שלום לכולכם.

../images/Emo140.gifשלום לכולכם.

קוראים לי לינוי. ויש לי כל מיני שאלות.. חלקן אולי מוזרות, אבל הן בגדר שאלות שתמיד רציתי לשאול ולא היה לי את מי..נתקלתי בפורום המצויין הזה, וחשבתי שאולי פה אני אקבל קצת תשובות בהן והייתי מאוד שמחה לדעת מה אתם אומרים/חושבים. אז קודם כל
מראש לכל העונים. פשוט תודה רבה. והרי שאלותי: סוגיית הפאה- במקומות ציבוריים (אולי גם בבית?!), האישה הדתיה צריכה להסתיר את שיערות ראשה מטעמי צניעות. הנשים יכולות להשתמש במטפחת ראש, או בפאה נכרית. עם הנשים שמשתמשות במטפחת ראש- אין לי בעיה. אבל הנשים שבוחרות להניח על ראשן פאה, בעצם לא מתנהגות בצניעות אלא להפך-הן מושכות תשומת
(כי בדרך כלל הפאה יותר יפה מהשיער הפרטי שלהן..)
איך זה שבכל זאת, ולמרות כל זה אופציית הפאה עדיין קיימת בציבור החרדי (במקום שיהיה אפשר לכסות את הראש רק במטפחת)?
על אותו עיקרון- למה יש נשים דתיות (נשואות) שמתאפרות? שמטפחות את עצמן? למה מותר להן לענוד עגילים/שרשרות? הן הרי אמורות להיות "מוזנחות"/"לא מושכות" כשהן נמצאות בציבור?
מי החליט ששיער ראשה של האישה הוא דבר מושך?/לא צנוע להראותו בפרהסיה?
האם גם הגבר מסתיר חלקים כ"כ משמעותיים,בולטים (כדוגמאת השיער) מגופו? סוגיית הלבוש- הייתי לפני שבוע בהצגה-מניין נשים. ההצגה מציגה דפוסי התנהגות,נורמות בציבור החרדי. אפילו חרדי קיצוני. והיא פותחת בעניין הלבוש של הבנות. תוך כדי הקראת ההלכה, הבנות מתלבשות בהתאם. בסוף, מה שיצא הוא שאסור להתלבש בצבעוניות שתמשוך את העין. אסור ללבוש בגדים צמודים, אסור ללבוש Xואסור ללבוש Y.
האיסורים האלו חלים גם על הגבר? שהרי אישה גם היא יכולה להתפתות מגבר ולא בהכרח הגבר הוא המתפתה/מפותה ע"י האישה. כיפה-
למה שמים כיפה על הראש? אני מבינה שזאת מסורת וכו', אבל מה התחיל אותה? ממה היא נובעת? שם השם- אלפי כינויים יש לאלוהים. כאשר אתם מדברים, איך נהוג להזכיר את שמו? שמעתי על אלוהים/אלוקים/ה'/השם/אדני וכו'. מהי הצורה המקובלת? והאם יש סיבה למה דווקא שם זה נבחר? (אני מאוד מקווה שבאמרי חלק מהשמות המצויינים לעיל לא פגעתי ברגשותיו של אף אחד. אם כן- עמכם הסליחה). טהרה/טומאה של אישה- במהלך תק' המחזור אישה נחשבת כטמאה, ממה שהבנתי- גם פרק זמן אחריו היא נחשבת טמאה. למה? מה גורם לה לטומאה? הרי ה' (אני מקווה שאני לא פוגעת פה ברגשות של מי שאומר את זה אחרת- ע"ע הסעיף הקודם "שם השם") הרי זאת הדרך שבה ה' ברא את הנשים, ואני מניחה שאף אחד לא יכול להחליט מתי בחורה טמאה, אם היא בכלל טמאה, מלבד ה'. אז על סמך מה מבססים את חוקי הנידה, והחוקים המתייחסים לאישה לאחר ההריון? פירוש התנ"ך: חז"ל מול הפירוש הביקורתי- תראו, אני לומדת בבי"ס ממלכתי. חילוני. בבית אנחנו שומרי מסורת וכו', אבל זה לא קשור לעניין. בבי"ס אנו לומדים לבגרות בתנ"ך ע"י מפרשים. גם רש"י, רשב"ם וחבריהם (חז"ל) ומנגד, אנו לומדים גם את הפירוש הביקורתי. פירוש זה נערך ע"י הגרמנים, (עוכרי צוררי ושונאי ישראל). החוקרים הגרמניים למדו את התנ"ך וחקרו אותו לעומק על מנת לצבור ידע. (כי ידע זה כוח. ידע שיוכל לשמש אותם כנגד היהודים). עד פה היה הרקע הכללי. ועכשיו לשאלות:
בבתי הספר הדתיים (ממ"ד) אני מניחה שלא לומדים את הגישה הזאת,נכון?
האם לדעתכם האישית (!) חשוב/לא חשוב ללמוד את הגישה הזאת?
לפעמים יש פירושים ביקורתיים שנשמעים יותר ריאלים מפירושי חז"ל, האם הייתם מוכנים להקשיב לפירוש זה, או שפירושי חז"ל הם הפירושים הנכונים לדעתכם? סוגיית השירות בצבא ההגנה לישראל-
האם יש חוק מפורש מהתורה האוסר על שירות בצבא? (כידוע לי- אין, ואפילו להפך- עמ"י היה צריך להגן על עצמו לאורך השנים והיה לו צבא, היו לו כלים והוא נלחם בעמים אחרים..)
(אם אין חוק) למה לא מתגייסים? האם "תורתם אומנותם" מונעת מהם באמת להאמין או ללמוד בתנאים מיוחדים? האם שלוש שנים מהחיים לטובת מדינתך הם שנים של בזבוז בהן עדיף ללמוד תורה?
האם מציגים בחברה הדתית את האופציה של להתגייס? מדברים על זה בבתי הספר?
הבהרה- כל השאלות שנשאלו היו במטרה להבין, ולדעת עוד קצת דברים. דברים שממש מעניין ואיכפת לי לדעת. אם דברי פגעו בטעות באחד הגולשים- אני ממש מצטערת. תודה רבה רבה רבה רבה לכל העונים.

