סיום Piper

../images/Emo168.gif סיום Piper ../images/Emo168.gif

היום מועלים לדיון שלושת השירים האחרונים באלבום Piper at the Gates of Dawn, והם: Chapter 24 The Scarecrow - למי שטרם כתבו עליו במסגרת הדיון בסינגל See Emily Play Bike -------------------------------------------------- ביום רביעי יועלו לדיון שני הסינגלים הבאים שיצאו: Apples and Oranges / Paintbox It Would Be So Nice / Julia Dream אלו ארבעה שירים נהדרים, שהוקלטו בתקופת הביניים בין תקופת בארט לתקופת פוסט-בארט, ולכן מומלץ ביותר הן להאזין להם, והן לנסות לחשוב על חשיבותם במסגרת ההתפתחות המוסיקלית של הלהקה.

trancelover

New member
אני רק יכול לומר ש

BIKE קטע חזקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקקק ביצוע מטורפ של ACYD

Bike

אני ממחזרת כאן, בשינויים קלים, דברים שכתבתי על השיר לא מזמן: כמו במרבית שיריו, בארט עושה כאן שימוש בדימויים מעולם הילדות כדי לדבר על דברים לא ילדותיים בכלל. בכל שיריו יש, לצד ה"תמימות" הילדותית-לכאורה, גם אלמנטים של פחד או איום, ואי-רציונליות, המבוטאים או דרך המילים עצמן, או באמצעות המוסיקה. זהו מעין זרם תת-קרקעי, זדוני, הנמצא כל הזמן ברקע. עד היום לא יודעים אם הכוונה של בארט היתה לאיום הקיים בבגרות או בילדות - ולצערנו לא ניתן לשאול אותו. Bike הוא אחת הדוגמאות הבולטות לכך. זהו שיר גאוני (באמת; זו לא הגזמה לשם ההגזמה). ה"עולם" של בארט הוא העולם הנפשי, הפנימי. בארט מושך אותנו לתוך העולם הזה, שבו תמימות, אי רציונליות, פחד, אהבה ואבדן מצויים זה בצד זה. והוא עושה זאת בדרך שרק מעט כותבים מסוגלים לה, תוך שילוב - פשוט מדהים - של מילים ומוסיקה, לשם יצירת אפקט זה. זה יקח יותר מדי מקום לנתח כל שורה, מה גם שזה עלול לשעמם רבים. בואו נאמר כך: הדובר בשיר מציע לחברתו את ה"אוצרות" שלו, הדברים הכי יקרים לו, כביטוי לאהבתו: האופניים (שאינם שלו. הוא סחב אותם ממישהו), את הגלימה שלו (שיש בה קרע, ולא ברור מאיפה השיג אותה), את העכבר שלו, ג'רלד (שהוא מזדקן, ואין לו בית) ואת חדר המנגינות שלו - המלא ברעשים, שעונים, וצלילים מפחידים. מחד, זהו עולם תמים ומשעשע, אך מאידך זהו עולם פנימי "סגור"- הדובר אומר על חברתו "את סוג של בת שתתאים לעולם שלי". זהו גם עולם לא יציב (האופניים אינם שלו, העכבר חסר בית, הגלימה קרועה (וכמו כן "גלימה" היא מילה המתקשרת לעולם המאגיה, האי-רציונליות) ולכן נראה מאיים, במיוחד כאשר הדברים מוצגים כאילו הם מושמעים מפיו של ילד. הצלילים המוזרים בסוף נשמעים, באזני רבים, לא רק כמאיימים אלא גם כמסמנים אי-שפיות כלשהי (אם כי, הניתוח נעשה כמובן בדיעבד, כאשר אנו יודעים מה קרה לבארט). בארט גם עושה שימוש יחודי במקצב, כשהוא שובר את המשקל 4/4 (הוא עשה את זה הרבה בשירים שלו, והיה בין הראשונים לעשות זאת), תוך ויתור מוחלט על הריתם'נ'בלוז שהיווה את הבסיס לכמעט כל הרוק הבריטי עד לזמנו. השיר נחשב לאחד משיאי יצירתו, ושל הפלויד בכלל. לא בכדי הוא נכלל לא רק ב-Relics (שיצא בתחילת שנות השבעים) אלא גם באוסף Echoes, שיצא לפני כשנתיים, ואמור לייצג את המיטב שלהם, מכל התקופות.

