"עם סגולה"

../images/Emo20.gif"עם סגולה"../images/Emo20.gif

לפני כמה ימים שוחחתי בצ'אט עם כמה חברים בנושא "עם סגולה". קיבלתי לא מעט פרשנויות לצמד המילים הללו ואפילו הלכתי לחפש איפה מופיע המונח הזה. רובם של החברים טענו כי "עם סגולה" הוא העם הנבחר, העם היהודי, כי ככה כתוב, ולכן היהודים הם מעל לכולם ועוד כל מיני כאלה. יש בזה לטעמי מן ההתנשאות, מן הנבדלות, ההפרדה, ולכן מאד קשה לי לקבל את הפרשנות הזו. אולי בכלל צריך להתחיל את הדיון בשאלה אחרת... מיהו יהודי... המונח עם סגולה מופיע לפחות שש פעמים, ואחת מהם אני מצטטת: דברים פרק יד פסוק ב: כִּי עַם קָדוֹשׁ אַתָּה, לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ; וּבְךָ בָּחַר יְהוָה,
לִהְיוֹת לוֹ לְעַם סְגֻלָּה
, מִכֹּל הָעַמִּים, אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה.
מה דעתכם
מיהו או מהו עם סגולה

ודעתך? כאילו... מה את חושבת על זה?

נשמותק... שוחחתי "במקרה" באמצע משחק טריוויה... גם את זה אני עושה לפעמים
, והיו שם בחדר, כמה חבר'ה מקסימים ששוחחו בינהם עד ש"התעצבנתי" והתפרצתי לשיחה... כי לא יכולה לסתום, מזל תאומים את יודעת..
ומה את חושבת על זה? מהו עם סגולה , נבחר ...

תראי... ../images/Emo9.gif זה מורכב...

כפי שנכתב, ישנו עצם הענקת ה"תואר" עוד בתורה, ע"י אלוהים ויש שחושבים כי הם העם הנבחר, כי כך כתוב ב"תורתם" שלהם...

משהו שכתבתי פעם בפורום אחר

על אותו נושא: "היהודים הם לא סוג שונה של בני אדם עם יכולות שאין לעמים אחרים.הם רק ממלאים תפקיד שונה קצת. עם ישראל הוא המיקרוקוסמוס של האנושות- מעין מדגם מייצג. הוא לא המחולל אלא המרכז. כלומר הכוחות הפועלים בקרב האנושות מתנקזים לעם ישראל ושם נערכת ההכרעה. היהודים מכריעים לאן תנוע המטוטלת, לכאן או לכאן. כל נקודת הכובד מוטלת אל עם ישראל, כך שאם נשווה את האנושות לבית, היהודים הם היסודות. לכן היו הרבה עמים שהתנכלו לעם ישראל ורצו להשמיד אותו כדי ליטול ממנו את התפקיד לעצמם ולהכריע בעצמם על גורל העולם. התפקיד הזה בא עם המון אחריות ובגללו עם ישראל סבל כל כך הרבה קשיים. כל פעם שהוא סטה מהדרך הגויים דאגו להחזיר אותו למקומו בלי רחמים. ליהודי לא מוותרים כמו שמוותרים לכל אחד אחר בגלל האחריות הקולקטיבית שלו. מבחינת הבורא, כולם שווים. הוא לא מחשיב קבוצה מסויימת על פני אחרות. האחריות של עם ישראל היא לא כלפי הבורא אלא כלפי האנושות (ונושא זה לא הובן פעמים רבות) נכון שליהודים יש יכולת הקרנת אנרגיה גדולה יותר והמחשבות שלהם מתממשות בצורה יותר אינטנסיבית, יכולת שניתנה להם כדי למלא את התפקיד, אבל יכולת הבריאה פועלת אצל כולם והיא אדירה גם אצל הלא יהודי. בכלל, עבור אדם כאינדיוידואל, הגורם הבורא והמשפיע עליו בצורה החזקה ביותר זה הוא עצמו, גם אם הוא גוי המוקף יהודים."