Zot ani 1

New member
היי לינוי...../images/Emo24.gif

שלחתי לך מסר.....אשמח אם תעני לי......

פייקו

New member
שאלות הרבה יש באמתחתך

אנסה בקצרה להשיב.. לגבי פיאות - באמת יש מחלוקת בדבר - הרמב"ם פסק שאישה צריכה ללבוש אף רדיד בנוסף למטפחת לפי מנהג המקום.. כיום הרב עובדיה יוסף פסק - לאור פחיתות הדור אין אישה צריכה ללבוש פיאה אלא מטפחת .. אני הבנתי מקרובת משפחה שלי - שבטלה חתונה כי הבחור רצה שהיא תחבוש פיאה כפי פסק הרב ש"ך - ואני מניח שלרב ש"ך זצ"ל שגר בבני ברק לא ראה בעיה של פחיתות הדור כי המקום שבו הוא גר אינה מהווה בעיה לפחיתות המוסריות כפי שהיה בתחילה כשפסקו חכמינו שאישה מותרת בפיאה - שאז כולם יודעים שאינה שלה וחולשת דעתם.. ודרך אגב הפיאה נלמדת מהפסוק"מבעד לצמתך שערך" -שיר השירים.. לגבי איפור - אישה צריכה להתקשט בשביל בעלה בלבד - אך נראה לי שאישה דתייה בזמנינו שיוצאת אל הציבור צריכה להיות מסודרת - על מנת לא ליצור תדמית שלילית בעיני המתבונן - שאינו דתי ולומר האישה ביהדות מוזנחת כשלמעשה "כל כבודה בת מלך פנימה" וזו התשובה לשאלתך מי קבע כי שערה של האישה אסור ונאמר בתורה "ופרע הכהן את שער ראשה של האישה" מדובר באישה שחטאה מלמד שמכאן הבינו חכמים ששערה של האישה צריך להיות אסוף ולא רק אסוף אומר מר"ן אלא מכוסה - אך ישנה נקודה שהייתי רוצה שתובן- כי עניין של השיער האסוף או המכוסה בצניעות זה לא לחנוק את היופי הטבעי שאלוהים יצר באדם - אלא לומר לך כי מעבר לאהבה החומרים ישנה אהבה גבוה יותר וככל שאתה גבוה יותר אתה מביט אל הנפש יותר מהחיצון..לכן רווקות לא מצוות לכסות ראשן. לגבי הכיפה לגבר- הגמרא אומרת ואנשי חסידות היו מכסים ראשיהם.. יותר מאוחר דבר זה נידון והמנהג הקטן הזה הפך לסמל היהודי בשונה מהגוי ולכן יש בזה מצוות דאורייתא "ובחוקות הגויים לא תלך" - הוי אומר לא תלך בהליכה ממש .. עד שאני כותב לך אני רואה לומר .. נותריקן(פירוש חילוק המילה לאותיות) למילה "לא" "תלך" _אל תלך ללא כיסוי_ כדרכם של גויים.. ויש הרבה נפקא מינה לגבי ברכות וההלכות בה רבות. לגבי שמות ה" - ואכן שמות רבים יש לקב"ה שבעים במספר - וכל שם מורה על יכולת עלאית ופועלת שונה מהאחרות.. אזכיר - ה' - שהוא מידת רחמים "אלוקים" שהוא ממידת הדין אדני- שהוא אדון הכל צבאות- שהוא איש מלחמה ועוד יש כשבעים שמות שיש לישראל לארץ ישראל ולאורייתא. לגבי פירושי אחרים לתנ"ך - אני אישית למדתי גם מזה בקיבוץ עם מרצה שהיה לא דתי מוצהר ונגד דעת חכמים.. התנצחנו הרבה ובכל זאת בבגרות הוצאתי ציון גבוה כנראה האמת מנצחת.. האם ללמד - לי נראה ואני עדיין אניני אבא שלהורה ממסד דתי אסור להכניס חומר כזה מאחר ונפשו הרכה של הילד מושפעת וקולטת מסר ממריד ואינו נכון לחינוך שבקשתי לילד...אולי בשלב מאוחר יותר ואוליי. דיני טהרה - נסמכים על דברי היוצר את האדם ובכללם האישה - ראי פרשת "אישה כי תזריע" בספר ויקרא.. על הצבא אני חושב שכבר נאמר די .. הייתי מפנה אותך לפורום דתיים וחילוניים להתנצח שם ולהבין לדבר.. דרך אגב תודה על השאלות- הן תמיד חידוש ומשב למשיב.

