הכל שאלה של מינון

בגיל תשעה חודשים, כמו שתינוק יכול להחליף הנקה/תמ"ל בארוחת מוצקים, הוא גם יכול להחליפם בארוחת בקבוק מן הצומח.
לא מדובר על תינוק שרק נולד וזו תזונתו הבלעדית.

וזה בלי להגיד ש:
1. המלצות ואזהרות משרד הבריאות כדאי תמיד לקחת בערבון מוגבל. משרד הבריאות גם הזהיר מפני מגפת פוליו והמליץ להתחסן.
2. תמ"ל הוא מוצר מאוד תעשייתי ומעובד, ובשום גיל לא אופטימלי לתינוק - לדעתי האישית.

משרד הבריאות מציין שיש תינוקות שהגיעו לתת

תזונה בדיוק בגלל תזונה כזאת. בגיל 9 חודשים התינוק לא אמור לאכול את כל הארוחות שלו כמוצקים. אמורות להיות 2-3 ארוחות מוצקים והשאר הנקה. אם ההנקה לא מתאפשרת צריך תמ"ל. נכון שהוא לא האידיאלי ובכל זאת עדיף לא להסתכן ולא להגיע לתת תזונה, ולמחסור בויטמינים שחיוניים לתינוק עד גיל שנה.

ונוס 26

New member
כמה הערות מניסיון

אני מניקה את כולם עד גיל שנתיים וחצי. בבית לא מקבלים שום בקבוק. במסגרת (והם במסגרת עד ארבע מדי יום) כן מקבלים. הבן הראשון קיבל חלב שאוב בבקבוק עד גיל שנה וארבע, ואז (אם אני זוכרת נכון) עברנו למעין תמ"ל ביתי - חלב שקדים/אורז+חמאת שקדים+2 כפות דייסה נמסה+מים חמים), עד שכבר לא היה זקוק לתוספת הזו (כלומר, עד גיל שנה וחצי בערך). הכל היה מצוין.
הבן השני התחיל לקבל בקבוק בגיל תשעה חודשים בערך, ובגלל מחסור בחלב שאוב (לא עמדנו בכמויות הפסיכיות שנוהגים לפטם אותם בגן) הכנו לו או את הדייסה הנוזלית האמורה, לדעתי רוב הזמן הדייסה היתה מבוססת על חלב אם - בקבוק של 150 מ"ל היה מורכב מ70 מ"ל חלב אם, 70 מ"ל מים, 2 כפות דייסה וחמאת שקדים.
בדיעבד, עד כמה שאני יכולה לדעת זו היתה טעות!!!
הילד ירד (!!) במשקל באותה שנה. אני מדגישה הוא לא רק ירד באחוזונים. משך חצי שנה הוא רק ירד במשקל ולא עלה.
בואתה תקופה עקבנו אחרי כמות המוצקים שהוא אוכל בבית ובגן, באיזשהוא שלב המצב השתנה, והוא התחיל לעלות במשקל. בעקרון לא מצאנו סיבה ברורה מה היתה הבעיה. רק בדיעבד הבנו שקיים סיכוי מאד סביר שהוא פוטם בבקבוקים האלה שהיוו תזונה לא מספקת, והם מלאו אותו ובאו על חשבון מוצקים.
אני לא יכולה להוכיח את זה, אבל זה נראה לי סביר. בכל מקרה היה ברור לי שאני לא חוזרת על זה.
כשנולדו התאומות שלנו והתקשיתי לעמוד בכמויות החלב שדרשו בגן ידעתי שאם לא תהיה ברירה אני נותנת להם תמ"ל (מה שלא נגעתי בו מעולם), ולא את התמ"ל הביתי.
צריך לזכור שכשהם מקבלים משהו בבקבוק זה "מפטם" אותם, בבקבוק בשונה מהנקה יש אובר פידינג!, זה עלול לבוא על חשבון ההנקות ועל חשבון המוצקים המאוזנים. התמ"ל על כל מגרעותיו לפחות מכיל את כל מה שהתינוק זקוק לו מבחינה קלורית וויטמינית (כמובן בהנחה שאין פשלות חמורות כגון סיפור רמדיה).
לעניות דעתי, תמ"ל ביתי הוא בסדר אם הוא בא לעיתים רחוקות, כמו שלא נורא אם הילד פעם ב-- לא אוכל כמו שצריך. על בסיס קבוע, משהו שמחליף ארוחה, הייתי מעדיפה תמ"ל ולא מסתכנת.

