לא שייך להצטער כלל...
עליכם לדעת, כי הוא יתברך מנהיג את עולמו בהשגחה נוראה ונפלאה מאוד, אין אדם נוקף אצבעו מלמטה, אלא אם כן מכריזין עליו מלמעלה (חולין ז), ועל כן לא שייך לומר, שאם הייתי יכול לעשות כך וכו', או אם היה הדבר כך וכו', או נעשה כך וכך וכו' וכו', אל תאמרו זאת, כי זו כפירות ואפיקורסות, כי לא שייך כלל לומר דברים אלו, כי בפרוש גילו לנו חכמינו הקדושים "בשמך יקראוך ובמקומך יושיבוך", אין אדם נוגע במה שמוכן לחברו, ואין מלכות נוגעת במלכות חברתה אפילו כמלוא נימא (יומא לח), כי כל משרה בפרנסה ואפילו זה שממונה על הזבל ועל הבורות, מן שמיא מנו ליה, וגם הוא נתעלה ברצונו יתברך (ברכות נח), ועל כן מה שייך לומר מילים כאלו, שאם הייתי הולך בדרך זו וכו', היה יכול להעשות דבר זה וכו', או אם הייתי עושה באופן כזה וכו' היה נעשה זה וזה וכו', אל תאמרו זאת, כי הכל מושגח בהשגחתו הפרטי פרטית ולא שייך בכלל דבורים אלו, ואז כשתדעו ידיעות אלו, אף פעם לא תפלו בדעתכם ולא תחלישו את רצונכם ולא תתקרר אמונתכם, כי כשאדם יודע אשר הכל ממנו יתברך, אז לא שייך להצטער כלל, כי יודע אשר הוא נמצא בידו של הקדוש ברוך הוא בעצמו, וזה עיקר השעשוע עולם הבא, כשאדם יודע שהוא אינו לבד בזה העולם, אלא הקדוש ברוך הוא מנהיגו בהשגחה נוראה ונפלאה מאוד, שאז נתבטלות ממנו כל הצרות והיסורים והדחקות, וזוכה לדעת, אשר אין בעיות כלל, אשרי מי שמכניס בעצמו דבורים אלו, וזוכה לדעת, כי הוא יתברך מחיה ומהוה ומקיים את כל הבריאה כולה, ודומם, צומח, חי, מדבר, הם רק כסא להשגחתו הפרטית, כי הכל לכל אלקות גמור הוא, כי בכל תנועה ותנועה שם אלופו של עולם, על ידי זה בעצמו יראה, שאין בעיות כלל, והכל היה רק דמיון, וכל הבעיות שיש לאדם, הן רק מחמת שתמיד חושב שזה תלוי בידו, כאילו אם היה עושה כך וכך וכו', היה נעשה כך וכך וכו', ואם היה הולך למקום פלוני וכו', לא היה פוגש אדם אלמוני וכו', והיה נעשה כך וכך וכו' וכו', ומאחר שהלך בדרך זו וכו', או דבר עם פלוני כך וכך וכו', על ידי זה נעשה כך וכך וכו', וזה עיקר הבעיות שיש לאדם, כי אינו יכול למחול לעצמו, ומזה יוצאות המריבות והקטטות שיש בין אדם לחברו, ובין איש לאשתו ובין אדם לילדיו, ובין אדם לשכניו, הכל מפני שהוציא את הקדוש ברוך הוא מעניניו, שאז יש לו את כל הבעיות, לא כן כשאדם מכניס את הקדוש ברוך הוא בתוך עניניו, ויודע שהוא יתברך מחיה ומהוה ומקים את כל הבריאה כולה, רואה אשר אין בעיות כלל, כי הכל מושגח בהשגחה נוראה ונפלאה ממנו יתברך.