While Your Lips Are Still Res

The Cat Woman

New member
../images/Emo25.gif../images/Emo23.gifWhile Your Lips Are Still Res../images/Emo23.gif

פתיחת השיר: השיר פותח בסדרת ניגודים- שלשמם לדעת הכותב נוצרו דברים מלכתחילה, מעין מטרות שהתעוותו והפכו להיות דבר מכוער שלדעת הכותב- לא היו אמורים להגיע לכדי כך. זוכרים את השיר enjoy the silence של דפש מוד? אז תומאס שלנו קצת העתיק כאן בשורה הראשונה באומרו שמילים נוצרו למען השקט, לא כדי שיגידו אותן בקול. לדעתו של תומאס- כל אמירה של מילים רק לשם האמירה, מחללת אותן ואנו יכולים לראות זאת בהמשך השיר- כשהוא מחפש אחר דבר שאינו קיים. תומאס ממשיך ואומר שלב צעיר, לב תמים ובתולי, כזה שרק מתחיל לפרוח- נועד לאהוב, לא לחוות משברים. שיער כהה נועד להתבדר ברוח, ליצור מראה ציורי שכזה, לא כדי לחשוף את פרצופו הקר של העולם . (טאריה???) יתכן והוא מבכה כאן על עצמו. לא אחת אני חושבת על כך שאולי תומאס עבר איזשהי חוויה שהייתה נורא טראומטית בשבילו בתחום הרומנטי, וכאן ניתן ממש לראות את זה- הוא אינו מדבר על אדם שחווה המון. הוא מדבר על נפש צעירה, תמימה. נפש שחווה הכל בפעם הראשונה. נפש שנפצעה בפעם הראשונה, שמגלה פתאום הכל בפעם הראשונה. נמשיך לפזמון: הפזמון מלא באמירות נורא תמוהות ולכאורה בלתי מובנות שלכולן מטרה אחת ויחידה- חיפוש אחר תמימות, בתוליות. תלמידי תקשורת לא אחת שומעים על ניל פוסטמן והמושג "אובדן הילדות" שהוא בעצם ספר שכתב פרופ' פוסטמן. הפרופסור הגאון (לדעתי) הזה מתאר בספרו את התופעה הזו של אובדן הילדות המתגברת והולכת בשנים האחרונות בהשפעות התקשורת. הוא כתב על כך שהילדים היום נחשפים למסרים שלא יועדו להם- בגילאים מוקדמים יותר, גילאים בהם הם אינם בשלים לקבל את המסרים האלו וכמובן- אין להם את הכלים המתאימים להתמודד עם המסרים האלו. מה שהופך אותם לילדים-מבוגרים ומכאן- אובדן התמימות. תומאס תמיד מבכה על אובדן ילדותו, על כך שילדותו היתה התקופה המאושרת בחייו. ולא סתם... כשאתה ילד- מסירים ממך את כל האחריות והדאגות, אתה לא נחשף לעולם קר, לא נפגע ממילים ולא חווה שברונות לב. לכן בפזמון של השיר- תומאס מנשק שפתיים כשהן עדיין אדומות (אדומות טבעיות, כמו של ילדה קטנה- לפחות לדעתי), נח על חיק שאף אחד לא נח עליו לפניו, חיק שהיה שמור כל הזמן הזה, מחזיק יד תמימה שעדיין לא נגעה בשוק כלי (כנראה הכוונה היא לכלי מלחמה), הוא טובע בתוך עיניים שעדיין עיוורות- עיניים שעדיין לא נפקחו וראו את כל רוע העולם והקרירות שבו, לא ראו מלחמות. וכאן השיר שלנו מתחיל לקבל טוויסט מעניין, לפחות לדעתי- השורה האחרונה אינה פשוטה כקודמותיה. "אוהב בשעת בין-ערביים". אני לא יודעת אם אתם מתחברים לזה כמוני, לעניין הזה של השוואות לביאליק, אך גם ביאליק כתב משהו על שעת ביניים שכזו- שעת "בין השמשות". "ובשעת רחמים, בין השמשות שחי ואגל לך סוד ייסורי. אומרים יש בעולם נעורים, היכן נעוריי?" לפי הקבלה- שעת בין השמשות = שעת השקיעה, שעת דמדומים, בין ערביים. זהו זמן אפוף מסתורין ולפי ההלכה- ישנם