הסתייגות
אני משער שהתופעה של אנשים שהתקבלו לאחד מה-top 5 התקבלו לכולם אולי יותר נפוצה. יש המון דמיון בתהליכי הקבלה, הקריטריונים וכו' בכולם, ומדובר גם במחלקות די גדולות, מה שגם משפיע. אבל באופן כללי זה לא בהכרח נכון בהתייחס לרשימה, וכן יש אקראיות בתהליך. בגלל זה תמיד ממליצים כן להרשם ל-5-10 אוניברסיטאות ולא רק לאחת או שתיים.
הזכרתי פעם את התהליך של הקבלה כפי שאני מכיר אותו אצלינו, ואת החלוקה לשלוש ערימות של מועמדים: אלו ש"מומלץ לקבל", אלו ש"אפשר לקבל" ואלו ש"מומלץ לדחות". המועמדים שנכנסים לקטגוריית ה"מומלץ לקבל" אלו המועמדים החזקים שהאפליקציה שלהם חזקה בכל התחומים: ציונים, GRE, המלצות, הצהרת כוונות. אלו בדיוק המועמדים שיתקבלו כמעט לכל מקום ולמזל תהיה פחות השפעה. אני משער שב-top-5 השיעור של מועמדים כאלו יהיה הגבוה ביותר. המצב שונה למי שהנתונים שלו מכניסים אותו לערימה השניה, כלומר הנתונים שלו די טובים וחלקים מהאפליקציה שלו חזקים למדי, אבל יש גם חלקים חלשים יותר. עבור מועמדים כאלו, מזל ושיקולים סובייקטיביים משחקים תפקיד הרבה יותר גדול.
סתם בשביל סדרי גודל: אצלינו במחלקה, אחוז הקבלה הוא בסביבות ה-10% פלוס מינוס. חלק מהמועמדים שמתקבלים, נניח 30-40 אחוז, הם אלו שהנתונים שלהם מציבים אותם בקטגורית ה"מומלץ לקבל", ויתקבלו כניראה גם כמעט בכל מקום אחר שנרשמו אליו. שאר אלו שמתקבלים הם מהקטגוריה השניה. אלו לא נתונים רשמיים, אלא הערכה מאד גסה על סמך דברים ששמעתי מכל מיני מקורות, אבל אם נניח המחלקה מקבלת 500 מועמדים,כ- 25 מהם אלו המצטיינים שנכנסים לקטגוריה הראשונה. כ-100 הם מועמדים טובים, וה-375 הנותרים הם המועמדים הגרועים שאף אחד לא יסתכל עליהם. בסופו של דבר יתקבלו כ-50 סטודנטים (שוב, הכל סדרי גודל, לא מספרים מדוייקים), מתוכם כל המצטיינים ועוד 25 מהמועמדים הטובים. במילים אחרות, עבור המועמדים שהאפליקציה שלהם היא טובה אבל לא "וואו", הסיכוי הוא בערך 1 ל-4.