אלי ו.

New member
הרבה שאלות

ראשית אקדים ואומר שבחלק מהשאלות שלך את מניחה מראש, לא תמיד בצורה נכונה, את הסיבות לאיסור, ולכן נתקלת בבעיות לוגיות. פאה - נושא מאוד שנוי במחלוקת בציבור החרדי, יש כאלה שאוסרים על פאה וכאלה שמתירים. יש הבנות שונות לסיבה לכיסוי הראש לנשים ולפיכך מסקנות שונות. כיסוי ראש לגבר הוא חובה בזמן התפילה, עם הזמן הוא הפך למנהג חסידות שמשייך אנשים חברתית לקבוצה שומרת מצוות. בחברה החרדית יש קוד לבוש גם לגבר. יהודים דתיים לרוב יכתבו הקב"ה או ה' ואם יכתבו אחרת לרוב יעשו הפרדה בין האותיות משום כבוד למשל א-לוקים. טומאה היא מונח דתי, ואינה מושג של "ניקיון" שמעתי תלמיד חכם אמריקאי מעביר שיעור באנגלית בו הוא התיחס לטומאה כאל Ritual Impurity פירוש מקרא בשיטות של ניתוח ספרותי - לא הייתי רוצה שזה הפירוש שנערים ונערות יחשפו אליו אבל כל עוד משתמשים בכלים בצורה הגונה, אין בכך בעיה. הבעיה הגדולה היא כשניגשים לפרשנות כזו בידיים לא נקיות, לא מתוך מטרה להבין אלא ממטרות אחרות. לכן הייתי נזהר מהפירושים שהזכרת. לפי ההלכה תלמידי חכמים פטורים מהצבא. בישיבות חרדיות המטרה היא לגדל תלמידי חכמים ולכן האופציה לא עולה, בזרם הדתי לאומי האופציה של לא לשרת, כלל לא עולה. להפך כיום הטענה היא שהדתיים לאומיים "משתלטים" על הצבא. בתקופה האחרונה גם חרדים רבים שלא מוצאים את מקומם בישיבות מתגיסים לנח"ל החרדי.

תודה רבה. וכמו שאמרתי לאיש מעליך

בטוח שמחר יהיו לי עוד שאלות בקשר למה שאמרתם. רוב תודות..

