תשובה
שלום רב,
צר לי שזו הייתה החוויה שלך בפגישה עם דיאטנית. לצערי, לא כולן התקדמו ועשו מעשה לפיתוח וקידום הידע שלהן בתחום התזונה הצמחית והן שבויות במיתוסים חסרי אחיזה במציאות. כמה דגשים וניפוץ המיתוסים של הדיאטנית המדוברת:
1. חלבונים נחותים – חסר אחיזה במציאות, תזונה צמחית המכילה מגוון מזונות צמחיים כולל דגנים וקטניות מספקת את מלוא חומצות האמינו הדרושות לאדם ואינה נופלת מתזונה המכילה מזון מן החי מבחינה זו. בנוסף סויה ומוצריה מכילים חלבון מלא המספק את כל חומצות האמינו החיוניות.
2. ילדים טבעונים/צמחונים – שיעור האנמיה בקרב ילדים ומבוגרים צמחונים וטבעונים אינו גבוה יותר משל שאר האוכלוסיה. בנוסף ילדים צמחונים טבעונים אינם נמוכים או גמדים – המחקרים המעטים שנעשו בתחום מצאו שבהתחלה הם נמוכים יותר אבל הם מפצים על זה בהמשך ובסופו של דבר אין הבדל בינם לבין אוכלי מזון מן החי בני גילם. לגבי פיגור..אני אפילו לא אתחיל, ממש חסר בסיס. חשוב לי לציין שכל דברי מתייחסים לדיאטה צמחית/טבעונית מאוזנת ומגוונת המתאימה לצרכי הילד. דיאטה לא מאוזנת יכולה בהחלט לגרום לכל אחד מהדברים הללו ולכן יש להזהר מדיאטה מקרוביוטית, דיאטות המתבססות בעיקר על ירקות ופירות ודיאטות שאינן מתוספות בויטמין B12 בקרב ילדים צעירים שכן הפגיעה יכולה להיות בהחלט משמעותית.
3. לגבי החוסרים – צריך לראות את בדיקות הדם וכן לבדוק את הצריכה היומית שלך כדי להתאים לך הנחיות. בעקרון מחסור בויטמין D לא קשור לטבעונות או לתזונה – יש כמעט לכולם מחסור.
בברכה
נטלי