הביקורת של N a V e

לבקשתו של N a V e אני מעלה כאן את הביקורת שכתב על השיר בסיבוב הקודם של הפרוייקט, "השיר שסוגר את Piper at The Gates of Dawn, הוא שיר שמשלב בתוכו הרבה מאוד מהמהות של בארט ככותב מילים: מטורף,ילדותי וצורח ויחד עם זאת משנה כיוונים רבים,נוגע ותמים... מדובר בשיר שבשמיעה ראשונית,פשוט פחדתי ממנו.חד וחלק... אבל לאחר מס' שמיעות התברר לי שמדובר בעוד אחד הקסמים של פינק פלויד-הידע להפתיע ולרגש גם בדרכים לא קונבנציונליות. מבחינה מוזיקלית,Bike הוא שיר פשוט מאוד.בלי יותר מידי סיבוכים ואפקטים...הקצב,שקיים בבית מאוד בנאלי ורגיל,הגיטרה והקלידים גם הם שטחיים מאוד בבית.השינוי המשמעותי בפיזמון מזמן קטע פסנתר יפה שלא ממש מתאים לשיר(זו בעצם הנקודה).לגבי השירה,מדובר ביותר נאום מאשר בשירה,מלבד הניסיון ליצור מעט מלודיה בפיזמון."

Chapter 24 ו-Scarecrow

Chapter 24 העניין של בארט באסטרולוגיה בא לידי ביטוי בשיר הזה. כמו רבים באותה תקופה, בארט התעניין בדברים ש"מעל החושים", כולל אסטרולוגיה ודת. שנה קודם לכן, בשנת 1966, הוא ניסה להתקבל, בהשפעת חברים מקיימבריג', לכת מזרחית בשם Sant Mat, אך נדחה בשל גילו הצעיר. לדברי סטורם תורגרסון, הדבר גרם לו לטראומה ולאבדן הבטחון העצמי, ותרם להתמוטטותו מאוחר יותר. אבל אלו הן ספקולציות. בכל מקרה, מילות השיר Chapter 24 לקוחות כולן, במדוייק, מספר האסטרולוגיה הסיני, האי צ'ינג. בכך השיר "מאבד נקודות" מבחינת המקוריות, אולי, אך עדיין מעיד הן על האופטימיות שאפיינה את בני דורו (המסר של השיר הוא "הכל יהיה בסדר") וגם אולי על הצורך של בארט בחיזוקים, לאור ההצלחה המהירה-מדי של הלהקה, והלחץ הגובר עליו. Scarecrow זהו, אולי, השיר הכי אהוב עלי באלבום. זהו גם אחד השירים הראשונים של בארט ששמעתי מתוך מודעות לכך שהוא כתב אותו, ומתוך מודעות להקשר המוסיקלי/היסטורי בו נכתב השיר. אני זוכרת היטב את אותו רגע, מה שמעיד כנראה שזה היה אחד הרגעים המוסיקליים שהשפיעו עלי יותר מאחרים. אחד מאותם רגעי "אההההה!" האלו, כשפתאום הכל נראה אחרת, יותר בהיר וברור. רגע נדיר, שאין הרבה כמותו. Scarecrow הוא שיר חריג הן במוסיקה שלו והן במילותיו. כמו בשירים האחרים באלבום, המוסיקה בשיר חורגת מהמבנה המקובל של שירי פופ ורוק'נ'רול של התקופה, ונטועה בגל הפסיכדליה. אך המעניין כאן הן דווקא המילים, שהיו חריגות לא רק יחסית לשירי פופ "רגילים" אלא גם יחסית לנושאים שהעסיקו את אמני הרוק היותר רציניים, באותה תקופה. זהו שיר אפל בהרבה מהממוצע דאז, ומאוד אישי. בניגוד לשירים אחרים באלבום – אסטרונומי דומינה, למשל – הדימויים בשיר ברורים וחדים מאוד, עד לפרטים הקטנים. בארט גם שר את המילים ללא סימני פיסוק, כמעט (בדומה ל-Bike), אולי בנסיון ליצור תמונה שלמה (כמו בציור) שבה כל החלקים קשורים זה לזה, בלתי נפרדים. "הדחליל הירוק-שחור כפי שכולם יודעים עמד עם ציפור על כובעו וקש בכל מקום לא היה אכפת לו. הוא עמד בשדה בו צומחת שעורה." יש הרואים בשיר, בדיעבד, סימנים ראשונים להתמוטטותו של בארט, המדמה עצמו לדחליל העומד בודד בשדה, מרוט ומרופט. הוא אינו מסוגל למחשבה או לתזוזה. הרוח צולפת בו והוא אינו יכול להתגונן. חיות השדה (ציפורים, עכברים) מרשים לעצמם לגעת בו, והוא אינו יכול להרחיקם. "הדחליל הירוק-שחור עצוב יותר ממני אבל עתה הוא נכנע לגורלו כי החיים אינם אכזריים לא אכפת לו. הוא עמד בשדה בו צומחת שעורה". האם באמת לא אכפת לו? יתכן (ואף סביר) שבארט לקח את הדימוי של הדחליל מהשדות מחוץ לעיר, בהם נהג להסתובב כילד ונער. הפלויד צילמו שני קליפים לשיר, כשהראשון – משנת 1967 – מראה אותם (עם בארט) מסתובבים בשדה (עם דחליל?). את הקליפ השני – שצולם בשנת 1968 עם גילמור, טרם ראיתי.