ס י ר

New member
שאלות יפות מאוד../images/Emo45.gif

לא על כולם אני ממש יודע את התשובה אבל אני מוכן לנסות וה' יעזור.. פיאה או כיסוי ראש? שאלה קשה שעברה הרבה מאוד דיונים בין חכמי ישראל דעה אחת סוברת כמוך שזה גורם למשיכת תשומת לב רבה יותר מצד גברים מצד שני יש את הדעה שאומרת שאם ידוע שזאת פאה ולא שיער אמיתי אז אין עם זה בעיה היום נוצרה בעיה גדולה שהפאות נראות ממש אמיתיות ואי אפשר להבחין בהבדל בקלות אבל נשארה עדיין הדיעה שאפשר ללכת עם פאה עם הסברים אחרים איפור? כשהאישה הולכת עם בעלה אין למיטב ידיעתי איסור להתאפר וכו' אם ראית מישהי מאופרת ומטופחת ללא בעלה אז כנראה זה מחוסר ידיעה שיער האישה מושך? התשובה בפשטות היא "רובא דעלמא" רוב העולם חושב ככה ואני בטוח שבזה את מסכימה כשקובעים הלכה מתייחסים למה שרוב העולם חושב ואם רוב העולם מאמין ששיער האישה מושך מאוד אז תהיה ההלכה להימנע ממנו מה עם הגבר? כעיקרון כל הלכות הצניעות של האישה נכונות גם על הגבר אבל הגבר באופן כללי לא אמור לטפח את השיער ולכן אין טעם שיכסה את שיערו בנוגע להצגה אם אני לא טועה היא לא ממש אובייקטיבית אבל אני לא בטוח בזה האם האיסורים נוגעים לגבר - כמו שאמרתי באופן כללי כן כיפה העניין שלה שונה לגמרי בתחילה היה אסור ללמוד ולהתפלל בלי כיפה ובשאר היום רק האנשים החשובים כיסו את הראש במשך הזמן הכיפה הפכה למשהו שנמצא על הראש תמיד ולאיזשהו סמל ולכן נשארים איתה כל היום האיסור להתפלל וללמוד ללא כיסוי ראש הוא הלכה פסוקה ונראה לי שהוא גמרא מפורשת שם השם- השם שאת משתמשת בו זה השם שמשתמשים בו הכותרת שנתת לשאלה "שם השם" וכך גם קוראים לו בד"כ פשוט השם למה? השמות הנפוצים ביותר בתורה לה' הם אדני ואלוהים- כשקוראים אותם לא במטרה של לימוד אומרים "השם" ו"אלוקים" המילה אלוהים לא מתייחסת תמיד לקב"ה אלה גם לאלילים של עמים אחרים ולשופטים מאותה סיבה נופלת גם האפשרות של אל (שמבוטא בתור "קל") והאפשרות של קב"ה נופלת פשוט בגלל נוחות הרבה יותר פשוט להגיד השם מלהגיד הקדוש ברוך הוא סיבה נוספת היא שאדני זה "שמו הפרטי" של הקב"ה ולכן גם ביום יום אומרים במקומו "השם" אבל זה נושא ארוך ומסובך שזה לא המקום לפתח פשוט כי כבר מספיק ארוכה התשובה טהרה/טומאה אני לא ממש יודע אבל אם אני זוכר נכון ממה ששמעתי פעם אז למעשה הרחם מוכן לקבלה של זרע חדש רק כמה ימים אחרי סוף המחזור אבל זה הסבר פשטני מאוד ובטח יש איזה שהוא הסבר בקבלה שעונה יותר טוב פירושי חז"ל מול הפירוש הביקורתי- בממ"דים לא מלמדים את השיטה הזאת דעתי האישית- קודם כל היא הייתה שלילית גם לפני ששמעתי שהגרמנים ערכו אותה כשחשבתי שזה היה רעיון יהודי וטהור אבל ללמוד את התורה ע"י פירוש של מי שמנסה להראות שהיא שטויות? מה יצא לנו מזה? למה דעתי הייתה שלילית - רש"י והרמב"ם וכל חכמי ישראל לא היו פחות חכמים מאותם מפרשים ביקורתיים ודרך הלימוד שלהם לא היתה פחות ביקורתית כשלומדים רש"י בקושי שמים לב לזה כי הוא בד"כ מפרש את הפשט של התורה ברמב"ם זה טיפה יותר מודגש העיניין של קושיות על התנ"ך אבל אם את ממש רוצה לראות את העיניין של לימוד תנ"ך ביקורתי ע"י חכמי ישראל תקראי קצת את פירוש אברבאנל לתורה אני בטוח שהוא מביא שם שאלות שהשיטה השניה אפילו לא חשבה עליהם לפני כמה זמן יצא לי לדבר עם אחד שלומד תנ"ך בצורה ביקורתית אחרי כמה זמן של ויכוח גיליתי משהו מעניין הוא לקח משהו שאין לו רמז בפסוקים והדרך היחידה להגיע אליו זה בעזרת ספרים שנכתבו בידי האמוראים לפני אלפיים שנה ומהספר הזה הוא מקשה ונותן תשובה מעוותת לחלוטין כשהדרך שבה הביאו את השאלה מביאה את התשובה מעצמה ואם הוא לא מקבל את התשובה אז אין לו שום בסיס לשאלה לא יודע אם הבנת מה רציתי בפסקה האחרונה אבל זה לא לימוד רציני בכלל לדעתי הפירושים של חז"ל לא ראלים? זה בגלל שפירוש התנ"ך של חז"ל מתבסס על עקרון של לימוד (13 דרכים שהתורה נלמדת בהם) והסבר חשוב יותר שיסתדר עם העקרונות האלו מאשר עם ההיגיון בניגוד לצורת הלימוד החדשה שהתשובות שהיא מציעה מותאמות לדעה המוקדמת שלהם על התנ"ך (התורה נכתבה בידי אנשים שונים בזמנים שונים) שירות בצה"ל- סוגיה גדולה מאוד אני אישית מתכונן להתגייס למסלול הכי קרבי שיכניסו אותי ולמסלול מלא של שלוש שנים ורוב החברה הדתית מתגייסת ולא סתם מתגייסת אלה מראה נוכחות חזקה הרבה מעבר לכמות היחסית שלה באוכלסיה בקרב היחידות המובחרות מי שלא מתגייסים הם החרדים ולהם סיבות טובות משלהם בגדול יש בצבא בעיות גדולות מאוד של עזיבת הדת בזמן השירות ולחייל יש קשיים גדולים לקיים את המצוות בצבא שאינו מקפיד על המצוות כיום החרדים מודעים יותר להתגייסות ומתגייסים בכמויות הולכות וגדלות לנח"ל החרדי שבו כל הבעיות שהזכרתי אינן קיימות אני אישית שמיניסט בישיבה תיכונית של בנ"ע (דתי לאומי) אחת השיתות הכי טובות להתפלח מיום שלם זה להגיד שהיה לי צו היום והלכתי בערך פעם בשבוע מגיע אלינו מישהו לדבר בקשר לשנה הבאה אם נלך למכינות קדם צבאיות (שרות צבאי מלא) או ישיבת הסדר (שרות צבאי של שנה וחצי) אני מקווה שלא עניתי ארוך מידיי אם את רוצה לדון במשהו באריכות את יכולה לעשות את זה באיסיקיו 133215145 או במסרים או באימייל [email protected] חיים

