Ho Lord i gut the Blues

melancholy man

New member
Ho Lord i gut the Blues

"הרבה אנשים חושבים שהם יודעים מה זה בלוז", אמר פעם סאן האוז הגדול, "אבל אני יודע מה זה בלוז, בלוז, זה מה שקורה כשגבר ואישה נפגשים וקורה משהו מיוחד, ואני מומחה בבלוז, כי התחתנתי והתגרשתי כבר חמש פעמים". וכן, בלוז זה המוסיקה של מערכות יחסים, זה סוער, זה מלא ברגש בתשוקה, במצב רוח נכון, זה זמח ומלא אנרגיה ובמצב רוח אחר, זה הכי איטי ועצוב שאפשר, כי בלוז, יותר מכל סגנון אחר, זה המוסיקה של הרגש, רגש נטו. ביום כמו היום, אחרי שעוד פעם, נפלתי עוד פעם נתתי לעצמי לסכן את הלב, אחרי שכבר הבטחתי לעצמי שלא עוד, ועוד פעם גילתי ש"זה לא אתה זה אני" (מתי לעזעזל זה כבר יהיה אני??) אין כמו הבלוז בשביל לבכות קצת על השמיים ששינו צבע הציפורים שפתאום התחילו לצייץ ועל מאה השנים של בדידות שעוד יבואו. המסע הזה לבלוז, הוא בעצם סוג של מדריך הכרות קצר לאביו מולידו של הרוק, אפשר להרכיב רשימה של מאה אלבומים כאלה, אפשר בקלות, להרכיב רשימה של אלף, אבל זה לא פורום בלוז, אז אנסה לתת עשר אלבומים, של אומנים שונים, שהם בעיקר טעימות קטנות ממוסיקה גדולה ואיזשהו מדריך לטרמפיסט בעצבות. נתחיל את מסע הדמעות, עם אלברט קינג הגדול והאלבום Live Wire/Blues Power, אלברט קינג, אחד משלושת המלכים של הבלוז (יחד עם בי בי המוכר הרבה יותר בעיקר לקהל הלבן, ופרדי קינג), הוא אחד הגיטריסטים הכי חשובים והכי מרגשים של הבלוז, אם תחשבו על סולו גיטרה ארוך ואיטי, של כמעט כל גיטריסט שאתם מכירים, תגיעו בסוף לאיזה צליל שיזכיר לכם מאוד את בי בי קינג, אצל כמעט כולם, כי אלברט קינג הוא אחר, קודם כל, טכנית הוא מנגן הפוך (שמאלי שמנגן בגיטרה ליד ימין בלי להפוך את המיתרים), כך שתמיד יהיה משהו שונה בנגינה שלו, מעבר, קינג הוא אחד האומנים האלה, שכל צליל שהוא מפיק יוצא ממקום עמוק בנשמה שלו, זה הרבה יותר ממלאדיות או מקצבים, זו נשמה טהורה. האלבום הזה, הוקלט כולו בפילמור ב 68, באחת ההופעות היותר טובות שהמקום המיתולוגי הזה ראה, אלברט קינג בשיאו, עם 6 בלוזים מהיותר טובים, שנעים בין בוגי סוער, לבלוז הכי עצוב ששמעתם בחיים, מה שמדהים אצלו, שהוא מצליח להוציא מהגיטרה שלו, סולאים כל כך ארוכים בלי ליפול לתוך קלישאת גיטרה אפילו לשניה. מדהים. נמשיך את המסע, במקום בו הבלוז הוליד את הרוק אנד רול בעצם, באולפני צ'אס בשיקגו, האיש המרכזי, מבחינה מוסיקלית בצ'אס היה המפיק וכותב השירים ווילי דיקסון, והאלבום הנבחר, הוא האוסף המצויין: Willie Dixon- The Chess Box, קופסת הצ'אס, הוא סידרה של אוספים שהוציאה MCA' ומוקדשת לאמנים הגדולים של האולפן המיתולוגי משיקגו, בין האומנים האלה, נמצאים מאדי ווטארס, ג'ון לי הוקר, ליטל וולטר ובוב דידלי (ולחלקם נגיע בהמשך) אבל עם כל הגדולה של השמות האלה, הם כנראה לא היו מגיעים לאן שהגיעו ללא דיקסון, אחד מגדולי כותבי השירים של המאה הקודמת, הצצה לשירים באוסף הזה: Spoonful, Hoochie Coochie Man, Little Red Rooste והרבה אחרים, תגלה כמה חשוב האיש ואיזה שירים מדליקים הוא כתב. רוב האלבום מורכב מביצועים של אחרים (אלה שהזכרתי למעלה ועוד כמה ענקים) ורק חלק קטן ביצועים של האיש עצמו (חלקם הופיעו כאן לראשונה) הסך הכל, נותן מבט סוער ומדליק במיוחד לבלוז של שיקגו, זה שהצית את דימיונם של כל ענקי הרוק ושעיצב את איך שמנגנים רוק אנדל רול מלונדון ועד מאמפיס ועד תל אביב ובואנוס איירס. Junior Wells- Hoodoo Man Blues כשהוא חמוש בבאדי גאי ובלהקת לווי מעלת עשן, ג'ונייר וולש הוציא מעצמו אי שם ב 1965 את אחד מהאלבומים האלה, שיותר משהם טובים לכשעצמם (ואל תטעו מדובר באחד מאלבומי הבלוז הטובים בכל הזמנים) הם איזה מייצג היסטורי של תקופה מוסיקלית, ממש שומעים באלבום הזה, את הבר מלא העשן, את התשוקה הבוערת בקהל, את הוויסקי ואת והסקס וכן,, את העצבות המובנית בכל העניין, זו שקוראת כשגבר פוגש אישה ויש בינהם משהו, זה חושני והרסני באותו הזמן, בגלל אלבומים כאלה אנחנו בעצם שומעים מוסיקה. Howlin' Wolf- The Real Folk Blues/More Real Folk Blues טוב אז קודם אני חייב שהסיבה שדווקא האוסף הזה נמצא כאן, הוא פשוט כי הוא היה הכי קרוב למחשב כשהתחלתי לכתוב, ואם עוד קצת להודות על האמת, אין שום קשר בין האוסף הזה לפולק, השם נבחר פשוט משום שהחברה בצ'אס חשבו שזה יעזור עם החברה הלבנים שגילו את הקאנטרי בלוז בשנות השישים וחשבו שהוא פולק, האמת היא שזה אלבום בלוז חשמלי מחשמל מאין כמוהו ומייצג לא רע של אחד המבצעים הכי טובים של הבלוז בשנות החמישים והשישים, כל כך נשמה יש בקול של וולף שזה פשוט בילתי נתפס. Bo Diddley- Chess Box הדבר היחיד שחשוב שתדעו על בו דידלי, זה באמפ באמפ באמ באמפ באמפ.. כן כן, המקצב הזה, שכל כך מזוהה עם בו דידלי עובר לאורך השנים בכמעט כל שיר רוק אנד רול בסיסי, דידלי עצמו, לא זכה להמון להיטים, אבל כמעט כל דבר של באדי הולי, הסטונס המוקדמים או כל אחת מאלפי להקות הגארז' ואחר כך סתם להקות רוק בסיסי נשמע כמו איזושהי גירסא לדידלי ואם חשבתם שבלוז זה משהו עצוב, תשמעו קצת בו דידלי ותתחילו לרקוד לצלילי הבאמפ באמפ באמ באמפ באמפ..