emmily plays

New member
זה גם השיר האהוב עלי

באלבום... כבר ציינתי שאני אוהבת מוזיקה אירית? אז השיר הזה לוקח אותי למחוזות של מוזיקת עם קלטית. והמילים: טוב.. המילים כל כך הזכירו לי תחושות של גיל הנעורים, כשהכל נראה בודד וחסר תוחלת ופטאליסטי.. resigned to his faith.. טוב אולי זה כי אני לוקחת קורס בהתפתחות של גיל ההתבגרות ואחד הדברים שלמדנו היה התחושה הפטאליסטית וחוסר האונים שהרבה נערים מרגישים. בארט היה עדיין כמעט נער.. בן 24 אם זכרוני אינו מטעה אותי.. וגם כך היתה בו ילדותיות ושובביות. אולי זה מחיר הילדותיות והנעורים... תחושות כאלה.. השיר הזה הוא מטאפורה אחת גדולה לחיים של סיד וחושפת אותו שוב ככותב רגיש ומוכשר.

"תפוחים ותפוזים" "הלא יהיה זה נחמד"

שני הסינגלים הבאים של הלהקה מסמלים את המעבר בין תקופת בארט לתקופת פוסט-בארט. הסינגל האחרון שיצא עם בארט (ונכתב על ידו) היה Apples and Oranges כשבצידו השני שירו של ריק רייט, Paintbox. סינגל נוסף, שהיה אמור לצאת בסוף 1967 ונגנז, כלל שני שירים של בארטVegetable Man ו-Scream Thy Last Scream. הסינגל הראשון שיצא בלעדיו, בשנת 1968, היה It Would Be So Nice, שנכתב אף הוא ע"י ריק רייט, כשבצידו השני שירו של ווטרס, Julia Dream. אתם מוזמנים להגיב, בשרשור, על מי מהשירים האלו.