asaf2000

New member
../images/Emo41.gif שאלה לרב בהמשך לדיון

האם אשה צריכה לחבוש פאה מטעמי צניעות או בגלל שכתוב "שיער באשה ערווה" ואז אחרי שהיא מתחתנת זה כמו להסתכל על ערווה ולכן היא צריכה לכסות בלי קשר לצניעות?

אחד כרוך בשני..

שעיר באשה ערווה ואז מטעמי צניעות יש להסתירו. וככל הדברים הכרוכים בצניעות, גם המסתיר וגם המוסתר חייבים להיות צנועים.

DAVID523

New member
בקשר לחוברת הלבוש לאור ההלכה

בתמונה 14 רשום שהתיסרוקת בשורה הראשונה מלמעלה הראשונה מימין היא פרוצה. אז איך יתכן שיש רבנים אשכנזים המתירים להישתמש בפאה שהיא זהה לתיסרוקת שאמרתי?הרי החוברת לא לפי רבני אשכנז?

אלי ו.

New member
צניעות זה דבר לא פשוט

הלכתית והפרשנויות תמיד תלויות במקום ובזמן. נדמה לי שהרמב"ם כותב שחובה לנערה לא נשואה לכסות את ראשה דבר שלא מקובל כיום. קראתי לא מזמן פסק של הרב משאש שבזמנו אפילו התיר לנשים נשואות ללכת ללא כיסוי ראש. (קראתי את הפסק באינטרנט, לא בטוח עד כמה הוא אמין) בגמרא מוזכר שנשים צנועות בזמן הגמרא נהגו לכסות עין אחת, כיום אפילו המקפידים ביותר על צניעות לא ידרשו זאת. (למרות ששמעתי על "מומחית לצניעות" מבי"ש שנוהגת כך)

עוד שאלה על צניעות..