איסורים והגבלות בשעות אלה מאחר וזהו זמן שאינו יום אך גם אינו לילה, זהו זמן לא מוגדר. גם ביאליק מדבר על הכאב והייסורים האלו שבלא לדעת היכן הילדות שלך, כלומר- לבכות את אובדנה. בדיוק כמו תומאס. והרי לכם קטע שמצאתי באינטרנט ומתייחס בדיוק לשעה הזו, וזה מעניין גם בהקשר לתומאס שמדבר בדיוק על אותה שעה: "בפרשת הבריאה נאמר: "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד" . על פי ההלכה, היממה מתחילה תמיד בלילה ורק אז עוברת להיות יום. רעיון מיוחד זה מקפל בתוכו את משמעות המילה - תקווה. כפי שהלילה והחושך קודמים ליום ולאור, כך צריך לראות את עצמו האדם - מחוסר וודאות וחושך - יש לו תמיד תקווה, יפציע אור יום." תומאס אף מוסיף ואומר על שעה זו- שזו שעה בה הלילה מחביא בתוכו את השקיעה שקמלה. הוא מתייחס ללילה כדומיננטי במערכת יחסים זו וכזה שמעלים לתוכו את השקיעה, השקיעה שנובלת בדיוק כמו פרח בסוף ימיו. אפשר להקביל את מערכת היחסים הזו ללב אוהב לעומת לב כואב. לב שנועד לאהוב- שקיעה, חום, פריחה. לב כואב- שחור, אפל, חשוך, מאיב על השקיעה ומכנס אותה לתוכו עד כדי העלמה טוטאלית. תומאס כמה לתחושה הזאת של נעוריו האבודים, ילדותו הנחשקת כ"כ... ילדות שכבר איננה מנת חלקו והוא חפץ בשובה יותר מכל. הוא מתגעגע לתמימות, לבתוליות, לנשיקה הראשונה, האהבה הראשונה, השיר הראשון שנכתב, המילה הראשונה של תינוק. סיום השיר: בבית האחרון מגלה תומאס פסימיות מסויימת בכתיבתו- יומה הראשון של אהבה לעולם אינו חוזר בחזרה. מי מאיתנו שחווה את הרגש הזה שנקרא "אהבה" לאורך זמן, יודע עד כמה כיף בהתחלה ועד כמה תמיד מחכים לרגעים מדהימים במהלך הקשר. רגעים אלו נדירים שכן כשכבר מפסיקים להתאהב בבנאדם וכבר אוהבים אותו רשמית וסופית- הכל שגרתי וכביכול "משעמם". תמיד זוגות יחפשו אחר הריגוש, המשיכה החייתית הזו שהייתה קיימת בהתחלה. התמימות, הבתוליות. כשהכל מסתורי. לכך תומאס מייחל אך גם יודע שימים אלו לעולם אינם חוזרים ולכן אומר בשורה השניה כי שעות אלו של תשוקה לעולם לא יהיו שעות מבוזבזות, שכן- הן לעולם אינן חוזרות... ב2 השורות האחרונות תומאס חוזר להיות פיוטי ושייקספירי כהרגלו : הכינור (להזכירכם- הכינור המנגן את חייו), ידיו של המשורר, כל לב מפשיר מנגן את תכליתך ("שיר הנושא") באכפתיות/ דאגה. למה הוא מתכוון כשהוא אומר "לב מפשיר"? כדי שדבר מה יפשיר- עליו להיות קפוא ראשית כל. לכן- לב מפשיר הוא לב שחומם, לב שמצא כנראה את התמימות, את החום שהוא חיפש. ותומאס מוצא את זה בכתיבה. ככל הנראה הוא חש קפוא כל עוד הוא נמצא בחוץ, בעולם הקר הזה שהוא אינו רוצה להיחשף אליו... אך ברגע שמתחיל הכינור לנגן את שירת חייו ועט מזדמן לו ליד- הלב שלו מתחיל להפשיר בחזרה, להתמלא באהבה ובתמימות ילדותית, תומאס חוזר לרגעים נשכחים ואהובים, רגעים של טבע ואושר, רגעים בהם הוא מלא השראה ואלו- מתבטאים במוזיקה שהוא כותב. תכליתו שלו- מטרתו לחיים של תומאס- הביטוי העצמי באמצעות הכתיבה. -=סוף=-
שוב אציין ואומר כי כל הנאמר לעיל הוא פרשנות אישית שלי, אשמח לתגובותיכם בנושא!