יהודי.... עם נבחר.... שאלות...

אהלן אש
אני מסכימה עם הרבה דברים שכתבת, ובעצם כמעט עם הכל, אלא שיש לי שאלה מרכזית לנוכח הדברים שלך, מיהו יהודי בעיניך? כלומר, למה אתה מתכוון כאשר אתה מבדיל בין יהודי וגוי? חוצמזה, שבוע טוב לנו

חזרנו לשאלה הקלאסית

בן גוריון היה אומר "יהודי הוא מי שרואה עצמו כיהודי". חבל שמשרד הפנים לא הקשיב לו... אבל מכיוון שיהדות היא עניין שיבטי לא פחות מאשר דתי, אני רואה אדם כיהודי גם כשהוא צאצא של יהודים (הגורם הגנטי) וגם כשהוא רואה עצמו כיהודי (הוא לא חייב לקיים תרי"ג מצוות בשביל זה). אם גוי מתגייר ומצטרף לעם ישראל, הוא גם הופך ליהודי בעיני למרות שהגורם הגנטי פה חסר.

חי אדר

New member
עם סגולה ופישרו

השאלה היא מהי המשמעות של הביטוי סגולה האם הכוונה היא עם סגולה כנתון עובדתי מבחינה גנטית או שמא סגולה מופיע בנמובן של מטלה ותכלית שצריכה להתממש. ולפיכך סגולה אינו נתון עובדתי אלא מטרה הנצבת לעם לשאוף ולהיות הטובים ביותר. לאור ההבחנה האחרונה טענת של התנשאות נשמטת מאליה ועמה גם טענת הגזענות.האמת ניתן להבחין בעולם היהדות בשתי גישות, העמדה הראשונה מופיעה באופן בולט אצל ר' יהודה הלוי בספר הכוזרי. שם קבע מעמד של מציאות יחודית לעם ישראל. לדעתו כשם שיש הבדל מהותי ביןהצומח לבין החי, ובין החי לאדם כך לדעתו יש מעמד מסויים שמעל האדם והוא עם ישראל. לדעתו הסגולה של עם ישראל היא מרכיב הקיים בעצם המציאות. מנגד הרמב"ם אשר גורס כי מצבחינת המהות אין הבדל בין ישראל לבין גוי. ההבדל היחיד הוא במסגרת בה בוחר האדם על כיוון חיו.סגולת עם ישראל היא מטלה להגשים יעדים של השלמות האנושית.ואם כן זוהי מטלה ומשימנה שיש לשארוף להגשימה.