melancholy man

New member
חלק שני

ואחרי עיצובי הגיטרה של אלברט קינג והבלוז של שיקגו (יש עוד שניים משם שיזכרו, אל תדאגו) אבל ללכת קצת old school לאלה שהיו ענקי הבלוז, כשהלוז היה בעיקר קטע של מועדונים לשחורים בלבד, ושאף אדם לבן לא שמע את זה בכלל. Big Bill Broonzy- In Chicago 1932-1937 באחת הפעמים שאריק קלפטון נשאל מה גרם לו להתחיל לנגן גיטרה הוא אמר, שהוא שמע במקרה ב BBC כשהיא בן 12 או משהו כזה את ביל ביל בראונזי ומאז הוא במעיין מסע בעקבותיו לגלות את הבלוז שבתוכו, אז אף אחד מאיתנו לא קלפטון, אבל כמו שקלפטון יודע, גם אף אחד אחר הוא לא ביל בראונזי, אחד הקולות היותר מקוריים שעולם הבלוז של שנות העשרים והשלושים הוציא, אדם שההשפעה שלו על כל מה שנעשה אחריו כל כך גדול שפשוט אי אפשר לאמוד אותה, אבל יותר חשוב מזה, ההשפעה שלו על החיים של כל אחד ממאות האלפים שגילו את המוסיקה שלו בעשרות השנים שערו מאז, היא לא פחות בילתי נתפשת. בראונזי יחסית לאלו שהזכרתי למעלה נשמע ישן ויש להקלטות שלו את הצליל המעפאן הזה של תקליטי בלוז ישנים משנות השלושים והעשרים (אם כי, כמו אצל אחרים בחלק מהמקרים הצליחו לנקות את הסאונד, אישית, ברוב המקרים אני עדיין מעדיף את הצליל הישן הזה שמכיל בתוכו את רעש המחט על הויניל) וגם הנושאים שלו, כמו שמתאים למי שנולד לאיש שנולד על גדות המיססיפי בסוף המאה ה 19, לקוחים מעולם הכפר השחור בדרום ארה"ב, ולא מעולם הבארים של הערים הגדולות, אבל זה בעצם סוד הקסם שלו, אם תתנו לביג ביל הצ'אנס ואם תתגברו על איך שזה נשמע בתחילת שנות האלפיים, תגלו אומן ענק שישנה את חייכם, לא פחות. Blind Lemon Jefferson- Classic Sides האמת הייתי מעדיף להמליץ על איזה CD אחד של האומן הענק הזה ולא על בוקסה מרובעת וזה לא שאני ממליץ על בלינד למון ג'פרסון כי ברור שהוא יתחבב בקלות על מי שמאזין לו ב 2007, המבטא שלו קשה להבנה היום, הסאונד מוזר ואיכות ההקלטה (גם אם משופרת להפליא) עדיין קשה מאוד, אבל האוסף הזה, הוא עדיין הדרך הכי טובה להכנס לא רק לעולמו העצוב של בליינד למון ג'פרסון, אלא גם הדרך הכי טובה להכנס לעולם של ענקי בלוז מהדרום של תחילת המאה ה 20. לא יכול להיות ספק שחייו של מוסיקאי שחור בדרום ארה"ב חמישים שנה אחרי מלחמת האזרחים לא היו קלים, יש לי עוד פחות ספק שבטקסס היה קשה במיוחד, אבל להיות גם מוסיקאי שחור בטקסס וגם עיוור, זה כנראה מתכון בטוח לעצבות ואולי המקום הכי אמיתי שממנו נולד הבלוז, לכן כנראה, יש כל כך הרבה יוצרים עיוורים מהדרום וג'פרסון הוא ראש וראשון בהם לא רק משום שהוא זמר ויוצר הבלוז הראשון, שזכה לאיזושהי הכרה מסחרית המיידית בה הוא פעל, להבדיל מזמרות ששרו בדרך כלל חומרים של יוצרים