היויו

New member
קודם כל - אחלה ניתוח.../images/Emo45.gif

משהו שכתבת, על עניין "בין השמשות" הזכיר לי מאוד סרט שיצא כשהיינו ילדים, סרט שנקרא Lady Hawk. הוא מספר על זוג אוהבים שאדם בעל כח , שלא יכל להשיג את האשה, דאג לקללם בכך שבכל פעם ש"מתחלפות השמשות", כלומר בשעות בהן השמש זורחת ושוקעת, האישה תהפוך לנץ (לשעות היום) והגבר, אהובה, יהפוך לזאב לשעות הלילה. כך ,אף אחד מהם לא יוכל לבלות את ימיו כבן אדם בחיקו של האחר בצלמו האנושי. ותמיד, בשעת בין הערביים, הם מנסים ליהנות מהרגע הזה, שבריר השניה, בו הם כמעט והופכים לדמות השניה, ולשבריר שניה הם כמעט ונוגעים, כמעט ונושקים לדמותם האנושית. והם אף פעם לא מאבדים את התקווה שאולי הפעם, היום , שבריר השניה הזה יימשך מספיק כדי שיוכלו לגעת זה בזו בדמותם האנושית. הסרט מזכיר עד כמה האהבה שברירית וחזקה ביחד, והכל קורה בעצם בשעת "בין השמשות".

The Cat Woman

New member
אני בטוחה שתומאס היה מוצא את זה נורא מעניין

וזה לא בציניות! יש בזה משהו טראגי- ברעיון של הקללה הזו- בדיוק כמו שתומאס אוהב וכנראה גם מתחבר אליו. תומאס בטוח היה מסתכל על זה ומתייחס לזה כאל החיה שבו, שלעולם לא יוכל להיות מספיק אנושי בשביל אהבתו... אני באמת לא רוצה להמשיך לחפור, תודה על התגובה. עניינה אותי מאוד!

ניתוח יפה מאוד :]

אבל מאוד שונה מהפירוש שלי.... בהקשר של "נשקו כל עוד השפתיים עדיין אדומות" יותר חשבתי על כך שנכון שאחרי שמתנשקים השפתיים קצת מתנפחות כזה, ונעשות קצת יותר אדומות? על הזמן הזה... בניגוד לשפתיים הכחולות/לבנות של המוות. במשך כל השיר הוא מדבר על החיות של האהבה, בניגוד אל המוות, ככה אפשר לראות את השתי משמעויות של השיר, מצד אחד האהבה הרומנטית והתמימה כערך עליון, דבר שצריך להנות ממנו עד תום, ומצד שני החיים כדבר קצר וחולף. "Sweet little words made for silence, Not talk" באנגלית יש ביטוי שאומרים "3 little words" שהכוונה היא כמובן לI love you" ככה שאני חושבת שהכוונה היא שמילות האהבה הקטנות שייכות אל השתיקה, צריך לאהוב במעשים ולא באמירה, למילים אין ערך. הממ ואני לא מסכימה בקשר למה שאמרת על שעת השמשות, שעת השמשות זה בין הערביים, בין היום לערב, בשיר הוא מדבר על השעות האחרונות של החשכה לפני שהשמש עולה, בחושך העיניים עדיין עיוורות, אי אפשר לראות את הפגמים ואת הדברים הקטנים שמפריעים באור יום. הוא בעצם אומר תאהבו כל עוד אתם עדיין יכולים, לפני שהאמת תתגלה. The violin, the poet`s hand Every thawing heart plays your theme with care" את לא מכירה את התחושה הזאת שמאוהבים ופתאום הכול נראה יותר טוב, מתחילים להזדהות עם כל שיר אהבה, לא משנה כמה הוא טיפשי ושטחי? כמו שתומאס בעצמו אומר בקיידנס "And all the poetry in the world Finally makes sense to me" הממ ככה לפחות אני רואה את הדברים

The Cat Woman

New member
בקשר לשפתיים- גם אני חשבתי על זה

אבל קשה להתעלם מהקטע הבתולי הזה... יש בזה ציוריות כזאת כמו בהרבה שירים שתומאס כותב. שפתיים אדומות כמו בחורף, כשקר והשפתיים מאדימות וקוראות לנשיקה חמה. בקשר למילים- הוא אומר שמילים נועדו לדממה. אולי הוא מתכוון להתייחסות למילים- התייחסות רצינית ולא "אמירה רק לשם האמירה"

בדיוק מה שהתכוונתי :]

יש את האנשים שאומרים "אני אוהב אותך" בלי להתכוון, רק בגלל שהם מרגישים צורך, כי זה נראה מתאים לרגע, ובמקרים היותר גרועים רק כדי להשיג משהו. הוא אומר שעדיף להראות שאוהבים ולהתכוון לזה, במקום להגיד משהו שהוא לא בטוח גם נכון.