עם סגולה - דעתי../images/Emo62.gif

הווו אלי.. קודם כל ברוכים השבים
געגעתי אליך
אגב, ימבה
ובים
ליום הולדתך
אוטוטו לא?
מסכימה כל כך עם מה שכתבת, ובעיקר, ואני מצטטת:
סגולה אינו נתון עובדתי אלא מטרה הנצבת לעם לשאוף ולהיות הטובים ביותר
אני רוצה להתייחס ברשותך לשורה הבאה:
כשם שיש הבדל מהותי בין הצומח לבין החי, ובין החי לאדם כך לדעתו יש מעמד מסויים שמעל האדם והוא עם ישראל
ומהו עם ישראל
לפחות כמו שאני רואה את זה, ישראל הוא לא מי שחי בארץ ישראל, או מי שנולד יהודי כפי שאנו "מבינים" את היהדות היום, לאור מה שלמדנו בבית הספר. ישראל מבחינתי = ישר-אל, בהנחה שכל אחד מאיתנו בני האדם, הוא חלק אלוה ממעל, כאשר אנו מחוברים לחלק הזה, ופועלים על פיו, אם תרצה "בשיווי צורה" עם האל, אזי אנו הופכים לבני סגולה. סגולה מבחינתי, ועל פי לימודי שלי – מלשון "סגול", הניקוד הזה שכולנו מכירים כשלוש נקודות מתחת לאות. שלוש הנקודות הללו מזכירות את הקווים הבונים את עץ החיים הקבלי, קו ימין – חסד, הרצון לתת קו ימין – דין, הרצון לקבל, וקו האמצע – איזון, הרצון לקבל על מנת לתת. מכאן, עם סגולה, או אנשי סגולה הם אותם אלה השואפים ללמוד כדי ללמד, להתעשר על מנת להעשיר, להיות נאהבים על מנת לאהוב, לקבל על מנת לתת בכל התחומים, מתוך הבנה שזמננו פה בפיזי הוא קצר ויותר מכך מושאל, על מנת שנוכל ללמוד את האידאל הנ"ל. אין בין האנשים והמושגים הללו ולו חצי דבר עם "יהדות" כפי שלמדנו בבית הספר, או גזענות, התנשאות וכיו"ב. בכל אחד קיים חלק אלוה ממעל, והוא שאמור להנחות את האדם לחיים טובים ושלמים יותר. להיות ישר עם האל, עם אותו חלק אלוהי שבתוכנו. "ישר – אל". מתחברת מאד לדעת הרמב"ם כפי שכתבת: ההבדל היחיד הוא במסגרת בה בוחר האדם על כיוון חייו.סגולת עם ישראל היא מטלה להגשים יעדים של השלמות האנושית.ואם כן זוהי מטלה ומשימה שיש לשאוף להגשימה.
תודה לכולם על הרעיונות שהועלו פה.

אינרסנס

New member
רעיון שמופיע ב"התקדשות" של אליזבת ה

בספר "התקדשות" של אליזבת הייך - ספר חובה לכל רוחן מתחיל (לטעמי) - מדובר על גלגול החיים שלה במצריים. מדובר על זה שהמצרים היו אז עם הסגולה - ה"סגולה" נבעה מארון הקודש. אבל ביקום שלנו החומר השתלט על הרוח והגיעה תקופה להניח לרוח ולהתחיל את כל המסע מהתחלה, ממקום מאוד בסיסי. לכן הגזע ה"אלוהי" של המצרים נמוג ואת ארון הקודש לקחו הישראלים החוצה משם, למדבר. לכן, כאילו, מה שאפשר להבין מזה זה שעם הסגולה הוא העם שנושא את ארון הקודש. אגב לא בדיוק מדובר שם על אלוהים בהקשר של ארון הקודש, אלא באמת על רוחניות, טלפתיה, טלקינזיס, על הכוח האנושי. "סגולה" זה לא יותר מאשר תכונה. יש הבדל עצום בין "עם נבחר" לבין "עם סגולה". "עם סגולה" הוא לא עם נבחר. במיוחד, לפי הספר, לאור זה שלא ממש יש לנו כרגע את ארון הקודש, נכון? אני חושבת שרעיון "עם הסגולה" התפתח כשהיינו בגולה ורעיון ההתבוללות הפחיד את המאמינים כמו שמוות מפחיד, מוות של דת, של מערכת אמונות, לכן קיבל המושג משמעות כזו, של התבדלות, ובאמת מכאן (לפי הבנתי( האנטגוניזם שהמושג הזה יוצר, לא רק אצל אנשים מחפשי תשובה שכמותינו, אלא בהרבה מקומות אחרים בעולם. זהו, זה ההסבר שלי.