אחרים (אם תרצו, למון ג'פרסון הוא ה"סינגרסונגרייטר" הראשון), אלא בעיקר בגלל שג'פרסון היה אמיתי וכואב נטו ועכשיו נחזור במסע לשיקגו שאחרי המלחמה עם שני השמות הגדולים באמת של התקופה, אלו שהמוסיקה שלהם משלבת גם את הבלוז הכפרי של המיססיפי וגם את הצלילים החשמליים של העיר הגדולה. Muddy Waters- Muddy "Mississippi" Waters Live [Deluxe Edition] לא לא, זה לא האלבום הכי טוב של מאדי ווטארס הגדול, לא זה אפילו לא אלבום ההופעה הכי טוב של האיש הגדול של השיגקו בלוז, אבל מה, מאדי ווטארס כל כך טוב שפשוט לא משנה מה תבחרו ואלבום ההופעה הזה (גרסת דה לוקס מהודרת ויפה במיוחד להופעה קלאסית משנות השבעים) עשוי ומקופד כל כך, שאני פשוט לא מוצא למה לא להמליץ עליו. מאדי ווטארס הוא הכוח המניע ונער הפוסטר של השיקגו, מי שגדל במסיסיפי השכיל טוב מכולם לאחד את הבלוז הכפרי והחשמלי, שני הגוונים האלה חיו כל כך טוב ובשלום אצלו, שהוא הצליח להתיך אותם זה בזה עד שיצר את סגנון המאדי ווטארס שלו, שעד היום תמצאו לו עדות בכל אלבום רוק עם גיטרות כבדות במיוחד ובכל שיר מיוזע וסקסי, כי אם יש משהו שאפשר להגיד על המוסיקה של מאדי ווטארס זה שהיא hard cure של זיעה וסקסיות נשפכת יחד עם המנה הנכונה של העצבות המובנות הזאת, נו אתם יודעים, יש לו את הבלוז.. John Lee Hooker- The Very Best of John Lee Hooker אזהרה: ג'ון לי הוקר ממכר! כל מה שאתם צריכים על רוק אנד רול, תמצאו ב boom boom boom של ג'ון לי הוקר, כמה שזה פשוט, כמה שזה חזק, כמה שזה פאקינג רוק אנד רול! שנים של אנשים לבנים מנסים הכי חזק של שהם יכולים לא מגיעים לעשרית מזה, את כל השאר ששי לכם ללמוד, תקבלו מ boogie chillin' או ממלך הנחשים הזוחל (תרגום גרוע, תתמודדו...), בסוף היום, ג'ון לי הוקר, זה הדבר האמיתי, הוא חזק, הוא אפל, הוא פרוע, הוא cool והוא הכי מדליק שיש. הקרירה של ג'ון לי הוקר, כאמן מקליט התחילה בשלהי מלחמת העולם השניה והסתיימה קצת לפני מותו ב 2001, קשה לחשוב על מישהו שפעל כל כך הרבה זמן והצליח לאורך כל כך הרבה שנים להשאר בטופ של הביזנס, אפילו הרולינג סטונס יכולים לקחת ממנו שיעורים באיך להזדקן בכבוד (ובטח כל השאר), גם האוסף הזה אגב, הוא דיי מקרי, פשוט לא פגשתי אלבום או אוסף של ג'ון לי שלא היה טוב, נדמה לי שהיתרון של זה הוא שקל להשיג אותו ואם לא, אז כל אוסף אחר יתאים הייטב. וכמובן סליחה ומחילה מאהובי, סאן האוס, ביבי קינג, סקיפ ג'יימס, רוברט ג'ונסון, מאג'יק סם... אבל אתם יודעים מה? אולי נעשה מזה משהו שבועי או משהו, נראה. בכל מקרה, תרגישו חופשי, להעיר, להוסיף וכו', יאללה אחרי כל הבירות של האירים שעפו כאן בזמן האחרון, הגיע הזמן ל soul food וקצת וויסקי טוב לא?