The Cat Woman

New member
צודקת ../images/Emo9.gif ואני ממשיכה כי שלחתי את ההודעה

באמצע: בקשר לשפתיים האדומות- פירוש נוסף הוא פשוט לא לבזבז זמן, הרי בהמשך הוא אומר "יומה הראשון של אהבה לעולם אינו חוזר בחזרה" לכן- לנשק כאשר השפתיים עדיין אדומות, משמעו לא לתת להן בכלל לחזור לצבע הטבעי שלהן, לא לבזבז שניה שהרי רגעי תשוקה לעולם אינם מבוזבזים, כי שוב - הם חד פעמיים ולא חוזרים! יש תחושת פספוס של תומאס... אולי הוא מרגיש שאינו מיצה רגעים מסויימים שהיה עליו למצות עד תום והבין את זה בדיעבד, במבט לאחור. ובקשר לשעת בין הערביים- לא יודעת למה היה לי בראש שמדובר על שקיעה (אולי בגלל שהוא אמר "נובלת"), בכל אופן- הניתוח הוא אותו ניתוח אם כי הזריחה (כן ענבר, dawn ג'יזס! זה זריחה!) מפציעה מבין החושך ועדיין מה שכתבתי- רלוונטי. גם הציטוט ההוא שמצאתי- פירוש הדבר הוא תקווה שהרי אחרי כל החושך, לאדם יש רק את הביטחון שהחמה תפציע... ותומאס משום מה אומר שהזריחה קמלה, כנראה מתמהמהת מלהגיע. כנראה שתומאס אומר שהוא רוצה לאהוב כשהכל תמים וטוב, הוא לא רוצה שתפציע השמש וכמו שאמרת- תגלה את כל הצלקות ותשפוך אור על כל השליליות בעולם, הרוע, הקור, הכאב... ו... אמ... מותר לך לנתח אחרת כמובן, הרי אני ואת לא עברנו את אותן חוויות ומן הסתם אני מנתחת מנקודת מבט של בחורה בת 21 שכבר עברה יותר משברון לב אחד, שחוותה אהבה, אכזבה, כאב, משברים... טבעי שתחשבי על דברים אחרת מהמקום בו את נמצאת כרגע בחיים שלך.
זה מה שמעניין בניתוחים- הסובייקטיביות המטורפת שלהם עם כמה שהם מתייחסים בכלל לאדם אחר (במקרה שלנו- תומאס).

LadySilkworm

New member
הו וואו, יפה מאוד.. :)

לא בדיוק הבנתי למה התכוונת ב"שעת בין השמשות" [אולי כי אני לא מרוכזת כ"כ], אבל אני מסכימה לפרשנות שלך בקשר להתחלה של השיר ולסיום השיר, בעיקר בהקשר של 2 השורות האחרונות..[תומאס אמר בעצמו שיותר קל לו להרוג את עצמו בשיר כי זה גורם לו להתמודד עם דברים יותר טוב (משהו כזה P:)]. בקשר ל kiss while your lips are still red , לדעתי הביטוי אומר בעצם - לנשק כל עוד אפשר, ז"א..לפני שהשפתיים מאבדות את הצבע שלהן- ואז בעצם יש את המוות. שפתיים שהן עדיין אדומות=שעדיין יש בהן חיים, כמו ברומיאו ויוליה שיוליה מתעוררת ומוצאת את רומיאו מורעל ואומרת לו שהשפתיים שלו עדיין חמות.. [איכשהו ישר עלתה לי האסוטאציה הזאת]. והו :)

The Cat Woman

New member
שעת "בין השמשות"