חייבת לענות על זה..כנסו כולם../images/Emo26.gif

טוב, אני אומר את האמת ואגיד לי מאוד קשה עם כל הנושא של דתות,אלוהים,תנ"ך וכו'..אך למרות הכל אני לא רואה עצמי כאתאיסטית. אני מאמינה שמי שכתב את התנ"ך זה לא אלוהים או משה או וואטאבר, בסך הכל בני אדם כתבו את התנ"ך, ולא משנה מה יגידו-זו עובדה. מתוך הנחה שבני אדם כתבו את התנך, ומתוך הנחה שהתנ"ך הוא בעצם אוסף אגדות עם, מיתולוגיה, מיתוסים למניהם, אני חושבת שמי שכתב את הדברים הללו-עם סגולה, בעצם התכוון לעם שלו, שבט שלו, משפחה שלו. הרי לא כתוב שם שהעם היהודי הוא עם סגולה. אולי בכלל התכוונו שם לדת אחרת?? הרי אי אפשר לדעת בודאות של 100%, התנ"ך נכתב בימי בית ראשון(תקנו אותי עם אני טועה). והוא אוסף של סיפורי עם כאלה ואחרים, אני מניחה גם שהסופר התנ"כי הגזים והילל את עמו כדרכם של רוב בני האדם.. אולי הוא רצה להלל ולשבח ואולי אפילו לעשות "מסע הסברה" לעמו והוא הגזים ואמר שאלוהים בעצמו בחר את אותו עם להיות עם סגולה. אולי בדיוק באותו הזמן התרחשו המון מלחמות, והעם שלו ניצח והסופר חשב שאם הם כל הזמן מנצחים זה חייב להיות מאלוהים אז הוא כתב על העם הנבחר- אומתו שלו. ושוב לא כתוב דת יהודית, או עם יהודי...אולי הם בכלל לא היו יהודים?? אולי הייתה איזה דת או כת אחרת באותו זמן שמתוך אותה הכת צמחה לה התנועה היהודית?? ות'אמת אני בכלל לא חושבת שאנחנו-היהודים העם הנבחר, אני בכלל לא חושבת שיש כזה דבר "עם נבחר"!, כל העמים וכל הדתות וכל בני האדם בעולם הם שווים בלי קשר לדתם,מוצאם וכו' !! ומנקודת מבט אישית בקשר ליהדות- אני בכלל לא חושבת שדווקא היהודים הם העם הנבחר! והדעה הזו שלי התחזקה במיוחד לאחר שחזרתי מפולין...מצטערת, אני לא יכולה להיות במחנה השמדה ולהגיד שאנחנו עם נבחר, או שאלוהים שומר עלינו, או מעדיף אותנו על פני דתות אחרות ועמים אחרים.. אחרי פולין אני אומרת בלב שלם: אין אלוהים, ואין כזה דבר עם סגולה או עם נבחר.
אין לי כל כוונה לפגוע במישהו או באמונתו, אז אם מישהו נפגע מהדברים הנ"ל, אני מצטערת אך לא מתחרטת כי זוהי דעתי
(בתקווה שהצגתי את הדברים שלי בבהירות, ושכולכם הבנתם את הפואנטה שלי)
ליאור

חי אדר

New member
אין קשר

השאלה מי כתב את התנ"ך אינה רלבנטית כלל למהות העניין.שהרי בסופו של עניין מבחינה אמפירית וכנתון עובדתי עם ישראל עיצב את עצמו וביסס את מסגרת חיו סביב התנ"ך והתורה שבעל פה. כך הוא הכיר את עצמו וכך הוא היה מוכר ע"י כל העמים לאורך הדורות.אמחיש את דברי באמצעות הדוגמה הבאה: בחוק המדינה יש איסור לקרוע ולבוז לדגל של המדינה. האם העובדה שהסמלים שעל הדגל אינם נכונים מבחינה היסטורית צריכה לשנות את היחס והמשעות של הדגל או שמא אין לכך משמעות.הכבוד שצריך אדם לנהוג כלפי הדגל של המדינה אינו כפוף לאמת ההיסטורית אלא למשמעות הסמלית העומדת מאחרי הדגל. הוא הדין בעניין הנדון לעיל. למען הסר ספק אדגיש: כי אינני בא לומר שאין חשיבות לידע ההיסטורי הדבר חשוב כשלעצמו, אך מבחינת המשמעות האמונית או החברתית אין לזה משמעות כלל.

../images/Emo10.gif עצוב לי לקרוא

על החוויה שלך בפולין, אני מניחה שהיא מאד קשה לך. קבלי

למעלה