עוד על מתגים...

dixie chick

New member
נקודות לחץ במתגים

התחלתי לחשוב על העניין, איך אתם בוחרים מתג לסוס? האם אתם לוקחים בחשבון את נקודות הלחץ השונות ואיזה נקודה משפיעה על איזה סוס? ובאיזה רמת לחץ? מישהו כאן השתמש בסוגי שרשראות שונים כסנטרית במתג מנוף? פעולת המנוף הרי לא מתייחסת לשרשרת אלא למתג הנמצא בפי הסוס ו\או להאקמור על אף הסוס, כלומר הלחץ מופעל על הנקודה העליונה, למעשה פעולת המנוף מגבירה את הלחץ שמופעל על ידי היד כלפי מעלה, כלומר אפשר ליצור את אותו לחץ על ידי משיכה ישירה, אבל בפחות אפקטיביות, ללא המנוף, שלמעשה מגביר את כוח הרוכב, ומאפשר לו להשתמש בפחות כוח לביצוע פעולה חזקה יותר, לכן דרושות פעולות עדינות יותר מצד הרוכב בשימוש במנוף מאשר בשימוש במתג שבו צריך לבצע פעולה ישירה. ואם כך באמת מה הקשר לסיידפול? בסיידפול כלל אין מנוף, הפעלת הכוח יכולה להיות ישירה (משיכה, הרפיה וכ') ונקודות הלחץ העיקריות שלו הן מהצדדים (ומכאן שמו...). הטבעות החיצוניות יותר בסיידפול הן הטבעות שאליהן מחוברות המושכות ולכן הלחץ מגיע מהצד.

csdwas

New member
שאלה לגבי מתגים

שלום אני עושה עבודה בנושא סוסים ואני מקווה שזה המקום הנכון מהן היתרונות למתג קרוקשין ולמה מגדלי סוסים בוחרים להשתמש במתג זה?? תודה

karambula57

New member
יש הרבה סוסים

שהמתג מפריע להם בפה, הם רגישים מידי יש להם פצעים וכדומה... לכן יש מתג מגומי או מתג "אקמור" שהוא בכלל אינו נכנס לפה של הסוס, יש מילארד סוגים של מתגים. כדי לדעת איזה מתג צריך לבחור לסוס שלך, צריך להכיר את הסוס שלך טוב כיצד לדעת איך הוא מגיב לפעולות המתג, עם הוא רגיש מדי או לא מגיב בכלל, או קופץ מכל מגע.... ותמיד תמיד תמיד כדאי להתייעץ עם מקצוען.

dixie chick

New member
מתג קורקשן

הוא מתג מנוף בעל פורט משתנה וחוליות בין חלקי הפורט בתוך הפה הוא קיים במגוון מדהים של צורות וגדלים ומיקום החוליות יכול להשתנות נקודות הלחץ שלו הן תלויות בפורט במנוף ובחוליות הוא מיועד בניגוד למתג מנוף ללא חוליות להדגיש את ההבדל בין שני צידי הפה (בגלל ששדר ממושכה אחת לא מתרגם אוטומטית בכל הפה אלא רק בחלק אחד שלו)- בכך הוא מיועד לרוב לרכיבה בשתי ידיים ומשמש כמעין "מעבר" בין רכיבה בשתי ידיים עם מתג פשוט לבין רכיבה ביד אחת עם מתג מנוף.

dixie chick

New member
תמיד טוב להבין בעצמך מה אתה שם על הסוס שלך

ולמה, לסמוך על מקצוען זה מצוין אבל כל המרבה בידע הרי זה משובח! ידע הוא מקצוענות וידע על מתגים הוא חלק מההשכלה כאנשי סוסים. מטרת הדיון היתה לדבר על סוגי לחץ שונים של מתגים, השפעתם, ובחירתם, שזה מגיע מתוך הבנת נקודות הלחץ של כל מתג, ועוצמת הלחץ, הבנתי לא מזמן שיש בורות מסויימת או בלבול מסויים בנושא והרגשתי צורך לחדד אותו, או לפחות להעלות כמה נקודות למחשבה בנושא. האם את משקיעה מחשבה בבחירת סוג המתג שלך? או במדוע בחר איש המקצוע שלך במתג כזה או אחר?