זה פרק זמן מסוים שאין יום ואין לילה לפי ההלכה. כלומר- לא ניתן לקיים מצוות הנוגעות לשעות היום ולא ניתן לקיים מצוות הנוגעות לשעות הלילה, בדיוק בגלל שמדובר בזמן קצר שאין יום ואין לילה. לכן- ישנם איסורים לפי ההלכה הנוגעים לשעות האלו. אומרים שאם אדם מתפלל בזמן הזה- אין מענה לתפילתו שכן זו תפילה "לא חוקית" כביכול... ועוד משהו בקשר לשעה הזו- בבריאה נאמר "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד"- כלומר שהיממה מתחילה בלילה (ב12 בלילה נניח- כמו שמקובל להזיז את התאריך ולהגיד "מזל טוב" לימי הולדת בחצות היום הקודם) וממשיכה ביום. ולא להיפך! כלומר- היממה לא מתחילה עם עלות החמה ונגמרת בלילה... לכן- כפי שהלילה והחושך באים לפני האור והיום, כך גם החיים שלנו- מכל שלילי יוצא חיובי: מחוסר וודאות ומחשכה, מאפלוליות- יצא האור, הוודאות, הידיעה. לכן תמיד כשיש לנו "חושך" בחיים עלינו לזכור שיפציע אור- וזה מה שנותן תקווה לאדם כשאין לו שום דבר אחר להיאחז בו. בקשר לתומאס- למרות שהזריחה אמורה להעלים את החושך, את הלילה- הוא עדיין מתייחס ללילה כדומיננטי ואומר שהוא זה שמחביא את הזריחה, הוא זה שעוצר אותה מלהפציע. למה? הרי הזריחה "מגרשת" את החושך. זה מה שתמיד לימדו אותנו בגן- שזורחת השמש ומגרשת את החושך. אבל תומאס הופך את היוצרות ואומר שהלילה הוא זה שעוצר את השמש. הוא זה שמעכב אותה. הוא מתייחס ללילה כאל מכשול בדרכה של השמש, והוא דורש שננצל כל דקה ודקה בזמן הזה שבין לילה ליום- הרי איננו יודעים כמה זמן יוכל הלילה לעצור את השמש מלזרוח! לכן- עלינו לנצל כל שניה... אחרת במבט לאחור- נבכה את הזמן האבוד הזה בו העיניים עדיין היו עיוורות ויכלנו להספיק המון... לפני שכל הרוע והכיעור נגלה. לפני האמת.

blacknwhite

New member
וואו../images/Emo99.gif מוכשרת להדהים, כרגיל../images/Emo99.gif

אני חיבת להגיד שזה כ"כ כיף לחזור הביתה ולקרוא את כל הדברים שיש פה בפורום... ואגב, אני רוצה להוסיף בעצם למה שאמרת בסוף הניתוח, על כך שכאשר תומאס כותב חוזרת אליו התמימות- על זה בדיוק נכתב for the heart I once had. "the music flows, because it longs, for the heart I once had" אבל לא רק השורה הזאת... כל השיר, בעצם:) ושוב, את מדהימה!

blacknwhite

New member
נמ... חשבתי על משהו

משמעות קצת שונה לשורה האחרונה של הפזמון: "love while the night hides the withering dawn" הלילה, בשביל תומאס, הוא ביטוי לתמימות. בלילה הוא חולם, בלילה הוא כותב, בלילה הוא מרגיש בבית. יתכן שהכוונה היא לזמן שבו השמש מתחילה לזרוח, הלילה נעלם, ואיתו התמימות של תומאס. יכול להיות שהוא אומר "תאהב, תאהב לפני שהלילה יעבור, שהתמימות תעלם, ושיהיה מאוחר מדי". מקביל ל"תאהב, כל עוד השפתיים עדיין אדומות- לפני שיהיה מאוחר מדי". סתם רעיון:)

הו את צודקת!

הוא תמיד מדגיש את החשיבות של החלומות, וכשיש לו את הבחירה בין עולם החלומות והפנטזיות מול עולם המציאות, הוא תמיד בוחר בעולם החלומות. ככה שאפשר לפרש את זה בכך שהוא אומר שאותם הרגעים של האהבה הם כמו חלום, לפני שמתפכחים למציאות, ולכן בבוא הבוקר, בבוא האור, כשהאמת נגלת בעצם נעלמת ואתה האהבה התמימה והטהורה.

blacknwhite

New member
בדיוק!

חוצמזה... נגיד בamaranth- "caress the one, the hiding amaranth in the ladn of the daybreak" daybreak= שחר, while the night still hies the withering dawn.... תומאס אומר שהוא מחבק את האמרנת', שמסמל פריחה נצחית- תמימות- כשהיום מתחיל להפציע והתמימות של תומאס (בניגוד לזו של הפרח ומה\מי שהוא מסמל) מתחילה להעלם. יו, כמה שאני יכולה לחפור על זה עכשיו....

lacrimosa girl

New member
../images/Emo47.gif כרגיל ../images/Emo13.gif

ושונה, מאוד, מאוד כרגיל
אין לי באמת כוח להתייחס ברצינות, תסלחי לי?

למעלה