שלב שלב (הסבר ארוך ומפורט בפנים)
קודם כל מזל טוב
צאי מנקודת הנחה שאין חובה לעשות כלום, זה הגוף שלך, וההריון שלך, כל השאר יכולים לתת דעות והמלצות, וזה כולל גם את הרופאים.
עד כמה שידוע לי, ענייני המוצא רלוונטיים רק לבדיקות הסקר הגנטיות שכבר מאחורייך, אגב, אם עשית אותן מזמן שווה לבדוק אם לא נוספו עוד כמה מאז, אני עשיתי את כל מה שהוצע לאשכנזים ב-2008 ונוספו לי עוד 1 או 2 כשהחלטנו להתחיל לנסות באמצע 2011.
סיסי שליה זו בדיקה חודרנית שלא כולן עושות, אני אבל במקומך הייתי קוראת קצת ומתייעצת לפני שהייתי רצה לעשות אותה (אם יש סיבה רפואית זה משהו אחר, אבל לא כתבת על שום נסיבות חריגות).
סקר שליש ראשון ושליש שני למיטב הבנתי כולל את סקירות האולטראסאונד שמקובל לעשות לפחות אחת מהן או את שתיהן.
בגלל שכתבת סקר ביוכימי אני מתחילה לחשוב שאולי זה כולל גם את בדיקת הדם של החלבון העוברי (שאפשר לשלב עם בדיקת שקיפות עורפית לקבלת תוצאות מהימנות יותר).
לעניינך - השלב הבא אצלי אחרי הדופק היה בדיקות דם ושתן רגילות (בנוסף לדברים שתמיד בודקים הפעם מוסיפים גם סוג דם, נוגדנים וכל מיני דברים שרלוונטיים בעיקר להריון).
אחר כך מקובל לעשות בדיקת שקיפות עורפית שזה אולטראסאונד שלרוב עושים דרך הקופה אצל רופאים מסויימים שמומחים בזה (לכללית יש רשימה לפי עיר במוקד *2700) ורצוי לתאם כמה שיותר זמן מראש, כנ"ל לגבי סקירות.
במקביל (רצוי באותו יום או למחרת השקיפות) אפשר לעשות בדיקת דם ראשונה של חלבון עוברי, אני עשיתי במעבדות זר מה שנקרא INTEGRATED, זה אומר שהתוצאות מגיעות רק אחרי בדיקת דם נוספת שעושים כחודש מאוחר יותר, אבל הן אמורות להיות מדוייקות הרבה יותר מבחינה סטטיסטית (95% או משהו כזה, במקום 75% אם אני זוכרת נכון).
כשתגיעי לשלב הזה עוד חודש-חודשיים אני מניחה שכבר תהיי יותר בעניינים ותחליטי אם את עושה סקירות, ואם כן אז האם בפרטי או דרך הקופה, ואחת או את שתיהן, כנ"ל לגבי דיקור מי שפיר ועוד מליון ואחת דברים שאפשר לבדוק אם רוצים.
חשוב שתדעי שממש לא כולם עושים את כל הבדיקות, וגם אם רופא אחד המליץ לך על משהו שנראה לך מיותר או מסוכן, זכותך המלאה לקבל חוות דעת שניה ובסופו של דבר להחליט בעצמך...
לי היה סיכון שנוי במחלוקת לתסמונת דאון, מתוך חמישה מומחים שראו את התוצאות ארבעה (פרופסורים בכירים כולם!) אמרו לי שאין צורך בדיקור, ודווקא היועץ הגנטי של הכללית בת"א אמר לי בדיעבד שהוא היה ממליץ על דיקור אבל זה כבר לא רלוונטי וטפו טפו טפו בבדיקות שלנו אין סימנים שהם טעו (הייתי אצלו בלי קשר, בהערכת משקל, בשבוע הרבה יותר מאוחר, והוא הציץ על הבדיקות אחורה...).
אני עשיתי עד עכשיו את כל הבדיקות הלא חודרניות, כלומר כל מה שלא כרוך בסיכון לעובר שלי ולי, שקיפות, חלבון עוברי Integrated, שתי סקירות, הערכות משקל (בשליש האחרון) ומעקב אחת לחודש שמגיע לך מהקופה (גם אצל אחות ליווי הריון וגם אצל רופא נשים).
לגבי מה ששנוי במחלוקת (בעיקר סיסי שליה ומי שפיר) אני בחרתי לוותר אחרי שקיבלתי את התוצאות של השקיפות והסקירות (כל אחת בשלב הרלוונטי לעניינה), אבל כאמור, זה תלוי בתוצאות שקיבלת, ובגישה שלך, יש כאלה שבודקות הכל ומוכנות להסתכן כדי לוודא שהכל בסדר, אני לא אחת מהן.
בהצלחה ושיהיה לך הריון קל ותקין!