karambula57

New member
ברור שאני משקיעה מחשבה

במתג שהסוס שלי צריך, עם הוא מתאים או לא, אבל, כשאני מגיעה למסקנה, ובוחרת את המתג, שלפי דעתי מתאים להתנהגותו מהשפעת המתג, אני פונה גם למקצוען יותר ממני שגם מכיר את הסוס הזה, לדוגמה, מנהל החווה שלי או המדריך/ה שלי. אני מתייעצת איתו, כי אולי אני טועה? אולי המחשבה שלי להתנהגות של הסוס מהמתג שגויה? ואולי להפך צריך דווקא מתג שונה ממה שחשבתי? אני פונה עליו כדי שילמד אותי את הטעויות והנכונות כדי אני ילמד! ותמיד שווה לשמוע חוות דעת שניה, וברור של מקצוען, ותמיד כדי לבקש ממקצוען שיסביר לך כדי שאתה תדע ותשכיל ולבסוף תגיע למסקנה לבד, איזה מתג הסוס שלך צריך. צריך ללמוד מבעלי מקצוע רציינים וותיקים, שמכירים לרוב את הכל, מבחינה הרפאוית שתשפיע על הסוס, מהבחינה הבטיחותית, ומשאר הבחינות החשובות, תמיד כדאי להתייעץ עם מקצוען שאתם בוטחים בו, ויודעים את רמת הידע שלו בנושא... כמו שאת אמרת "כל המרבה בידע הרי זה משובח" , ולפני שבוחרים משהו לא משנה מה זה יהיה כדאי לדעת הכל עליו.. על השפעותיו על היתרונות החסרונות וכו... כדי לא ליפול בפח! צריך להעזר בנתונים שיש לך, בידע שלך,שצברת במהלך השנים, ושל סביבתך. ולא רק לגבי המתג, לגבי כל הציוד הנדרש של הסוס שלך, כדי שתהיה לו את הנוחות המרבית ואת ההגנה המרבית, בזמן הרכיבה עליו. (נשמע כמו פרסומת לטמפונים XD ) וגם כן לכל נושא אחר, ילמדו אותך ואת המסקנות תסיק לבד. חפרתי, תמודדו

karambula57

New member
נ.ב-

לסיכום, אני אומרת את צודקת!
טוב לדעת מה שממים על הסוס שלך.! ובגלל זה, צריך ללמוד ממקצוענים ולהסיק מסקנות, כדאי שתדע דברים על ציוד מסוים, תדע למה הם משמשים, למה הם גורמים, יתרונות חסרונות.. וכ'ו! צריך ללמוד כדי שברגע שתהיה לבד תדע מה אתה עושה ומה אתה שם על הסוס שלך, למה וכמה!

תםטםOHIO

New member
בפשטות,

פעולת הציוד היא פעולה מכנית. בדר"כ ה"מכונה" היא פשוטה למדי ובמחשבה ביקורתית אפשר להתבונן על כל מתג ולנסות את הפעולה שלו וללנסות להבין היכן הוא מפעיל את הלחצים שלו ומה הפעולה שיצרן המתג/ראשייה ניסה להפעיל אצל הסוס. באופן דומה לאיך שניתנחת את פעולת המנוף (וכן, אני מסכימה עם מיקום היד בסיידפול כפעולת מנוף ל"הרמת" הסוס, כל זמן שהיד בשום מצב לא מבצעת פעולת משיכה). לשאלתך הראשית ישנן כמה נקודות עיקריות - פעולת מפצח על קיר הלסת העליון (תקרה) בשבורים פשוטים, שמלווה בפעולה על צידי הפה כאשר המתג נח על הבארז של הלסת התחתונה., פעולת דקירה או לחץ ישיר על תקרת הקיר העליונה בבנצתגי באר או כאלו עם בליטה כלפיי מעלה, פעולת שרשרת (וגם "שרשרת פעולות"- שקורות אחת אחרי השניה) במתגים כפולים או כאלו שמחוברים בשני צידי הפה ומפעילים תנועה מן הנקודה העליונה בתקרת הלסת, אל הצדדים וחזרה בכל תנועת יד. לכל אלו נוספים לחצים משניים שמגיעים ממיקום ראש הסוס כתוצאה מפעולת המתג- לחצים על הקודקוד, על החוטם, על צידי הפנים ועל האזורים שמתחת לפנים כאשר הסוס בכיפוף או מעבר לורטיקל. ככלל- במערכת מכנית ככל שהאביזרים מובילים לנקודה ממוקדת יותר (באמצעות דקות החומר=מתג דק יותר, שרשרת דקה יותר מנוף דק או ארוך יותר)- כך חריפותם ומיקודם עולה. לעומת זאת מתגים כבדים יותר או עבים יותר תופשים יותר מקום ואי נוחות בחלל הפה. בחירתי האישית היא לרכב ללא מתג.

karambula57

New member
../images/Emo45.gif

מסכימה עם מה שכתבת, וגם עם זה שעדיף לרכב ללא מתג, הסוס אמור יותר להגיב לתנועות הגוף שלנו ולא לפעולות היידים שלנו.. כגון ניסור וכדומה שאלה דברים שגויים.

