כמה מרוויח מגלגל סושי?

gs1234

New member
כמה מרוויח מגלגל סושי?

בכל מסעדה או דוכן שמוכרים סושי, אני רואה בדרך כלל עובדים תאילנדיים שמאיישים את התפקיד.

מהם תנאי העבודה שלהם? האם הם עובדים במשמרות, זכאים להפסקות, מקבלים הסעות ותנאים סוציאליים? וכמובן, מה המשכורת הממוצעת של מגלגל סושי? והאם יש סיבה שרק תאילנדים עושים את זה, ולא ישראלים?

אני אשמח לשמוע מכל מי שמכיר את התחום הזה. תודה.
 

Hinamori

New member
לא מכירה את התחום הספציפי

אבל מכל העובדים הזרים, תאילנדים נוטים להיות הכי מנוצלים, בגלל שהם לא מדברים אנגלית. בתחום החקלאות הם מועסקים בתנאים של עבדות כמעט (משכורת פחות ממינימום, יום עבודה שיכול להגיע ל-18 שעות, בלי תוספת שעות במשכורת, בלי שמירה על הבטיחות. כל זה בניגוד לחוק כמובן, כל עובד בישראל זכאי לאותם תנאים בסיסיים כמונו, גם אם הוא זר וגם אם הוא לא חוקי). אני מניחה שהמצב שלהם במסעדות יותר טוב, כי הם בטח יודעים לפחות קצת אנגלית.

אז הסיבה שרואים רק תאילנדים בעבודה הזאת:
-הם זולים
-אפשר להוזיל את העלויות שלהם עוד יותר אם גונבים מהם. הם לא מכירים את חוקי העבודה בישראל, אז לרוב הם בכלל לא ידעו שמגיע להם משהו. גם ארגוני הסיוע מתקשים ליידע אותם על הזכויות שלהם, בגלל מחסום השפה
-גם אם העובד שלך מבין שגנבת ממנו ודורש את הכסף שלו, אחרי מספר שנים האשרה שלו פגה ויבוא עובד חדש שתוכל לגנוב ממנו שוב

ואני מניחה שהמעסיקים ינמקו את זה ב"אותנטיות".
 

Hinamori

New member
ושכחתי את מי שזה הכי משתלם לו

חברות כוח האדם.
כל עובד שרוצה להגיע לארץ חייב לשלם להן אלפי דולרים של "דמי תיווך". יש משהו כמו 70,000 עובדים זרים בארץ, נכון? תחשוב כמה כסף זה אם כל אחד משלם $4,000. (זו הסיבה שהעובדים הזרים יכולים לעבוד רק 5 שנים בערך, וזו גם הסיבה שלא שוקלים להעסיק את הפליטים בעבודות האלה במקום להביא עובדים חדשים כל הזמן. כל עובד חדש משלם דמי תיווך, פליט - לא).
הכל בניגוד לחוק, וכלום לא נאכף. משרד הפנים מלא במושחתים שמרוויחים מהמנגנון.
העובדים משיגים את הכסף באמצעות הלוואות, והמשכורת בשנה הראשונה שלהם הולכת רק על להחזיר את הכסף. אז בשנה הראשונה שלהם הם לא יתלוננו גם אם גונבים מהם, מפחד לאבד את העבודה.
 

gs1234

New member
מי מטפל במצב הזה?

יש חברי כנסת שפועלים במישור התחיקה נגד חברות כח האדם האלה?
מה עם שגרירות תאילנד? הם לא מעבירים הדרכות לאזרחים שלהן, שיזהירו אותם מניצול וגניבה?

ובמישור אחר - מה עם המוסר? האם משתמע מהדברים שלך שלאכול סושי בארץ זה קצת... לא מוסרי???
 

Hinamori

New member
מילא סושי

מה עם כל הפירות והירקות שגדלים בארץ? זו באמת זוועה. תכנס לאתר של קו לעובד, תקרא על התביעות שהם הגישו. אתה תפסיק לאכול עכשיו עגבניות? :X

מה גם עם כל המטפלות הסיעודיות? אתה יודע שהתחילו להביא את הנפאליות והסרי לנקיות כי הן יותר עניות?