אם בחורה הולכת כשהיא לבושה בצורה סבירה, והיא,מבחינתה הולכת ברחוב ללא שום מחשבות זדוניות (
), לא במטרה להראות את עצמה או משהו.. היא פשוט מתלבשת ככה כי זאת הצורה שנוח לה. לפתע מגיח גבר (פנוי) ששם את עיינו על האישה.. האם זאת היא שעוברת על חוקי התורה וחוטאת, או האם זה הגבר שעולות בראשו מחשבות-לא-ראויות (?) ובכלל, האם זאת מחשבה לא ראוייה?

DAVID523

New member
האשה אשמה

בגלל דברים כאלו הרבנים קבעו את חוקי הצניעות. רק כדי לא לינאוף לפי התורה. גם המחשבה לא ראויה. כי אהבה זו עזרה.לא לחפש את מה שאוהבים כמו יופי חיצוני ויחסי אישיים. אז לחשוב לצורך הנאה זה בטוח אסור. בכלל איך שרוב החילוניות מתלבשות כיום חל איסור להיסתכל עליהן זו פריצות.המובילה לזרע לבטלה!

asaf2000

New member
מה פתאום

אם האשה לבושה בצניעות והבר מסתכל עליה מה זה אשמתה? שהיא הולכת ברחוב? המחשבות וההסתכלות של הגבר זה אסור וזו עבירה שלו.

DAVID523

New member
אחי היקר שלום

לתשובתך-אם היא הייתה אומרת לבוש צנוע אז האשה לא אשמה. אבל היא רשמה -לבוש סביר.והיא גם אמרה מיתלבשת ככה כי זה נוח לה.אם אני לא טועה החילונים עושים מה שנוח להם גם אם הלבוש לא צנוע אבל הדתיים והחרדים עושים כל מה שצריך על פי ההלכה ולא רק מה שנוח. אז לפי דבריה לא מדובר בלבוש צנוע לא?

כשאמרתי סביר- התכוונתי:

חולצה ארוכה-עד כף היד. ומכנסיים-ג'ינס או כל מכנס אחר שמגיע עד הרגליים. ונעליים-נעלי ספורט. זה לבוש סביר.. כשלפעמים ניתן להוסיף שרשרת,צמיד,עגיל וכו'.

באהבה1

New member
../images/Emo9.gif לינוי את פשוט מתוקה!

בהזדמנות אסביר לך! אבל תדעי ש(לפי דעתי) בן אדם בשבילך זה הרב נויגרשל! גאון! שמבין בכל התחומים! הכל! פילוסופיה, מדע, פסיכולוגיה, והכי חשוב, יודע להסביר את התורה ע"י כל החוכמות הנ"ל! טל: 02-5328688, ו- 054-270801, לחצי- פה(1) לראות וידאו שלו בענין שאלותיך, ו- פה(2) לרשימה של שאר וידאו שלו. ההסברים שלו נוגעים עד התהום! עלי מעלה מעלה!

"באהבה1"-התחלתי לראות את זה ו...

לדעתי זאת שטיפת מוח! פשוט הקצנה. הוא מתחיל בכך שהוא ינסה להמנע מפוליטיקה (אני כבר אמרתי את מה שאני חושבת על זה באחת ההודעות שלי למעלה..) אח"כ הוא מציג את החברה היישראלית, ואומר שאם כל החברה היישראלית תהיה חילונית-אבוי לנו. יודע מה, אם אבוי או לא אבוי, אני לא אתווכח. אבל ברקע של ה"חברה החילונית" הוא מראה תמונות קיצוניות ביותר של "חילוניים".כל מיני אנשים עם תספורות משונות, ומציג פריקים למיניהם. האם זה משקף את החברה החילונית? צר לי ידידי, אך זאת אינה האמת. יש אולי אחוז אחד של פריקים בחברה הזאת. בשלב הזה הפסקתי לראות את הסירטון, מהסיבה הפשוטה שאני מחפשת לראות משהו לא מסולף, ולא תעמולתי. בכל אופן,תודה על הניסיון לעזור.

למעלה