט לבגידות, פרידות וסקס ברמות פיק אפיות. הסדרה איבדה את שאריות הסובטיליות האחרונות שלה, וכופה על צופיה סבל מתמשך ואינסופי. גם סצינות המוות בפתיחת כל פרק הופכות מאולצות, ותפקידן בהמשך הופך קטן ושולי יותר מעונה לעונה. ואף על פי כן, "עמוק באדמה" נהנית לאורך כל שנותיה מקהל צופים נאמן, שעוקב אחריה באדיקות. למה, בעצם? למרות התחכום והיומרה שלה, היא מתבססת, בדיוק כמו טלנובלות נחותות, על העיקרון הנושן של "Misery Loves Company". כל עוד יהיו בעולם אנשים מדוכדכים, מתוסבכים וקשי יום, מוצרים תרבותיים מסוגה יזכו להצלחה. סיבה נוספת היא שבדיוק כמו גיבורי "עמוק באדמה", גם צרכניה נכנעים לעיתים קרובות לדחפיהם ופועלים בצורה לא רציונלית. כיוון שכך, אסיים בשאלה: מתי מגיעה העונה החמישית?

sssivan

New member
דעתי על הכתבה...

אני הסכמתי עם רוב הדברים שהוזכרו בכתבה... אני חושבת שהעלילה לא מתקדמת, יחסים לא מתפתחים והעונה הזו היא יבשה על גבול השיעמום. ועם זאת, יש כמה דברים שלא הסכמתי איתם... אל הדבר הראשון רינת כבר התייחסה וזה שאין לקשור את ז'אנר הטלנובלה לעמוק... (למרות קו העלילה של ברנדה ונייט ובעונה זו, קצת מזכיר לי טלנובלה... ) והדבר השני הוא לגבי ההומור... גם שהדברים קשים ואני מסכימה שהעונה הזו היא הכי כבדה מכל העונות, ההומור האופיני לעמוק, אותו הומור שהכרנו לאורך שלושת העונות האחרונות, עדיין נמצא, לדוגמא בארוחת ערב שקלייר הייתה על סמים או בכל בקטעים שמרגרט מופיעה, שהיא הרי גם דמות קומית ומשעשעת (אותי בכל אופן
) ובכלל בכל פרק יש תמיד כמה דברים משעשעים... באופן כללי אני חושבת שההחלטה לא להמשיך לעונה שישית היא במקום, כי אני קיבלתי את ההרגשה שאלן בול מיצה עצמו מבחינת הכתיבה וכבר אין לו מה לחדש לנו וכן זה מתייחס גם לעונה החמישית, שרובה לדעתי הייתה חלשה, פרט לפרקים 508, 509 ו510 שהיו חזקים וטובים, ושלושה פרקים לא הופכים את כל העונה לטובה (וקטע קטן ומעולה בפרק האחרון גם לא הופך בשבילי את כל העונה למדהימה !) ולכן כמו העונה הרביעית גם העונה החמישית לדעתי הייתה לא טובה יחסית לקודמותיה ברור שעדיין אני נהנית מכל פרק, אבל, נראה לי שאלן בול לא מצליח לחזור ולעלות שוב לרף האכות שהוא הציב לאחר שלוש עונות מצויינות... וכששמעתי שעמוק לא זכתה בפרס האמי על סדרת הדרמה הכי טובה, אז קצת התבאסתי, כי עדיין אני נמנת בין מעריציה של הסדרה, אבל כשאני מסתכלת על זה באופן אוביקטיבי, אז לא מגיע לעונה החמישית פרס אמי. ועם כל הביקורת זו הסדרה שהכי טובה שיש / הייתה על המרקע אי פעם.

רינת4

New member
לא מסכימה בקשר לדבר אחד:

שעונה 5 הייתה טובה בגלל שניים שלושה פרקים. לדעתי היו שניים שלושה פרקים לא משהו וחוץ מהם, מבחינתי זו הייתה עונה מצויינת. אני מסכימה שבזמן עונה 4 הרגשתי שבאמת עוד עונה אחת זה מספיק אבל פתאום הייתה עונה 5 והיא הייתה מעניינת ומהנה ופתאום הרגשתי שהכותבים חזרו לעצמם ומתתי שתהיה עוד עונה. וזה טוב. ככה לפחות מרגישים שסיימנו בשיא. אולי אם הייתה עונה 6 באמת, היא הייתה שוב מקלקלת את ההרגשה הזו. ואני כן חושבת שעונה 5 הייתה מדהימה. מכל כך הרבה סיבות. אני ל אגיד שלא היו דברים שלא אהבתי בה. אבל אי אפשר אף פעם 100 אחוז וזה מקובל עלי. אז מצד אחד עצוב לי מאוד שהסדרה הסתיימה ומצד שני אני שמחה שזה נעשה בצורה כזו שרציתי עוד ולא שנמאס לי ממנה...

למעלה