../images/Emo45.gif../images/Emo45.gifתודה רבה

אני בעד משהו שבועי, בטוח אלמד מזה הרבה. ומשהו משלי. Mississippi John Hurt - 1928 Sessions אני בטוח שהמלנכולי היה מזכיר אותו בפעם הבאה אם לא הייתי אני מוסיף אותו, מהסיבה הפשוטה שהאלבום הזה הוא אחד מהאלבומים המשמעותיים יותר של אחד האמנים המשמעותיים ביותר בהתפתחות של הבלוז ומאוחר יותר בהתפתחות של הרוק. איך שלא תסתכלו על זה מיסיספי ג'ון הארט היה גיטריסט מהשורה הראשונה, והאלבום הזה, שאוסף הקלטות של הארט משנת 28, מסביר טוב מאוד למה כוונתי. מה שהארט מצליח לעשות עם הגיטרה הקלאסית שלו, אפילו מעבר לסאונד התקליט הגרוע, עדיין נשמע מדהים והכל בפשטות ואפס אגו, מה שלמעשה מאפיין ומתלבש על סגנון השירה והשירים שלו. הארט והגיטרה שלו לוקחים אותנו למקום אחר ורחוק מפה, מספרים לנו על הרהורים וסיפורים של אדם מן השורה בכפר קטן איפשהו בדלתא של המיסיסיפי לפני הרבה מאוד שנים. מה שמדהים פה שכשאתה שומע את האלבום אתה באמת שם, איתו בתרבות אחרת בעולם אחר ועדיין מתחבר לכל מילה ומילה, לכל צליל וצליל, והקול החם והפשוט של הארט משאיר את הציניות בחוץ ואומר לך: כן אתה באמת שם.