אגב, בסופו של דבר בזכות שאיבות מסביב לשעון הצלתי להשיג ליטר חלב מדי יממה, וגם התאומות לשמחתי לא נזקקו לתמ"ל. כך שאת כל זה אני כותבת מנקודת מבט של מי שלשמחתה גידלה ארבעה ילדים בלי טיפה של תמ"ל...

ליבו17

New member
מעניין, בדיוק בתהליך

אני פשוט מורידה את כמות החלב שאני מספקת לגן (בהדרגתיות מתונה) בשאיפה שהוא פשוט יחליף את זה במזון מוצק (בן שנה)... אני לא רוצה למצוא לזה תחליפים אחרים ולא תמ"ל. התגובה שלך חיזקה אותי להמשיך בכיוון בלי לנסות להחליף את החלב רק להוריד לאט לאט את הכמויות.

בעיקרון הייתי ממשיכה לספק לגן הרבה חלב, אבל אני לא מצליחה לשאוב מספיק.
אמרתי להם שאם נראה להם שהוא רוצה יותר חלב אז שימהלו אותו קצת במים, אבל אני לא יודעת אם זה רעיון טוב כל כך...

ונוס 26

New member
כפי שכתבתי לך - אנחנו מהלנו במים, ולדעתי זו

היתה טעות.
לי נראה היה שזה בקבוק מלא כל-טוב שרק יעשה לו טוב. חלב אם, שקדיה, דייסה עשירה בויטמינים. אבל חצי מהבקבוק היה מים. הניסיון הוכיח שזו היתה טעות.
נראה לי הרבה יותר נכון להוריד את הכמויות - אם הוא בן שנה אכן עדיף שישלים את החסר במוצקים מאוזנים ובריאים.
ושוב - אני שמעולם לא השתמשתי בתמ"ל - אם הייתי צריכה לחזור על כך עם ילד אחר שלי לא הייתי מכינה שום תערובת בכל מקרה. אם חלב האם לא מספיק, ועדיין יש צורך בתמ"ל בגלל הגן (כי לי נראה שזו בעיקר שטות שלהם הפיטום הזה) כבר עדיף "להרעיל"
עם תמ"ל. כך לפחות את יודעת שמבחינה קלורית וויטמינית הילד מקבל את מה שהוא צריך.
במילים אחרות, חלב אם+מים זה לא תחליף חלב אם!
ושוב, הכל נכתב מנקודת מבט של ניסיון של ילד אחד. אין לי שום ידע מקצועי בנושא. ובכלל תמ"ל דוחה אותי...
אגב, מה הם בכלל ראשי התיבות תמ"ל??

ואם את צריכה, אני ממלאה את המקפיא בסטוק של חלב קפוא. קיים סיכוי סביר שיהיה לי לחלק...

ליבו17

New member
תודה :)

אני גרה בחו"ל.
בכל מיקרה הבנתי את העניין עם המים. אני פשוט אוריד את הכמויות לאט לאט והוא יצטרך להשלים במוצקים.

ונוס 26

New member
אשלח לך צנצנות חלב קפוא בדואר אוויר

לי נשמע נכון להוריד כמויות - אבל יכול להיות שלאחרות יהיו רעיונות נוספים.
בהצלחה
אגב - בעיני אין שום סיבה להתאבד על חלב שאוב בגיל שנה, אבל אם תרצי, יש לי שלל עצות להגברת כמויות השאיבה. אני מנוסה בשאיבה לתאומות, והיו תקופות ששאבתי עבורן ליטר חלב, כך שפתחתי שיטות למכביר...

