הגיגים לפסח

Nחמן

New member
../images/Emo155.gif הגיגים לפסח

פסח הוא כידוע "חג הילדים". לא צריך לחפש מקור לשם זה. עצם אמירת ההגדה היא על יסוד הפסוק "והגדת לבנך". לצערנו הרב ישנם רבים, שבעיניהם אמירת ההגדה היא משהו שולי. העיקר הוא "שולחן עורך". אני מבקש להעלות כאן כמה רעיונות, כיצד לרתק אל שולחן הסדר גם את הילדים הקטנים. "ורחץ". מדוע נוטלים ידיים בלא ברכה ולאחר מכן בברכה? "יחץ". מדוע חוצים את המצה האמצעית לשניים? מהי הסיבה לעידוד הילדים "לגנוב" את האפיקומן ולהחזירו תמורת פיצוי נאות? "הא לחמא עניא..." מדוע בארמית? הילדים הקטנים לבטח לא מבינים שפה זאת. אז בסדר. תרגמנו את הפיוט לעברית. מה אפשר להסביר לילדים? ומהו "לחם עוני"? הפירוש הקלאסי, שיתקבל יותר אצל הילדים, הוא לחם של עניים. גם לעני אין זמן לאפות לחם טעים עם שמרים ולחכות זמן ניכר עד שיצא מן התנור. לכן הוא אופה האותו במהירות והתוצאה המתקבלת היא המצה. "השתא עבדי"??? הנה אנחנו חיים במדינת ישראל, וגם אלה שמחוצה לה יכולים לעלות בכל רגע... היכן העבדות? ...וכאן הבן שואל: מה נשתנה..."? ובאמת מה נשתנה? כל המשפחה יושבת כבני מלכים ליד שולחן ערוך מכל טוב הארץף כאשר האב לבוש בגד לבן כמלאך והבן שואל: מה נשתנה" ואילו בחג הסוכות, כאשר יוצאים לדירת ארעי, שאיננה עומדת ברוח שאינה מצויה, אף אחד לא שואל שאלות. מדוע? "עבדים ההינו לפרעה במצרים...". האומנם? יציאת מצרים הייתה לפני כ- 2,500 שנים ואילו אני "הזקן שבחבורה" כולי אך בקושי קצת יותר משישים. אז איפה אנחנו ואיפה "עבדים היינו"? "מעשה ב... שהיו מסובים בבני ברק... עד שבאו ואמרו להם: רבותנו! הגיע זמן קריאת שמע של שחרית". וכי חכמינו לא ידעו מתי זמן קריאת שמע של שחרית וערבית?! מה קורה כאן? "אפיקומן". מה פירוש המלה ומדוע אוכלים אותו בסוף הסעודה? בוודאי יש עוד כהנה וכהנה רעיונות לליל הסדר. אתם מוזמנים להשלים אותם וכמובן לענות על השאלות בדרך, שהייתם משיבים לאחיכם הקטנים. אנוכי, עבדכם הנאמן, עייף מ"שבת הגדול", שבה התאמצתי מעט יותר מאשר בכל שבת בהשתתפותי בכל התפילות בבית הכנסת וגם בדרשת הרב. לצערי הרב מצב בריאותי איננו מאפשר לי יותר מכך. כנראה זוהי ה"עבדות" שלי, או אם תרצו: ה"מרור", שהוא מנת חלקי מזה כשמונה חודשים. אני מאחל לכולכם המון בריאות ומקווה, שהפסח יעבור על כולנו לשלום בבשורות טובות. פסח כשר ושמח לכוווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווולם! באהבה
נח

אוהבים אותך נחמן של כלל ישראל בכלל

ושלנו בפרט! , אז תמשיך! החכמתני בשאלותיך, מחכים לתשובותיך המחכימות ...

למעלה