תשובה ותודה על ההזמנה
שלום רב,
קודם כל את הדעה שלי לגבי תזונה טבעונית לעומת תזונה מן החי אני מבססת על מחקרים רבים שקראתי וגם על ניסיון אישי בקליניקה. גם אני מתחילת דרכי התרגלתי לשמוע את הדקלומים והנוסחאות הקבועות של בשר לברזל, חלב לסידן ואת זה שצמחונות יכולה לפגוע בבריאות אבל אני מעולם לא האמנתי לדברים והחלטתי לחקור את הנושא יותר לעומק. כשפותחים את המחקרים מגלים דברים מדהימים. לדוגמא לצמחונים ולטבעונים שיעורים נמוכים יותר של סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול בדם, מחלות לב וכלי דם, סרטן מסוגים שונים והשמנה.
דיאטה צמחונית-טבעונית מאוזנת מספקת רכיבי תזונה חשובים – פחמימות מורכבות שמעניקות אנרגיה, סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים שמסייעים בהסדרת מערכת העיכול, שיפור תחושת השובע ואיזון סוכר וכולסטרול, ויטמינים כמו ויטמין C, K , A ומשפחת ה-B, מינרלים כמו סידן, ברזל, אשלגן ומגנזיום ופיטוכימיקלים – אותם צבענים חשובים המצויים בירקות ופירות ומסייעים להפחתת סיכון למחלות כרוניות שונות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן ולהפחתת נזקי הזדקנות. כמו כן מאזן השומנים טוב יותר (שוב אם בוחרים בתזונה בריאה ולא אם אוכלים בורקס, ג'חנון ומלוואח – כולם טבעונים) – התזונה עשירה בשומנים בלתי רווים ודלה בשומן רווי וכולסטרול.
מקור הפער – אנשים רבים פשוט מאמינים באינפורמציה שמועברת להם ומתקשים לחשוב מחוץ לקופסה. לא לכל אחד מתחשק להתאמץ לחפש ולקרוא את הספרות הרלוונטית ולכן בהרבה מקרים פשוט ממשיכים לדקלם את אותם משפטים ארכאים. בנוסף למרבה הצער יש מקרים של אנשים שדבקים בדיאטות צמחיות קיצוניות שמובילות אותם למחסורים. אחר כך גם הם וגם סביבתם מאשימים את התזונה הצמחית במחסורים למרות שאם היו אוכלים מאוזן (ונוטלים B12 כמו שצריך) זה לא היה קורה – פה אני פונה לכולם – קחו אחריות על בריאותכם!
לגבי התגובות – חלוקות. באופן טבעי יש לא מעט אנשים שלא אוהבים את זה,מתנגדים ולא מאמינים בדרך הזו אך מצד שני המודעות עולה ויש גם לא מעט דיאטניות שמגלות עניין ומבקשות ללמוד עוד על הנושא. לשמחתי, אני שותפה היום ליצירת שינוי בקרב אנשי המקצוע בתחומי. כחברה בצוות מוביל של פורום צמחונות-טבעונות של עמותת עתיד, עמותת הדיאטנים בישראל, עשינו כבר השנה פעולות נרחבות להעלאת המודעות של קהל הדיאטנים לנושא כולל – מושב שלם בכנס של עתיד בו חולקו חוברות צמחונות-טבעונות שחוברו על ידי הפורום, קורס צמחונות-טבעונות שמלמד דיאטנים איך לטפל בתחום (מחזור שני בקרוב יוצא לדרך) והפקת חוברת לדיאטנים לטיפול בצמחונות-טבעונות. והזרוע עוד נטויה!
כמה ארוך מקווה שיהיה לך כח לקרוא