ממממ.. אמרתי "ננסה, תשברי קצת את הראש נו."
אני אתחיל ואומר שאני לא ממש יכולה להרשות לעצמי לפרש את השירים של עברי לידר, כי אני לא חושבת שאני באמת מבינה את מה שמסתתר מאחורי כל מילה, זה מתסכל מצד אחד ומרתק מצד שני, שמאחורי כל מילה, אימרה, משפט, מטפאורה או דימוי מסתתרת משמעות.. נסיון להגיד משהו. וזה לא רק בשירים של עברי זו גם דרך הביטוי שלו בשיחה קולחת ויומיומית.. הוא משתמש בדימויים ובדרך ביטוי מאוד מיוחדת וייחודית רק לו. אז קצת קשה לי לרדת לסוף דעתו, אם בכלל.. גם כשאני מרגישה שאני מתחברת לשירים של עברי, למילים.. אני לא תמיד מבינה איך או למה.. זו פשוט הרגשה. ועכשיו בקשר לשיר "לאונרדו" אני רוצה להתחיל עם הלחן: אני חושבת שחלק בלתי נפרד משיר, זהו הלחן שלו. הלחן מקנה את האווירה בשיר, מכוון את הרגשות של המאזין.. הלחן בשיר הזה הוא לחן מאוד שלו, מאוד רגוע.. מקנה אווירה של בטחון ושלווה.. לדעתי. לחן שאפשר לשמוע אותו בלי להתייחס למילים ופשוט לשקוע לשינה עמוקה עם חיוך של בטחון על השפתיים.. אני יכולה לדמיין את עצמי רצה בשדה של פרחים עם המנגינה הזאת ברקע.. בפזמון, הלחן, התופים, הקצב.. מגיעים לשיא מסויים.. אולי זה באמת מרכז השיר. ומנגד, כששומעים את המילים "מוות" ,"אקדח", "מהיר" ,"כואב", "לפחד", "עצוב", "חורף".. אלו מילים קודרות שמסמלות ריחוק ואפרוריות.. דבר שדי נוגד את הלחן.. אולי הלחן הכובש והלבבי זו הדרך של הדובר[מסופר על לאונרדו בגוף שלישי], לגרום לאנשים כן להקשיב מה יש ללאונרדו להגיד.. שלא ירתעו ממנו ישר כששומעים את השם שלו , הרחוק, הלא מזרחתיכוני.. כמו שהתחלתי ואמרתי, אני לא חושבת שאני במקום שאני יכולה או מסוגלת לפרש את השירים של עברי.. אבל יש כן משהו שקרץ לי: השם של השיר "לאונרדו" זה שם כ"כ לא ישראלי, שם לא מקומי, כשכששומעים אותו הוא דורש התייחסות מסויימת, וישר מבינים שהוא "אאוטסיידר", הוא לא רגיל כמו "אבי", או "גלעד".. אז אותי זה זורק למקום של סיטואציה שהיא מצד אחד שייכת לבן אדם רחוק, שקוראים לו "לאונרדו" , רחוק מכאן.. ומצד שני, "אהבה", "יומולדת", "קיץ" "קולנוע"... אלו דברים ששייכים גם לי.. שגם אני חווה, שהם חלק מהמציאות שלי.. כך שיש ריחוק וקירוב בשיר, סוג של יחס אמביוולנטי.. לאונרדו רוצה ללמד אותנו מהנסיון חיים שלו, שם רחוק.. עם כל מיני אמרות מפציצות שלא ממש יוצא לי להתקל בהן ביום יום שלי: "מוות בטוח זה מוות מהיר" , "הלב לא צריך לנוח" , "תזכרו שיש אנשים קצת יותר חלשים".. אסכם ואומר שבעיניי זה שיר מרתק שכשחושבים על זה טוב טוב כל פסיק וכל מילת קישור אם נוסיף או נשמיט אותה, יכולה לגרום לדברים להראות או להשמע אחרת.. זה כל הקסם