אני לא חושבת שאפשר לברוח מהתעשייה הזאת, בקיצור. זה משהו שיכול להשתנות רק באופן מערכתי.
משרד התמ"ת כן מטפל בהפרה של חוקי העבודה (כלומר החלק של שכר מינימום, זכויות סוציאליות וכו'), כשמגישים אליו תלונה. זה פשוט לא קורה הרבה עם התאילנדים, שוב בגלל מחסום השפה.
חלק מהבעיה הוא גם שאם אתה מגיש תלונה או תובע את המעסיק, ומנצח, אתה מקבל רק את הכסף שמגיע לך. כלומר, המעסיק לא משלם פיצויים. אין הרתעה.
אבל אני ממש לא יודעת אם יש חברי כנסת שעוסקים בנושא הזה. ):
 

האלזה

New member
אני מסכימה, אי אפשר לסכם ניצול בהחרמת סושי

במאפייה מול הבית שלי מעסיקים ילדון ממוצא אפריקאי. לא משנה באיזו שעה של היממה אני עוברת, הוא שם.
במסעדת פועה ביפו מעסיקים גם הם עובדים ממוצא אפריקאי, ואני יכולה רק לנחש למה.
ניצול עובדים זרים הוא בכל מקום, הלוואי והיתה יותר מודעות לכך ויותר מקומות עם תו תקן חברתי, אבל כמו שהמצב כרגע אני לא רואה מה יכול לצאת מהחרמת סושיות.
מה שכן, אפשר לשאול, זה יעורר את המודעות.
בזמן שאתה משלם/ מקבל את המנה שלך, אפשר לשאול כמה שעות ביום הם עובדים שם, להראות שהקהל מודע ומתעניין.
 
T

tapa4ik

Guest
לא יודעת בקשר לתאילנדים

אבל אני מכירה מקרה מאד עצוב שהיו משלמים לסודני שעבד בפיצריה בפיצה וקולה פעם בכמה ימים..
 
T

tapa4ik

Guest
כשסיפרו לי את זה

משטרת ההגירה כבר "טיפלה" במדובר..
תכלס אני לא יודעת מה אפשר לעשות בנידון כי אם הבן אדם מועסק לא חוקית,אין דרך חוקית להוציא אותו מניצול מזעזע,הרי שהרשויות פשוט יקחו אותו לאיזה הסגר או אנאערף..
 

Hinamori

New member
בהחלט יש דרך

גם עובדים לא חוקיים זכאים לפי חוק לתנאים בסיסיים!
אם את שומעת על מקרה כזה שוב (ועל מישהו שעדיין לא גורש
), תשלחי אותם לקו לעובד. יש להם עורכי דין שמאיימים בתביעה על מקרים כאלה.
 

קרקלה

New member
עובדים תאילנדים

המדינה מאשרת העסקת עובדים זרים במקרים ספציפיים מאד. אחד המקרים התמוהים היא במסעדות על טהרת האוכל האתני-אסיאתי, בהם מותר להעסיק פועל זר "בעל מומחיות". מדוע שעובד תאילנדי יהיה טוב יותר בגלגול סושי (כזכור, בכלל מאכל יפני) מעובד לא אסיאתי? אין לדעת. אולי מומחיותו של התאילנדי בהכנת מאכלים יפניים רצה בגנים, כשרון של כל העמים בעלי עיניים מלוכסנות להתמחות בכל אחד מהמטבחים "שלהם". בכל אופן, מתן האישור כרוך בהצהרה על שהיה נסיון ל"איתור טבחים ישראלים", והתחייבות לשלם להם שכר גבוה של 12,000 ש"ח בחודש כשכר בסיס - קשה לי להאמין שאלה תנאי ההעסקה שלהם בפועל.

http://www.piba.gov.il/Subject/Fore... בענף המסעדות האתניות האסיאתיות לשנת 2011.pdf
 

gs1234

New member
תודה

לא יודע, נראה לי שאם היו מציעים לישראלים 12,000 ש"ח בעבודה כזו הם היו קופצים עליה.
 
זה עסק די עצוב

שנוגע כפי שנאמר לפניי בפליטים ובבעיה מערכתית.
מה שכן במסעדות שהן לא רק סושי גם התאילנדים מכינים הכל. אולי רובם לא יודעים את השפה טוב אבל בזמנו כשעבדתי הם דווקא הסתגלו מהר וידעו אנגלית ועברית לא רע. זה כנראה עניין של זמן
אני חושבת שבמישור המאוד כללי זה על אותו עיקרון של טיפים למלצרים, בעלי עסק מנסים להכניס כמה שיותר ולבזבז כמה שפחות.
 
למעלה