טוב, אז לפני שהשרשור הזה נעלם

בנבכי הווב, אני אוסיף כמה מילים על השירים הנ"ל, ולו על מנת להציל את כבודם הרמוס מההתעלמות הכללית של הפורום מהם. Apples and Oranges השיר היה הסינגל השלישי שהלהקה הוציאה, לאחר הצלחת See Emily Play ו-Arnold Layne. למרבית ההפתעה, השיר נכשל במצעדים. האמת - השיר אינו ברמה של שני הסינגלים הקודמים. אבל הוא שיר פופ-פסיכדליה חמוד ותמים לחלוטין I love She She love Me כשבארט נשאל מה דעתו כל כשלון הסינגל, ענה: "זה לא מזיז לי". אבל כנראה שזה כן הזיז לו. הלחץ עליו לייצר סינגלים - שבאותה תקופה היו עדיין מרכז התעשיה - היה גדול מאוד, ותרם להתמוטטותו. על הקליפים שנעשו לשיר, כתבתי במקום אחר. Paintbox שיר נהדר של ריק רייט, ואחד השירים האהובים עלי מהתקופה הזו. רייט, כזכור, היה כותב השירים מס' 2 בלהקה, אחרי בארט, באותו שלב. בשיר, מתנה רייט את צרותיו עם בחורה עמה הוא מתראה, ומבקר את ה"סצינה": Last night I had too much to drink Sitting in a club with so many fools Playing to rules Trying to impress but feeling rather empty I had another drink ניתן לראות במילים - וגם במוסיקה, בעצם - גרסה ראשונית למה שרייט יעשה אחר כך ב-Summer '68. הסינגל הגנוז כאמור, שני שירים נוספים של בארט היו אמורים לצאת כסינגל בסביבות חודש נובמבר 67': Scream Thy Last Scream ו-Vegetable Man. השירים נגנזו ע"י הלהקה עצמה (היינו, ווטרס, בעיקרון) בטענה שהם לא מספיק מסחריים. הסיבה האמיתית, כמובן, היא שהשירים נתנו תיאור מדוייק ומסמר שער של מצבו הנפשי של בארט, שהתדרדר הרבה מאז Apples and Oranges - ודי להשוות בין השירים האלו כדי לראות את השינוי שחל בו: דיסוננס ונוקשות במקום נעימות מלודיות, קליטות ומתוקות. תחושת הפחד והפרנויה התחזקו עד כדי סיוט ממש וחוסר רציונליות, בשיר Scream thy last scream. ב-Vegetable Man, מתאר בארט את מלבושיו, ובעצם את נפשו השסועה. לדברי פיטר ג'נר, מנהל הלהקה דאז, בארט כתב את השיר תוך שתי דקות, ממש לפני שהיו אמורים להכנס לאולפן ההקלטה, ורק לאחר שלחצו עליו לכתוב "משהו", כדי שיהיה מה להקליט. הוא פשוט הסתכל על בגדיו, ותאר אותם: In yellow shoes I get the blues So I walk the street with my plastic feet With blue velvet trousers make me feel pink There's a kind of stink about blue velvet trousers .... It's what I got It's what I wear It's what you see It must be me It's what I am Vegetable man, where are you .... I've been looking all over the place for a place for me but it ain't anywhere it just ain't anywhere .... שימו לב לדמיון של מבנה השיר - ובעצם למה שהוא באמת אומר - ל-Scarecrow. אי אפשר להתעלם מהאירוניה בכך שהלהקה דחתה את השירים האלו בזמנם, ולמעשה חזרה אליהם - או לפחות ל-Vegetable Man - שנים אחר כך: השוו את המילים של השיר הזה, ל-Nobody Home מ"החומה", שיר המתאר בחלקו את בארט, כולל התסרוקת שלו, חולצת הסאטן ונעליו הצהובות, המחוזקות בגומיות (ובחלקו השיר מתאר גם את ריק רייט, וכנראה גם את ווטרס עצמו). שני השירים לא יצאו באופן רשמי עד עצם היום הזה. It Would Be So Nice השיר נחשב לפחות-טוב מבין השירים של רייט מאותה תקופה. קראתי איפשהו שהוא גנוב ממישהו (הקינקס, שוב? שכחתי). לדעתי זה שיר נחמד, גם אם הוא במשקל נוצה. Julia Dream הצד השני של IWBSN. אני לא מאמינה שאין כאן אף אחד שמכיר את השיר.... בשנות השבעים, לפחות, השיר היה מושמע ברדיו בתדירות גבוהה. בזמנו, חשבתי לתומי שזה אחד השירים הידועים ביותר של הפלויד. רק ממש לאחרונה התברר לי שזה נחשב לשיר לא-ידוע, ואפילו נדיר, יחסית. זהו אחד מהשירים המוקדמים של ווטרס, וניכר הנסיון שלו לחקות את כתיבתו של בארט בסגנון ובתוכן. לטעמי, זה אחד השירים היפים ביותר של הפלויד, בכלל, ואני מאוד אוהבת אותו: שיר עדין, שנשמע מרחף כמה רגל מעל הקרקע. ניכר בשיר גם שיתוף הפעולה מוצלח בין ווטרס לרייט - שיתוף פעולה שלצערנו לא נמשך לאחר מכן.

למעלה