אפשר להעיר משהו? תירצו - תקבלו. תירצו - תדלגו
היום - נעשה מאוד טרנדי "להיגמל מגלוטן". לצערי, אני מוצאת את עצמי, יחד עם שאר חברותי הדיאטניות נלחמת בטחנות רוח, כשאני מסבירה את העובדות, אבל אנשים לא מוכנים לשמוע, כי רבים מחפשים קסמים וקיצורי דרך. אז מי שמוכנה לשמוע וגם להקשיב ורק אחר כך - לקבל החלטות, מוזמנת להישאר. מי שלא- מוזמנת לדפדף אותי. בלי כעסים ו"הארד פילינגז". הגלוטן הוא חלבון שנמצא בחיטה. אלא אם את/ה חולה בצליאק, ואז חסר בגוף האנזים שמפרק את הגלוטן ונוצרת תיסמונת שלמה של סימפטומים חולניים, הגלוטן איננו מזיק לגוף בשום צורה שהיא. ה"אכלנים האנונמיים" הכניסו את ה"גמילה מהלבן", כלומר מסוכרים וקמחים לבנים, שערכם הקלורי מדוד - 4 קלוריות לגרם, אבל בעודפים - הם מצטברים בגוף כשומן. הגמילה איננה מהגלוטן. הגמילה היא מהמתוק, אשר משחרר אנדורפינים במוח. האנדורפינים הם חומרים טיבעיים הקיימים אצל כל אחד ואחת מאיתנו ויש להם מבנה מולקולארי ממש כמו של מורפיום. אנדו=הפרשה פנימית, פינים=אופיום/מורפין. הם מופרשים בכל מיני מצבי תענוג( אחרי פעילות גופנית בעוצמות בינוניות,חיבוק וליטוף נעים - לתת / לקבל, ממבוגר / תינוק, זה לא משנה, כי זה יכול ללכת גם על ארבע או שיהיו לו כנפיים, וכמובן אחרי אורגזמה טובה) ואחד מהם הוא אכילת מתוקים ובעיקר שוקולד. השחור-השחור הטעים הזה משחרר גם סורוטונין במוח, שוב - סוג של חומר דמוי אופיאט, הגורם לתחושה כללית של טוב ורווחה. הגוף והמוח מתמכרים לזה ולא לגלוטן. נ-קו-דה. אכילת המתוקים והקמחים משחררת לנו חומרים הנותנים תחושה ריגעית של מיסוך כאב - פיזי וריגשי, וככל שמתרגלים לזה - רוצים יותר. בעיקר שוקולד. אם כבר גמילה - אז זה מהסימום הזמני הזה. יש כל מיני אמונות תפלות, ושמעתי מהן כמה מצחיקות מאוד היום: 1. הכי הרבה גלוטן יש בעוגות שמרים. טעות! אם אני אעשה שתי עוגות, שתיהן עם אותה כמות סוכר וקמח ושאר חומרים, בשתיהן יהיו קמח וסוכר לבן ורק באחת אני אשים שמרים ואתפיח ואעשה את כל התהליך, לא יהיה שם ולו גרם אחד יותר של גלוטן והגלוטן לא יהיה "יותר זמין". בשתי העוגות תהיה אותה כמות של גלוטן. 2. בקמח מלא יש פחות גלוטן וזה לא ממכר. טעות! בקמח מלא יש אותה כמות של גלוטן. לא מוציאים את הגלוטן בתהליך הייצור. מה כן? יש בקמח מלא שרשראות פחמימנים ארוכות יותר, הן מתפרקות הרבה יותר לאט ולכן נותנות תחושת שובע ורווחה לזמן ארוך יותר (אינדקס השובע / אינדקס גליקמי). יש בקמח מלא גם סיבים תזונתיים שאינם מתפרקים כלל ולכן ערכם התזונתי נמוך מעט יותר. 3. מי שניגמל מגלוטן יורד במישקל ומרגיש מעולה. תיקון: מי שלא אוכל הרבה פחמימות יורד במישקל ומרגיש מצויין. הסבר: הסיפור של הגמילה מהגלוטן שווה בדיוק לסיפור הפרדת המזונות או אכילה לפי סוגי דם ועוד כמה דיאטות כאלו. השורה התחתונה של כל השיטות: הכנסה מופחתת של קלוריות לגוף ובעיקבות זאת - הרזייה ותחושה קלילה יותר (תחשבו אין אתן מרגישות אחרי שתקעתן שתי סופגניות בבת אחת. נפוחות, נכון? זו בערך כמות הקלוריות היומית שתרד אם תחליטו שאתן מוותרות על הגלוטן בתפריט). נניח, שבשוק היו כל מוצרי הצריכה המוכרים לנו ללא גלוטן, בהיצע שווה ובמחיר שווה והיינו עוברים לתזונה זהה למה שאנחנו אוכלים היום רק ללא גלוטן. האם היינו מרזות / מרגישות יותר קלילות/בריאות/חשופות למחלות (כולל יתר לחץ דם, סוכרת, סרטן ושאר מחלות, בעיקר אוטואימוניות)? התשובה היא לא. כי בשורה התחתונה - נכנסו הסוכרים והפחמימות ובעיקר - הקלוריות. 4. עדיף לאכול פירות וירקות, כי אין בהם גלוטן. נכון מאוד. הם בריאים יותר מלאכול עוגות וכו'. אבל גם אם נאכל במקום עוגות / לחם הרבה מאוד פירות וירקות - נעלה במשקל. יש בפירות וגם בירקות סוכר זמין ההופך בעודף לשומן. 5. אני זקוק לתהליך גמילה מהסוכרים והפחמימות. תחושת הגמילה נוצרת בגלל דילול מאגרי הסוכרים הזמינים בגוף. הגוף יודע לעבוד בעיקר על סוכר, אך גם על שומן. מה שאין כך במוח. הוא יודע לעבוד הכי טוב על סוכר בלבד. במצבי דחק - הוא יודע לעבוד על "גופי קטון" - תוצר של פרוק חלבונים. תופעות הלוואי של מיחייה על גופי קטון כמזון למוח דומות לתופעות הלוואי של גמילה לכל דבר: עצבנות, רעד בידיים, איטיות מחשבה, סחרחורות, דיכאון ועוד. זה מה שרואים בחוץ. לא יודעים מה קורה בפנים - הגוף מתחיל לפרק את עצמו מבפנים ובעצם אנחנו מדמים לו מצב של תת תזונה. לכן מי שעושה "גמילה מגלוטן" צריך לעבור למוצרים ללא גלוטן ולא לעבור באופן חד לדיאטה קטוגנית (מבוססת חלבון) ויותר מומלץ - להתחיל בדיאטה מאוזנת, משולבת באימון גופני מתון לפחות פעמים בשבוע. אשמח לעמוד לשרותכן ולענות על שאלות בנושאים אלו.