melancholy man

New member
../images/Emo45.gif בהחלט Mississippi John Hurt

מהיותר גדולים, אבל כמו אצל הגדולים באמת, בחירת אלבום ספציפי במקרה הזה, הוא קצת קשה, האופציה היא בין להשקיע שעות בבחירת האלבום (או האוסף) הנכון, או סתם לבחור את הדבר הראשון שאתה מוצא, בעצם גם במקרה של מיססיפי ג'ון הארט, הבחירה כל כך קשה שפשוט בוחרים את מה שקרוב ונשמע סביר. בקשר לעניין שבועי, חשבתי אולי עדיף שפעם בשבוע, מישהו יציג תחום אחר שקשור בעקפין לנושא הפורום (ג'אנרים קרובים, ג'אנרים ברוק שהגיעו קצת אחרי השנים שלנו, סצנות מוסיקאליות שלא מזכירים כאן וכאלה) אני כמובן מוכן לקחת דברים שקרובים לליבי, אבל האם יש עוד מתנדבים? אפשר לארגן ככה איזה רשימת אלבומים אלטרנטיבית.

pasteran

New member
מצוין תודה

סופסוף אני מתחיל לחקור את שורשי הרוק כך שההמלצות שלך מתאימות לי מאוד

psychodoodle

New member
תודה ,זה בהחלט מענין

אבל את הבלוז השחור והשורשי יותר ,כנראה שיצא לי לחקור לעומק רק בגלגול הבא . אני קיבלתי את הבלוז דרך קבוצת הלבנבנים המופלאים שפעלו בבריטניה בשנות השישים (פליטווד ,אלוין לי ,love sculpture ועוד הרבה אנשים טובים אחרים) .משום מה "ביזבזתי" יותר זמן על מוסיקאים שחורים מהסוג של אוטיס רדינג ,ג'יימס בראון ובוב מארלי ,לא יודע למה אבל ככה יצא . אפילו את Lightnin' Hopkins אני מכיר יותר טוב מחלק מהרשימה שנתת ,אבל בהחלט מכיר את הקלאסיקות ,פשוט רק בביצועים של אחרים. בתמונה המצ"ב האלבום היחיד של אלברט קינג שיש בבית ,מאד מומלץ !

גם אני

לצערי, לא יכול להקשיב לבלוז השחור ו"האמיתי", אני חולה על בלוז רוק, הגיטרה החשמלית היא מה שעושה לי את זה הכי הרבה, אני לא יודע למה אבל אני פשוט לא מוסגל לשמוע את מאדי ווטרס וחבריו, כנראה לא עובר אצלי את מבחן הזמן וגם לא כל כך מעניין.
מי יודע אני עוד צעיר, My time is gonna come... אגב ביבי קינג הוא יוצא דופן בסיפור.

Papito

New member
גיטרה חשמלית עושה לך את זה

ומאדי ווטרס ואלברט קינג וחבריהם לא? משו משובש אצלך, אתה חייב לבדוק מה נסגר איתך. בנאדם זה המוזיקה האמיתית. אל תתחיל לשמוע רוברט ג'ונסון ואלמור ג'יימס וסקיפ ג'יימס ושות' אבל תתקדם עם השנים לכיוון היותר חשמלי של מאדי ווטרס למשל ואתה תרביץ לעצמך על מה שהפסדת. מצד שני אני ממש מקנא בך שעדיין לא נחשפת אליהם ומחכה לך הריגוש של ההתחלה

melancholy man

New member
שום דבר לא משובש

לא תמיד הצליל השחור הכל כך hard cure מדבר לכולם, בכל מקרה, למי שגדל על רוק לבן או בלוז לבן, לבלוז האמיתי, יש טעם קצת משונה, אבל מי שמתרגל ומתאהב לא יעזוב את זה כבר.

למעלה