בילי28

New member
../images/Emo35.gifשאלה

סליחה על הבורות- אבל איך אפשר לרכב בכלל בלי מתג? איפה השליטה? הרי יש מאות סוגים של סוסים ולכל אחד השגעונות וההתנהגות שלו ולא כולם מגיבים כמו שצריך לבקשות הרוכב רק דרך הגוף. מה קורה כשסוס נבהל ופותח? לא נראה לי שאפשר לעצור סוס בפאניקה ללא אמצעי לחץ חזק יותר. בעיקרון רכבתי ועדיין רוכבת 16 שנה רק על סוסי בי"ס ואיתם לדעתי אין אפשרות לרכב בלי מתג -זה פשוט לא בטיחותי. לא במקרה האדם המציא את המתג, זה מאפשר לו לבקש יותר מהסוס ולהגיע איתו לתוצאה יותר טובה בעבודה, סוס זו חיה חזקה ויש לא מעט סוסים שדורשים כח ברכיבה והמתג מאפשר להם לשלוט בסוס בצורה טובה ובטוחה יותר. יתכן בהחלט שיש סוסים שאפשר לעבוד איתם ללא מתג -אבל לדעתי - עם רובם אין אפשרות כזו . הערה- הקטע הזה נכתב מתוך נסיוני האישי ואני מודעת לזה שסה"כ למרות שנות הרכיבה הרבות יצא לי לרכב על מגוון די מצומצם של סוסים, הידע המוגבל שלי נובע רק מלמידה בחווה ולא מקורסים מקצועיים ואני מגדירה את עצמי כחובבנית בלבד והשאלה שלי נובעת מתוך רצון אמיתי להבין את הענין ולא מתוך זלזול. בכל אופן - אשמח ואודה להתייחסות רצינית

תםטםOHIO

New member
../images/Emo24.gif

טוב לראות אותך! כנסי [בפקודה] ... לשרשור חברתי וספרי מה ענינים

תםטםOHIO

New member
תשובה :)

היי בילי, הנושא נידון בפורום לא מעט פעמים. זה אפשרי לרכב ללא מתג על כל סוס באמצעות מגוון ראשיות ביטלס (לא הקמור) ולהיות בטוחים אף יותר מאשר עם מתג. כשלעצמי לא אעלה לעולם יותר על אף סוס עם מתגוככל שהוא נחשב סוס קשה יותר כך לנסיוני הרכיבה עם המתג תהיה עבורי מיותרת יותר ואף מסוכנת ללא צורך, אני מזמינה אותך לעבור בחיפוש בפורום אחרי מילות מפתח כביטלס, סיידפול מתג וכד', הדיונים הארוכים שהיו אולי יספקו לך תשובות ואם לא אשמח לפרט עוד בנושא. בברכה, ליאת דיון לדוגמא- http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=382&msgid=93997567

dixie chick

New member
לינקים מעניינים

בקישור הזה יש כתבה מעניינת על חומרת מתגים, כולל דברים יחסית מפתיעים, שווה קריאה ומחשבה! http://www.redwrench.com/mischorse/bits/severity.htm באותו אתר יש גם מאמר יפה המסביר את חומרת ועוצמת מתגים נפוצים, כולל תמונות, דירוג והסברים http://www.redwrench.com/mischorse/bits/biteval.htm אם יהיה לי זמן מאוחר יותר אני אסכם פה בעברית, אם למישהו אחר מתחשק להרים את הכפפה ולעשות את זה (להגיד מה המאמרים חידשו לכם, איזה נקודות מעניינות הוצאתם מהם) אני אשמח מאוד!

mrph

New member
תגובה לחץ במתגים

ככה התאמת מתג לסוס צריכה להקבע לפי המטרה שלנו לקפיצות מתג מסויים למרוצים מתג מסויים ולטיולים מתג מסויים וכו'. סוג המתג בכל סגנון רכיבה משתנה לפי תגובות הסוס בגדול- סוס שלא מגיב מספיק טוב לתמג מסויים יועבר למתג אחר. בנוגע לשרשרת- אין הרבה סוגים של שרשראות למתג מנוף, תפקיד השרשרת לגרום ללחץ בסנטר של הסוס הנגרם מהרמת החלק התחתון של המנוף(החלק המחובר למושכה) איזור הסנטר הוא איזור רגיש אצל הסוס ולכן לחץ קטן יכול לגרום לסוס להיות קשוב יותר ומכאן- לכנס את עצמו. בנוגע ללחץ של מתג המנוף עצמו- הלחץ במתג מנוף שונה מלחץ של מתג אחר, מעבר לכך שמשיכה במתג מנוף אפקטיבית יותר ממשיכה במתג פשוט הלחץ הוא במקומות שונים- במתק פשטו הלחץ הוא רק על שפתי הסוס ומעט על הלשון ובמתג מנוף הלחץ הוא על השפתיים החך הלשון והסנטר(ע"י הסנטרית-שרשרת). בקשר לסיידפול הלחץ בסיידפול הוא על האף, יש חבל קשיח על האף שברגע שמושכים הוא לוחץ על אף הסוס וגורם לכאב מסויים וכתוצאה מכך גורם לסוס לעצורץ כשמושכים עם יד אחת בלבד הלחץ הוא בצד השני ממנו משכנו כלומר אם משכנו עם יד ימין יהיה לחץ בצד שמאל של אף הסוס והוא יפני ימינה כדי להתרחק מן הלחץ, ולהפך. מקווה שעזרתי, לשאלות נוספות אפשר לפנות ב- www.harochev.co.il/soos

למעלה