נדחפת עם שאלה

ליטר זה אומר 500 מ"ל ליום לאחת?? לכמה ארוחות זה?
הבת שלי בת חצי שנה והמטפלת נותנת לה 100 בכל ארוחה, אחרי המוצקים. הייתי בטוחה שזה יורד ומשתפר עם הזמן ושתוך חודש אני אוכל להפסיק לשאוב בעבודה.
מתי מוצקים מחליפים לגמרי שתי ארוחות? (יתר הארוחות בהנקה מלאה)

ונוס 26

New member
כן, כל אחת הזדקקה ל450-500 ליטר

לדעתי, הצורך בחלב שאוב משתנה לפי המטפלת יותר מאשר לפי התינוקת.
בעקרון כן, כמות החלב השאוב צריכה לרדת בהדרגה וקרוב לגיל שנה כבר אפשר להסתדר במשך היום בלי שום תוספת חלב או עם תוספת קטנה.
אצלנו בבתי התינוקות הן די מפטמות את התינוקות, נותנות להם 150 ואפילו 180 או יותר בכל ארוחה, גם בגיל 9 חודשים ויותר. זה מיותר לחלוטין, אבל הן מסרבות להבין שהעובדה שהתינוק ממשיך לבקש את הבקבוק ומסיים הכל לא מוכיחה שהוא רעב אלא רק שהוא נהנה מהשתייה מבקבוק (במיוחד אצל יונק).
הייתי זקוקה לכמעט ליטר חלב לשתיהן יחד עד שהן היו בנות 8-9 חודשים בערך, כיוון שהן לא אכלו הרבה מאד מוצקים, ונתנו להן שלושה בקבוקים ביום, כל בקבוק של 150.
אין לי ניסיון עם מטפלות, אבל אני חושבת שכיוון שזו מטפלת ולא גן יהיה לך קל יותר לוודא שהיא תעשה מה שאת רוצה ולא מה שהיא רוצה, כך שתוכלי לוודא שהילדה אוכלת מוצקים כמו שצריך ופחות חלב שאוב. בעקרון, למיטב ידיעתי, אם בגיל חצי שנה הילד אוכל ארוחת מוצקים מלאה במסגרת ובבית יונק מלא הוא לא חייב לקבל השלמה של בקבוק.
בהצלחה

צימעס

New member
אכן ענין של קוספציה

אם מפרקים את כל המקומות בהם צורכים מוצרי חלב, אפשר לראות שבמקום כל אחד מהם בנפרד ניתן לספק ארוחה/מנה מזינה אחרת, ולשבוע.

ממרחים - יש טריליונים אחרים - מבוססים על קטניות, על אגוזים, על עלים, וכמובן טחינה שהילדים שלי התחילו לאהוב פחות או יותר כשאני הפסקתי לאכול גבינות.
פשטידות - אני די ויתרתי עליהן כשהפסקנו לצרוך מוצרי חלב, אבל אפשר גם בלי.
החלב של הקפה - טוב, זה באמת מבאס והיה לי הכי קשה. בסופו של דבר, אחרי שנים של שימוש בחלב רק לצורך הזה, ויתרתי על קפה. (קקאו, לעומת זאת, אני שותה בלי חלב).
מאפים (עוגות, פאנקייקס) - מיצתפוזים/תפוחים יעשה עבודה לא רעה במקום יוגורט.
דייסה - זה עובד גם על רק מים.
קורנפלייקס - מזמן אין בבית. זה מבחינתי חטיף ולא אוכל.

אנחנו כן צורכים ביצים ובשר.
וכשממש מתחשק, אז מוצרי חלב צאן - למרות שגם לגביהם אני מרגישה שעדיף שאמנע.

goldyle

New member
במקום ביצים

רסק תפוחי עץ עובד מעולה בעוגות בחושות!
במקום 2 ביצים אני שמה קופסא קטנה של רסק, זה קצת פחות מ 120 ג' אם אני לא טועה
שימי לב שאת קונה רסק לא ממותק
בהצלחה!

אני שמה סילאן במקום הסוכר

מאחר שאני לא רוצה מתוק מדי אני שמה בערך רבע כוס סילאן. במקום ביצים ניתן להשתמש ברסק תפוחים.

למעלה